Slučování ministerstev není na pořadu dne, ubezpečuje Kolovratník z hnutí ANO

Ministerstvo dopravy má za sebou rušný týden – úřad přišel o ministra a málem o svoji samostatnost. Premiér Andrej Babiš totiž navrhl resort sloučit s ministerstvem průmyslu a obchodu. Svůj návrh ale vzal zpět, do úřadu uvedl vicepremiéra Karla Havlíčka a popřel, že by odvolaný ministr dopravy Vladimír Kremlík měl nastoupit jako jeho náměstek. Co se na ministerstvu dopravy děje? To vysvětluje poslanec hnutí ANO a předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník.

„Od pondělí bylo řečeno, že ministr je odvolán s vysokou pravděpodobností a že bude pověřen řízením obou resortů právě ministr Havlíček, ale nebylo řečeno, že se bude hned slučovat,“ objasňuje Kolovratník s tím, že slučováni ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu není na pořadu dne.

Čtěte také

Zároveň dodává, že ministr Havlíček nyní zkusí řídit oba resorty, což podle Kolovratníka může být cesta testování toho, jestli jednou – třeba v dalším volebním období – se taková debata o slučování ministerstev vážně otevře.

Zdůrazňuje také, že exministr Kremlík a ministr Havlíček jsou v souladu – Kremlík mu postupně předává úřad.

„Karel Havlíček si vzal relativně krátký čas přes víkend, že si vše promyslí, nastaví si nějaký nový design nebo novou představu celého resortu, a součástí úvahy bude i možný scénář spolupráce s Vladimírem Kremlíkem. Jak přesně bude vypadat, to je jeden z mnoha otevřených scénářů,“ přibližuje.

Kolovratník nechce situaci zlehčovat, nicméně stále jde podle něj pouze o obměnu na jednom ministerstvu – není v tom žádná koaliční roztržka ani politická výměna. „Určitě to není něco fatálního, co by hrozilo zastavením prací a podobně,“ vysvětluje.

Bude Andrej Babiš podávat trestní oznámení na zakázku na elektronické dálniční známky?  A chtěl by Kolovratník vést resort dopravy? 

autoři: Marie Bastlová , Prokop Havel
Spustit audio

Související