Se zažíváním není žádná legrace. Zkuste vlažnou vodu nalačno, radí Pavel Maurer

23. únor 2020
Glosa Pavla Maurera

Stres, málo pohybu, ale třeba i genetika. To všechno může za naše problémy se zažíváním. Na správné trávení bychom si měli dávat pozor, jinak nám hrozí vážné zdravotní komplikace. Tipy pro lepší životosprávu a jídelníček si proto připravil Pavel Maurer.

Jak jste si určitě všimli, ve svých glosách mluvím o všem možném, ale vždy to musí souviset s jídlem, pitím, servisem v restauracích a vůbec se vším, co se nějak týká gastronomie.

Nečekaně velké ohlasy jsem třeba zaznamenal například na téma, zda si čistit zuby před snídaní, nebo až po. Také se ptáte, jak to vlastně je s naším trávícím ústrojím? Co dráždí, nebo naopak těší náš žaludek? O našem zažívání jsem zatím nikdy nehovořil. A přitom ten celý proces, tedy když něco sníme, částečně strávíme a ten zbytek opět recyklačně pošleme do koloběhu našeho života, tak o tom jsem zatím nikdy nepsal.

Čtěte také

A přitom všichni dobře víme, že když tento pravidelný proces přijímání, trávení a vylučování je jakkoli narušen, je to pro nás většinou velmi nepříjemné. Trochu jsem se tomuto tématu vyhýbal i z tohoto důvodu, že některé výrazy s ním spojené se dají dosti nesnadno popisovat, pokud nepoužíváte latinu, odbornou terminologii nebo velmi hovorovou češtinu.

Každopádně to, jestli půjdeme nebo nepůjdeme alespoň jednou denně na velkou, to je zcela zásadní otázka našeho spokojeného života! Někteří lidé to prostě mají se stolicí složitější. Ať už je to kvůli genetice, kvůli tomu, že při cestování se naruší jejich zaběhlý rytmus, mají nervy z práce, jedí moc rychle, moc pozdě večer, stravují se ve spěchu nebo že složení jejich potravy je úplně špatně nastavené.

Máte rádi glosy Pavla Maurera? Zveme vás na jeho autogramiádu, která proběhne 10. března v prodejně Českého rozhlasu. Více informací na https://rozhl.as/glosaPM

Někdo může červené maso každý den, jiný musí mít ke všemu zeleninu, další snídá bez problému smažená vejce s opečenou slaninou a někdo nedopustí na ovesnou kaši s čerstvým ovocem. Pokud si nedá to své oblíbené jídlo, tak si hned po ránu rozhodí svůj vylučovací proces a je s ním celý den na houby!

My bychom totiž měli věnovat naší stolici stejnou pozornost jako věnujeme tomu co jíme nebo pijeme. A když je náš temporytmus narušen, je potřeba to okamžitě řešit, jinak je s námi zle! Nemám v rukávu žádnou záchrannou radu fungující na každého.

Čtěte také

Tyhle gastroenterologické věci jsou v našich tělech totiž zařízeny zcela individuálně. Některá doporučení se však dají brát jako docela účinná. Třeba teplá nebo alespoň vlažná voda po ránu nalačno, kašovitá jídla by měla mít přednost před jídly, co se musí hodně kousat, pokrmy mají být spíše vlhké než suché.

Pak tu máme třeba: Lněné semínko, sladké brambory, fazole, kefír, no a švestky či blumové pyré, to vám doporučí babička z Náchoda i doktorka z New Yorku. Není také dobře jíst na noc, zato je dobré vždy a hodně kousat. Také pohyb není špatný.

Ale hlavně a nejvíc ze všeho je nejdůležitější být stále ve střehu, protože, když někdo trpí špatným zažíváním, tak s ním většinou není žádná legrace, a dokonce ani sranda!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio