Radek Vondráček z hnutí ANO: Pravicové myšlení neznamená, že nemáte sociální cítění

Ve složení Evropského parlamentu dojde k velkým změnám, síly se přeskupí. Takový názor zastává předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který je rovněž kandidátem na místopředsedu hnutí ANO.

„Jestli by byl zájem mezi mými kolegy ve vedení a mezi členy, tak si myslím, že by bylo dobré se trošičku začít věnovat zahraniční politice, ne té státní, ale stranické. To znamená najít si partnery k tématům v jednotlivých státech Evropy,“ popisuje.

Hnutí ANO podle něj vyhovuje svým liberálním přístupem Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). „Ale ty strany jsou také různé, v rámci Evropy není liberál jako liberál,“ zdůrazňuje.

A kam by mělo hnutí ANO směřovat do budoucna? Na nedávné ideové konferenci podle něj zazněl hlas nenechat se tlačit nalevo. Moderátor Tomáš Pancíř ale argumentuje, že hnutí ANO prosadilo slevy v dopravě, zvyšování důchodů i rodičovského příspěvku, což jsou levicové záležitosti.

Vláda šlape, funguje. Nemá logiku, aby docházelo ke změně na postu – pozice předsedy je velmi silná.
Radek Vondráček

„Akorát jsme napravili to, co se v minulosti nedařilo, bylo to zanedbané a ti lidé si to zasloužili… Pravicové myšlení ještě neznamená, že nebudete mít sociální cítění,“ vyzdvihuje. 

A v té souvislosti připomíná, že na slevy na jízdném má pozitivní reakce nejenom ze strany seniorů. „Vnímám to i podle své dcery. Mám pocit, že víc jezdí z regionu do divadla do Prahy a na koncerty. Cesta je za pár korun, a v tom to vnímám velmi pozitivně,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio