Příběh důvěry a naděje: Pomozte lišce Marušce s novým domovem

14. květen 2024

V Záchranné stanici pro živočichy při rezervaci Soos na Chebsku se skrývá příběh, který dotýká srdcí mnoha lidí. Je to příběh Marušky, malé lišky, která našla lásku a naději na nový život díky péči a podpoře lidí.

Od února letošního roku je liška Maruška obyvatelkou záchranné stanice v Soosu. Byla nalezena Městskou policií Aš, jak se motá na silnici, osamělá a vážně zraněná po srážce s autem.

Liška Maruška

„Na první pohled, to vypadalo, že má zlomenou pánev. Doktor odhalil vnitřní poranění, měla poraněné plíce a slezinu. Byla hrozně vyhublá, vážila 3 kilogramy. Sono se muselo dělat několikrát, nevědělo se, proč nemůže chodit. Opakovaným vyšetřením se zjistilo, že to jde z hlavy,“ uvedla ošetřovatelka Markéta Hrušková, podle ní ji určitě srazilo auto.

Díky neúnavné péči ošetřovatelů, kterou jí věnovali, začala Maruška pomalu získávat zpět sílu. Teď, po třech měsících péče a léčby, se Maruška stala milovanou členkou stanice. Je zvědavá a spolupracuje s ošetřovateli. I přesto, že má nervové záškuby, je plná odhodlání o své zdraví bojovat.

Sbírka na nový domov

Do volné přírody se už ale nevrátí, ve stanici Soos zůstane napořád. Do budoucna by proto ošetřovatelé chtěli vybudovat nový, prostorný výběh, který by jí poskytl více prostoru a pohodlí. Vyhlásili proto sbírku na její nový domov.

„Vyhlásili jsme sbírku na ubytování pro lišku Marušku. V současné době je ve voliéře pro ptáky, zasloužila by si ale takovou víc liščí a vhodnější pro ní. Rozhodli jsme se, že dáme Maruščin příběh a prosbu o pomoc na Donio,“ dodala Hrušková. Cílová částka je stanovena na 150 tisíc korun. Každý příspěvek přispěje k tomu, aby se tento sen stal skutečností pro malou Marušku.

Zájemci můžou zatím přispět na nový výběh prostřednictvím transparentního účtu záchranné stanice č. 123-8341600297/0100, do poznámky je potřeba uvést „Pro lišku Marušku“. V nejbližších dnech bude pak spuštěna sbírka na serveru Donio.cz.

Přispět na nový výběh pro Marušku můžou lidé přes transparentní účet a už brzy také přes Donio

Příběh malé lišky Marušky se stal zároveň i příběhem lásky, důvěry a naděje. Pokud se peníze nepodaří vybrat pomocí sbírky, stanice Soos se nevzdá a pokusí se financování nového výběhu zajistit sama.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio