Tipy na víkend 7.–9. září

Nenechte si tento a také příští víkend ujít akci Dny evropského dědictví. Nahlédnete i do jindy nepřístupných míst a mnohde také zdarma. V tipech na víkend vás tak zveme třeba do Olomouce, kde se mimořádně otevřou dveře Židovské obce, nebo na ratibořický zámek.

Tento víkend začínají Dny evropského dědictví. Otevřeno bude od 8. do 16. září na 1100 památek ve 327 obcích. Těšit se můžete na speciální prohlídky a otevřou se i ty památky, které jsou jinak nepřístupné.

Dny evropského dědictví předznamená už v pátek zahájení výstavy Tradice lidových řemesel v prostorách Jezuitské koleje a varhanní koncert v chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. Výstava v Jezuitské koleji nabídne práce nositelů tradice lidových řemesel. Letos jsou laureáty tohoto významného ocenění čtyři řemeslníci: bednář Josef Hrůza, výrobce ohýbaných saní Josef Nosek, tesař David Stejskal a Miroslav Stecher, který vyrábí české dudy.


Zobrazit tipy na víkend 7.–9. září na větší mapě

Letošním námětem Dnů evropského dědictví je téma Mladí památkám. V Plzeňském kraji bude 8. a 9. září mimořádně otevřen zámek Červené Poříčí z roku 1611. Na běžně nepřístupná místa se zájemci dostanou na Švihově. Hranými scénkami oživnou prohlídkové trasy na zámcích Velké Březno a Duchcov, zatímco na Grabštejně pozvou ty zvídavé až k hradním krovům. Netradiční prohlídky připravili i v Náměšti nad Oslavou, Buchlově a také v Bouzově a Šternberku v Olomouckém kraji.

Festival světel, operu Carmen pod širým nebem, dny otevřených památek, bleší trh i knižní trhy nabídnou od čtvrtka do neděle Dny evropského dědictví v Olomouci. Zájemci mohou zavítat nejen do historických chrámů, ale i moderních staveb. Připraveno je celkem 42 památek a objektů, některé z nich se veřejnosti otevírají jen výjimečně. Obdobnou možnost nabídnou zájemcům i další města a obce v Olomouckém kraji. O zahájení akce se v krajském městě už ve čtvrtek postará Festival světla, jímž vyvrcholí srpnové noční svícení na budovu radnice za doprovodu hudby. Lidé se mohou těšit na netradiční světelné efekty, ohňovou show i laser show. Speciálními efekty se rozzáří kromě radnice a protějších budov dokonce i sloup Nejsvětější Trojice. Osvětlené náměstí si mohou zájemci prohlédnout i z radniční věže při večerních prohlídkách. Festival světla bude pokračovat do soboty. V pátek večer se mohou zájemci těšit na open air představení opery Carmen v podání Moravského divadla na Horním náměstí. Vstup je zdarma.

Stěžejní částí Dnů evropského dědictví budou víkendové Dny otevřených památek. Zatímco loni se při nich podařilo zpřístupnit 28 památek a objektů, letos jich bude už 42. Mezi nimi je několik i zcela unikátních míst, kam se většina Olomoučanů dosud nepodívala. Těšte se na otevření nového sídla Přírodovědecké fakulty UP, Androva stadiónu nebo krajského soudu. Lidé budou moci navštívit většinu kostelů ve městě, ale třeba i podzemní kryty civilní obrany a fortové pevnosti. V sobotu se uskuteční olomoucký bleší trh Vintage market. Otevření památek a mnohdy i řadu doprovodných akcí chystají i v dalších místech Olomouckého kraje. Například hrad Šternberk nabídne komentované prohlídky, šermířská a taneční vystoupení a také pohádku.

V rámci oslav Dnů evropského dědictví a závěru výstavy Europa Jagellonica můžete v sobotu a v neděli navštívit sítotiskovou dílnu, komentované prohlídky k výstavě, koncert středověké hudby a zhlédnout středověký obraz mezi ikonou a virtuální realitou v galerii GASK.

Navštivte v sobotu se svými dětmi výtvarnou dílnu s názvem Dědictví antiky na zámku v Ratibořicích. Pokud počasí dovolí, budou moci děti malovat a vybarvovat předměty inspirované antikou v zámeckém parku. V případě nepříznivého počasí se dílna s omezeným počtem dětí uskuteční ve sklepení zámku. Program je vhodný pro děti od 3 do 10 let.

Zámek Hrubý Rohozec nabízí tento víkend Putování za renesancí. Čeká vás prohlídka běžně nepřístupných prostor, v nichž se dochovaly renesanční prvky – prohlídka 1. patra, vstupní věže se sklípkovou klenbou a dobovým zařízením, krovů a komínu se zachovaným sgrafitem. Vždy v 10, 11 a 14 hodin.

Zamiřte tuto sobotu od 10 do 15 hodin na Posvícení. Kam? Do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. Ve všech roubených objektech to bude vonět přípravou tradičního posvícenského pečiva, někde budou moci návštěvníci i ochutnávat. Například v roubené hájence budou připravovat sváteční dobroty hospodyňky z Muzea vesnice ve Strážnici, které se takto účastní oslav vzniku Souboru lidových staveb Vysočina. K dalším zajímavostem letošního Posvícení bude jistě patřit pečení podplamenic, placek z chlebového těsta, v peci statku z Mokré Lhoty. Ani Posvícení na Veselém Kopci se neobejde bez veselé muziky, tance a zpěvu.

Nenechte si v sobotu ujít od 10 hodin druhý ročník akce Zbirožské hasičské tatrování, letos za účasti Armády ČR. O titul nejkrásnější Tatry bude po celý den ve Zbirohu bojovat téměř 40 hasičských i armádních vozů této značky.

Libereckou zoo čekají v sobotu křtiny bílých tygrů narozených první červencový den. Kromě samotných křtin bude na návštěvníky čekat tygří stezka se soutěžemi a úkoly, tygří tetování a malování na obličej i tygří zmrzlina.

Pěšky, na kole nebo na in-line bruslích se můžete v sobotu vydat na Lanškrounskou kopu. Tento dálkový pochod v Lanškrouně na Orlickoústecku je druhý největší u nás.

Občanské sdružení InBáze Berkat zve na IV. ročník multikulturního festivalu RefuFest na statku. Najdete ho v komunitním centru v jihočeských Rakovicích už tuto sobotu 8. září od 12 hodin. Vstup je zdarma. Rakovice leží 80 km od Prahy a statek nabízí dost místa pro stany, ve kterých můžete přespat a užít si program až do pozdních nebo časných hodin. Přijeďte a prodlužte si prázdniny. RefuFest na statku opět přinese do poklidné atmosféry jihočeského venkova pestrou nabídku hudebních a tanečních vystoupení, divadlo, výstavu, workshopy, ochutnávky národních kuchyní a program pro děti. Hlavními hvězdami jsou letos legendární Laura & její tygři a vokální skupina maminek a dětí z Klecan Lakomé Barky s doma i ve světě uznávaným výtvarníkem a performerem Petrem Niklem. Ze zahraničních umělců vystoupí tradiční arabská skupina Annás Ekvátor, Boro Balkan Band a další. Chybět nebudou stánky s národními specialitami, tanec, dílny, divadla, výstava a dětský stan.

Zamiřte v sobotu do Dobřichovic na festival historického šermu a tance. Začne v 11 hodin a potrvá až do 22 hodin na zámku v Dobřichovicích. Jedná se o jeden z největších festivalů historického šermu v Česku. Čekají na vás vystoupení řady skupin historického šermu a divadla, historická hudba, tržiště a dobové krčmy, historické tance, fireshow a další program pro všechny věkové kategorie.

Okusit atmosféru tábora československých vojáků ve Velké Británii můžete v sobotu v Moravském zemském muzeu v Brně. V Biskupském dvoře je nachystaný celodenní program. Prohlédnete si originální uniformy, stany, zbraně a vojenskou techniku včetně džípů a motorek. Cílem akce nazvané Army Day je připomenout památku Brňanů, kteří odešli bojovat na západní frontu a domů se už nevrátili. Součástí programu v Biskupském dvoře je sběratelská burza a swingový koncert.

S historií Mrákotína a hlavně tamní těžby žuly se můžete seznámit v nově otevřené expozici v budově úřadu městyse. Kromě dokumentů a fotografií zachycujících vývoj kamenolomu najdete ve vitrínách také ukázky kamenických prací, ručního kamenického nářadí i strojního vybavení.

V Praze před nákupním centrem Arkády Pankrác v sobotu vyvrcholí stavba věže z kostiček stavebnice Lego, která začala 5. září. Svou výškou více než 32 metrů se přiblíží nejvyšší budově v Praze, která stojí také na Pankráci.

V neděli končí na pardubickém závodišti 14. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci. Letos nese podtitul Něžná jízda. Hlavním tématem výstavy jsou ženy a dívky v koňském světě. Připraveny jsou také soutěže v těžkém tahu, v ovladatelnosti a orbě.

Nenechte si v neděli ujít Den otevřených dveří Židovské obce Olomouc. Začíná v 10 hodin a uvidíte společenské prostory, košer kuchyni a modlitebny. V 16 hodin se rozezní koncert Návrat ke kořenům. Židovská obec sídlí v Olomouci na adrese Komenského 7.

V Litni na Berounsku se tento víkend uskuteční první ročník hudebního festivalu na počest slavné české operní pěvkyně Jarmily Novotné. Hlavní hvězdou bude její vnučka Tatiana Daubek, která se představí v sólovém koncertu Antonia Vivaldiho. Dějištěm akce se stanou prostory zámeckého areálu, kde Novotná žila. Zámek od její emigrace do USA před druhou světovou válkou chátrá. Sopranistka Novotná se na liteňský zámek dostala poté, co se v roce 1931 provdala za šlechtice Jiřího Daubka, který byl potomkem známého prvorepublikového mecenáše umění.

Kostelec nad Černými lesy na Kolínsku láká v sobotu od 9 hodin na Černokostelecké vykulení ležáckých sudů, pivní slavnost spojenou s ochutnávkou více než 50 výrobků českých pivovarů a kulturním a soutěžním programem. Pivovarnické muzeum představí nejnovější exponáty. Odborná část programu se bude věnovat humnovým sladovnám a jejich produktům, dalším pivovarským surovinám a službám pro pivovarníky.

Výstava Útrpné právo věnovaná mučení a věznění ve středověku je nově otevřena ve sklepeních zámku Fryštát v Karviné. Expozice ukazuje metody, jakými se prosazovalo toto právo v českých zemích, a jaké nástroje k tomu inkvizice používala.

V Galerii Novoměstské radnice v Praze najdete výstavu fotografií věnovanou Václavu Havlovi. Fotografie Alana Pajera připomínají Havla jako prezidenta, dramatika, spisovatele i jako obyčejného člověka. Záměrem projektu je připomenout si jednoho z nejvýznamnějších představitelů československého a českého státu k datu jeho nedožitých 76. narozenin. Organizátoři výstavy záměrně vybrali fotografie, které zachycují běžné okamžiky Havlova života. Připomínají dobu sametové revoluce, Občanského fóra, přibližují Havlovu činnost v postprezidentském období i loňské poslední rozloučení.

Hledání odpovídajícího tvaru pro zkušenost, která není pro člověka standardní, je hlavním motivem výstavy Geometrův zlý sen v pražském Topičově salónu. Na výstavě jsou zastoupení současní autoři všech generací. Nejstarší je Aleš Svoboda, žák nedávno zesnulého malíře Zdeňka Sýkory. Nejmladším výtvarníkem je 28letý Lukáš Machalický.

Většinou trojrozměrná díla devíti umělců, kteří trpí specifickými poruchami učení, představuje výstava s názvem 3D DYS – Dar dyslexie ve Veletržním paláci v Praze. Netradiční projekt připravila nezisková organizace Umění a věda na podporu dyslektickým dětem ve spolupráci s Národní galerií.

Práce legend českého i světového grafického designu s přesahy do oblasti volného umění a nových médií představuje výstava, která dnes začala v Českém centru Praha. Prostřednictvím plakátů, knih, katalogů a audiovizuálních nahrávek se návštěvníci seznámí s nejdůležitějšími tvůrčími počiny, které představilo brněnské bienále grafického designu od svého vzniku v roce 1964 do současnosti.

V galerii Miro v Praze na Strahově začala výstava malíře Jiřího Georga Dokoupila. Autor představuje nové práce s náboženskou tematikou, které zpracovává svými originálními malířskými technikami. Výstava potrvá do 28. října.

Tvorbu mistra a jeho žáka, neboli uznávaného umělce Josefa Váchala a dosud nepříliš známého grafika a malíře Josefa Hodka mapuje nová výstava Západočeské galerie. V plzeňské síni se představují díla obou umělců – grafiku, malby, knižní ilustrace, bibliofilie a exlibris. Zaměřuje se přitom zejména na období do 20. let minulého století a ukazuje hlavně rané Hodkovy grafiky, jež vznikaly ještě pod Váchalovým přímým vlivem před první světovou válkou a krátce po ní.

Výstavu více než čtyř desítek plastik a kreseb známého sochaře Otty Gutfreunda otevřela Galerie města Trutnova. Expozice představující díla autora, který se narodil v nedalekém Dvoře Králové nad Labem, bude otevřená do 13. října.

Udělejte si o víkendu procházku centrem Plzně a připomeňte si tvorbu a osobnost světoznámého výtvarníka Jiřího Trnky. Díla významného plzeňského rodáka, jenž se proslavil obrazy, sochami, grafikou, ilustracemi, scénografickými návrhy, ale hlavně animovaným filmem a loutkářskou tvorbou, zachycují velkoformátové snímky s textem. Expozice vznikla ke 100. výročí Trnkova narození. Trnkovy loutkové filmy, které vznikly po roce 1945, byly považovány za protiváhu do té doby dominujícího Walta Disneye. Návštěvníci výstavy se seznámí s životopisnými daty, dozvědí se také, že klíčové pro Trnkovu tvorbu bylo setkání s Josefem Skupou v jeho loutkovém divadle v Plzni. Známý loutkář pak byl Trnkovým učitelem kreslení, později se z nich stali přátelé.

Život v rodině se rozhodli zmapovat čtyři fotografové, jejichž snímky najdete vystaveny v Přerově. Nechybí pohled na děti očima matky fotografky či jejich otce, další snímky zachycují život romských rodin. Fotografie čtyř autorů s rodinnou tematikou vyplní prostory Galerie města Přerova na Horním náměstí až do konce září.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio