Tajemství pivovaru, kde čepují nakuřované pivo s uzenou chutí: co znamená číslo 1816?

Čísla hrají v názvech různých výrobků velmi významnou roli. Třeba pravá Kolínská toaletní voda nese číslo 4711. Parfém Chanel musí mít číslo 5. Čísla 10, 11 nebo 12 se často používají v názvech piv. Jedno francouzské pivo z Alsaska nese název 1664 podle roku založení pivovaru v Kronenburgu. A jak se v Itálii vaří pivo s názvem 1816? V tomto případě to ovšem není letopočet zahájení výroby tohoto piva.

V restauraci v pivovaru 1816 v italském alpském středisku Livigno skoro nebylo volné místo u stolu. A tak jsem čekal, než přijde majitel pivovaru a vášnivý horolezec Andrea Rocca, u hrnku čaje u baru. Tehdy byla zima, venku ležel sníh a v Livignu jsem byl autem.

Nejvýše položený pivovar patří horolezci

Piju víc pivo než víno. Myslím, že jsou dva druhy lidí. V životě můžete být buď pivař, nebo milovník vína. Lidé se liší svým životním stylem i množstvím toho, kolik toho vypijí. A z těch dvou jsem já tedy rozhodně pivař,“ přiznává pan Andrea.

Nejvýše položený pivovar v Evropě: marketingová výhoda, která se promítla do samotného názvu

A říká, že číslo 1816 rozhodně není rok založení pivovaru. Je to nadmořská výška, ve které leží Livigno a díky tomu je zdejší pivovar ten nejvýše položený v Evropě.

Myšlenka vyrábět nejvýš uvařené pivo v Evropě mě napadla v roce 2001 při návštěvě jiného horského střediska. Bylo to v Avianu v Dolomitech. Tam byl jeden z prvních mikropivovarů v Itálii. Byl jsem tam lyžovat a když jsem vstoupil do té malé restaurace a ucítil vůni vařeného piva, bylo to tak krásné, že jsem si řekl: musíš si taky postavit pivovar a kde jinde, než v Livignu,“ vzpomíná, jak to začalo.

Mezinárodní inspirace

Když pan Rocca zjistil, že je jeho varna piva nejvýše položená v Evropě, rozhodl se to využít i marketingově a dal pivu název podle nadmořské výšky Livigna.

Čtěte také

K vlajkovým lodím pivovaru v Livignu patří pšeničné pivo a také nakuřované pivo s uzenou chutí. Pan Andrea Rocca totiž rád jezdí do bavorského Bambergu, který je nakuřovaným pivem proslulý. S lombardskou hovězí sušenou šunkou breasolou a špekem prý jde nakuřované pivo výborně dohromady.

Byliny pouze k ochucení

K ochucování piv také používáme různé byliny a přírodní koření. Speciální hořkost třeba pivu dodává místo chmele pyl z prašných šišek na konci větví borovic. Pivo pak má zvláštní příchuť lesa,“ vysvětluje.

K vlajkovým lodím pivovaru v Livignu patří pšeničné pivo a také nakuřované pivo s uzenou chutí

Vidím tady láhev s nápisem Kanapa – to poznám, to je canabis. Pivo kanapa z produkce nejvýše položeného pivovaru v Evropě není podle pana Andrey Roccy návykové. Není v něm marihuana. Ti, kteří si je objednají, se prý vždycky smějí, ještě než se napijí. Spekulují o tom, co to s nimi asi udělá. Jenže ono se nic zvláštního nestane. Je to jenom pivo, jako každé jiné.

autoři: Pavel Novák , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související