Prohlédněte si pravěké jeskynní malby naživo. V Lascaux otevřeli kopii původní jeskyně

Dnes patří k největším pravěkým unikátům a přitom slavnou jeskyni Lascaux na jihu Francie náhodně objevila parta kluků. Stopadesátimetrová jeskyně skrývala nebývalé umělecké bohatství – koně, býky, jeleny v nadživotních velikostech, přes patnáct tisíc rytin a dokonce i postavu člověka. Do jeskyně se veřejnost dnes už nedostane. Nadšenci ale i tak mohou obdivovat krásy maleb, které vznikly přibližně před třiceti tisíci lety.

Asi tak jeden kilometr od centra Lascaux se v kopci v lese nachází původní vstup do jeskyně. Samotná jeskyně je pro veřejnost uzavřena.

Dovnitř má přístup jen hlavní kurátorka. A pak také pracovníci, kteří kontrolují teplotu, vlhkost a stav nástěnných maleb.

Nezničit originály, ale ukázat dílo veřejnosti

V centru, kde teď jsme a které jste přijela navštívit, najdeme přesnou kopii jeskyně Lascaux. Budova byla otevřena a inaugurována v roce 2016,“ vysvětluje mi ředitel centra Francis Doucet.

A naráží na to, že původní jeskyně je veřejnosti uzavřená už od roku 1963. A to z jednoduchého důvodu: Aby se památka nezničila náporem návštěvníků.

Pravěké rytiny dodnes fascinují veřejnost i badatele. A díky péči centra je mohou dodnes obdivovat naživo

Navíc techniky a materiály už jsou na takové úrovni, že nám dovoluji vytvořit věrnou a perfektní kopii. Takže zde můžete vidět skutečně kompletní jeskyni včetně všech záhybů. A to na milimetr přesně. Dokonce udržujeme stejnou teplotu, která je v té původní,“ ukazuje mi Doucet.

A je to pravda, když procházíme jeskyní-kopií, je tam zima. Na stěnách ale nejsou jen přesné malby, jsou tam vidět i šmouhy, škrábance a stíny. Jak mi ředitel říká, po dobu čtyř let tady pracovala třicítka umělců a řemeslníků, kteří se podíleli na konstrukci přesné kopie.

Původní jeskyně se veřejnosti otevřela v roce 1948. V té době ale neexistovala žádná bezpečnostní nařízení. Takže postupem času se v jeskyni projevovaly neblahé vlivy. Prvně to byly houby a plísně. A pak oxid uhličitý a vápencové usazeniny, které se projevily i na malbách,“ popisuje ředitel.

Radikální opatření pro příští generace

Tehdejší ministr kultury André Malraux proto přistoupil k radikálnímu a velmi nepopulárnímu řešení: Jeskyni nechal uzavřít. Ale, jak říká ředitel, ještě že tak učinil.

Čtěte také

„Od té doby je jeskyně definitivně uzavřená. Naše přesná kopie tak dovoluje nejen veřejnosti, ale i doktorandům a hlavně odborníkům studovat a zkoumat jeskyni. Aniž by byla v ohrožení ta původní,“ uzavírá Francis Doucet.

Jeskyně Lascaux patří k největším historickým a kulturním dědictvím světa. Proto je od roku 1979 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

autoři: Marie Sýkorová , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související