Tipy na svátek a víkend: Festival svobody, Noc divadel, ale i kutilský festival Bastlfest

16. listopad 2017

Už máte na prodloužený sváteční víkend nějaké plány? Jestli ne, možná vám naše tipy trochu pomůžou. Vydejte se třeba na prohlídku Lichtenštejnského paláce na pražském Malostranském náměstí nebo na Sametové posvícení. V Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou si v předstihu vyrobíte vánoční dekorace. Z letiště v Roudnici nad Labem vyletí balon s keškami a ze soboty na neděli se chystá Divadelní noc. Hezky si volna užijte!

Praha: Festival svobody – 17. listopad

Na pražském Albertově začne v pátek v 9.00 celodenní studentské uctění památky 17. listopadu. Ve 13.00 odstartuje pouliční program na Národní třídě, ve 14.00 a 18.00 jsou v plánu pietní akty.


V Praze se připojte k Festivalu svobody, který k výročí sametové revoluce připravily občanské iniciativy.

Na program na Albertově navazuje akce Korzo Národní 2017, který na oslavu svobody pořádá studentský spolek Díky, že můžem. Venkovní program na pražské Národní třídě je naplánován v pátek od 13.00 do 22.00 a následně se přesune do klubu Rock Café.

V 13:30 se z náměstí Republiky přes Karlův most na Kampu a dále na Národní třídu a Václavské náměstí vydá satirický karneval Sametové posvícení. Do 18.00 by se měl průvod, který pořádá Iniciativa FÓR_UM, vrátit zpět na náměstí Republiky.

Satirický karnevalový průvod Sametové posvícení, který projde centrem Prahy už pošesté, chce oslavit den boje za svobodu a demokracii aktivně a s humorem. Letošní téma Toto není kachna chce poukázat na nutnost učit se kritickému myšlení.

17. listopad 1989 - pamětní deska na Albertově

V 15.00 se u Památníku obětem komunistického režimu na Újezdě koná akce nazvaná Pravda nemá alternativu, která chce upozornit na sílící vlnu propagandy, manipulace a dezinformací ve společnosti. Mezi řečníky vystoupí Martin C. Putna, Hayato Okamura, Petr Kutílek a další.

V 16.30 festival vyvrcholí na Václavském náměstí Koncertem pro budoucnost, který má připomenout významné okamžiky historie a upozornit na současné problémy. Vystoupí například Laco Déczi, Lenka Dusilová & Baromantika, Emma Smetana, Zrní, Jaroslav Uhlíř a Vladimír Merta.

Od 20.00 se v Národním divadle budou slavnostně předávat Ceny Paměti národa.

Praha: Noc divadel, Japan Week nebo Aussie & Kiwi Film Fest

V pátek budete moci nahlédnout do Hrzánského paláce v Praze.

Hrzánský palác

Ve čtvrtek 16. listopadu začíná v pražských kinech Lucerna a Ponrepo 4. ročník festivalu australských a novozélandských filmů Aussie & Kiwi Film Fest, letos s mottem Nejkrásnější hudba je lidský smích.

Premiéry celovečerních, dokumentárních, archivních i krátkých filmů od protinožců doplní atraktivní doprovodný program: australské didgeridoo, maorská haka a beseda v Knihovně Václava Havla o prezidentově cestě na Nový Zéland.

Diváci se mohou těšit na komedie, dramata a thrillery, které v roce 2017 uspěly na mezinárodních festivalech a u diváků v Austrálii a na Novém Zélandu.


Kapela J.A.R. má v pátek koncert ve velkém sále Lucerny v Praze.

Pátý ročník Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného začíná tuto neděli v pražském Rudolfinu a nabídne do 28. listopadu pět vystoupení uznávaných pianistů. Festival zahájí v neděli Andrej Gavrilov.

Ruský pianista, který byl v sovětských dobách pronásledován tajnou policií KGB, si pro pražský recitál připravil program s díly Roberta Schumanna a monumentální Sonátou H moll Franze Liszta.

Ze soboty na neděli bude Noc divadel, která otevře zájemcům desítky scén po celé České republice. Například sídlo Baletu Národního divadla v bývalém klášteře sv. Anny na Anenském nám na Praze 1, se pro zájemce otevře od 17.00 do 20.00.

Na Staroměstském náměstí v Praze startuje v sobotu ve 13 hodin šestidenní festival japonské kultury Japan Week. Program festivalu zahrnuje například tradiční přípravu čaje, ukázky šermířského umění, loutkové divadlo, kaligrafii nebo taneční vystoupení.

V pražské Werichově vile začíná v sobotu v 16 hodin divadelní rodinné představení Fialky a mejdlíčka, které dokumentárním stylem pojednává o dětství v 50. letech při příležitosti výročí 17. listopadu 1989.

Jihočeský kraj: Průvod Rozsviťme demokracii, Včelí den nebo literární festival Šumava Litera

Události 17. listopadu připomene v historickém jádru Českých Budějovic průvod s názvem Rozsviťme demokracii. Zastaví se pod bustou prvního československého prezidenta T. G. Masaryka u českobudějovické radnice.

Připomínka výročí 17. listopadu v Českých Budějovicích

K lidem promluví několik osobností tamního veřejného života. Mezi řečníky bude například ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek, herečka Věra Hlaváčková nebo Martin Ehrlich, spoluorganizátor českobudějovických studentských protestů z listopadu 1989.

Průvod vyrazí od historické budovy Jihočeského divadla přesně v 17 hodin a 11 minut.

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích zve v sobotu na Včelí den, který nabídne ukázky výroby staročeských perníků z forem, ochutnávky medů a výrobků ze včelích produktů, komentované prohlídky výstavy Letem včelím světem, hry, soutěže i workshop. Akce potrvá do 17.00.

Ve Vimperku se v sobotu zajděte podívat na třetí ročník festivalu regionální literatury Šumava Litera, jehož téma zní Krajina dětství. Soutěžní přehlídka knih o Šumavě, během níž se vyhlašuje i šumavská kniha roku, se konáv Hotelu Zlatá Hvězda.

Do frontového zákopu i polního lazaretu vás zavede výstava První světová válka – léta zkázy a bolesti, která začala v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Výstava, která představí přes tisíc exponátů, chce přiblížit hrůzy války.

Vojáci rakousko-uherské armády

Jeden ze sálů připomíná zákop s ostnatým drátem, vedle je imitace polního lazaretu včetně postele, nosítek či lékařského náčiní. Po podlaze místností vede časová přímka válečných událostí.

Desítky historických českých loutek z 19. století můžete vidět v Prácheňském muzeu v Písku. Výstava s názvem U Sychrovských na půdě připomíná výrobce marionet Mikoláše Sychrovského z Mirotic na Písecku.

Sychrovský byl známý řezbář, který se zaměřoval na loutky. Muzeum ukazuje zhruba dvacítku jeho marionet, které se dodnes dochovaly a patří k nejcennějším kusům českého loutkářství vůbec.

Plzeňský kraj: Filmový festival Animálie a oslavy Dne veteránů

Více než dvě stovky animovaných filmů vytvořených dětmi a mladými lidmi představí v Plzni letošní 12. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie.

Kromě promítání a soutěže nabídne třeba workshopy, výstavy filmových dekorací, představení počítačových her či diskuse o audiovizuální a filmové výchově. Největší přehlídka svého druhu v Česku začíná ve čtvrtek a skončí v neděli. Navštívit ji můžete v prostorách Moving Station a Cafe Anděl.

Vlčí máky - symbol válečných veteránů

V neděli se vydejte do Rokycan na oslavy Dne veteránů. Program začíná v 10 hodin svěcením praporů, na které naváže mše svatá za padlé. Od 11.15 připravili organizátoři oslavy na Masarykově náměstí.

Ústecký kraj: Festival ilustrace a komiksu nebo netradiční akce pro milovníky geocachingu


V Ústí nad Labem startuje v pátek v 17 h festival ilustrace a komiksu. Skončí v neděli.

