Rozpočet EU: Připomínky Andreje Babiše jsem čekala. Stojím za návrhem Evropské komise, říká Jourová

Evropská komise chce na obnovu ekonomiky členským státům rozdělit 750 miliard eur. Podle plánu zveřejněného ve středu si na tuto pomoc chce Evropská unie poprvé v historii půjčit na finančních trzích. Pro koho je tento plán výhodný? „Slíbili jsme rozpočet, který bude schopen rychle zocelovat ekonomické rány a nastartovat restart společného trhu. Jsem přesvědčena, že bude prospěšný úplně pro každého,“ říká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (hnutí ANO).

Český premiér Andrej Babiš (hnutí ANO) má ale výhrady jak k celkové výši zadlužení, tak k rozdělení celé částky. Opakovaně kritizoval to, že značné částky mají dostat státy, které podle něj nebyly v minulosti dostatečně rozpočtově zodpovědné.

Čtěte také

Rozporoval i princip, podle kterého by měly nejvíce peněz dostat nejpostiženější země. Státy, které zareagovaly na pandemii včas, včetně České republiky, nakonec podle něj dostanou méně a doplatí na svou zodpovědnost.

„Samozřejmě že premiéři teď ladí formu na jednání v Evropské radě, která by měla být koncem června. Tam by už měli přijít s nějakou dohodou,“ komentuje Věra Jourová.

Stovky miliard pro nejpostiženější státy

Podle dostupných informací by mělo nejvíc prostředků v celkové výši asi 300 miliard eur směřovat do pouhých dvou zemí – Itálie a Španělska. Česká republika by naopak měla z rozpočtu získat necelých 20 miliard. Podle místopředsedkyně je to ale fér.

Čtěte také

„V Itálii a Španělsku je nepříjemný souběh dvou faktorů. Jednak zdravotní dopad a to, na čem stojí ekonomika těch států. To je turismus, služby a hospodářství založené na malých a středních podnicích. Když pomůžeme jim, tak pomůžeme celé Evropě, a to je i náš zájem.“

Podle místopředsedkyně Evropské komise nevychází Česká republika z bilance špatně. „Měla by dostat skoro 20 miliard eur. Z toho 8,5 miliardy v grantech a zbytek ve formě půjčky. Zároveň jsme posunuli výše tři položky – zemědělskou politiku, kohezní politiku a fond na transformaci ekonomiky směrem k větší šetrnosti k životnímu prostředí, takže by česká čistá pozice měla být víc než 200 miliard,“ vysvětluje Jourová.

Utrpěly hodnoty Evropské unie během pandemie koronaviru? A které státy by nemusely na podporu ekonomiky dosáhnout? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související