Tipy na víkend

14. leden 2005

O víkendu vás láká řada další akcí a především výstav. Například v Beskydech na Pustevnách budou mít sympozium Sněhové království, kde vyroste z ledových válců několik soch. V Berouně mají výstavu starých hraček a v Boskovicích na Blanensku najdete plastikové modely. Miniaturní a drobné portréty nachystalo Národní muzeum v Lobkovickém paláci v Praze.

V bývalém klubu Metro v Ústí nad Labem připravili na sobotu benefiční festival na podporu přírodní katastrofou postižení Asie. Od 16 hodin v bývalém protiatomovém krytu za Vladimírem vystoupí bez nároku na honorář na 12 kapel různých žánrů převážně z Ústí nad Labem.

Až do neděle budou na vrcholu Pusteven v Beskydech pracovat sochaři ze tří evropských zemí. Sedmý ročník sympózia Sněhové království opět představí neobvyklé skulptury z ledu a sněhu. Přes nepříznivé podmínky připravili organizátoři deset obřích sněhových válců, ze kterých se o víkendu vyklubou bílé sochy.

Už jen do konce ledna potrvá výstava starých hraček v Muzeu Českého krasu v Berouně. Pokud sem zavítáte o víkendu mezi desátou až sedmnáctou hodinou, můžete obdivovat třeba panenky, plyšové medvědy nebo stolní hry i sto padesát let staré.

V muzeu v Boskovicích na Blanensku je výstava prací plastikových modelářů. Návštěvníci na výstavě uvidí několik desítek nejrůznějších modelů.

Na brněnském hradě Špilberku najdete výstavu z tvorby Adolfa Borna pro děti. Jmenuje "Haló haló ztratila se opice Žofka . na Špilberku".

V Lobkovickém paláci v Praze najdete výstavu Miniaturní a drobné portréty ze sbírek Národního muzea. K vidění bude přibližně 450 exponátů, např. řetízky, předměty ze slonoviny či akvarelové portréty.

Mimořádně zajímavá výstava Svatopluka Klimeše byla v karlovarské galerii umění pro velký zájem návštěvníků prodloužena. Pokud patříte k milovníkům soudobého umění a nekonvenčních postupů ve výtvarné tvorbě, je výstava karlovarské Galerie umění Stopy cest určená právě vám. Výběr z děl posledního desetiletí Svatopluka Klimeše se soustřeďuje obrazy a fotografické objekty, ve kterých je téměř vždy přítomen oheň, perforace, hra světel a stínů.

Ve Hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové najdete výstavu fotografií cestovatele, fotografa a publicisty Juraje Kamana. Snímky vás zavedou do Indie, Nepálu, Íránu, Pákistánu, Thajska, Sýrie anebo do Izraele. Nahlédnete do učení buddhismu, islámu, hinduismu, sikhismu a křesťanství, probereme vliv víry na každodenní život a kulturu v jednotlivých zemích asijského regionu..

Krásné staré stroje, to je název výstavy v Arnoldinovském domě, kde sídlí Oblastní muzeu Praha - Východ - a to najdete v Brandýse nad Labem .

A teď prkna, co znamenají svět:

V sobotu vystoupí večer v pražském Stavovském divadlo v rámci Festivalu hudebního divadla Opera 2005 Moravské divadlo Olomouce. Přijede s operou Leoše Janáčka Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky.

Pražské Divadlo v Dlouhé připravilo na sobotní večer premiéru inscenace Kabaret Prévert - Bulis. Jde o divadelní setkání světového velikána poezie s českým velikánem šansonu.

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravilo na sobotu premiéru. V 19.30 začíná komedie Borise Viana Svačinka generálů.

Také v Brně mají velkou premiérovou slavnost. V neděli v 19 hodin se rozezní v Janáčkově divadle první tóny opery Bohuslava Martinů Řecké pašije. Nová londýnská verze díla vznikla spoluprací Královské opery Covent Garden, festivalu v rakouském městě Bregenz a Národního divadla v Brně. Hra je nastudována v angličtině, ve které Martinů operu podle inscenátorů původně napsal. Uvedení opery slavnostně uzavře projekt Česká hudba 2004 - nedílná součást evropské kultury.

V neděli pokračuje ve Švandově divadlo přehlídka České divadlo. V 19 hodin vystoupí jihlavské Horácké divadlo s inscenací tragédie Federica Garcíi Lorky Krvavá svatba.

Valašský soubor písní a tanců Beskyd připravil Valašský bál. Jako hosté se představí folklorní soubor z Polska a soubor Šafrán z Jablonce nad Nisou. Ples začíná v sobotu v 19.30 v Zubří na Vsetínsku.

V Kralupech nad Vltavou začíná v sobotu v Kulturním domě Vltava třetí ročník benefičního hudebního festivalu kralupského Dvořákova gymnázia pod názvem Lednový underground.

V sobotu začíná v 7 večer v Jetřichově na Náchodsku rockový festival za účasti osmi hudebních skupin. Vystoupí například skupiny Tleskač, Pavilon M2, Laxní přístup.

A ještě něco pro ty, co rádi odpočívají aktivně.

Dobré lyžařské podmínky čekají před nadcházejícím víkendem na lyžaře v horských střediscích Krkonoš a Orlických hor. Na sjezdových tratích leží od 30 do 90 centimetrů technického i přírodního sněhu, podle předpovědi meteorologů by navíc mohl ještě nějaký sníh napadnou

Pokud se vydáte v sobotu lyžovat na Razulu ve Velkých Karlovicích na Zlínsku, tak vězte že na sjezdovce se bude konat velká párty. DJs budou hrát do rytmu všem lyžařům.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu