Sezona rajčat právě začíná. V obchodech je potřeba vybírat pozorně

22. červen 2019
Glosa Pavla Maurera

Sezona rajčat začala. V obchodech jsou dostupná celoročně a lákají na krásnou červenou barvu a čerstvý vzhled. To ale nemusí být vždy tolik dílem přírody, jako spíš chemie. Expert na gastronomii Pavel Maurer se ve své glose zamýšlí taky nad tím, proč je někdy lepší sáhnout po rajčeti na první pohled nenápadném, možná i trochu špinavém.

Ministerstvo zemědělství vydalo zprávu, že Češi mají rajčata čím dál více v oblibě, což vyplývá z mnoha spotřebitelských průzkumů. No, že jsou rajčata dobrá, někdy dokonce chutná a dají se použít v kuchyni do lecčeho, to všichni dobře víme.

Složení rajčat je pro náš organismus rozhodně prospěšné. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, který působí jako antioxidant. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. Mají vysoký obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata neobsahují skoro žádné cukry.

Pavel Maurer: Až hraboš zlikviduje vojtěšku, zakousne se i do řepky

Řepkové pole na Volyňsku

Hraboši polní i letos trápí zemědělce na českých polích – přemnožení hlodavci patří mezi největší škůdce obilnin i řepky olejky. Může za jejich nadměrný výskyt pouze loňské teplo a sucho, nebo můžeme důvody hledat i jinde?

Pokud jste si někdo někdy vypěstoval vlastní rajče, tak dobře víte, že chutná úplně jinak než rajče z obchodu. Jenže takové možnosti bohužel nemá každý, a tak většina z nás je závislá na obchodech, v lepším případě na farmářských trzích. To, že jsou rajčata dostupná celoročně, to už ale moc dobrá zpráva pro mne není.

Bohužel, mnoho krásných rajčátek, žlutých, červených, fialových nebo malých cherry, co se na nás v obchodech smějí a lákají nás svou nádhernou barvou a designem, tak chutnají prakticky všechna stejně.

Abychom je mohli jíst třeba i v únoru, musí rajčata absolvovat dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá, zelená. Plody zčervenají až v kamionu nebo ve skladech, což většinou zničí jejich pravou chuť a vůni! Teď je ale sezóna rajčat i u nás, a tak doporučuji nakupovat ta naše.

Dejte si ovšem pozor při nákupu rajčat na pár věcí:

1/ V uzavřených baleních nikdy nepoznáte, jak rajčata budou chutnat. Navíc často bývají při sebemenší teplotní změně v tom igelitu náchylná k hnilobám a plísním.

2/ Nenechte se obalamutit rajčetem, které vypadá na první pohled svěže a má krásnou barvu. Mnohdy za to může víc chemie než příroda. Nenápadné, i trochu špinavé rajče často skrývá velkou kvalitu.

3/ Když není sezóna, klidně si kupte rajčata kvalitně konzervovaná nebo sušená. Na omáčku do špaget jsou vhodnější.

Mimochodem, některá rajčata, třeba slavné pomodori San Marzano z úpatí neapolské sopky Vesuv, tak ty jsou úplně nejchutnější a občas i u nás k dostání, když se budete trochu pečlivěji rozhlížet. Ovšem, nejlepší rajčata na světě jsou samozřejmě ta, co si pěstuji doma na své malé zahrádce!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio