Tipy na víkend 16.–18. září

Na mnoha místech pokračují Dny evropského dědictví a s nimi možnost podívat se do míst, na která byste se jen tak nedostali. Navíc se můžete díky komentovaným prohlídkám historiků dozvědět o trochu víc než běžně. V tipech na víkend vám však přinášíme mnohem víc.

V sobotu i neděli můžete zamířit do zahrad Pražského hradu na Svatováclavské vinobraní. Výjimečně budou otevřeny také produkční zahrady, kterými bude návštěvníky provázet manželka prezidenta republiky Livia Klausová. Po oba víkendové dny bude ze zahrad živě vysílat Radiožurnál, můžete se zde setkat s moderátory Václavem Žmolíkem a Petrem Králem.

Kladenské divadlo a jeho soubor Lampion připravilo na pátek premiéru hry Cesta za barevným snem. Představení je určeno pro děti od 4 let a začíná v 18 hodin.


Zobrazit tipy na víkend 16.–18. září na větší mapě

V Litomyšli se od pátku do neděle koná festival Mladá Smetanova Litomyšl, který začne zahradní slavností s hudbou, divadlem a tancem. Na festivalu vystoupí například Pavel Šporcl s houslovým recitálem, Hana Robinson Trio a divadelní soubor Stop z Liberce.

Brněnské HaDivadlo zve v pátek od 21 hodin na představení Modelka XXL, one woman show Wandy Drozdové. V neděli se v témže divadle koná cyklus scénických čtení. Tentokrát vystoupí Iva Procházková se svou knihou Myši patří do nebe.

Jindřichův Hradec láká na Dadainspirační dny, festival autorského a netradičního divadla. Základní umělecká škola V. Nováka vystoupí v pátek od 18 hodin s představením Hollywoodská kuřata a v 19 hodin se Skopovým na porážku a Muži z jihu. V sobotu můžete zajít na představení Souzení vévody Valdštejna v podání studentů základní umělecké školy a gymnázia z Frýdlantu.

I v Soláni vás čeká vystoupení. Tentokrát se v místní zvonici koná koncert Děti a hudba. Účinkovat budou děti ze základní školy ve Velkých Karlovicích. Zahraje cimbálová muzika a Johanka Čechová.

V Litvínově se v sobotu koná Habánkova rallye pro děti do 12 let s rodiči. Startuje se ve 14 hodin u Docela velkého divadla. Závodní okruh je zatím tajný, ale pojede se podle itineráře a děti budou plnit soutěžní úkoly. Dospělí dostanou hodnocení podle svých řidičských dovedností. Po skončení závodu bude následovat taneční zábava v divadelním klubu. Nezapomeňte se na závod včas přihlásit.

V Brně se koná Festival v parku, a to v sobotu od 13 do 21 hodin za každého počasí. Součástí festivalu budou koncerty, divadlo, módní trh, workshopy, skákací hrad a nebude chybět ani překvapení.

Zámecké divadlo v Mnichově Hradišti se rozhodlo zapojit do Dnů evropského dědictví, a tak v sobotu od 17 hodin pořádá Barokní reminiscenci, historickou rekonstrukci baletních představení s ukázkou dobové jevištní praxe v původních kulisách klasicistního zámeckého divadla.

Pražská Galerie Art Space Řetízek zve v sobotu od 19 hodin na koncert violoncellisty Františka Brikcia.

V Moravské Třebové se konají Dny česko-německé kultury. V sobotu se můžete těšit na kulturní večer, během něhož vystoupí například Lanškrounský pěvecký sbor, sbor z Krnova nebo německého Waldkraiburgu.

Jiný hudební žánr nabídne zámecká zahrada v Manětíně, kde se od 20 hodin uskuteční koncert skupiny Katapult.

Mimořádně otevřené interiéry obnovovaného objektu si můžete prohlédnout na zámku Červené Poříčí. Uvidíte třeba renesanční přízemí zámku nebo barokní a rokokovou výzdobu v prvním patře.

Brněnský hrad Špilberk zve na program Postavy brněnských pověstí ve zdech hradu. V neděli budou mít děti a jejich rodiče možnost oslavit s Muzeem města Brna 107. narozeniny prostřednictvím soutěžního odpoledne. Děti na Špilberku potkají pana Šemberu, zazděného radního, mistra Birka s kolem a možná i samotného brněnského draka.

Vlastivědné muzeum v Klatovech pořádá v sobotu Dožínky Plzeňského kraje s expozicí lidové architektury. Od 10 hodin si budete moct vyrobit dožínkový věnec a zapojit se do průvodu. Program se koná v zámeckém areálu v Chánovicích až do 18 hodin.

Hrad Lukov pořádá v sobotu od 10 hodin Den bez bariér pro všechny, kteří by se jindy na hrad nedostali. Na nádvoří se bude konat divadelní představení s názvem No tak, děcka ochotnického souboru Skřítek z Havířova.

Muzeum v Mělníku pořádá Vinobraní v muzeu. Až do neděle tak budete mít možnost ochutnat vína nejen z Mělníka, a to v kavárně, na parkánu i v gotickém sklepě.

Po celý víkend budete mít zdarma vstup do reprezentačních prostor zámku v Mníšku pod Brdy, tedy do slavnostní jídelny, salónů, kaple a knihovny.

Náměšť na Hané pořádá na zámku v neděli od 14 hodin loutkové představení pro děti pod názvem Honza a zlá princezna. Současně budete mít možnost navštívit trasy zámku se slevou.

U zámku Nebílovy se v sobotu od 10 do 22 hodin koná gurmánský autosalón, jehož součástí bude představení novinek předních automobilek, ale také zabíjačka, výběr z osmi druhů točeného piva, posezení v kavárně a cukrárně nebo výstava fotografií Luďka Bochnera s názvem Brdy.

V Plzni se mimořádně otevře statek U Matoušů. Prohlídka bude možná pouze s průvodce, a to od 8 do 18 hodin.

Na hradu Rabí vystavuje Miroslav Zámečník fotografie spolu s texty Jana Konfrta.

Ve Slavkově u Brna na vás čeká v sobotu od 9 hodin Václavský jarmark a Zámecké burčákové slavnosti. Součástí programu budou řemeslné stánky s nabídkou burčáku z Čejkovic. Vystoupí Mužáci z Březí u Mikulova a cimbálová muzika Sylván z Brna. Mimořádně si budete moci prohlédnout také zámecké krovy a půdy a zúčastnit se také kostýmované prohlídky oživlého podzemí se svíčkami. Na tyto speciální prohlídky je nutná rezervace.

V muzeu v Sušicích také připravili komentované prohlídky, a to v 9 a 13 hodin. V 10 hodin si budete moct prohlédnout architektonické památky města a ve 14 hodin se seznámit s církevními stavbami. Sraz je vždy u vchodu do muzea.

Ve Svitavách se v sobotu od 15 hodin koná vernisáž výstavy absolventů výtvarných vysokých škol z Bratislavy s názvem Návraty. Uvidíte na ní nejen obrazy, grafiku a kresby, ale také plastiky.

I Štramberk se zapojil do Dnů evropského dědictví, a tak všechny zve zdarma na prohlídky hradu s věží, Muzea Zdeňka Buriana, Muzeum Novojičínska, Městské galerie nebo Pivovarské studny na náměstí. Otevřen bude také přírodní amfiteátr se starou věží, zvonicí kostela svatého Bartoloměje, nebo jeskyně Šipka. Ve městě se budou konat farmářské trhy, na nichž budete mít jedinečnou možnost nahlédnout do výroben známých Štramberských uší.

Vlašim zve v sobotu do zámeckého parku, kde se od 14 hodin koná výstava Podblanický plenér s obrazy regionálních výtvarníků. Od 16.30 hodin si můžete prohlédnout Podblanickou galerii s malířem Stanislavem Příhodou.

Na zámku v Bzenci se budou věnovat vínu. Koná se tam totiž Bzenecké vinobraní. V pátek od 17 hodin doprovodí víno vernisáž výstavy Bzenecký výtvarný podzim. K poslechu a tanci večer zahrají skupiny Yo Yo Band a Čejka Band. V sobotu je na programu tradiční jarmark s lidovými řemesly a vystoupení mažoretek. Chybět nebude ani loutkové divadlo nebo dechová hudba. Od 14 hodin vyrazí městem slavnostní krojovaný průvod s kněžnou a doprovodem.

Ve frýdlantském hradu a zámku můžete navštívit plně zařízenou zámeckou kuchyni. Kuchyni uvidíte i na hradu Grabštejn, kde si ji můžete prohlédnout spolu s ochutnávkou placek, a to vždy od 10, 11, 14 a 15 hodin.

V Zámku v Lysicích se bude konat gastronomická prohlídka s názvem Vůně zámecké kuchyně. Během ní se dozvíte, co se jak vařilo a zavařovalo.

V historických interiérech si můžete prohlédnout také květinové vazby a k ochutnávce bude připravena polévka pro chudé uvařená podle dochovaných receptů.

Hrad Sovinec zve na sokolnické ukázky výcviku a příletu dravých ptáků. Během víkendu také vystoupí hudební skupina Rabussa a renesanční hudba, budete si moct prohlédnout hradní zákoutí a dělové věže.

V Poběžovicích na Domažlicku se v sobotu od 19.30 hodin koná hradní promítání Princezny ze mlejna. Ve stejný den se také můžete těšit na Klášterní folkovou jízdu, a to v obci Pivoň od 15 do 21 hodin.

Mariánskou pouť můžete navštívit v sobotu v Rabštejně nad Střelou. Uvidíte tradiční pouť s procesím. Připraveny jsou také pouťobusy pro rodiny s dětmi a areál her v zámecké zahradě nebo prohlídka loretánské kaple, kostela a věže.

V Podkrušnohorském parku v Chomutově se začátkem září narodila kůzlata – tři kozllíci a jedna koza. V dětské zoo je možné tyto mláďata nejen pohladit, ale i nakrmit granulemi zakoupenými u pokladny. Kozy kamerunské pochází ze západní Afriky, jsou nenáročné a dokáží dobře spásat i chudou vegetaci. V sobotu zvou v zooparku na Slavnosti vína. Ty začínají od 10 hodin ochutnávkou burčáku a ukázkami lisování vína. Odpoledne se pak koná soutěž o nejlepšího dřevorubce.

V Klecanech a Roztokách u Prahy se můžete zapojit do Slavností pravého a levého břehu. Obě strany Vltavy v sobotu spojí proplouvající lodě a občané i návštěvníci obou měst se setkají. Bude se hrát malá kopaná, volejbal nebo závod na kolech do vrchu. Vedle místních umělců se představí také Divadlo Sklep, Ivan Hlas nebo kapela Toxique.

V Libyni u Lubence se v sobotu od 10 hodin koná Festivalový den plný hudby, divadel, soutěží a zábavy. Výtěžek celé akce jde na záchranu gotického kostela svatého Jiljí. Během soboty uvidíte v Libyni například módní přehlídku, bubenickou show, tržiště, výstavy nebo také modely letadel.

Slavit se bude i v Bělé nad Radbuzou. Od pátku až do neděle se tu totiž konají Pouťové slavnosti. V pátek vystoupí Jan Vyčítal a skupiny Greenhorns a Dolejšáci. Od 21 hodin čeká na návštěvníky vodní a světelná show a prohlídka kostela při svíčkách. Sobota bude doslova rocková, protože na slavnostech vystoupí skupiny Afera, Trambus, Coda, Sonet nebo Extra Band Revival. V neděli se od 9 hodin koná mše svatá v kostele Panny Marie Sedmibolestné. Od 13 hodin pak budete moct diskutovat s herečkou Květou Fialovou nebo se podívat do zvonice místního kostela.

Želený Brod bude oslavovat sklářské řemeslo, a to ukázkami pod širým nebem. Budete mít možnost podívat se do sklářských firem nebo nahlédnout do sklářské školy. Celý program doprovodí divadelní produkce a módní přehlídka.

V Praze u Bílé hory se v sobotu a neděli uskuteční rekonstrukce bitvy z roku 1620. Čeká na vás představení v podobě finále bitvy za účasti několika stovek účinkujících. Představení bude doplněno hudbou a pyrotechnickými efekty.

Národní zemědělské muzeum v Praze zve na Dřevěný a selský víkend, který se koná po oba dva víkendové dny od 10 do 17 hodin. V jeho rámci budete možnost zhlédnout ukázky tesařské práce, vyřezávání soch motorovou pilou nebo hudební vystoupení.

V plzeňské zoo na statku Lüftnerka se v sobotu a v neděli od 10 hodin koná Festival tradičních lidových řemesel, kde se představí dobové vesnické prostředí se stloukáním másla, draním peří nebo praním v neckách. Uvidíte ukázky různých tradičních řemesel a také malování chodské keramiky. To vše bude doplněno o ochutnávky staročeských jídel podle receptů z jižního Plzeňska a Pošumaví.

A protože brzy začne Evropský týden mobility, nebude nouze o akce zaměřené na podporu ekologičtějších způsobů dopravy a zdravého životního stylu. V sobotu si v Kopřivnici můžete například zaběhat v rámci akce Běh rodným krajem Emila Zátopka. Závod odstartuje jeho manželka, vynikající oštěpařka Dana Zátopková.

Chebské muzeum zve na přírodovědnou akci Pojďte s námi do přírody se sobotní návštěvou křemenného valu na Chodsku. Jde o komentovanou exkurzi s dopravou autobusem, a tak je třeba se na ni předem přihlásit.

Ze Suchdola nad Odrou do Budišova pojede zvláštní parní vlak vypravený k oslavě 120. výročí zahájení provozu. Soupravu historických vozů potáhne lokomotiva Matěj. Vyjíždí se ze Suchdola nad Odrou v sobotu v 7.30 hodin a pojede se přes Makovice, Odry, Loučky, Klokočov, Černou ve Slezsku a Svatoňovice. Do Budišova vlak dorazí v 11.42 hodin. Odjezd zpět je ve 13.50 hodin.

V sobotu se můžete také zúčastnit pochodu Okolo Bohdanče, který začíná už v 6 hodin. Cíl je v areálu místní palírny. Po cestě si můžete prohlédnout kostely v Bohdanči, Čihošti, Michalovicích, Třebětíně a zámek v Ostrově. Trasu si také můžete projet na koni nebo se zastavit a vyzkoušet rybolov s půjčeným prutem. Trasy jsou v délkách od 5 do 33 km pro pěší a od 13 do 83 km pro cyklisty. Nejdelší cyklotrasa vede až k zámku Žleby.

Masarykovo muzeum v Hodoníně zve na výstavu Malujeme barvami země s výstavou prací školních kolektivů vytvořených pomocí přírodních jílů. Mezi nimi je i 80 obrazů ze soutěže v rámci evropského projektu spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem.

Hodonínský zámek zve také na výstavu, tentokrát gotických a renesančních kachlí z jižní Moravy. Ta názorně ukáže proměnu praktického předmětu, jakým byla kamna, v estetickou součást interiéru. Působnost kamen zvyšovala plastická výzdoba – reliéfy s hlubokou duchovní symbolikou.

Zámek ve Zlíně láká návštěvníky do velkého výstavního sálu na výstavu Chráněná území Zlínského kraje, v jejímž rámci uvidíte prezentaci Beskyd a Bílých Karpat. Můžete tak načerpat inspiraci k výletům do přírody.

Zlínský zámek zve také na výstavu Život a dílo Eduarda Ingriše, hudebního skladatele, fotografa, filmaře, mořeplavce a dobrodruha. Výstava se koná k 20. výročí úmrtí tohoto umělce a uvidíte na ni fotografie, dobové materiály, deníky, korespondenci, noty nebo také plachtu z voru Kantuna.

Olomoucké Muzeum umění zve na výstavu slovenského umění druhé poloviny 20. století, na které se představí 40 děl výtvarníků jakou jsou Rudolf Fila, Juraj Bartusz nebo Rudolf Sikora.

Muzeum Fojtství v Kopřivnici věnuje výstavu slavným cestovatelům Miroslavu Zikmundovi a Jiřímu Hanzelkovi. Uvidíte na ní malby, kresby, plakáty i keramiku mladých umělců z ostravské školy Ave Art.

Pražské židovské muzeum pořádá výstavu Petera Horáka Konečně doma. Peter Horák je výtvarník slovenského původu, který víc než 40 let žije v Austrálii, a jeho častým motivem jsou návraty k mládí stráveném v Bratislavě.

V Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství v Kačině můžete navštívit výstavu Jagdteriér věnující se stejnojmennému psímu plemenu. Počátky chovu těchto zvířat spadají do dvacátých let 20. století.

V Brně v Letohrádku Mitrovských se koná Podzimní floristická výstava s módou světových návrhářů. Květiny na ní vytvoří doplňky a pozadí pro taková jména jako Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Christian Dior, Pierre Balmain, Pierre Cardin nebo Kenzo. Sběratelem, který na výstavu zapůjčil své nejlepší oděvy z kolekce, je Jan Bačák. Největší raritou jsou zřejmě dámské večerní šaty od Christiana Diora z roku 1960.

Zlínský zámek zve na výstavu Život a dílo Eduarda Ingriše, hudebního skladatele, fotografa, filmaře, mořeplavce a dobrodruha. Výstava se koná k 20. výročí úmrtí tohoto umělce a uvidíte na ni fotografie, dobové materiály, deníky, korespondenci, noty nebo také plachtu z voru Kantuna.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy láká na výstavu kreseb a grafiky Evy Suchánkové. Navíc v sobotu od 15 do 17 hodin se v budově muzea budou dražit květinové dražby. Uvidíte tak práci zkušených floristů i studentů uměleckých škol.

V Lysé nad Labem se od pátku až do neděle koná výstava mladých králíků a trh drůbeže a holubů. Na výstavě se objeví na 500 chovatelů. Drůbež bude zastoupena tradičními plemeny hus, kachen, krůt, perliček a křepelek.

V Táboře si můžete v Housově mlýně vybrat psa. Koná se tam totiž Táborská voříškiáda a umísťovací výstava psů z domova Fauny.

Ostravská zoo nabízí v sobotu seniorům vstup zdarma a komentované prohlídky v 10 a ve 14 hodin. V areálu byl také otevřen seniorpark s posilovnou pod širým nebem s protahovacími a posilovacími stroji.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jitka Štichauerová.

autor: jiš
Spustit audio