S občankou na radnici, s peněženkou za majitelem. Zákon mění ztráty a nálezy

5. únor 2014

Z nálezců ztracených věcí se podle nového občanského zákoníku stávají tak trochu detektivové. Úprava platná od nového roku říká, že pokud nějakou věc naleznete a zjistíte, komu patří, máte povinnost předat ji přímo vlastníkovi. Občanský průkaz je pak třeba odevzdat na úřad.

Pro většinu lidí je stále samozřejmé nalezenou věc odevzdat policii nebo do ztrát a nálezů. Tam ji zatím nejspíš přijmou.

„Zůstalo nám všechno stejně. Pokud majitel se ozve, aby to tu zůstalo, tak mu to tady necháme do večera nebo do druhého dne, až si pro to přijde,“ říká muž z obsluhy pražských ztrát a nálezů.

Pokud nálezce může poznat, komu ztracená věc patří, má povinnost mu ji vrátit osobně.

„A pokud nemůže nálezce rozpoznat, komu má být věc vrácena, není z ní zřejmé, komu náleží, v tomto případě povinnost přechází na obec, které je nálezce povinen nález oznámit,“ vysvětluje právnička Lucie Široká.

V případě nalezeného občanského průkazu stačí odevzdat na nejbližším městském úřadě.

„Kdokoliv najde občanský průkaz, měl by tento doklad totožnosti odevzdat příslušnému magistrátu nebo obci s rozšířenou působností. Rovněž není vyloučen ani takový postup, že nalezený doklad odevzdá na nejbližší policejní služebnu,“ říká mluvčí policejní prezídia Vlasta Suchánková.

autor: jas
Spustit audio