Ropa se těží i na Moravě. Ekologická rizika se snažíme minimalizovat, říká geoložka

12. říjen 2018

Přemýšleli jste někdy o tom, jak stará je vlastně ropa? „Ta nejstarší až stamiliony let. Vzniká totiž kontinuálně,“ říká v rozhovoru s Janem Pokorným geoložka Jana Hamršmídová. Zároveň ale upozorňuje: ropu dnes spotřebováváme mnohem rychleji, než stíhá vznikat. 

Těžba ropy, to není jen záležitost dalekých krajů. Už řadu let se totiž těží i na Moravě. „V současné době se ta nejhlubší moravská ložiska ropy nacházejí až v hloubkách tří kilometrů,“ shrnuje Jana Hamršmídová.

Čtěte takéTěžba ropy na Kroměřížsku končí. Po půl století se vyčerpala ložiska

Kromě ověřených zásob pak na Moravě existuje i takzvaný průzkumný potenciál – tedy, laicky řečeno, potenciál k nalezení nových zásob. „Abychom mohli provádět průzkumnou činnost, musí být stanoveno průzkumné území. To stanovuje ministerstvo životního prostředí na určitou dobu. Během ní máme právo realizovat průzkumné práce,“ popisuje.

Ekologická rizika?

Ropa má hned několik druhů a týká se to prý i té z Moravy. „Jde jak o lehké, tak těžší ropy, většina naší produkce ale je lehčí ropa s menším obsahem parafínu. Naše ropy také nemají vysoký obsah síry,“ vypočítává Jana Hamršmídová. 

Ptáte se, jaké má těžba ropy ekologická rizika? „Děláme vše tak, aby rizika byla minimální. Při hloubení vrtů je konstruujeme tak, aby každá zóna byla oddělená,“ shrnuje geoložka.

„Po tom, co z vrtu vytěžíme maximum, vrty likvidujeme. Jsou na to poměrně přísné směrnice. Mimochodem, podzemní zásobníky plynu, které zajišťují bezpečnost dodávek plynu, jsou vybudovány na vytěžených ložiscích plynu nebo ropy.“

autoři: Jan Pokorný , als