Ptačích druhů ubývá. A může za to člověk, varuje ornitolog Zdeněk Vermouzek

26. duben 2019

Vzbudil vás dnes ráno radostný zpěv ptáků? Nedělejte si iluze. Přírodní říše není ani zdaleka tak radostná a harmonická, jak si ji malujeme, upozorňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou ornitolog Zdeněk Vermouzek. „Libozvučný zpěv ptáků má dvě funkce: nalákat samičku a říct všem ostatním samcům ‚podívej se, já jsem tady‘,“ vysvětluje.

Ornitolog Zdeněk Vermouzek o úbytku ptactva v naší přírodě

Mgr. Zdeněk Vermouzek

Ornitologické otazníky

Zpěv ptáků k časnému ránu neodmyslitelně patří. Aspoň zatím. Vývoj ale prý nezadržitelně směřuje k tomu, že ptačích druhů bude ubývat. A přežijí jen ty nejrozšířenější. „Z přírody mizí druhy specializované na určitý druh prostředí a jejich místo zaujímají takzvaní generalisté – kosi, sýkorky nebo koňadry,“ upřesňuje ornitolog.

Nejrychleji dnes z přírody mizí ptáci zemědělské krajiny. „Ptáci jsou výborný indikátor stavu životního prostředí. Jsou na vrcholu potravního řetězce. To, kolik je kde ptáků, odpovídá tomu, kolik je tam rostlin nebo hmyzu. Diverzita zemědělské krajiny a polí jde dnes do háje. A to není dobře,“ zdůrazňuje Zdeněk Vermouzek.

Úbytek druhů souvisí s intenzitou zemědělství a s množstvím agrochemie. Řepka je jedna z plodin, která je na toto extrémně náročná.
Zdeněk Vermouzek

Podle České společnosti ornitologické se za posledních 30 let snížil počet ptáků zemědělské krajiny o třetinu. Pokles navíc neustále trvá. „Dá se zastavit. Protože podoba hospodaření, která je určující pro to, jak krajina vypadá, je dnes dána zemědělskými dotacemi. To je věc, kterou můžeme ovlivnit, věc politického rozhodnutí.“

Vrabec byl dříve běžně rozšířený, v posledních desetiletích ale z Evropy mizí

Na proměnu české krajiny Česká společnost ornitologická dlouhodobě upozorňuje. I proto publikovala mimo jiné petici s názvem Vraťme život do krajiny, jejímž cílem je zlepšit stav české zemědělské krajiny. „Jde o petici určenou českým politikům,“ vysvětluje ornitolog.

Proč z české krajiny mizí vrabci? Kam se poděly sovy? A jak jsou dnes vlastně ptáci chráněni? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als