Pokud jste podobně jako mnoho Čechů okouzleni balónovým létáním a vším, co k němu patří, přijďte se 17. listopadu v 9 hodin podívat na letiště v Roudnici nad Labem. Vzlétne odtud velký zážitkový balón, a když si přivstanete, můžete být svědky toho, jak se připravuje k letu.

To hlavní ale přijde, až se odlepí do země. Posádka postupně vyhodí 10 velkých vlaštovek s GPS. Komu se podaří je podle GPS souřadnic najít, získá překvapení v podobě nějakého zážitku, třeba jízdy tankem.

Úplně poslední vlaštovka bude dokonce živá. Z balónu vyskočí parašutista Džony Keška a také on bude mít u sebe GPS a dárek, tentokrát let balónem pro čtyři lidi. Jestli patříte k těm, kteří vášnivě loví „kešky“, nebo se prostě jen rádi touláte podzimní krajinou, přijďte proto v pátek 17. listopadu na letiště v Roudnici nad Labem a do jeho okolí.

Čtěte také

Liberecký kraj: Noc divadel, mimořádné prohlídky na Sychrově a v Zákupech i Skleněná symfonie v Lindavě

Liberecké divadlo F. X. Šaldy se v sobotu zapojí do akce Noc divadel. V malém divadle mohou zájemci nahlédnout na otevřenou zkoušku připravované inscenace Leninovi balzamovači. Od 23.00 budou probíhat noční prohlídky zákulisí historické budovy Šaldova divadla v duchu nové inscenace divadla – verneovky Tajuplný ostrov.


Zámek Sychrov láká v pátek na pohádkové prohlídky O Arvenské princezně.

Mimořádné prohlídky jsou nachystané také na zámku v Zákupech k výročí 300 let od narození Marie Terezie, pra(pra)babičky „zákupských“ císařů.

Ve sklárně Lasvit Ajeto v Lindavě na Českolipsku si můžete v sobotu od 18 hodin vyslechnout unikátní bubenický a sklářský koncertní projekt Skleněná symfonie inspirovaný Slety bubeníků, který se představí v jediném a neopakovatelném vystoupení.

Královéhradecký kraj: Řemeslné trhy, prohlídky na Kuksu a divadelní večer v Peci pod Sněžkou

Hostinné na Trutnovsku zve v pátek od 10 hodin na řemeslný trh pod obry. Najdete ho na náměstí.

Hospital Kuks

Vánoční trhy najdete tento víkend od 9 do 16 hodin v Kuksu na Trutnovsku. V centru obce můžou lidé zavítat k desítkám stánků s vánočním zbožím nebo ukázkami tradičních řemesel. Trhy nazvané Advent nanečisto přinesou 130 stánků, ve kterých návštěvníci najdou například vánoční svíčky, ručně vyráběná mýdla nebo adventní věnce.

Otevřený bude také areál barokního hospitalu, který nabídne základní prohlídkový okruh včetně rodinné hrobky Šporků.

Čtěte také

V music clubu KlonDike v Peci pod Sněžkou začíná v pátek ve 20 hodin divadelní akce Prkna, co znamenají Pec.

Pardubický kraj: Kuňkání v Muzeu perníku nebo výstava Poklady zbrojnic státních hradů a zámků

Ježibaba z Perníkové chaloupky pod hradem Kunětická hora u Pardubic vás zve ve státní svátek 17. listopadu od 9.00 do 16.30 k návštěvě Muzea perníku s tradičním Kuňkáním.

Je to neformální setkání trampů, řezbářů a muzikantů, které zahájí Vánoce v Perníkové chaloupce, jež se oblékne do sváteční vánoční výzdoby. Tradiční vůni perníku doplní řada různě nazdobených vánočních stromečků a dekorací ze slámy, papíru, provázků, nití, ovoce, lineckého pečiva a perníčků.

Expozice historických zbraní (ilustrační snímek)

Východočeské muzeum otevřelo nedávno na pardubickém zámku velkou výstavu s názvem Poklady zbrojnic státních hradů a zámků. Návštěvníci uvidí ve třech sálech celkem 400 exponátů z 35 památkových objektů, které jsou ve správě Národního památkového ústavu. Příprava výstavy trvala skoro pět let a jsou na ní nejcennější historické zbraně.

Vysočina: Satirická připomínka sametové revoluce nebo divadelní ceny Horác a Malá Thálie

V areálu Českého mlýnu u pomníku Klíče v Jihlavě si můžete připomenout události roku 1989. Satirické představení a hudební vystoupení začíná ve 14 hodin.

Netradičními prohlídkami Horáckého divadla v Jihlavě začne v sobotu v 19 hodin galavečer, během kterého budou předána tradiční ocenění Horác a Malá Thálie.

Huť v Tasicích na Havlíčkobrodsku zve v sobotu v 10 hodin na předvánoční skláření. Tasická huť je národní kulturní památkou.

Čtěte také

Olomoucký kraj: Noc divadel

Bezplatná představení, workshopy pro děti či interaktivní prohlídku zákulisí chystají čtyři olomoucké divadelní scény pro letošní Noc divadel, která se uskuteční tuto sobotu.

Divadlo hudby, Divadlo na cucky, Divadlo Tramtarie a Umělecké centrum Univerzity Palackého Konvikt zároveň propojí společná hra o ceny. Do Noci divadel se zapojí také Moravské divadlo Olomouc, které otevře zájemcům své zákulisí.

Jihomoravský kraj: Výstava o československých panelácích i kutilský festival pro celou rodinu Bastlfest


Divadelní fakulta JAMU připomene výročí 17. listopadu 1989 v Brně na náměstí Svobody u Morového sloupu.

V Moravské galerii v Brně začíná v pátek výstava Československo: Panel story, která se věnuje fenoménu panelové výstavby po roce 1968.

Patříte k nadšencům, kteří stále něco vymýšlejí, vylepšují a konstruují? Nebo jen rádi žasnete nad tím, co všechno si lidé dokážou sami vyrobit? Pak určitě od čtvrtka do neděle navštivte Bastlfest v brněnském zábavním vědeckém parku VIDA!

Těšte se na práci radioamatérů, cyklokuriozity, modely vláčků, roboty, papírové vystřihovánky ale i dílny pro děti a dospělé.

Moravskoslezský kraj: Divadelní premiéra nebo výstava současného umění

Ostravské Národní divadlo moravskoslezské uvede v pátek hru dánského dramatika Christiana Lollikeho Obyčejný život neboli Tělo a bitevní pole. Premiéra se uskuteční netradičně v prostorách alternativní scény Divadla loutek Ostrava.

03206649.jpeg

Galerie současného umění Plato představí tvorbu čtyř umělců z Německa, Jižní Koreje a Polska. Lidé uvidí například dílo polské sochařky Barbary Falenderové a jejího manžela, sochaře a performera, Grzegorze Kowalského. Výstava nazvaná Heroic vs. Holistic bude v Kanceláři pro umění v Ostravě k vidění do 28. ledna.

Zlínský kraj: Světluškový rej a vzpomínání na rok 1989 s Ladislavem Špačkem

V pátek od 16.30 do 18.30 se ve Zlíně koná Světluškový rej. Průvod vyjde z náměstí Míru a bude pokračovat procházkou městem do parku Komenského, kde budou umístěna stanoviště s úkoly.

Vzpomínkové vyprávění Ladislava Špačka, bývalého mluvčího prezidenta Václava Havla, zpestří sváteční den 17. listopadu ve Velkých Karlovicích.

Čtěte také

Posezení s besedou v duchu čaje o páté se uskuteční od 17 hodin v hotelu Lanterna, a to přesně v den, který v roce 1989 odstartoval historické události, jichž byl následně Václav Havel hlavní postavou.

autor: nah
Spustit audio