Sokoli v srdci velkoměsta

11. duben 2001

Ve čtvrtek 12. dubna ráno zahajuje Český rozhlas internetový přímý přenos z hnízda sokolů stěhovavých, které se nachází na jedné z věží Týnského chrámu v centru Prahy.

Organizátorem projektu Sokoli v srdci velkoměsta je Český rozhlas Online, záštitu nad ním převzal primátor hlavního města Prahy ing. Jan Kasl.

Sokol stěhovavý patří k celosvětově ohroženým druhům. V České republice v současnosti hnízdí deset až dvanáct párů, z nich dva ve městech - kromě Prahy se hnízděním sokolů může chlubit také Plzeň. V Praze se sokoli poprvé pokusili zahnízdit v roce 1995, úspěšně však vyvedli mláďata až o rok později. Tehdejší zakladatelský pár již nahradili noví ptáci; samička pochází z německé části Českosaského Švýcarska, původ samečka není zatím přesně znám. Od poloviny března hledali organizátoři projektu pro tento sokolí pár jména a nakonec se rozhodli vybrat návrh Petra Pavlíka z Blatné, který zněl: "Navrhuji pro samičku vzhledem k hnízdišti jméno Týna a pro samečka na počest astronoma pochovaného v chrámu jméno Tycho."

Sokoli Týna a Tycho jsou již od začátku března sledováni dvěma kamerami. Jedna je umístěna přímo v hnízdní budce a díky infračervenému přisvětlování je aktivní i v noci, druhá zabírá interiér věžičky s vchodem do budky. První vajíčko se v hnízdě objevilo 22. března a o šest dnů později už snůška čítala čtyři vajíčka. V prvních dnech dubna se však průběh hnízdění nečekaně zkomplikoval: sokoli dvě vajíčka podle všeho rozsedli. Skořápky těchto vajíček byly patrně vinou kontaminace cizorodými látkami příliš křehké. Ornitologové věří, že alespoň ze zbývajících dvou vajíček se vylíhnou mláďata, v případě nutnosti jsou však připraveni Týně a Tychovi "podstrčit" mláďata z umělého chovu.

Cílem projektu Sokoli v srdci velkoměsta je umožnit nejširší veřejnosti nahlédnout do dění, které nelze jiným způsobem sledovat, a současně informovat o problematice ochrany vzácných a ohrožených sokolů stěhovavých a dravců vůbec. Protože se předpokládá, že značnou část návštěvníků stránek budou tvořit děti, je v nabídce například i "sokolí" pexeso nebo sady puzzlí, které dětské návštěvníky nenásilnou formou seznámí s našimi dravci či ohroženými dravci světa.

Organizátorem projektu je Český rozhlas Online, nezištně se však na něm podílí celá řada partnerů a sponzorů, například dodavatel kamerových systémů Escad Trade, dále Český Telecom, Cesnet, Agentura Tendence, Datasec. Galerie hlavního města Prahy umožnila umístit potřebná zařízení ve svém objektu, obdobným způsobem spolupracuje i Národní galerie. Nemyslitelná by byla realizace projektu bez ochoty a pomoci správy kostela Panny Marie před Týnem a bez celé řady spolupracovníků, kteří se na něm podílejí bez nároku na odměnu.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio