Rusko je mistrem dezinformací. Eurovolby se rozhodně bude snažit ovlivnit, zdůrazňuje Jourová

Do voleb do Evropského parlamentu zbývají dva měsíce. Jak je může Rusko dezinformacemi ovlivnit? Má Kreml své lidi mezi současnými europoslanci? A jak se dá zvýšit zájem o Evropský parlament mezi českými voliči? Vladimír Kroc se ptal místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové (ANO).

Jak velké existuje nebezpečí, že se Rusko pokusí ovlivnit blížící se volby do Evropského parlamentu? Jaké cesty a jaká témata k tomu může použít?

V současné nejisté době se můžeme spolehnout jen na pár jistých věcí a jednou z nich je, že se Rusko bude volby stoprocentně snažit ovlivňovat. Evropské volby na začátku června jsou organizovány v každém jednotlivém státě. Pro jednotlivé země, u nichž to Rusku dává smysl, to znamená, že tam, kde může uspět, má vždy speciální strategii.

Jsou i státy, kde uspět nemůže?

Nedávno jsem byla ve Finsku, kde jsou vůči ruským vlivům poměrně otužilí. Také jsem navštívila Irsko, kde se dezinformacím poměrně daří, jedná se však spíše o podklady na základě určitých domácích problémů. Cesty mohou být různé, zaprvé může jít o velmi dobře zacílené dezinformační kampaně zasahující různé citlivosti a zranitelnosti jednotlivých národů či samozřejmě aktuální věci. Zadruhé se může jednat i o to, čeho jsme byli nyní svědky, tedy zjištění výsledků Bezpečnostní informační služby, to znamená individuální tlaky a peníze proudící lidem, kteří ovlivňují politiku.

Čtěte také

Podle webu Politico platilo poslancům Evropského parlamentu přímo Rusko, nebo to bylo prostřednictvím serveru Voice of Europe?

Z toho, co vím, se jednalo o zmíněný server. Je zde i další známá vyšetřující se kauza. U lotyšské europoslankyně Taťjany Ždanokové se již před časem zjistilo, že ji snad mělo najmout Rusko, aby ovlivňovala rozhodování v Evropském parlamentu. Je možné, že se dozvíme více o dalších jménech. Také je možné, že aktivita české a polské informační služby pomůže některým kolegům v dalších členských zemích, aby se na příslušné věci zaměřili.

Rusko je v tom skutečný mistr a ve válečném stavu je propaganda jednou ze zbraní.

Není tomu tak, že se ruské vlivové kruhy na dezinformační kampaň dlouhodobě a trpělivě připravují? Ptám se z toho důvodu, zdali s obranou nezačínáme příliš pozdě…

Narodila jsem se v roce 1964, polovinu svého života jsem prožila pod tlakem sovětské propagandy. Dodnes mám určité rychlé reakce, které mi to v podstatě připomínají. Rusko je v tom skutečný mistr a ve válečném stavu je propaganda jednou ze zbraní. To je přesně to, co se používá na nás. Bez jediného výstřelu chce Kreml ovlivnit veřejnost, aby se zastavila podpora Ukrajině.

Příslušná „masáž“ začala již po invazi na Krym, bylo vidět, že se Rusko chystá na něco většího. Myslím, že to bylo jasné každému, kdo má na danou zemi správný instinkt. Některým západním politikům to tak nedocházelo, ale bylo naprosto zřejmé, že si Kreml ve veřejném mínění připravuje půdu pro to, aby mohlo Ukrajinu a Ukrajince napadnout jako někoho, kdo si nezaslouží žádnou podporu. A to Kremlu nevyšlo.

Čtěte také

Volby do Evropského parlamentu obvykle provází spíše nižší volební účast, v Česku byla v roce 2019 dokonce druhá nejnižší z celé Unie. Jak ji zvýšit?

Obávám se, že nejúčinnější zvýšení volební účasti je, když se lidé vystraší nebo dostanou do vysokého stupně nejistoty, čehož už máme poměrně i tak dost. Jsem zvědavá, jak budou kampaně vypadat a jestli nebudou voliče zvát právě k tomu, aby volili někoho, kdo je dané nejistoty zbaví. Podle nedávného průzkumu agentury Ipsos zatím 53 procent Čechů uvedlo, že se k volbám chystají, tedy že je dění v Unii zajímá minimálně do té míry, aby šli volit.

Očekávám, že uvidíme určitý nárůst. Byla bych ráda, kdyby opravdu vyšlo i to, co z průzkumů vychází, tedy že se k volbám chystají lidé do 34 let. Bylo by fajn, kdyby si mladí lidé větší mírou určili, jak bude vypadat budoucnost Evropské unie, kde budou chtít žít. Je k tomu třeba i dodat, že nadpoloviční většinu práce europoslanců zase až tak moc nezajímá, tudíž jsme přibližně na polovině. Bude to zajímavé.

Jak bude Evropský parlament reagovat na situaci ohledně europoslanců ovlivněných Ruskem? Co je cílem takzvané Democracy Tour? A jak volby uchránit před cizími vlivy? Poslechněte si celý rozhovor vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , ula

Související