Speciál Radiožurnálu: Kam bude směřovat Česko s vládou ANO a ČSSD?

Sociální demokracie ve vnitrostranickém referendu schválila vstup do vlády s hnutím ANO – více než 58 procent hlasujících straníků bylo pro. Co to bude znamenat pro ČSSD? A jak bude vypadat atmosféra ve vládě vedené Andrejem Babišem? I na takové otázky odpovídali politici a komentátoři ve speciálu Radiožurnálu.

Nesouhlasem s vládním angažmá ČSSD se netajili například sociálnědemokratičtí senátoři. Jak se na výsledek referenda dívá předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha?

„Za normálních okolností by strana usilovala jít do vlády, tady přes 40 procent členů vidí, že rizika převažují, a byli proti. Teď se musíme modlit a dobře pracovat, aby se nepotvrdily obavy a sociální demokracie zase šla nahoru,“ říká.

Jedním z důvodů uváděný pro vstup ČSSD do vlády byla snaha zamezit vzniku kabinetu závislým na stranách jako SPD. Taková vláda by ale podle Víchy nevznikla, neboť by to Babišovi způsobilo problémy v Evropě. „Jenom doufám, že hlasování, kde bude SPD s vládní koalicí, bude co nejméně,“ zdůrazňuje.

Andrej Babiš vždy chtěl vládnout sám a dělá pro to maximum, bude se chovat jako v byznysu, kde ovládl firmy různým způsobem.



Petr Hartman, komentátor ČRo

Vůči vládě bude v opozici například ODS, jejíž místopředseda Martin Kupka připomíná, že vláda vzniká s podporou komunistů. To je pro něj věc nepředstavitelná. „To, že se téměř po 30 letech vracejí fakticky k moci komunisté, je autonomní rozhodnutí Andreje Babiše a zjevně také velké části sociální demokracie,“ říká.

A pokud vláda přijde s nějakým konkrétním zlepšením podmínek, tak nebudou za každou cenu nic blokovat. V zásadních otázkách, jako je zahraničně politická orientace, ale budou stát v ostré pozici. „Budeme upozorňovat na to, kam by nás mohla vést vůle komunistů,“ připomíná.

Bude velmi obtížné, aby vláda vydržela celé období, selhat může prakticky na čemkoliv.


Lukáš Jelínek, politolog

Vláda se zřejmě bude opírat o podporu komunistů, tu ale předseda KSČM Vojtěch Filip nezaručuje – o doporučení poslancům rozhodne plenární zasedání strany. A pokud vláda nakonec dostane důvěru s přispěním komunistů, mají nějaké pojistky, aby splnila to, co slíbila? „Můžeme vypovědět dohodu o toleranci, další pojistkou je státní rozpočet,“ říká Filip.

Podle místopředsedy hnutí ANO Richarda Brabce překážka vzniku vlády s důvěrou padla, ale stále je ještě potřeba toleranční podpory komunistů. „Všechny klíčové podmínky, které KSČM vyslovila, jsou obsaženy v programovém prohlášení vlády, nebo jsme o nich jednali a dostali jsme se k nějakému kompromisnímu znění,“ nastiňuje Brabec.

 

autoři: Jan Moláček , prh