Situace ve vyloučených lokalitách se zhoršuje. „Nejvíce škodí populismus politiků,“ varuje odborník

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové hrozí ve vyloučených lokalitách občanské nepokoje. Co na to říká ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček? Ten upozorňuje především na špatnou politiku státu a měst a obcí, ve kterých ti lidé žijí.

Šimáček zdůrazňuje, že lidé z vyloučených lokalit žijí čím dál více v situaci absolutní chudoby, výrazná část z nich jsou bez jakékoliv podpory včetně dávek.

Čtěte také

„V této situaci, kdy ti lidé jsou zoufalí a bez práce, žijí z ruky do úst, tak se může velmi snadno stát, že se situace vyostří a vzniknou nepokoje,“ reaguje na varování Maláčové.

Upozorňuje také na to, že dostupnost dávek se zhoršila, mnoho lidí žijí bez nich a pracují na černo. A lokální politici si s tím nevědí, nebo nechtějí vědět rady.

„Populismus, který v té věci neustále bují, situaci zhoršuje nejvíce ze všeho. Místo profesionálních řešení, která známe, tam nastupují populistické kecy lokálních politiků, na kterých si staví své politické ambice,“ poukazuje.

Bydlení, oddlužení a příjmy

Vláda by problém měla uchopit profesionálně, jde při tom o celou součinnost ministerstev jako například resortu školství, místního rozvoje, zdravotnictví nebo vnitra.

„Je to do určité míry nadresortní věc,“ vysvětluje s tím, že právě proto bylo užitečné, že vznikla Agentura pro sociální začleňování.

Jak ale situaci zlepšit a čemu by vláda měla věnovat největší pozornost? Podle Šímáčka především třem problémům – bydlení, umožnění oddlužení a dostupné příjmy. „Lidé vesměs pracují nelegálně,“ kritizuje s tím, že tak přicházejí o ochranu na trhu práce, a také možnosti začlenění.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio