Půjčky od státu mladí tolik nevyužívají. Vyžadují víc administrativy, se kterou si musí poradit sami

23. červenec 2019
Půjčka (ilustrační foto)

Češi do 36 let mají možnost půjčovat si na bydlení od státu, a to za nižší úrok. Jenže letos se ve srovnání s loňským rokem měsíční objem žádostí o úvěr snížil o dvě třetiny. Proč mladí lidé možnost půjčit si na bydlení nevyužívají častěji?

Zájem o půjčky na bydlení pro mladé byl minulý rok veliký. Za první den podali Češi 256 žádostí za 300 milionů korun. Ale počáteční nadšení rychle opadlo.

Mladé rodiny do 36 let si mohou na rekonstrukci bytu půjčit 300 tisíc korun, na koupi bytu přes milion korun a na stavbu domu až dva miliony. Úroky jsou nižší než dvě procenta a splatnost půjčky 20 let. Ve srovnání s průměrnými hypotečními sazbami je tak úrok o tři čtvrtě procentního bodu nižší.

Ministerstvo pro místní rozvoj, pod které Státní fond rozvoje bydlení spadá, ale výrazně nižší zájem nevnímá jako problém. „Ministerstvo pro místní rozvoj zatím žádnou změnu podmínek nechystá,“ vysvětluje mluvčí Vilém Frček.

Půjčky na bydlení pro mladé rodiny

Hypotéka na bydlení (ilustrační foto)

Rozhovor s mluvčím Státního fondu rozvoje na bydlení Karolínou Smetanovou o půjčkách na bydlení pro mladé rodiny.

Přesto se na hypotékách každý měsíc rozpůjčuje okolo 15 miliard korun, zatímco u státních půjček jsou to jen desítky milionů. Proč tomu tak je? Hypoteční specialista Daniel Horňák ze společnosti Chytrý Honza vysvětluje, že problémem je administrativa: „Pokud si budu chtít vzít půjčku od státu, tak musím splnit několik věcí, které si musím vyběhat sám, nikdo mi s tím nepomůže.“

Navíc ve srovnání s hypotékami není úspora tak velká, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud půjde o úvěr na milion dvě stě tisíc korun na dvacet let, jde o necelých 500 korun měsíčně.

Spustit audio