Tipy na víkend 25.–27. února

Jak je to dlouho, co jste si naposledy pochutnali na zabijačkových specialitách? Vydejte se na některou z masopustních veselic a budete moci jelítka a jitrničky konzumovat prakticky neomezeně. V tipech na víkend vás zveme třeba na masopust do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm nebo do pražského Karlína. Vypravit se můžete i na zajímavou přednášku o historii středověké hradní architektury nebo na benefiční koncert pro největší pražské varhany v bazilice svatého Jakuba. Pěkný víkend.

Masopustní doba je v plném proudu. Tradiční masopust ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm začíná v sobotu v 9 hodin. Program je spojený se 14. ročníkem soutěže mistrů řeznického řemesla O nejlepší valašskou klobásu a se čtvrtým ročníkem soutěže O nejlepší valašskou tlačenku.

Také pražský Karlín se v sobotu chystá na masopust. Na Karlínském náměstí vypukne ve 13 hodin. Jeho součástí bude hudební vystoupení, zabijačkové hody a ukázky lidových řemesel. Od 12 do 18 hodin bude zdarma přístupné Karlínské Spektrum Domu dětí a mládeže.


Zobrazit tipy na víkend 25.–27. února na větší mapě

Tuto sobotu můžete na masopustní reje zamířit třeba také do Berouna, Lochkovic nebo Mokropsů. Čeká vás veselice, muzika a pochopitelně dobré jídlo a pití.

Medvědi, jezdci na koních, kominík s žebříkem, bába kořenářka a další roztodivné postavy vás provedou pátečním masopustním rejem na trutnovském náměstí. Vyhrávat budou muzikanti a ochutnávat můžete zabijačkové speciality.

První zámecký masopust na Sychrově můžete navštívit právě tuto sobotu. Začíná v 9 hodin na čestném dvoře zámku Sychrov. A co vás čeká? Program s masopustním průvodem, tradiční zabijačkou nebo stánky řemeslníků. Vystoupí i jablonecký folklórní soubor Šafrán.

Také Horní Slavkov na Sokolovsku se chystá na masopust. V sobotu vypukne na náměstí přesně ve 14 hodin a volit se bude i král masopustních oslav.

Letos podruhé mají Plzeňané možnost se rozloučit se zimou v průvodu maškar z Vinic na náměstí Republiky s bohatým doprovodným programem na statku Lüftnerka v zoologické a botanické zahradě města Plzně, u Kalikovského mlýna a na náměstí Republiky před radnicí. Rozpustilé vyhánění zimy se uskuteční tuto neděli. Průvod vyráží ze sídliště Vinice ve 14 hodin a ve 14.30 hodin se zastaví na statku Lüftnerka, kde bude ukázka starých zvyků spojených s tímto časem – pohanské stínání hlavy slaměného kohouta. Po průchodu zoo (účastníci průvodu mají průchod zdarma) zamíří Kilometrovkou ke Kalikovskému mlýnu, kam dorazí asi v 15.15 hodin. Zde bude za bujarého veselí přítomných utopena Morana a budou odměněny nejnápaditější masky dětí i dospělých. Rozpustilé vyhánění zimy vyvrcholí před radnicí na náměstí Republiky přibližně v 16 hodin za zpěvu a tancování dětí z folklorního souboru Plzeňaček při ZUŠ Bedřicha Smetany definitivním vyhnáním zimy z Plzeňské kotliny. Všeobecné lidové veselí ukončí soutěž v pojídání určeného počtu koblih na čas o ceny.

Zajímá vás, jaký vliv měly křížové výpravy na středověkou hradní architekturu? Jaké kontakty měli tehdy čeští válečníci se Svatou zemí? Potom byste se měli v sobotu vydat od 18 hodin do kinosálu v Třebušíně na Litoměřicku. Právě tam o tom bude mluvit profesor Tomáš Durdík.

V klubu U Mezka v Mezouni na Berounsku startuje v sobotu v 17 hodin soutěž o nejchutnější klasické české kysané zelí Zeliáda 2011.

V Táboře můžete v sobotu od 10 hodin navštívit den otevřených dveří městského úřadu. Prohlédnout si mimo jiné budete moci i kancelář starosty.

V Praze můžete navštívit 5. ročník festivalu Mene Tekel, který je zaměřen je na odraz totality v umění a vzdělávání. Potrvá do neděle a nabízí výstavy, koncerty, filmy, přednášky i projekty pro děti. Cílem akce je zlepšit vědomosti zejména mladé generace o novodobých dějinách a připomenout hrůzy komunistického režimu. V Křížové chodbě Karolina je možné si prohlédnout plastiky, obrazy a fotografie Jiřího Sozanského, který se ve své tvorbě vyslovuje proti násilí a ideologiím. Výstavní panely odhalí také více o osudu sochaře Jaroslava Šlezingera, vězně nacistického i komunistického režimu. Fotografie z legendární Hory křížů v Litvě připomínají symbol odporu Litevců vůči sovětskému režimu. Výstava nabízí i další témata, otevřena bude denně od tohoto úterý do 5. března vždy od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

Východočeské divadlo Pardubice uvede v sobotu poprvé komedii Liška v kurníku aneb Pan ministr v Kmínovicích. Základem hry byla satirická kniha Ephraima Kishona, k režii si divadlo přizvalo Martina Tichého. Nastudování vzniklo pro pardubický soubor a je zřejmě prvním divadelním uvedením.

Nenechte si v neděli od 18 hodin ujít komentovanou prohlídku nově rekonstruovaných barokních varhan v kostele Nejsvětějšího Salvátora v pražském Klementinu. Varhany patří k nejstarším dochovaným v Česku. Ve 21 hodin se můžete zúčastnit debaty o varhanní hudbě a liturgii za přítomnosti prezidenta ČKA Tomáše Halíka, varhaníka Roberta Huga a účastníků restaurování.

V neděli od 16 hodin se koná 5. benefiční koncert pro největší pražské varhany. Tento nástroj nacházející se v bazilice svatého Jakuba v Praze slouží v současnosti nejen pro doprovod liturgií, ale i ke koncertům vážné a duchovní hudby.

Pražská galerie Leica vystavuje portréty hereček a modelek od švýcarského módního fotografa Michela Comta. Výstava potrvá do 3. dubna. Část zejména černobílých snímků se nachází v galerii Vernon, která spolu s Leicou Comta pozvala do Prahy a podílela na uspořádání expozice. Snímky do obou galerií vybrala kurátorka Serena Baccagliniová. Michel Comte se proslavil jako fotografický portrétista hvězd, jako jsou režisérka Sophia Coppolová, herečky Geraldine Chaplinová nebo Catherine Deneuveová a další. V galerii Leica si lze prohlédnout i velkoformátové snímky modelek Claudie Schifferové nebo Cindy Crawfordové.

V předsálí Vladislavského sálu Pražského hradu si mohou zrakově postižení osahat dotykový (haptický) model relikviáře svatého Maura. Přesná kopie relikviáře v měřítku 1:1 je určena především zrakově postiženým všech věkových kategorií. Mohou si na něm osahat 14 sošek a 12 reliéfů. Model vyrobili vězni ve věznici v Horním Slavkově na Sokolovsku a bude součástí revitalizované expozice na zámku Bečov, kam se originál relikviáře svatého Maura z Pražského hradu v březnu opět přesune.

Průřez celoživotní tvorbou jubilujícího výtvarníka a režiséra Zdeňka Milera představuje pražská Galerie Vltavín. Až do 10. dubna si tu budou moci zájemci včetně dětí prohlédnout jeho kresby naznačující vývoj známých animovaných postaviček včetně oblíbeného Krtka a zhlédnout krátké filmy. Expozice v Galerii Vltavín představuje i práce výtvarníkovy manželky Emilie Milerové vyznačující se něžnou romantikou a inspirací asijskými vlivy. Obě výstavy doplňuje projekce autorského dokumentu Pavly Petrákové-Slancové s názvem Mraky Zdeňka Milera, v němž sleduje vznik řady děl, animovaných snímků i život slavného tvůrce.

Milovníci vojenské historie mohou navštívit výstavu více než 500 zbraní a dalších předmětů z období habsburské monarchie, která začala ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech. Pušky, šavle nebo brnění z období od 15. do poloviny 19. století zde v nově rekonstruovaném podkroví společně vystavují Národní galerie a Vojenský historický ústav. Historici vybírali zbraně a další předměty podle výjimečnosti jejich uměleckého a řemeslného zpracování, zvláštnosti technického provedení nebo významu osobností jejich tvůrců či majitelů.

Faksimile první československé ústavy, osobní předměty, korespondence a další dokumenty jsou představovány na výstavě Antonín Švehla, československý státník a spolutvůrce Ústavy ČSR 1920. Výstava v Národním zemědělském muzeu v Praze ukazuje Švehlu jako agrárního politika a dlouholetého ministerského předsedu tří vlád meziválečného Československa. Dotýká se Švehlovy úlohy při založení a budování samostatného československého státu, jeho vztahu k prezidentovi T. G. Masarykovi i jeho angažovanosti v Sokole a rodinného života.

Zhruba třicítku velkoformátových reprodukcí tradičních čínských svitkových obrazů vystavuje pražské Klementinum. Exponáty zapůjčilo Národní palácové muzeum Tchaj-wanu. Výstava nazvaná Krása čínské malby potrvá do 23. dubna. Vedle reprodukcí svitků krajinomaleb a maleb květin a zvířat si mohou návštěvníci prohlédnout také knihy o současném Tchaj-wanu, které knihovna dostala darem.

V malé galerii Rudolfina se představují výrobky oceněné v soutěži Czech Grand Design 2010. Titul Grand designér získalo studio Olgoj Chorchoj. Z jejich dílny si návštěvníci výstavy mohou prohlédnout například vítězné sáňky, lampy, nápojové sklo či čajové konvice. Ceny se udílely také v kategorii fotograf roku. Oceněna byla Ester Havlová za mapu pražského metra a monografii architekta Josefa Gočára. Z grafiků zaujal nejvíce Robert V. Novák, který vytvořil vizuální styl Západočeské univerzity v Plzni, grafický design výstavy Bílkova vila a grafickou podobu knihy SIAL o Sdružení inženýrů a architektů v Liberci od Miloslava Masáka, Jakuba Potůčka a Rostislava Šváchy.

Výstavu obrazů a grafiky významného českého umělce 20. století Josefa Šímy zahájila pražská Galerie Moderna. Šíma strávil podstatnou část svého života v Paříži, někdy je proto označován za francouzského malíře. Spolu s Toyen a Jindřichem Štyrským patřil k předním českým surrealistům. Galerie vystavuje Šímovy obrazy z let 1932–1970 a kresby a grafické listy z let 1927–1963. Výstava s názvem Kapky světla potrvá do 27. března.

Historická budova městské šatlavy v centru České Lípy se proměnila v archeologické muzeum. Seznámíte se v něm s osídlením jeskyní a pozve vás i na výlet do historie města. Stranou nezůstává ani popravčí umění nebo vězeňství, které je s budovou šatlavy neodmyslitelně spjato. Nové archeologické muzeum je součástí Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Expozice se skládá ze tří celků. První se věnuje osídlení jeskyní a skalních převisů. Druhá část se zaměřuje na nejstarší dějiny města a také hrnčířství, které s nimi souvisí. Poslední je věnována vězeňství a soudnictví na Českolipsku.

Nenechte si ujít výstavu věnovanou sdružení inženýrů a architektů Liberec, která je k vidění v Oblastní galerii v Liberci. Expozici doplňuje černobílý 22 minut dlouhý dokumentární film o výstavbě unikátního vysílače, který se stal symbolem města. Snímek pochází z libereckého okresního archivu. Zachycuje postupné budování betonové konstrukce, ale i život na stavbě. Jeho součástí je i pasáž věnovaná demolici původních sloupů lanovky.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio