Přivítejte jaro! Přinášíme tipy, jak strávit víkend

Na zámek Litomyšl, který rozkvetl kaméliemi, na pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu, kde uvidíte, jak se předpovídá počasí, nebo do plzeňské zoo, kam v sobotu dopoledne míří i vodník. Ať už si z tipů na víkend vyberete cokoliv, hezky si volno užijte!

Relaxační hudba ve fulneckém kostele
Pojďte vítat jaro a udělejte to netradičně – v kostele sv. Josefa ve Fulneku. Jaro tam budou vítat s tibetskými mísami. Koncert začíná v 18 hodin. Můžete si odpočinout a zaposlouchat se do relaxační hudby vytvářené zpěvem a hrou na tibetské mísy, sansulu, Shanti zvonky, šrutibox a bubínky. Protože koncert potrvá asi hodinu a půl, vezměte si teplé oblečení, a pokud chcete intenzivnější prožitek, přineste si také karimatku a spací pytel.

Kamélie v Litomyšli
Udělejte si výlet do Litomyšle. Na tamním nádherném zámku právě tento víkend otevírají letošní hlavní návštěvnickou sezónu, a to velkolepě – květinovou výstavou Kamélie – zimní královna květin. Interiéry reprezentačních pokojů západního křídla a zámeckou kapli zdobí až 50leté keře kamélií, zapůjčené ze zámeckého zahradnictví v Rájci nad Svitavou, a doplňuje je aranžmá nejen z kaméliových květů, ale také z dalších živých květin.

Čtěte také

Cesta za pohádkou v Mníšku pod Brdy
Na zámku v Mníšku pod Brdy se tento víkend vydáte s dětmi na cestu za pohádkou. Na prohlídce se z dětí na chvíli stanou detektivové a budou v zámeckých komnatách hledat známé pohádky. Putování začíná v 11.30, 12.45, 14.00 a 15.15. Prohlídky pro děti je nutné si rezervovat na telefonním čísle 318 590 261.

Dospělí návštěvníci se mohou podívat do nádherných a bohatě vybavených zámeckých komnat. Na dvou klasických prohlídkových okruzích se seznámí s bydlením drobné šlechty v období první republiky.

Začátek sezóny na Křivoklátě
Navštivte zámek Hrubý Rohozec u Turnova na Semilsku, už tam mají otevřeno. Zámek Hrubý Rohozec je unikátní památkou, protože v něm jsou pozůstatky všech slohů. Má středověkou věž a vstupní portál, renesanční arkády v nádvoří, barokně zdobenou kapli a novogotickou výmalbu v jídelně.

Návštěvníkům nabízí tři prohlídkové okruhy. Ukazuje nejen to, jak žilo panstvo, ale i život služebnictva. A právě tuto sobotu zahajuje hrad Křivoklát letošní hlavní turistickou sezónu.

Jak se předpovídá počasí…
… a co všechno je k tomu zapotřebí? To se přijďte podívat na pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Praze-Komořanech a Libuši, v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně, Ostravě a na profesionálních stanicích a observatořích. Den otevřených dveří začíná v 9 hodin a skončí ve 14 hodin. Výlet si můžete udělat i na největrnější místo v republice – na observatoř na Milešovce.

Čtěte také

Den otevřených dveří na přehradě
Navštivte v sobotu den otevřených dveří na přehradě Hubenov u Jihlavy při příležitosti Světového dne vody. Nádrž slouží jako zdroj pitné vody pro Jihlavu a další obce. Prohlídky začínají v 9 hodin.

Světový den vody v Praze
Volný vstup budete mít v sobotu a v neděli do Muzea pražského vodárenství při příležitosti Světového dne vody. A na pražském Václavském náměstí začne v sobotu v 10 hodin výstava ke Světovému dni vody, kterou pořádá UNICEF ČR. Organizuje také odpolední koncert a sbírku. Na místě bude i kavárna, v níž budou hosté sedět na toaletních mísách. Akce má upozornit na nedostatek vody na mnoha místech planety a na potřebnost hygieny.

Vše o vodě. V Jablonci
Ochutnávat vzorky vody a měřit pH nejrůznějších tekutin nebo si prohlédnout výstavu – to všechno můžete ještě v sobotu v jabloneckém ekocentru.

Vítání jara v plzeňské zoo a botanické zahradě
První jarní akcí v plzeňské zoologické a botanické zahradě je v sobotu 22. března Otevírání české řeky spojené s příchodem nejkrásnějšího ročního období. Její symbolické odemčení v 11 hodin obstará i letos pro ten účel objednaný vodník. Soutěžní a tvořivý program však začíná už v 10 hodin. Děti budou mít mimo jiné možnost porovnat si své vědomosti o vodním světě se skutečností při procházce po soutěžní naučné stezce. Připraveny jsou i další soutěže.

Chybět nebudou ani tvůrčí dílny – letos na téma podvodní svět a vítání jara. Program na terasách pod statkem Lüftnerka potrvá do 16 hodin. Nositelé rybích jmen budou mít po celý den do areálu zahrady zvýhodněné vstupné.

Světový den vody ve Vlašimi
V sobotu se v parazoo ve Vlašimi od 10 do 16 hodin slaví Světový den vody. Je pro vás připravený program zahrnující například přednášku o našich obojživelnících v 11 hodin, komentované krmení vodních ptáků ve 13.00 anebo krmení vyder v 15.00.

Celým dnem se bude prolínat tematika upozorňující na základní problémy znehodnocení a úbytku vody. Se svými ratolestmi (i bez nich) se můžete navíc těšit na vlastnoruční výrobu mýdla ze 100% přírodních surovin neobsahující žádné geneticky modifikované složky. Mýdlo též neobsahuje tenzidy, parabeny a další uměle vyrobené látky, které naše prostředí zatěžují. Výroba mýdla bude probíhat od 12.00 do 16.00.

Komentované krmení zvířat v ostravské zoo
V sobotu začne v ostravské zoologické zahradě tradiční komentované krmení zvířat, kterým si mohou zájemci po zimní přestávce opět zpestřit prohlídku. Krmení zvířat je doprovázeno povídáním jejich ošetřovatelů, takže kromě možnosti pozorovat zvířata mnohdy z bezprostřední blízkosti se lidé mohou dozvědět řadu zajímavostí o jejich chovu v zoo i aktuální situaci ve volné přírodě, která není mnohdy nijak příznivá. Pro mnohé, ve volné přírodě ohrožené druhy se tak chov v zoologických zahradách stává poslední možností, jak tato zvířata uchovat pro další generace.

Dyzajn márket v Praze
Na piazzetě Národního divadla v Praze navštivte v sobotu od 10 hodin prodejní výstavu autorské tvorby českých, slovenských a maďarských návrhářů a designérů Dyzajn márket. Akce končí v 19.00.

Povídka Thomase Manna na jevišti
Multimediální adaptaci povídky Thomase Manna s názvem Mário a kouzelník v hlavní roli se Zuzanou Bydžovskou a Patrikem Děrgelem můžete vidět v pražském divadle La Fabrika.

Premiéru má v sobotu 22. března. Thomas Mann napsal povídku Mário a kouzelník před padesáti lety jako obraz nastupujícího fašismu. Podle autora dramatizace a režiséra představení Petera Serge Butka je ale stále aktuální.

Otužilci v Praze
Pojďte v neděli podpořit pražské otužilce a zavzpomínat na Alfreda Nikodéma. Je to 150 let, kdy se tento legendární otužilec narodil. V neděli ve 12 hodin začíná setkání u jeho hrobu na vyšehradském Slavíně a poté se už se půjde k Vltavě, kde si otužilci zaplavou. V místě vnoření do Vltavy (na náplavce) pak bude uspořádaná výstavka předmětů z pozůstalosti Alfreda Nikodéma.

Festival v pražských Jinonicích
V neděli začíná v pražských Jinonicích ve 13 hodin studentský hudební a divadelní festival JINOnice Jinak.

Mladá kamera v Uničově
Do Uničova na Olomoucku se sjeli mladí filmaři z celé země. Taky o víkendu tam můžete navštívit přehlídku s názvem Mladá kamera. V pátek diváci uvidí některé snímky, které na Mladé kameře soutěžily v předchozích ročnících. Následovat bude soutěžní projekce, která bude pokračovat v sobotu.

Židovský svátek v Třebíči
V Třebíči v Zadní synagoze začínají v neděli v 9.30 oslavy nejveselejšího židovského svátku Purim s ochutnávkou tradičního židovského cukroví a košer vína. V synagoze a Domě Selingmanna Bauera budou připraveny kostýmované prohlídky.

Výstava Čas zoufalství a nadějí
Fotografie Ladislava Sitenského připomínající 75. výročí německé okupace Československa jsou vystavené ve Strahovském klášteře. Expozice Čas zoufalství a nadějí je instalovaná v prostorách ambitu kláštera a potrvá do 28. dubna. Výstavu pořádá vnučka slavného fotografa a válečného letce Adéla Kándlová. Věnuje ji všem, kdo nasadili své životy v boji za svobodu.

Výstava Samizdat
Fenomén neoficiální knižní a časopisecké tvorby 70. a 80. let minulého století ukazuje výstava Samizdat v pražském Klementinu. Samizdatem se nazývají publikace vydávané mimo dosah státního informačního monopolu. Zakázané tiskoviny umožnily za normalizace přežití nezávislé literární i publicistické produkce a nahrazovaly neexistující veřejnou debatu o tématech, k nimž sdělovací prostředky i režimní instituce mlčely.

Čtěte také

Architektonická výstava v Moravské galerii v Brně
Dílo architekta Friedricha Ohmanna včetně Kramářovy vily, rezidence českých premiérů, představuje nová výstava Moravské galerie v Brně. Ohmann patřil na přelomu 19. a 20. století k předním osobnostem evropské architektury. Spojoval nejlepší ideje minulosti s novými myšlenkami a prvky.

Výstava v Hradci Králové
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové slaví tento rok 65. výročí od svého založení. Kromě knih najdete v knihovně mnoho seminářů, přednášek a výstav. Jednou z nich je také výstava olejových obrazů fotografky a zvukařky Českého rozhlasu Zdeňky Mlýnkové. Autorka svými obrazy poukazuje na tvůrčí práci a život kolem nás. Výstava potrvá do 31. března.

Komiksová výstava o boji proti totalitě
Třináct příběhů skutečných lidí, kteří se v nedávné historii dostali do konfliktu s totalitní mocí, přibližuje komiksová výstava, kterou najdete v turnovském Muzeu Českého ráje. Výstava je zajímavá i z výtvarného hlediska, každý příběh totiž zpracoval jiný autor.

Vyprávění pamětníků zaznamenali dokumentaristé ze sdružení Post Bellum, zachycené jsou příběhy lidí od roku 1939 do 80. let. Na výstavě dostaly větší prostor dva příběhy. V prvním je hlavní postavou generál Tomáš Sedláček, který se za války účastnil krutých bojů na východní frontě. Místo ocenění byl ale za komunistického režimu ve vykonstruovaném procesu v 50. letech odsouzen za údajnou velezradu a špionáž. Druhým je osud agenta Státní bezpečnosti (StB) nazvaný Chytřejší než oni.

Galerie pro začínající umělce v Plzni
Skupina studentů Fakulty umění a designu Západočeské univerzity provozuje v centru Plzně novou galerii. Začínající umělci si sami zařídili prostor, kde mohou vystavovat. Galerie nazvaná Vestředu v Martinské ulici se zaměřuje na současné umění a design. Aktuálně prezentuje sochařskou tvorbu, následovat bude konceptuální umění.

Hračky – historie ne tak stará, gumová a plastová
Muzeum Podhradí v Buchlovicích otevřelo výstavu gumových a plastových hraček. Návštěvníci uvidí kolem 450 rozmanitých exponátů, které byly vyrobeny v letech 1940 až 2000. Expozice nazvaná Hračky – historie ne tak stará, gumová a plastová bude k vidění až do 27. května.

Lidé na výstavě uvidí i šidítka, hrkávky, dudlíky, kousací hračky, medvídky, rozmanité figurky včetně krojovaných panenek, kuchyňky a další nábytek, kočárky, ale také velký plastový hrad, nákladní automobily, traktory, bagr, jeřáb nebo kolotoč. Jednou ze zajímavostí expozice je i kolébka, kterou malovala olympijská vítězka z roku 1952 Dana Zátopková.

Salvador Dalí na Špilberku
Litografie, dřevoryty, keramiku a desítky dalších, převážně drobných prací Salvadora Dalího vystavuje Muzeum města Brna na hradě Špilberku. Všechna představená díla pocházejí ze zahraniční soukromé sbírky, jejíž majitel zůstává v anonymitě. Brno je jedinou českou zastávkou putovní kolekce nazvané Zhmotnění neskutečného.

Čtěte také

Vernisáž výstavy Jiřího Slívy v Úštěku
Nenechte si ujít páteční vernisáž výstavy grafik známého výtvarníka a humoristy Jiřího Slívy pod názvem Kafka a jiní, která se koná v Galerii U brány v Úštěku. Autor na ní představí jeho poslední tvorbu včetně netradičně pojatého kafkovského tématu. Na zahájení proběhne i malý předkřest autorova prvního vlastního cd Kup si bicí, které bylo letos vydáno, včetně malé ochutnávky tří písní.

Jiří Slíva si od své výtvarné tvorby vždy odskakoval ke své milované hudbě. Stál u vzniku legendárního sdružení Šafrán, jeden rok doprovázel Jiřího Dědečka a Jana Buriana, dále Vodňanského a Skoumala atd. Výstava potrvá do konce dubna a v galerii je otevřeno od pondělí do neděle od 9 do 17 hodin.

Připomeňte si pohádky Československé a České televize
Zpátky do pohádky – tak se jmenuje výstava, kterou můžete navštívit v Domě kultury ve Zdounkách. Prostřednictvím asi 65 kostýmů, rekvizit a kulis si diváci připomenou 15 známých pohádek z tvorby Československé a následně České televize.

Holčičky se mohou těšit na kostýmy princezen a princů, královen nebo králů, kluci například na Krakonoše, loupežníka, čerta i anděla, čarodějnici, chytrého Honzu a mnohé další nebo na truhlu s pokladem. Nejstarší kostýmy pocházejí ze 60. a 70. let 20. století z pohádek Popelka a Zlatovláska, nejnovější jsou pouhých šest let staré – z výpravné pohádky Kouzla králů.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio