Prvními Evropany, kteří přistanou na Měsíci, by se mohli stát Němci. Vyvíjejí vlastní lunární modul

27. červenec 2019

Ani padesát let po úspěchu Apolla 11 není jednoduché docílit hladkého přistání na povrchu Měsíce. Dosud se to podařilo pouze Sovětskému svazu, Spojeným státům a Číně. Evropané zaostávají, žádná kosmická loď z jejich dílny zatím na Měsíci nepřistála. Změnit by to mohli němečtí vývojáři ze soukromé společnosti PTScientists. Reportér Experimentu Filip Rambousek se za nimi vypravil přímo do jejich vývojového centra v Berlíně.

Na Marsu budou možná jako první soukromé společnosti, myslí si bývalý americký astronaut

Leroy Chiao

Ve vesmíru strávil Leroy Chiao celkem přes 229 dní. Účastnil se čtyř misí a při svém posledním pobytu ve vesmíru byl tento americký astronaut čínského původu dokonce velitelem Expedice 10 na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. I po odchodu z NASA se Leroy Chiao věnuje vesmírným technologiím, a to jak ve Spojených státech, tak v Číně. Ve studiu Radiožurnálu ho přivítal náš reportér Vojtěch Koval.

Procházíme se kolem lunárního modulu Alina, který měří asi dva metry na výšku a o něco víc na šířku. Uprostřed konstrukce jsou ukotvené čtyři nádrže s palivem. Prostor po stranách je určený pro extra náklad a v horní části jsou umístěné solární panely.

Nahoře bude spousta antén, abychom dokázali po přistání zachovat spojení mezi modulem a Zemí. Bude tam také anténa pro LTE signál, který zajišťuje komunikaci mezi základnou a dvěma lunárními vozítky. Ta budou připevněna k modulu po stranách, každé z jedné strany,“ popisuje specialista společnosti PTScientists Pius Durrer.

Po stopách Apolla 17

Snímek okolí místa přistání lunárního modulu Apolla 17

Lunární modul včetně vozítek a dalšího nákladu se připojí k jiné raketě, například patřící společnosti SpaceX, a ta jej vynese na oběžnou dráhu Země. Odtud pak bude Alina pokračovat na vlastní pohon k oběžné dráze Měsíce, odkud by měla hladce přistát na jeho povrchu.

Hned po přistání vypustíme obě lunární vozítka na povrch Měsíce a vyšleme je směrem k místu přistání Apolla 17,“ popisuje ideální scénář Karsten Becker, který má ve společnosti PTScientists na starosti technický vývoj.

Zajímá nás stav lunárního vozítka, které tam leží už od roku 1972. Chceme zjistit, jak moc je poškozené a do jaké míry to souvisí s radiací, s ultrafialovým zářením nebo s něčím úplně jiným. Věříme, že to může být vědecky velmi přínosné.“

První Evropané na Měsíci

Vědci z německé společnosti PTScientists by se tak s velkou pravděpodobností měli stát prvními Evropany, kteří přistanou s modulem vlastní výroby na povrchu Měsíce.

Nevíme o nikom dalším, kdo by o něco takového usiloval,“ potvrzuje Karsten Becke, který věří, že lunární modul Alina by mohl na Měsíci přistát v roce 2022.

autoři: Filip Rambousek , and
Spustit audio

Související