Tipy na víkend

23. březen 2006

Někde se bude o víkendu vítat jaro, někde se budou loučit se zimou. Byla by škoda zůstat doma a nechat si ujít spoustu zajímavých akcí. V Tipech na víkend vás tentokrát pozveme na první jarní výšlap, za Krakonošem na karneval, na přehlídku skautských divadel, na výstavu nazvanou "Potěš Pámbů, pane Grünbaum", nebo na výstavu půvabných portrétů Františka Dragouna. Ať se vám víkend vydaří!

Za námi je první jarní týden a o tom, že je jaro svědčí i to, že se zvířata probouzejí ze zimního spánku. Například do plzeňské zoo se můžete jít podívat na čerstvě probuzenou šestici medvědů. Mezi největší příznivce odpočinku patří pětadvacetiletý Pišta-Míša a dvacetiletý samec Dáša, jeho syn. Medvědi z této rodiny mají po českých hradních příkopech, zoo atp. na 20 příbuzných, vše pochází z už nežijícího páru, dovezeného z rumunských Karpat v roce 1976.

V zoologické a botanické zahradě města Plzně začíná jaro tuto sobotu celodenním programem v okolí Tropického pavilonu. Připravena je soutěžní naučná stezka s jarními motivy a zejména aktivity věnované celoevropské kampani za záchranu nosorožců. Děti se mohou proměnit v cestovatele po Africe a Asii, nebo si zkusit namalovat podle předlohy vlastního nosorožce, či se pokusit složit v co nejkratším čase nosorožčí puzzle. Pro všechny úspěšné soutěžící jsou připraveny sladké odměny. Program v okolí Tropického pavilonu začíná v 10 hodin a končí v 16 hodin. Vzhledem k příznivé předpovědi počasí by měla být zoologická i botanická zahrada již skutečně jarní. Ve výbězích by měla být k vidění většina zvířat, včetně šimpanzů, medvědů procitlých ze zimního spánku, a lemurů kata na lemuřím ostrově.

A ještě přidám pozvánku na výlet do Indonésie. Nemusíte cestovat zas až tak daleko, stačí, když v neděli zamíříte do Botanické zahrady v pražské Troji. Putování na Bali, Javu, Kalimantan a Sumatru začíná od 9 hodin. Čeká na vás ochutnávka a prodej "domorodé" indonéské kávy, typické "souostrovní" koření (především pak muškátový oříšek a hřebíček) a vědomostní test, za jehož bezchybné vyplnění nikoho odměna nemine. Každou celou hodinu se ve společnosti průvodce při procházce skleníkem Fata Morgana, po expozicích věnovaných právě Indonésii dozvíte i další zajímavosti. Průvodce na Dni Indonésie je pro návštěvníky zdarma.

Přivítat jaro můžete v neděli od 13 hodin ve středověkém městečku Řepora v Praze na Stodůlkách. Prohlédnout si budete moci repliku vesnice ze 14. století, oživenou řemeslníky, šermíři a dobovými postavami. Kolem 17 hodiny pak za vyzvánění zvonů začne zahánění zimy a vítání jara.

Jaro se bude vítat také na pražské Kampě. V sobotu i v neděli bude ve 12 hodin zahájen stylový jarmark. Potom vystoupí dětské folklórní soubory a ve 14:30 vyjde z Kampy průvod přes Karlův most, aby pak byla ve vlnách Vltavy pohřbena Morana.

Na 50. jubilejní První jarní výšlap zvou v neděli jihomoravští turisté. Každý, kdo přijde na hrad v Boskovicích dostane popis trasy včetně mapky, pamětní list a příležitostné razítko. Na nádvoří hradu hrát country skupina Trní, budete si moci prohlédnout interiér hradu, nechat si změřit tlak a tělesný tuk, připraven bude program pro děti a šermířská show. Turistická sezóna slavnostně odstartuje 9,30 hodin.

Aquacentrum v Hradci Králové bude letošní zimu naposled vyhrazeno pro naturistickou veřejnost v sobotu od 18 do 21 hod. Zúčastnit se budete moci N-karnevalu, který kromě vodních atrakcí nabídne i taneční rej v rytmu samby, rumby a jiných karnevalových rytmů. Soutěžit se bude pochopitelně o nejhezčí masku a nejzajímavěji pomalované tělo.

V sobotu můžete být svědky volné rekonstrukce historické bitvy u Nekmíře Na Kopaninách z ledna roku 1420. Husitská bitva tentokrát vypukne v Dohalicích na Královéhradecku v 15 hodin.

Rozloučit se se zimou můžete v sobotu ve Vítkovicích v Krkonoších. Velký karneval zahájí ve 12:30 sám Krakonoš. Občerstvení si budete moci dát ve sněhovém baru, rozjede se i diskotéka na sněhu a zúčastnit se můžete i nejrůznějších soutěží. Hlavní atrakcí bude přejezd vodního jezírka, masky ho budou mít zdarma.

reportérka

Maškarní rej na ledě si můžete užít v sobotu v Jablonci nad Nisou. Připraven bude zábavný program pro děti plný překvapení, bruslení a hry na ledě, soutěž o nejlepší masku a další soutěže o sladké ceny. Chybět nebude ani volba Miss Maškara 2006. Akce odstartuje ve 14 hodin na městském zimním stadionu.

A ještě pozvánka na neděli pro všechny dobrodružné povahy. Cestovatel Leoš Šimánek vás tentokrát zve na velkolepou diashow a panoramatickou projekci do plzeňského Kulturního domu Peklo. Jaké obrázky se budou promítat? Z Nového Zélandu, ze zimního putování po ostrovech přírodních superlativů. Přednášku a krásné fotografie si určitě nenechte ujít. Začíná se v 15 a pak ještě v 18 hodin.

KONCERTY A DIVADELNÍ FESTIVALY A PŘEDSTAVENÍ

Finská kapela Värttinä se vrací po roce do Prahy. V pátek večer v pražském paláci Akropolis představí svou novou desku nazvanou Miero. Värtinnä se stala přední představitelkou fúze tradice a moderních prvků ve world-music. Nové album Miero je prvním z dvou alb, které točí pro label Real World Petera Gabriela.

A ještě jedna pozvánka do paláce Akropolis: V neděli se tam uskuteční výjimečný koncert, na kterém vystoupí Iva Bittová se zaoceánskou formací Bang on a Can All Stars. Koncert bude rozdělen na dvě části. V první části vystoupí Iva Bittová sólo a v druhé spolu s BOAC bude předvedena Elida. Celý koncert se bude natáčet a zaznamenávat, tak aby na podzim mohlo vyjít profilové DVD Ivy Bittové. Navíc je to pravděpodobně minimálně na dlouhou dobu příležitost Elidu vidět na živo. Žádné další koncerty se nepřipravují.

V Třebíči začne v pátek jubilejní 40. ročník krajské přehlídky amatérských loutkářských souborů Třebíčské loutkářské jaro 2006. Malým i větším divákům se během dvou dnů představí s osmi představeními sedm souborů. Pro dospělé diváky je určena v sobotu ve 14:00 hra kyjovského souboru Ruce nohy na špagátě s názvem Konec Faustů v Čechách aneb Kdo odejde, když neodejde Václav a kdo neodejde, když Václav odejde. Přehlídku zakončí v sobotu v 16:30 loutkářský soubor Ferdinand brněnského Salesiánského střediska mládeže PanCrFaust.

Přes dvě stovky tanečníků z Libereckého kraje se sjedou o víkendu do Městského divadla v Jablonci nad Nisu na šestý ročník regionální přehlídky scénického tance. Přehlídka je určená pro veřejnost. Podle pořadatelů jsou představení vhodná hlavně pro rodiny s dětmi. Při scénickém tanci je zážitkem nejen pohyb na jevišti, ale atmosféru potrhují i světla, kostýmy a hlavně kulisy. Soutěže nazvané Tanec srdcem se zúčastní sedm souborů dětí i dospělých, které se drží tvořivosti a odmítají sklouzávat ke komerci. Taneční maraton jablonecké divadlo inspirativním představením světoznámé taneční skupiny Nanohach.

Prostějov se o víkendu stane centrem skautského divadla. Přehlídka dramatických dovedností nejmladších skautských herců a hereček se koná v Městském divadle Prostějov v sobotu od 9 do 17,30 hodin. V 19,30 začne slavnostní večer, na kterém budou vyhlášeny výsledky soutěže. Témata divadelních představení jsou rozličná, od přepracovaných pohádek až po obrazy každodenní reality.

Dramatizaci Dostojevského románu Zločin a trest uvede v sobotu v premiéře ostravské Divadlo Antonína Dvořáka. Autoři inscenace si vybrali ztvárnění díla od polského filmového a divadelního režiséra Andrzeje Wajdy. V hlavních rolích se představí Jan Hájek jako Raskolnikov a Vladimír Čapka jako Porfirij Petrovič. Představení začíná v 19 hodin.

Plzeňské divadlo Josefa Kajetána Tyla uvede v sobotu premiéru baletu Radúz a Mahulena podle libreta Julia Zeyera. Baletní soubor se tak vrátil po dramatických světových titulech, jako byl Macbeth a Prométheus, opět k české klasice. Druhou premiéru uvede v neděli.

Horácké divadlo v Jihlavě uvede v sobotu českou premiéru hry Maxwella Andersona Tisíc dnů s Annou. V dramaturgii Marie Procházkové inscenaci se souborem nastudoval hostující režisér Pavel Palouš. V hlavní roli Anny Boleynové se představí Lucie Štorková, postavu Jindřicha VIII. ztvární Stanislav Gerster.

VÝSTAVY

Rokycanské muzeum připravilo na pátek už druhou muzejní noc, tentokrát na téma Co si kdo navaří, to si také sní. Návštěvníci se zábavnou formou dozvědí o stravovacích zvyklostech, používaných surovinách či receptech předků. Přístupné budou všechny expozice i výstavy. Doplní je ukázky dobových nádob a ochutnávka vybraných potravin. Program začne v 19:00, vyvrcholí půlnočním překvapením.

Osobnost významného rakouského herce a kabaretiéra Fritze Grünbauma (1880 až 1941) připomíná výstava, kterou připravilo Moravské zemské muzeum ve spolupráci s rakouským divadelním muzeem. Pod názvem Potěš Pámbů, pane Grünbaum mapuje život i dílo brněnského rodáka. Výstavu můžete navštívit v Dietrichsteinském paláci v Brně. Grünbaum žil v Brně do 18 let a až do své smrti v koncentračním táboře v Dachau v roce 1941 se za svými rodiči do Brna vracel. Proslul nejen jako herec a kabaretiér, ale také jako textař a libretista. Grünbaum byl ve střední Evropě průkopníkem nového stylu divadelních představení revuálního typu podobného americkým show, plným tanečních čísel. Výstava je dvojjazyčná, protože jedním z cílů jejích tvůrců bylo také připomenout multikulturní historii Brna.

V letohrádku zoo ve Dvoře Králové najdete výstavu plastik nosorožců, které vytvořili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích. Plastiky budou vydraženy v internetové aukci Českého rozhlasu na stránkách www.rozhlas.cz/leonardo. Výtěžek z akce, která je součástí kampaně "Zachraňme nosorožce" - projektu Rhinoland bude věnován na záchranu nosorožců ve volné přírodě.

Rytíře Jana Kryštofa Šice připomíná výstava v Muzeu života židovské obce v Divišově na Benešovsku. Šic žil v nedalekém Měchnově a Šternberku v 17. století. Dochovaly se po něm místní názvy jako Šicovská louka nebo Šicovský rybník. Jeho jméno ponese také nová naučná stezka, která se otevře začátkem dubna.

"Jede traktor ..." tak se jmenuje výstava zemědělské techniky, kterou najdete v Národním zemědělském muzeu v Praze. Muzeum má ve svých sbírkách na 150 traktorů. Je to třetí největší kolekce v Evropě.

Nezapomeňte, že ve Valdštejnské jízdárně v Praze můžete už jen několik dní vidět rozsáhlou výstavu děl Františka Ženíška. Retrospektiva, kterou Národní galerie v Praze pořádá u příležitosti 90. výročí jeho úmrtí, potrvá do 2. dubna. Výstava nabízí první chronologické seřazení Ženíškova díla od doby krátce po skončení školy, kdy se v souvislosti s výzdobou Národního divadla stal velmi populárním. Ženíškovým celoživotním zájmem byla portrétní tvorba, výrazně se věnoval také historické a alegorické malbě i výzdobě exteriérů i interiérů budov.

Oslavu přírody v díle japonských umělců 19. století ukazuje výstava na zámku Zbraslav na jižním okraji Prahy, kde je umístěna sbírka orientálního umění Národní galerie. Vystavenou kolekci tvoří na 150 maleb, grafik i trojrozměrných uměleckých a užitkových předmětů s přírodními motivy. Je nazvána Krajiny, ptáci a květiny. Vystaveny jsou i malířské příručky, v nichž se dřevořezem reprodukovala velká díla japonské i čínské tradice.

Jak vypadaly mapy v 18. století uvidíte, když v prostějovském Muzeu Prostějovska zavítáte na výstavu s názvem Období bouře a tlaku - Evropa a svět na mapách 18. století. Převrat v zeměměřičství i tvorbě map umožnil rozvoj matematiky, analytické geometrie, fyziky a astronomie na konci 17. století. Mezi vystavenými díly je například velká mapa Čech Jana Kryštofa Müllera z roku 1720. Nechybí ani mapy lesních revírů, rukopisné mapy plumlovského panství z konce 18. století nebo velké francouzské nástěnné mapy z bývalých sbírek na zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku.

Netkané vlněné textilie výtvarnice Renaty Švecové vystavuje Galerie Celebra, která se nachází v areálu vizovického zámku. Kromě netradičních tapiserií vyráběných patentovanou technikou art-protis vystavuje umělkyně v galerii také své malby a skleněné plastiky. Výstava Krajiny mé duše potrvá do 18. dubna.

Ve vltavotýnské galerii Art Club si můžete prohlédnout asi 40 portrétů, které namaloval František Roman Dragoun, jeden z posledních žáků Maxe Švabinského. Doplňují je plastiky sochaře Petra Fidricha. Dragoun, který loni zemřel, proslul hlavně díky portrétům, jichž vytvořil několik tisíc. Maloval významné osobnosti, například kardinála Miloslava Vlka či pěvce Eduarda Hakena, a také spoustu obyčejných lidí. Byl autorem řady knižních ilustrací a nástěnných maleb v kaplích, maloval i krajiny, architekturu a abstraktní obrazy. V rodném Písku, kam se Dragoun kvůli problémům s komunistickým režimem vrátil z Prahy, byl označován za kronikáře.

Retrospektivní výstavu pařížské výtvarnice českého původu Terry Haassové uspořádalo pod názvem Světlo-prostor-čas Muzeum umění v Olomouci. Podle jejích autorů jde o vůbec první velkou výstavu umělkyně v zemi, v níž se narodila, ale zůstává v ní téměř neznámá. Uvidíte průřez díla Terry Haassové od 40. let minulého století, grafiky, plastiky, nebo návrhy kostýmů. Muzeum výstavou zahajuje letošní cyklus výstav věnovaných významným ženám na poli výtvarného umění. Po Haassové přijdou na řadu Natálie Masliková-Schmidtová, Běla Kolářová a Adriena Šimotová.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu