Tipy na víkend

8. duben 2005

Víkend je za dveřmi a vy ještě nevíte, co podniknete? Nechte se inspirovat našimi "Tipy na víkend". Zveme vás na večerní výpravu zoologickou zahradou, na tatoojam, na audienci ke Karlu I., na hokej do Plzně, nebo na Febiofest do Brna.

8. duben je Mezinárodním dnem Romů. Muzeum Romské kultury v Brně u této příležitosti nabízí v pátek všem zájemcům návštěvu zdarma.

Milovníci francouzské kultury, francouzského jazyka, literatury, jídla a vína by si rozhodně neměli nechat ujít Dny francouzské kultury, které v pátek začínají v Jihlavě.

Už víte, co budete dělat v pátek večer? Máme pro vás tip - večerní návštěvu ZOO v Lešné. Prohlídka zoologické zahrady slibuje netradiční pohled na noční život zvířat.

V Hodoníně v sobotu vyvrcholí oslavy 60. výročí konce II. světové války. Ve 14:00 hodin na Masarykově náměstí začne přehlídka ruské a německé vojenské techniky. V Masarykově muzeu si navíc můžete prohlédnout výstavu nazvanou "Hodonín ve válce a okupaci 1939-1945".

Na zámek v Brandýse nad Labem by se v sobotu měli vydat především milovníci vojenských historických uniforem. Od 10:00 až do večera se tam bude konat tradiční "Audience u Karla I.". Program mimo jiné nabídne dopolední přednášky z historie, anebo podvečerní prohlídku zámeckého gotického sklepení.

"Slavníkovci v našich dějinách" - to je název unikátní výstavy v Kamenném domě v Kutné Hoře. Expozice návštěvníkům představuje zajímavé nálezy související s obdobím největšího rozkvětu rodu Slavníkovců.

V Císařské konírně na Pražském hradě začala výstava s názvem "Adolf Born: Od La Fontaina k Livingstoneovi". Expozice kromě nových knižních ilustrací představuje litografie a lepty, inspirované cestovatelskými láskami Adolfa Borna, a pastely a akvarely, které představují lidské vlastnosti a slabosti, kulturní tradice různých národů i historické události a osobnosti. Suterén Císařské konírny je věnován dětem a jejich oblíbencům Machovi a Šebestové.

Do strakonického Domu kultury míří profesionální tetovači na třetí ročník "Tatoojamu". V sobotu od 10:00 hodin budou návštěvníkům předvádět svá kouzla s tetovacími jehlami. Zájemcům přímo na místě nějaké tetování i vyrobí. Pořadatelé navíc slibují vystoupení skupiny japonského historického šermu, ohňovou šou a africkou etnomuziku.

Přivítat jaro můžete v sobotu v Lednici, kde zároveň odstartuje plavební sezóna. " Vítání jara v Lednici" proběhne od 14:00 do 16:00 hodin u přístaviště Turbína v zámeckém parku. Letošní program bude v kejklířském duchu. Každý návštěvník, který se slavnosti zúčastní ve vodnickém kostýmu, dostane zdarma občerstvení i volnou jízdenku na první plavbu.

A ještě hudební pozvánka na sobotní večer. V pražském klubu Roxy zahraje jedna z nejlepších koncertních kapel současnosti - Blues Explosion. Nečeká vás žádný konvenční blues band, ale kytarová smršť, ve které se protíná syrový rock, boogie a anarchie s chlapským feelingem starého dobrého blues a elvisovskou aurou.

Trmalovu vilu v Praze 10 - Strašnicích postavil před 102 lety architekt Jan Kotěra. Dům, který patří mezi významné památky, je výrazně inspirován anglickým venkovským stylem a ve své době byl považován za avantgardní dílo. Vy se o historii tohoto objektu můžete dozvědět víc, pokud si přijdete prohlédnout novou výstavu. Dozvíte se podrobnosti o návrzích nerealizovaných plánů na stavbu vily a uvidíte veškerou dostupnou fotografickou dokumentaci.

Na výstavu fotografií z doby mezi dvěma světovými válkami fotografky Grete Popper zve Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně. Popper se výrazně zapsala do historie meziválečné fotografie v Československu. Věnovala se ateliérovému portrétu i etnografické fotografii. Nejcennější součástí jejího díla jsou jedinečné momentky z pražských ulic.

Patříte mezi hokejové fanoušky? Pokud ano, rozhodně byste si neměli nechat ujít výstavu věnovanou hokeji v Západočeském muzeu v Plzni. Co na ní najdete? Uvidíte, jak začínali s bruslením naši pradědečkové, jak vznikaly první plzeňské hokejové kluby i největší úspěchy plzeňských hokejistů. Najdete také zmenšenou kopii hokejového hřiště a figuríny hokejistů. Výstava je uspořádána u příležitosti hokejového mistrovství světa hráčů do 18 let, které v Plzni začne 14. dubna.

Jestli jste dobrodružné povahy, pak zamiřte do Blanska na festival filmů, který nese název "Harrerův svět". Festival odstartoval už ve čtvrtek, ale až do soboty na vás čeká řada filmů o nepokořených vrcholech hor a neznámých domorodých kmenech v neprobádaných oblastech Nové Guinee, Bornea a Amazonie.

Stejný název jako má protikomunistická petice "Zrušme komunisty" si zvolili pro výstavu svých kreseb Jindřich Strašnov a Emil Šourek. Přehlídku jejich obrázků najdete v Jindřišské věži v Praze.

Na unikátní výstavu maleb, koláží a fotografií umělců trpících roztroušenou sklerózou se vypravte do Galerie Josefa Slavíka na zámku v Hořovicích. Výstava je vyjímečná tím, že ukazuje nejen výtvarná díla, ale také plakáty, které informují o této nemoci a možnostech rehabilitace. Roztroušená skleróza je nemoc centrálního nervového systému, která postihuje mozek a míchu. Postižení trpí poruchami zraku, rovnováhy, řeči a pohyblivosti.

Kávomlýnky, mlecí strojky, šlehače, hnětače, vařiče, žehličky, šicí stroje, zařízení k zavařování potravin, tlakové hrnce, sifonové láhve, pračky i vysavače - to všechno a ještě mnohem víc najdete na výstavě ve Vlastivědném muzeu v Nymburku. Expozici dokumentující historii domácích strojků tvoří víc jak dvě stovky předmětů doplněných dobovou reklamou.

Aby se vaše ratolesti nenudily, vezměte je v neděli do divadla. V pražském divadle Minor začíná od 15:00 pohádka královéhradeckého divadla DRAK nazvaná "Jak si hrají tatínkové!".

V neděli večer startuje brněnská část 12. ročníku festivalu Febiofest. Filmový maraton zahájí česko-makedonský snímek Velká voda.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu