Tipy na víkend

2. prosinec 2005

V Tipech na víkend vás tentokrát pozveme na slavkovské bitevní pole, na gulášovou olympiádu, na adventní a vánoční jarmarky, veselice a výstavy, na festival outdoorových filmů. Ať se vám víkend vydaří!

Slavkovské bitevní pole se bude v sobotu po 200 letech od slavné bitvy tří císařů opět otřásat výstřely z děl a pušek. Bezmála 4000 nadšenců z 23 zemí si tam bojovými scénami připomene vítězství šiků Napoleonovy armády nad vojsky rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Sobotní bojová ukázka bude v mnohém výjimečná. Členové vojenských klubů poprvé představí ve zkratce hlavní okamžiky slavného střetu. Jedním z letošních hlavních lákadel bude jízda. Na bojišti se objeví kavalerie 200 jezdců na koních.

Muzeum Brněnska otevřelo při památníku Mohyla míru poslední část nové expozice. Zpřístupnění částí nazvaných Bitva a O bitvě tak završilo práci muzejníků. Výstava využívá nejmodernější technologie, jimiž se snaží návštěvníka přivést na bojiště.

Máte rádi gulášek? Tak to byste v sobotu neměli chybět na tradiční gulášové olympiádě v Miroslavi na Znojemsku. Pro návštěvníky Miroslavští nachystali nejenom zábavný program čítající dvě kapely či módní přehlídku, ale hlavně celou plejádu gulášových specialit.

Staročeský mikulášský jarmark můžete navštívit ve Středisku ekologické výchovy v Toulcově dvoře v pražské Hostivaři. Jarmark začíná v 10 a skončí kolem 16 hodiny. Budete si moci sami vyrobit drobné předměty s vánoční tématikou. Předvánoční atmosféru doplní výstava betlémů. Asi nejzajímavější je velký betlém z perníku. V závěru jarmarku přijdou na Toulcův dvůr adventní postavy, jako jsou třeba Lucie, nebo Ambrož. Chybět nebude ani Mikuláš se svou družinou, který propůjčil jarmarku své jméno.

Tradiční jízdy parního vlaku s Mikulášem a jeho družinou připravily na víkend České dráhy. Parní vlak bude vždy vyjíždět z nádraží Praha-Braník. První odjezd průvodčí odpíská v 10.15, druhý ve 13.00 a třetí v 15.55 hodin. Všechny hodné děti dostanou od Mikuláše malý dárek. Pro ty zlobivé má čert připraveno uhlí z lokomotivy. V čele parního vlaku vyjede parní lokomotiva Čtyřkolák. Na sobotu po 18 hodině je na nádraží v Braníku připraven ohňostroj.

Mikulášskou tramvaj vypraví v sobotu ve 13:30 Dopravní podnik hl. města Prahy. Tramvaj bude až do 18 hodin jezdit na trase z vozovny Střešovice přes Hradčanskou, Malostranskou a zpět. Součástí programu ve vozovně bude i dětský karneval mikulášských, čertovských a andělských masek a tradiční nadílka.

Moravské vánoce si můžete užít také na pražské Kampě. Po oba víkendové dny se od 11 hodin před bývalou Werichovou vilou představí valašské, slovácké a hanácké soubory a zahraje i cimbálová muzika. Uvidíte ukázky práce historických řemeslníků a své výrobky nabídne kořenářka, sýrařka, pekař, nebo trdelník.

Jeden z nejlepších loutkohereckých souborů Buchty & loutky míří v sobotu do Karlových Varů. V Galerii umění zahrají v 15 hodin tradiční mikulášskou pohádku Andělíček Toníček. Známý biblický příběh o zvěstování narození Ježíška je pojatý typicky "buchtovním" způsobem - s humorem, nadsázkou, písničkami a prostřednictvím kouzelných loutek.

Zkuste se na chvilku zastavit a nahlédnout do předvánoční atmosféry nedávné minulosti. Národní ústav lidové kultury ve Strážnici se snaží přiblížit ducha tradičních Vánoc každoročním pořádáním akce nazvané Radujme se, veselme se. Víkendový program začíná v 11 hodin. Prohlédnout si budete moci interiéry usedlostí s adventní a vánoční výzdobou, vánočními stromečky, tradičními štědrovečerními tabulemi a ukázkami rukodělných činností. Sami si pak budete moci vyrobit a upéct figurální kynuté pečivo nebo nazdobit perníček.

Vánoční jarmark můžete navštívit v neděli od 9 do 17 hodin také v Milevském muzeu. Uvidíte ukázky tradičních řemesel, budete si moci vybrat z bohaté nabídky svíček, betlémů, vánočních slaměných ozdob, nebo perníků. Ve 14 a 16 hodin předvedou děti ze Zvíkovského Podhradí pásmo o narození Ježíška nazvané "Dobrou zprávu hlásej".

Velký Valašský mikulášský jarmark můžete navštívit ve Valašských Kloboukách. Až do neděle se tam můžete setkat s několika stovkami lidových výrobců a ochutnat místní speciality.

Zámecké adventní kouzlení - tak se jmenuje program, který na neděli připravili pracovníci Muzea regionu Valašska ve Vsetíně. Sváteční odpoledne můžete strávit ve společnosti lidových řemeslníků, umělců a komediantů. Program, který začíná v 15 hodin bude letos výjimečný tím, že se v jeho rámci otevřou dvě výstavy.

reportérka

Výtvarníci z Ústeckého kraje a sousedního Saska přijedou o víkendu tvořit do skanzenu lidové architektury v Zubrnicích na Ústecku betlém. Jednotlivé postavy se objeví na vitrážích, které usadí odborníci do oken budov skanzenu. Pro tvorbu vitráží a vánoční výzdoby se budou umělci inspirovat v 19. století. Okna by měla připomínat ta, která zdobili lidé kdysi v Podkrušnohoří. Díla výtvarníků si budou moci prohlédnout návštěvníci Zubrnic druhý adventní víkend, kdy skanzen pořádá vánoční jarmark.

Ve skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem na Nymbursku si můžete prohlédnout tradiční vánoční výstavu. Expozice v jednotlivých objektech připomíná zvyky a činnosti venkovských lidí v Polabí v době adventu a Vánoc v minulých stoletích.

Strašidelná škola v ústeckém muzeu se tuto sobotu otevře naposledy. Od 10 do 18 hodin tam budou vyučovat všechny nezbedné děti čerti, čarodějnice a vlkodlaci. Vstupné stojí 20 korun, ale návštěvníci ve strašidelných kostýmech mají vstup zdarma.

Pražské kino Bijásek hostí až do neděle mezinárodní festival outdoorových filmů. Nabízí snímky s dobrodružnou, extrémní, adrenalinovou a cestopisnou tematikou. Popovídat si budete moci také s hosty festivalu - předním českým potápěčem a kameramanem Stevem Lichtagem a s polským horolezcem Krzysztofem Wielickým.

Sáhnout si na kůži chřestýše, prolézat netopýřím koridorem, bloudit v krtinci, nebo osahávat netopýří vejce. To vše umožňuje expozice v Muzeu Kroměřížska. Výstava nese název Podivuhodný svět zvířat a k nahlédnutí a vyzkoušení je svět rekordů a kuriozit z živočišné říše už jen do neděle.

Národní technické muzeum vystavuje restaurované plány Národního divadla, které před třemi lety zaplavila voda při povodni. Díla byla uložena v depozitáři muzea v Praze na Invalidovně. Návštěvníci si budou moci prohlížet soutěžní návrhy na stavbu divadla i architektonické plány realizované budovy. Mohou se seznámit i s postupem ručního vysoušení a ukázkami dvou mechanických metod.

Výstava o pražských hřbitovech a pohřebištích v prostorách Staroměstské radnice přibližuje místa posledního odpočinku z pohledu architektonického, urbanistického, historického i kulturního. Pokouší se shrnout poznatky archeologie o pohřebištích a přináší obraz o existujících i zrušených hřbitovech na celém území Prahy. Několik exponátů připomíná úroveň funerálního umění a druhy pohřebního ritu.

Národní galerie v Praze znovu otevřela v paláci Kinských stálou expozici Krajina v českém umění. Expozice zahrnuje krajinomalbu českých umělců od 17. do 20. století. Chronologicky uspořádaná expozice je rozdělena na českou barokní krajinu, krajinomalbu 19. století, fotografii 19. století, krajinu v umění 20. století a na grafický kabinet.

Loňský držitel ceny Grant Prahy udělované v rámci fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo Jan Schejbal má v Praze výstavu. Koná se tradičně v Komorní galerii fotografie Josefa Sudka v Maiselově ulici. Třicetiletý Schejbal si všímá především kulturního a společenského života, uchovávání tradic, prožívání svátků či sportovních utkání.

Novoročenky z celého světa vyrobené na papíře, ale i na skle, hedvábí či na puku mohou obdivovat lidé v muzeu v Litovli na Olomoucku. Několik set přání k Novému roku vystavená v tamní expozici jsou stará i více než sto let. Nechybí mezi nimi ani novoročenky zpěváků a politiků. Nejstarší novoročenka pochází z roku 1890, nejmladší bude z letošního roku.

Přehlídka děl dvou třiatřicetiletých malířů symbolicky oslavuje 33 let konání výstav v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd. Takzvané Makrokoule či Makráč bývaly místem neoficiálních přehlídek výtvarného umění, v budově na pražských Petřinách mnohdy vystavovali ti, kdo do klasických výstavních síní neměli přístup. Výstava Jonáše Czesaného a Petra Kožíška, kteří se narodili v době vzniku ústavu, v roce 1972, potrvá do 6. ledna 2006.

České betlémy vystavuje Muzeum hlavního města Prahy. Kolekce ze sbírky výtvarníka Františka Valeny, předsedy Spolku českých betlemářů, představuje různé historické typy lišící se podle regionů. Jsou mezi nimi i nové, včetně Valenových jesliček s figurami v životní velikosti. První jesličky ve střední Evropě zřejmě postavili jezuité v pražském kostele sv. Klimenta roku 1560. Přechodný zákaz jejich instalování v katolických kostelech v 18. století vedl k tomu, že si je šlechtici a pak i prostí lidé začali stavět doma sami.

Na plzeňské radnici můžete navštívit výstavu, která mapuje novodobý rozvoj města. Představuje například projekt městského industriálního parku Borská pole, seznamuje návštěvníky s obnovou historického jádra města či se stavbou japonské zahrady. Součástí expozice na radnici je i výstava modelů domů, uměleckých děl, hřišť i parků, které vytvořili studenti a děti.

Tak jako v předchozích letech připravilo Muzeum města Brna i letos na závěr roku výstavu věnovanou dětem. Po trojici významných pražských výtvarníků, jakými byli Zdeněk Miler, Jiří Šalamoun a Adolf Born, uvidí letos návštěvníci práce brněnského výtvarníka Aloise Mikulky. Ve výstavních prostorách na Špilberku uvidíte originály kreseb, které znáte z mnoha dětských knížek.

Krajské muzeum v Chebu představuje v unikátní expozici svět dětských panenek a medvídků a jejich vývoj od počátku 19. století až do současnosti. Výstava připravená Klubem panenek České republiky láká děti i dospělé na více než dvě stovky panenek a medvídků různých velikostí, barev a tvarů, pocházejících prakticky z celého světa. V chebském muzeu jsou nejenom unikátní porcelánové panenky z Japonska, ale i populární "barbíny".

Kolem 400 plyšových medvědů různých velikostí mohou obdivovat návštěvníci prachatického muzea na netradiční vánoční výstavě Usměvavý svět medvídků. Nejstaršímu medvídkovi je asi 80 let, podle tvůrců výstavy je však velmi obtížné určit přesné stáří exponátů. Největší medvěd má přes metr a půl, nejmenší je jako palec u ruky. Organizátoři zároveň do konce prosince vyhlásili výtvarnou soutěž pro děti "O nejhezčího medvídka".

Grafiky ze svých cest vystavuje pod názvem Poselství ze vzdálených krajů malíř, grafik a ilustrátor Adolf Born v pražské Chodovské tvrzi. Cestování je velkou Bornovou vášní, jeho oblíbenými místy jsou hlavně Řecko a Turecko.

Moravské zemské muzeum v Brně tento týden zahájilo velkou výstavu věnovanou památkám Brna. Autorem všech vyobrazení je malíř Oldřich Rejnuš, který se tomuto tématu věnuje více než čtyřicet let. Za tu dobu vytvořil několik tisíc skic, které ukazují i stavby dávno zničené či k nepoznání přestavěné.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu