Seriál Most! by nebyl bez sprostých slov uvěřitelný, říká kreativní producent ČT Michal Reitler

27. únor 2019

S předsudky pracuji rád a do projektů nabírám zásadně dobrodruhy, říká host Lucie Výborné, kreativní producent České televize Michal Reitler. Má za sebou premiéru poslední epizody úspěšného seriálu Most! a také nominace na Českého lva za filmy Metanol a Dukla 61. Další velké projekty ho čekají, od července totiž padne první klapka snímku o Boženě Němcové.

„S předsudky pracuji rád. U seriálu Most! bylo důležité, aby ho přijali Mostečané. Byl to závazek, který jsem si celou dobu nesl. Je to nejkritičtější skupina, která vás vždycky chytí na tom, že si vymýšlíte, nebo ty věci děláte jinak,“ přiznává Michal Reitler, kreativní producent České televize, jehož poslední projekt Most! vzbudil obrovský zájem diváků. Síla skutečných příběhů je podle něj nenahraditelná. Právě proto do svých projektů nabírá zásadně takové členy týmu, kteří se podobných výzev nebojí.

Když se projekt představoval radě České televize, byl jeho původní název Kladivo na transky. „Předstupuje nás tam hodně, je potřeba si vždycky říct o pozornost. Když chcete představovat seriál, který bude na hraně a hodně subjektivizovat stereotypy a překračovat způsob komunikace, jakým o tom běžně hovoříme, tak si takovým názvem o pozornost řeknete. Nechtěli bychom aby se to tak jmenovalo,“ vysvětluje. I přes třaskavost tématu žádné stížnosti dotčených skupin zatím nepřišly. Jinak by ho prý ani natočit nešlo. „Seriál by především nebyl bez sprostých slov uvěřitelný,“ dodává Reitler.

„Máte plnou Severku Romů a bílých, ale ten smích je nerozděluje, smějí se na stejných místech, stejným věcem.“
Michal Reitler

Smích spojuje

Premiéry poslední epizody se producent účastnil přímo v Mostu – v hospodě ze seriálu důvěrně známé – v Severce. „Strašně oceníte, že se smějí na místě, kde byste to nečekali. Máte plnou Severku Romů a bílých, ale ten smích je nerozděluje, smějí se na stejných místech, stejným věcem.“ Na začátku projektu nedokázal odhadnout, jaký bude mít konečný dopad. Další díly však nechystá. „Přitížilo se mi při představě, že by Most! měl mít stejný počet dílů jako Ulice. Nemám rád, když jsou druhé řady slabší, než první.“

Jeho studijní začátky nejdříve směřovaly jinam, než k televizní tvorbě – studoval totiž elektro. „Tam mi to nešlo, jakmile jsem měl pájet a pracovat s kondenzátory, tak to bylo s odřenýma ušima. Pak jsem se objevil na natáčení Jasněnky a říkal jsem si, že tohle je svět, který by mě bavil,“ vzpomíná Michal Reitler, který si práci na filmovém projektu poprvé zkusil jako komparz při natáčení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci. V roce 2002 pak při pražských povodních inicioval velký koncert přímo na rozdivočené Vltavě.

Chtěl jsem, aby byl Luďan buldozer, říká představitel hlavní role v seriálu Most! Martin Hofmann

Martin Hofmann

Seriál Most! láme všechny rekordy ve sledovanosti. A nezanedbatelný podíl na tom má i herec Martin Hofmann, který si v seriálu zahrál hlavní roli Luďana. „Věřím, že Most! by mohl propojit lidi, dát jim větší nadhled,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Každý projekt je výzva

Dostal se až na pozici kreativního producenta. „Můj úkol je zprostředkovat České televizi nápad s autorem. Přinést takovou věc, kterou mám pocit, že by bylo škoda, kdyby ji diváci neviděli natočenou. Snažím se vytipovat něco, u čeho bych chtěl po dobu tří let být agentem. Největší můj úkol je odhalit, co těm lidem jde.“ To se mu daří, filmy Dukla 61 a Metanol, na kterých se rovněž podílel, obdržely nominace na Českého lva.

V současnosti s týmem připravuje snímek o Boženě Němcové. „Je mimořádně těžké odhadnout, jestli to dobře dopadne, jestli jsme stále v duchu událostí, jestli se neodchylujeme od toho, jaký odkaz Boženy Němcové je,“ přibližuje nelehký úkol autorů, kteří na filmu pracují s ním. Filmový štáb je momentálně ve fázi, kdy se blíží realizaci. Začít natáčet by se mělo v červenci.

autoři: Lucie Výborná , anh

Související