Schovaný cínový důl Mauritius je součástí UNESCO. Najdete tu i šachty z poloviny 18. století

25. červenec 2019

Hornická oblast v Krušných horách se dostala na seznam UNESCO před pár týdny. V dalším díle seriálu Radiožurnálu o méně známých turistických cílech míříme do největšího cínového dolu Mauritius na Hřebečné. Důl patří městu Abertamy a provozuje ho spolek, který ho po složitých přípravách doslova vykopal ze země, upravil a zpřístupnil.

Dachova u Hořic: Prvorepublikový skvost mezi plovárnami

Je to asi nejkrásnější plovárna v Česku. Jmenuje se Dachova, najdete ji ve východních Čechách a vznikla v roce 1925

Je to asi nejkrásnější plovárna v Česku. Najdete ji ve východních Čechách a vznikla v roce 1925. Dnes vypadá plovárna velmi podobně jako tenkrát, vedení města se totiž rozhodlo zachovat její prvorepublikovou podobu. Nejen proto si zájemci z okolí zamlouvají kabinky na plovárně dlouho dopředu.   

Průvodce Jiří Hájek zapíná světla a po železných schodech sestupuje do hloubky čtyřiceti metrů. „Ta šachta vznikla v polovině 18. století, a v nejhlubším místě dosáhla skoro devadesáti metrů,“ vysvětluje průvodce, občanským povoláním učitel dějepisu na základní škole.

Prohlídka úzkých chodeb a rozlehlých prostor včetně vtipného výkladu při teplotě sedm stupňů Celsia trvá hodinu. Turisté si mohou představovat, jak tu lidé s primitivními nástroji razili v tvrdé žule chodby a těžili cínovou rudu.

Vchod do dolu Mauritius

Mezi návštěvníky dolu je také Čechoameričan George. Před emigrací pracoval v uranových dolech a tohle místo se mu náramně líbí. „Kde to jinde můžete vidět?“

Památka UNESCO

Chybí tu parkoviště, solidní přístupová cesta, voda a tedy bufet i toalety. „Mě to nepřekvapuje, jak to tu vypadá. Možná to ale UNESCO změní, určitě sem začne chodit víc turistů,“ uvažuje George.

Důl patří městu Abertamy, provozuje ho spolek, který ho po složitých přípravách doslova vykopal ze země, upravil a zpřístupnil. Turisté sem chodí od května 2015.

Prohlídka dolu Mauritius včetně vtipného výkladu trvá hodinu

Jiří Hájek ví, že infrastruktura tady chybí, ale věří, že to zápis v UNESCO změní. „Vypadá to na povrchu neudržovaně, ale je v tom hromada práce. Asi to přitáhne turisty a s tím přijde i víc peněz.“

Potřebné opravy

„Peníze na vyšperkování dolu Mauritius zapsaného v UNESCO jistě jsou, jen je třeba je včas a na správném místě vydolovat,“ říká projektový konzultant spolku Dušan Valenta.

Poslouchejte další díly seriálu Utajené krásy Česka celý tento týden v 8.50 nebo po odvysílání zde na webu.

„Všichni slibují, že peníze budou. Nejdůležitější ale bude, jak se k tomu postaví obce, a jestli budou starostové na úřady tlačit. Samospráva muset vědět, co přesně chce. Nikdo to za ní neudělá.“

Do dolu Mauritius může vstoupit každý den z kapacitních důvodů maximálně 60 lidí.  Otevřený je od května do konce září.

Spustit audio