S Martinem Hubou o filmech, Masarykovi i Rakousku-Uhersku

2. červenec 2018

Herce Martina Hubu znají diváci jako noblesního, elegantního a důstojného. Pochází z herecké rodiny, ale původně chtěl studovat geologii. Letos už podruhé ztvárnil T. G. Masaryka, a to ve snímku Hovory s TGM, který je natočený podle knihy Karla Čapka.

Dříve chtěl studovat geologii. Podvědomě ale doufal, že bude studovat herectví. „Ne že by mi to rodiče zakazovali studovat, ale měl jsem pocit, že budu šťastnější, když budu studovat něco jiného a celý život mám blízko k horám a přírodě.“ Na herectví ho ale přijali, což bylo překvapení i pro jeho otce, který seděl v přijímací komisi. 

Huba hrál Masaryka poprvé v seriálu České století. Obsadil ho režisér Robert Sedláček. Huba byl prý nejdříve v rozpacích a nebyl si jistý, zda roli nebere českým hercům. Sedláček mu na to prý řekl: „Víte, pane Hubo, vy jste starej chlap, ale máte klukovské oči, a to je případ Masaryka.“

Před 80 lety se národ loučil s Masarykem. Poslechněte si záznam nejslavnějšího pohřbu republiky

Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1910 jako říšský poslanec ve Vídni.

Před osmdesáti lety se Československo loučilo s Tomášem Garrigue Masarykem. První československý prezident zemřel 14. září 1937. Týden nato následoval jeho pohřeb - zřejmě nejslavnější v historii země. V ulicích se proměnil v jakousi manifestaci národní jednoty. V přímém přenosu jej celé republice zprostředkoval Československý rozhlas.

„Přiznám se, že mám rád, když se k práci přistupuje zodpovědně a Honza je excelentně zodpovědný. A myslím, že to odpovídalo i charakteru těch dvou chlapů, jak Masarykovi, tak Čapkovi,“ popisuje Huba spolupráci s hercem Janem Budařem, který hrál ve snímky Hovory s TGM postavu Karla Čapka.

O Masarykovi podle Martina Huby nemá člověk nastudováno do konce života dost, protože jeho život je stále plný tajemství. Ta se podle herce povedla částečně poodhalit právě v Hovorech s TGM režisérovi Janu Červenkovi, ale ne skandalizujícím způsobem.

„Například ten fakt, že šest let po smrti manželky Charlotty vedl sexuálně i bytostně intenzivní vztah s novou partnerkou, to se přiznám, že mi bylo dějinami utajené,“ popisuje Huba, jaké bylo Masaryka znovu hrát.

Měl jsem pocit, že otázka korektnosti a otázka toho, kam až může sahat cynismus politiků byla možná i personou TGM trochu držená na uzdě. A když se ho zeptali, proč je demokratem a co pro něho demokracie znamená, řekl, že demokracie znamená schopnost navazovat vztahy s lidmi, protože je máš rád. A že pokud vedoucí pracovník, který reprezentuje jakousi politickou linii nemá rád lidi, tak se mu to brzo vymkne z rukou a nemá to potom s demokracií absolutně nic společného.
Martin Huba

Martin Huba se nejdříve bál, zda film zvládne po jazykové stránce, ale prý ho ukonejšilo, že i Masaryk měl rezervy a na univerzitě nejdříve přednášel výhradně německy: „Myslím, že jsme se dostali do určité přijatelné kvality českého jazyka, aspoň já jsem se o to velmi snažil…  A když se tam chybička objeví, tak se domluvíme, že i Masaryk měl občas chybičku ve své mluvě české.“

autoři: Jan Pokorný , kpk
Spustit audio