Ruský šampionát doprovází stín korupce, připomíná Petr Nosálek

Mistrovství světa je velký svátek jak pro fanoušky, tak hráče, nad šampionátem se ale také vznáší pochybnosti. „Petrodolary v případě Kataru a peníze Gazpromu, tedy ruské peníze, zřejmě rozhodly o tom, že šampionát se koná v Rusu,“ říká novinář, fotbalový odborník a šéfredaktor serveru Player.cz Petr Nosálek.

Ruský šampionát je tak podle něj ukradený z roku 2010, kdy se konala volba v Curychu volba dvou šampionátu – letošního a katarského o čtyři roky později. Připomíná také, že po aféře Skripal Polsko chtělo bojkot šampionátu, přidalo se Švédsko, Dánsko, Island, Japonsko a Austrálie.

„Ale nebyly mezi nimi velmoci jak po sportovní, tak geopolitické stránce,“ dodává s tím, že důkazy, že šampionát byl přidělen korupčním způsobem, jsou jednoznačné – nepřímo je potvrdil bývalý šéf FIFA.

„Angličané o tom měli velmi dobré zprávy prostřednictvím svého špiona, kterého si najali před volbou šampionátu,“ dodává.

Videorozhodčí je správný krok

Ruský šampionát přináší jednu novinku – zavádí se videorozhodčí. To je podle Nosálka správný krok. „Jsem jednoznačným zastáncem zavedení videotechnologií a vůbec jakékoliv počítačové techniky, která pomůže rozhodčím při jejich verdiktech,“ zdůrazňuje.

Je nutné si však zvyknout na to, že videorozhodčí hru zdržuje. Fotbal podle něj tak spěje k podobnému průběhu jako lední hokej.

autoři: Marie Bastlová , prh