SOČR nadchnul belgické publikum

Opravdový podzim už nám je v patách. Zahání nás z parků do kaváren a také koncertních sálů. Rozhlasový podzim, tedy hudební festival spolupořádaný Českým rozhlasem, už se blíží ke konci. 1. listopadu ho uzavře koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Ještě předtím si SOČR odskočil na turné po Belgii a Švýcarsku.

Koncertní šňůra SOČR tentokrát vedla přes Antverpy do švýcarského Fribourgu, Neuchatelu a Vispu. Zatímco si umělci ladili v šatně nástroje a oblékali se do fraků, předsálí se plnilo posluchači, kteří přišli na pro ně mnohdy neznámý orchestr z Prahy.

I když někteří, jako je například pan Inias, už o Symfonickém orchestru Českého rozhlasu slyšeli. Hrál totiž v Antverpách předloni.

„Je to docela známý orchestr. Byl jsem v Praze a vím, že tam jsou malá i velká hudební tělesa. A vůbec, Česko dalo světu několik známých skladatelů,“ říká Inias.

Na otázku, jaké pan Inias například zná, hbitě odpovídá, že Dvořáka, Smetanu, Janáčka a Martinů. Dodává, že na tak malou zemi to je docela hodně.

SOČR chválí i švýcarský impresário Walter Haefelin. Pracuje i s pražskými symfoniky a Českou filharmonií. Symfonický orchestr Českého rozhlasu považuje za velmi dobré a také disciplinované těleso. Už před rokem a půl dopadl první koncert v Antverpách velmi dobře, a proto byl SOČR pozván do tohoto belgického přístavu znovu.

SOČR v Antverpách představil mimo jiné Antonína Dvořáka

Ještě než se diváci usadí, je krátká chvíle na otázku pro intendanta Symfonického orchestru ČRo Jana Simona. Co vlastně na koncertním turné návštěvníkům orchestr nabízí?

„Přijeli jsme s programem, který reprezentuje zejména českou hudební tvorbu. Bez Dvořáka si takové turné ani neumíme představit. Proto v druhé půli zazní Dvořákova devátá symfonie Novosvětská a na úvod koncertu potom Mendelssohnova Předehra Hebridy. Já sám se představím v klavírním koncertu Camille Sint-Saëns číslo 2 g moll,“ říká klavírní virtuos.

Belgičané jsou přitom podle jednoho z členů tělesa, houslisty Aleše Fialy, k hudbě vnímaví. Antverpy samotné mu připadají jako malé město, které je však velice pěkné: „Byli jsme s kolegy u katedrály, kde byla výstava obrazů převedená z Královské galerie. To se nám moc líbilo.“

Sál královny Elizabeth byl skoro vyprodaný. To je podle Jana Simona pro hudebníky vždy velká vzpruha.

Pozounista Symfonického orchestru Českého rozhlasu

„Máme velkou radost, protože pro plný sál se vždy lépe hraje. Máte díky tomu i lepší kontakt s publikem. Lidé jsou důvodem, proč vlastně hudbu děláme,“ říká klavírista.

Antverpské obecenstvo nešetřilo dlaně a tleskalo rozhlasovým symfonikům, co mu ruce stačily. Dámy Denise, Lilian a Luitgerd se nad výkony rozhlasových symfoniků rozplývaly.

„Krásný, krásný, absolutně nádherný zážitek. Ten klavírní koncert byl vůbec moc pěkný,“ chválily vystoupení SOČR Belgičanky.

S podobným programem, jaký si vychutnali návštěvníci koncertu v Antverpách, vystoupí SOČR také na závěrečném koncertu festivalu Rozhlasový podzim 1. listopadu v Rudolfinu. Zazní tedy i Dvořákova Novosvětská.


Zvětšit mapu: SOČR zahajoval koncertní sezónu v síni královny Elizabeth, v největším koncertním sále v Antverpách

autor: pan
Spustit audio