Soňa Nevšímalová

19. březen 2010

Nejdůležitější je spánková hygiena, zdůrazňuje hlavní zásadu kvalitního spánku host pátečního Dopoledního Radiožurnálu, neuroložka Soňa Nevšímalová z Neurologické kliniky 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. S moderátorkou Danielou Karafiátovou si u příležitosti Světového dne spánku povídala především o tom, v čem spočívá kvalitní a zdravý spánek, jak předejít problémům s nespavostí nebo narkolepsií, které trápí čím dál více lidí, i jak se s poruchami spánku vyrovnává moderní medicína. V sobotu 20. března bude hostem ředitel ND v Brně Daniel Dvořák.

Co si pod pojmem spánková hygiena máme vlastně představit? Chodit spát ve stejnou dobu do ne příliš vytopené místnosti, nejíst před spánkem těžká jídla a vyhýbat se alkoholu, celkově se zklidnit – to jsou jen některá z pravidel zdravého spánku, která bychom měli podle Soni Nevšímalové dodržovat.

Kvalitní spánek závisí však také na řadě poměrně subjektivních faktorů. V prvé řadě je podmíněn věkem. „Spánek se v průběhu našeho stárnutí mění, a to nejen kvalitou, ale i dobou, po kterou spíme,“ přibližuje Soňa Nevšímalová rozdíly, které můžeme pozorovat například mezi spánkovým biorytmem malého dítěte a staršího člověka.

Zcela individuální pak je množství spánku, které každý z nás potřebuje. „Někomu stačí třeba i čtyři, pět hodin a cítí se úplně fit a jiný potřebuje k tomu, aby byl druhý den svěží, osm, devět hodin spánku,“ vysvětluje Soňa Nevšímalová a dodává: „Nespavost je tedy jedna z mála chorob, která je opravdu čistě subjektivní.“

Jakkoli se však může zdát problém nespavosti poměrně okrajovou zdravotní komplikací, jeho následky mohou být i velmi závažné. Kromě přibývání na váze vedou poruchy spánku totiž i k závažným interním problémům, jako je zvýšené riziko infarktu, cévní mozkové příhody nebo diabetu.

A Soňa Nevšímalová varuje nejen před nespavostí, ale i před opačnou spánkovou poruchou - narkolepsií, tedy nadměrnou spavostí. „Jde o onemocnění, které je velice často poddiagnostikováno. Diagnóza je správně určena třeba jen u jednoho pacienta z deseti,“ upozorňuje neuroložka, která v rozhovoru popsala, jak se narkolepsie projevuje a co nejvíce trápí pacienty postižené touto nemocí.

Danielu Karafiátovou samozřejmě také zajímalo, jak s poruchami spánku bojovat, a v rozhovoru zazněly i dotazy, které do vysílání zaslali posluchači. Při poslechu záznamu celého rozhovoru se tak například dozvíte, jak si poradit s nedostatkem spánku na mateřské dovolené, jak je to s rozdělením populace na takzvané typy skřivan a sova nebo jestli mají miminka před narozením sny.

Záznam celého rozhovoru se Soňou Nevšímalovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio