Studentka rozzáří Rock for People pomocí velkých nádrží na vodu

1. červenec 2018

Návštěvníky hudebního festivalu Rock for People čeká už za několik dní překvapení. Ve středu budou do areálu procházet unikátní vstupní bránou.

Pořadatelé festivalu ve spolupráci s pražským ČVUT vypsali studentskou soutěž, do které se přihlásilo téměř 60 studentů. Porota nakonec vybrala řešení Barbory Markovové, která z velkých nádrží na vodu vytvořila podobu zvukové křivky. Porotci ze zástupců ČVUT i festivalu ocenili právě využití materiálu, který je s festivalovým prostředím spojený.

Nové sochy na sídlištích a instalace na náměstích? Praha začne pořizovat umění pro veřejný prostor

03351234.png

„Půjdou na to vždy 2 % z rozpočtu města na infrastrukturu, stavby a podobně. Chceme, aby tak, jak je to běžné ve světových metropolích, ve veřejném prostoru byla díla, která tam patří. A mohou být třeba i kontroverzní,“ řekl médiím Jan Wolf, radní hl. m. Prahy (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Netradičně všední inspirace

Jednou z důležitých podmínek zadavatelů bylo, aby konstrukce odolala větru o síle 150 km/h. Barbora Markovová se rozhodla pro materiál z tzv. IBC nádrží na vodu, které se na festivalech běžně používají. Brána by měla symbolizovat zvukovou křivku.

„Nejdřív jsem přemýšlela, jak výtvarně zachytit atmosféru festivalu nebo symbol hudby jako takové. Návrhů, které vyjadřovaly radost a dynamiku festivalu tam bylo bezpočet a i to, co napadlo mne, už bylo v soutěži zastoupené,“ popisuje studentka Barbora.

Pak náhodou narazila na stohovatelné IBC nádrže a vítězný nápad byl na světě. Rozhodla se povýšit je na stavební prvek a vytvořit z nich pět vysokých bloků. Barevné řešení kopíruje zobrazení zvukové křivky na běžných mixážních pultech. Dole je vlna zelená a pak stoupá vzhůru až do vysokých červených tónů.

Barevný zážitek

Nové sousoší ve svatovítské katedrále. Pracovali na něm i pasíři z Buštěhradu

Sousoší z 320 kilogramů stříbra rozložené na dvě části jeřáb z nákladního auta vyložil u dveří katedrály. Na správné místo ho pak přímo uvnitř chrámu umístilo několik mužů

Stavební jeřáb, muži v montérkách a stříbrné sousoší, tak to v úterý vypadalo před katedrálou svatého Víta. Chrám se od úterý pyšní novými sochami svatého Vojtěcha, Radima a Radly. Socha českého patrona obklopena dalšími světci má úzkou spojitost s kardinálem Josefem Beranem, jehož ostatky se v pátek po padesáti letech vrátí z Vatikánu do Česka. Instalací sochy se stejně jako pohřbením ve vlasti plní Beranovo přání.

Nádrže slabě propouštějí světlo, a tak projekt počítá i se zadním nasvícením, díky němuž by se měla brána barevně rozzářit. „Původně jsem plánovala nádrže jenom omotat barevnou fólií, ale pak mi realizační tým poslal fotky nasvícené barevné nádrže a vypadalo to úžasně,“ vypráví Barbora Markovová.

„Chtěla jsem, aby z toho měli lidé zážitek – nejen že projdou obrovskou zvukovou křivkou, ale v noci budou mít pocit, že procházejí obrovským rádiovým displejem nebo něčím podobným,“ přibližuje svůj koncept.

Za vítězství v soutěži získala Barbora Markovová stipendium i VIP vstupenky na festival. Nejvíc si prý ale cení toho, že její projekt bude skutečně realizovaný. O tom se jí až dosud v rámci tvorby ve školním ateliéru ani nesnilo.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio