Přepis: Jak to vidí Bohumil Pečinka – 26. dubna 2019

26. duben 2019

Hostem byl komentátor Bohumil Pečinka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den přeje Zita Senková. V následujících minutách se dozvíme, jak některé události kolem nás vidí komentátor Bohumil Pečinka. Dobrý den.

Bohumil PEČINKA, novinář:
Dobré ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Probereme například zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu a reakce na ni, změny ve vládě, proč k nim dochází právě nyní, co si od nich slibovat. Zamyslíme se také nad fenoménem komiků v politice. Dobrý poslech. – Opozice chtěla včera v Parlamentu řešit nenadálý odchod ministra spravedlnosti. Mimořádná schůze sněmovny se však nakonec nekonala, protože poslanci neschválili její program. Opozice se chtěla věnovat také poslední zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, schodku rozpočtu. Premiér Babiš se z jednání dolní komory omluvil s tím, že je na setkání zemí V4 a Japonska. Nicméně schůzi i na dálku okomentoval slovy, že je nesmyslná a jenom zdržuje od práce. Co si od toho opozice tedy slibovala?

Bohumil PEČINKA, novinář:
Opozice především netušila, když vyvolávala tuto mimořádnou schůzi, že ji předseda Poslanecké sněmovny svolá na dobu, kdy premiér je v Bratislavě na schůzce V4 s Japonskem, a nebude se jí tedy moct zúčastnit. Čili tím, jak to načasoval pan Vondráček, šéf Parlamentu, tak celou tu schůzi znehodnotil.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Proč to tak načasoval? Nemá harmonogram pana premiéra?

Bohumil PEČINKA, novinář:
To se budete muset zeptat asi jeho. Jsou z jedné strany, takže myslím, že tohle je evidentní. Jiná věc je, že jestliže v ČR je skutečně respektovaná nějaká instituce, která vydává svoje pravidelné zprávy, tak je to Nejvyšší kontrolní úřad. Už od dob, kdy v jeho čele stál pan Voleník, tak zprávy NKÚ se každý rok berou s největší vážností, a jestli je Poslanecká sněmovna kontrolní orgán vlády, tak to je přesně to místo, kde by se tyto věci měly projednávat. Ta hlavní teze celé té zprávy, jestli můžeme mluvit o nějaké hlavní tezi, je, že to, co řekl předseda NKÚ Kala, že máme zauzlovaný stát... Na desítkách stran jsou tam vyjmenovávány případy toho, kdy ČR je přeregulovaná, má složité daně, nedaří se výstavba silnic, dálnic, stát dává málo na bydlení... Čili všechny tyto otázky měly být včera na té mimořádné schůzi zodpovězeny a nějak se o tom mělo jednat, a ne že Nejvyšší kontrolní úřad vytvoří nějakou zprávu, která potom zapadne prachem. Tam byly některé strašně zajímavé údaje, v té zprávě. Například, že průměrná česká firma stráví o 40 % více času na správě svých daní, než je průměr EU, nebo že v soudních zemích příprava infrastrukturních staveb je v průměru pět let, u nás 13 a více let. To jsou všechno věci, které ten stát ohromně brzdí, a ta parlamentní diskuze má sloužit také k tomu, aby ten ministr, například, nebo premiér se na tyto otázky připravili a byli je schopni zodpovědět. Když je takto řeknete ve veřejném prostoru, tak už je zase větší tlak na to, aby se to změnilo a tak dále. Takže tyto diskuze rozhodně mají smysl, obzvlášť když tu máme instituci jako Nejvyšší kontrolní úřad, jejíž výsledky práce se tradičně berou vážně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A chápou tedy politici roli Nejvyššího kontrolního úřadu? Premiér Babiš obvinil prezidenta NKÚ pana Kalu, že zprávou zasahuje do politického boje.

Bohumil PEČINKA, novinář:
Tam se samozřejmě vždycky můžeme chytnout některých slovíček, které už nejsou analytická zpráva a připomínají komentář. Tohle jsme už zažili při výroční zprávě Bezpečnostní informační služby, kdy se proti některým formulacím ohradil pan prezident... Ale tak to je. Nikdy nedokážete tu formulaci úplně vybrousit. Druhá věc je, a to si přiznejme, že kdyby některé formulace nebyly tak vyostřené, tak bychom si my novináři toho třeba ani nevšimli a dnes bychom se o tom ani nebavili a možná by se ani ta schůze Poslanecké sněmovny nesešla.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Co se týče té zprávy, tak na ni reagovala ministryně financí paní Schillerová a ta řekla, že si myslela, že jde o hodnocení jiné země, nikoliv Česka. Ona poukázala na to, že ekonomika nadprůměrně roste, že je nízká nezaměstnanost, rostou výdělky, staví se dopravní infrastruktura, přibývá podnikatelů. Citovala jsem její slova. Dál také řekla, že státní správa má sice mnoho chyb, ale že se podle ní je kabinet snaží napravovat.

Bohumil PEČINKA, novinář:
Kdyby tady seděl podnikatel, tak by vám možná řekl, že je chronický nedostatek pracovních sil, což se může stát, ale způsob, jakým český stát umožňuje, respektive neumožňuje de facto Ukrajincům u nás pracovat, způsob, jakým oni za absolutně potupných okolností musí na konzulátu ve Lvově získávat pracovní a jiná povolení, to je něco, co... 99 lidí ze 100 by vám řeklo, že to je jeden z důvodů, co brzdí tuto ekonomiku. Oni vám řeknou, že s těmi daněmi by se už nějak popasovali, samozřejmě je to zdlouhavé. Ale když nemáte pracovní sílu a za jedněmi hranicemi jsou statisíce ochotných lidí sem přijít pracovat, ale z důvodu byrokratických a jiných obstrukcí a také velké korupce na některých našich konzulátech nejsou schopni toto dostat, tak je to tristní. Jenom chci říct, co nás čeká. V lednu 2020 chce Německo otevřít a zprůchodnit hranice pro pracovní sílu z Ukrajiny. Pokud do té doby český stát něco neudělá, tak přijdeme o statisíce pracovních sil, které tu už jsou. Takže všechny tyto věci by se měly minimálně ventilovat na podobných schůzích, jako byla ta poslanecká sněmovna. Jestli někdo žije v bublině, tak to jsou možná úředníci paní ministryně Schillerové, kteří tohle to vidí, a nečiní. A tak dále.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Má vůbec vláda kritéria, podle kterých by nějak zpětně ohodnotila svá rozhodnutí, nějakou sebereflexi, nějaký instrument, aby si řekla, vymysleli jsme to a to, povedlo se to a to? Vlastně takové to zrcadlo, které třeba nastavila ta výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu...

Bohumil PEČINKA, novinář:
To po nich zase nemůžeme chtít. Ono by bylo dobré, kdyby dělali dobře svou práci a kdyby tyto věci, o kterých se bavíme, byly čas od času provětrávány v těch rozpravách v Poslanecké sněmovně. Lidé to vidí na ČT24. Tyto problémy nějak reflektují, zpětně tlačí na své poslance přes sociální sítě, přes nálady ve veřejnosti, které zase zpětně zjišťují různé agentury pro výzkum veřejného mínění... Ono je to hodně propojeno. Jde o to, aby se o tom opravdu vedla debata, aby se také udělal ten krok B, aby se to změnilo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
V české vládě dojde k výměně tří ministrů. Proč právě nyní? K 30. dubnu končí v kabinetu na vlastní žádost ministr dopravy Dan Ťok, také ministr spravedlnosti Jan Kněžínek a na premiérovo přání odchází ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Bohumil PEČINKA, novinář:
Změny ve vládě obecně se dělají... Pokud ten ministr neudělá opravdu něco trestně-právního nebo neudělá opravdu nějakou velkou botu, tak se dělají ve chvíli, kdy se má veřejnost utvrdit v tom, že se té vládě dává větší dynamika. To je zpravidla před volbami. Koncem května budou volby do Evropského parlamentu. Ti dva noví ministři dopravy a průmyslu a obchodu mají vytvořit dojem té větší dynamiky, kdežto u nové ministryně spravedlnosti je ta situace složitější, proč nastoupila a proč byl odvolán její předchůdce Kněžínek. Tam vůbec nejsou jisté ty důvody a motivace. Můžeme se jen dohadovat na základě toho, že policie ukončila neveřejné trestní řízení s premiérem Babišem a doporučila jeho obžalobu... Takže můžeme spekulovat, proč to bylo, proč nebylo... Rozhodně změny ve vládě se dělají kvůli větší dynamice. Někdy se to podaří, někdy ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Byly, co se týče postu ministra spravedlnosti, ve hře i jiná jména, jiní kandidáti než pouze paní Benešová?

Bohumil PEČINKA, novinář:
Tak to je asi tak vždycky, navíc Andrej Babiš rád testuje, jestli by ten nebo onen vzal nějakou funkci. Takže já znám minimálně dva ministry dopravy, na které se nedostalo. Takoví ministři dopravy v čekání... Nakonec byl vybrán naprosto překvapivý ministr dopravy, se kterým nikdo nepočítal. Nikdo neví, jak se ministrem dopravy stal. Je to velká záhada, na niž vám může odpovědět jen Andrej Babiš.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jak obecně vnímáte ten způsob, jak premiér postupuje při vybírání, koho povolává do těch úřadů, vůbec personální politiku?

Bohumil PEČINKA, novinář:
Myslím, že by to měl víc zdůvodnit. Ne, že by to byly nějaké pravidlo nebo nějaká povinnost, ale vytáhnout například nového ministra dopravy pana Kremlíka, absolutně neznámého úředníka, který se do té doby profiloval jako byrokrat, který nemá nic společného s dopravou... Samozřejmě dělal tam svého času v právní sekci Ministerstva dopravy, ale od té doby se tím přes 10 let nezabýval. Takže v této době, kdy všichni tuší, že je dopravě třeba dát nový impuls, tak dát tam neznámého byrokrata bez vazeb na dopravní svět... To je mystérium, proč byl vybrán on a nebyl vybrán někdo jiný. Jestli to bylo podle hvězd nebo podle něčeho jiného... Na to by měl odpovědět Andrej Babiš.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Nenašel jste tam vy nějaký klíč?

Bohumil PEČINKA, novinář:
Určitě ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Zřejmě nejméně „viditelný“ z kabinetu byl ministr kultury Antonín Staněk, což už ale neplatí, protože se na něj strhla pozornost i ze zahraničí poté, co odvolal generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Svůj krok zdůvodnil ztrátou důvěry, údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními, včetně smlouvy, kterou měl pan Fajt uzavřít s Národní galerií na dramaturgickou koncepci výstav toho loňského osmičkového roku. Zároveň odvolal ministr z funkce Michala Soukupa, ředitele Muzea umění Olomouc. Vidíte nějak více do tohoto případu?  

Bohumil PEČINKA, novinář:
Určitě ne. Jedná se o organizace, o jejichž způsobu hospodaření má nejlepší představu ten samotný ministr, protože jsou to organizace zřizované ministerstvem a on za to nese zodpovědnost. Přiznám se, že se těmito věcmi příliš nezabývám. Ale také platí to, co jsem řekl, že ministr, když je to takhle, jsou to špičkové instituce, by neměl zůstat jen u toho, že podal trestní oznámení. Měl by říct něco víc – nějaké hlubší motivy. On řekl něco o smlouvě, kterou si dal pan Fajt sám se sebou a na kterou vyinkasoval nějaké peníze. Ale na to nám žádný orgán činný v trestním řízení (na tyhle ty a jiné věci) neodpoví. Na to by měl odpovědět politik v čele toho ministerstva, který garantuje nějaké politické směřování. A to ministr kultury neudělal.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Už jste se zmínil, pane Pečinko, o kauze Čapí hnízdo a o tom, že policie podala návrh na obžalobu Andreje Babiše. Pokud šéfa hnutí ANO státní zástupce obžaluje, tak Andrej Babiš už se nechal slyšet, že nerezignuje. Řekl to pro MF Dnes. Podle něj je celá záležitost zpolitizovaná, jde o organizovaný komplot. V morálním kodexu hnutí ANO stojí, že reprezentant, který je obžalován z úmyslného trestního činu, neprodleně rezignuje na volený mandát. Bude se tedy kodex nějak přepisovat...?

Bohumil PEČINKA, novinář:
Kodex je jedna věc, stanovy jsou druhá věc. Víte, tady už byly tolikrát překročeny jakékoliv zvyklosti, že vlastně nic neplatí. Neplatí debaty o střetu zájmů, neplatí dlouholeté debaty, co jsme měli o presumpci viny nebo neviny... Miloš Zeman jednoznačně řekl, že ho odvolá, až bude pravomocně odsouzený, kdy vzhledem k dovolávání, které je v české justici, ještě klidně vyhraje jedno volební období a bude vládnout ještě jedno volební období. Já bych to viděl takhle, až fraškovitě. Když byly na začátku porušeny všechny zvyklosti, tak teď můžete tisíckrát něco říkat, a stejně to nemá význam, smysl... Tady skutečně bude důležité, aby ten soud rozhodl nezávisle. Jedna důležitá věc: Dodnes bylo neveřejné trestní řízení, teď má být uzavřeno a má to jít před soud, kdy soud je z principu veřejný. Takže tam uslyšíme ty argumenty. Dnes jsme se mohli jenom dohadovat, co v této kauze je, z různých úniků... Ale teď se to dozvíme. A myslím si, že Andrej Babiš nechce, aby se to dostalo k soudu. Proto jsou tak nebezpečné debaty o tom, jestli se mají nebo nemají změnit šéfové pražského městského soudu a vrchního soudu. Jsou to lidé, kterým končí mandát. A je debata o tom, jak jim ten mandát prodloužit nebo neprodloužit. A to je hodně nebezpečné... Už dneska jsou na ně velké tlaky, jestli se stanou znovu šéfy těch soudů nebo nestanou. Andrej Babiš by neměl takto vystupovat. Ani ministryně spravedlnosti. A neměli by nepřímo zpochybňovat nezávislost těch soudů. Neměli by na ně vykonávat tenhle ten nátlak.  

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A z čeho usuzujete, že vykonávají ten nátlak?

Bohumil PEČINKA, novinář:
Z těch debat o tom, jestli má nebo nemá být prodloužen jejich mandát. V parlamentu je například debata: Prodlužme jejich mandát ještě o tři roky, aby nebyli nijak závislí na rozhodnutí ve věci premiéra. Před ty jejich soudy, tj. před ten pražský městský a vrchní, potom odvolací, půjde Babišova kauza Čapí hnízdo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jaký podle vás bude nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj? Zdá se, že slib o přestěhování prezidentské kanceláře do kancelářského centra někde na okraji Kyjeva je zatím asi tím nejkonkrétnějším příslibem, který deklaroval.

Bohumil PEČINKA, novinář:
On rozhodně jako hlavní postava seriálu Sluha lidu, který šel na jedné ukrajinské televizi, se jako prezident osvědčil, protože on tam hrál učitele, který bojuje proti ukrajinským oligarchům a proti korupci, a získal si srdce Ukrajinců natolik, že když začal, zpočátku recesisticky, kandidovat na prezidenta, tak jeho preference tak vyskočily, že to skončilo nejdrtivějším vítězstvím, jaké kdy... Já jsem snad takové vítězství ještě nikdy nezažil, ve dvoukolovém většinovém prezidentském systému. Ten většinový dvoukolový systém má vždycky tu vlastnost, že se vytvoří nějaké dva póly, kdy někdo má plus, mínus... Oni mají plus, mínus stejně, a najednou ze 75, 25... To je nevídané vítězství.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
On sám ještě před druhým kolem řekl, že je jakýmsi důsledkem chyb a slibů Petro Porošenka, dosavadního ukrajinského prezidenta.

Bohumil PEČINKA, novinář:
Tak je to vždycky. Nejvíc je mně líto Ukrajinců, protože oni jako jeden z mála evropských států můžou říct, že lépe už bylo. Všechny státy, i ty relativně chudé, můžou říct, že rok od roku je minimálně aspoň trošku lépe. Ale u nich je stále hůře a hůře. A ta milionová emigrace za prací, která vyčerpává ten potenciál Ukrajiny, je hrozivá. Já ten stát nemám rád, protože já ho považuju za zemi, kde vládnou plus, mínus takoví lidé, které bych, kdyby vládli tady, nazýval bandity.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
To je hodně silné hodnocení...

Bohumil PEČINKA, novinář:
Na rozdíl od Ruska, kde existují velmi sporná, ale určitá pravidla. Tam ale neexistuje prakticky nic. Nejlépe to charakterizoval jeden můj kamarád, který podnikal v Rusku a na Ukrajině. On říkal: V Rusku musím mafii odevzdat 10 % zisku a 90 % mně nechají. Na Ukrajině musím 90 % odevzdat a 10 % mně nechají. Takže po dvou letech odsud odešel... A to je ten princip. Tam vládnou takové neoficiální struktury, že se tam nemůže rozvinout tržní ekonomika, právní stát, že se tam nemůže rozvinout ten základní organický život. A výsledkem je ta milionová migrace po celé Evropě. Žádná vláda nedala lidem základní důstojnost – důstojnost v životu, ve výdělku a v dalších věcech.  

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A dá, navrátí tu důstojnost právě prezident komik, herec, satirik?

Bohumil PEČINKA, novinář:
Na té nešťastné zemi, Ukrajině, se ukazuje, že (a to je poměrně velká země – přes 40 milionů obyvatel, a nevím, jestli už není těch obyvatel méně v současné době) oni si z dob sovětského impéria neodnesli návyky, jak spravovat zemi. A když pak máte spravovat tak velký stát, tak rozlehlý, kde se střetávají různé zájmy, kde máte mocného ruského souseda, tak to dopadá strašně. Ukrajina je Rusko před Putinem. Před Putinem taky vládli v Rusku různí podnikatelští oligarchové, kteří si tu zemi úplně rozdělili, vyčerpali ji. Tohle je Ukrajina. EU se tam snažila něco implantovat... Něco málo se tam stalo... Ale ta země je tak velká, složitá, komplikovaná, že ty kroky se tam dělají velmi pomalu. A nejde o to, co rozhodne vláda. Sebelepší zákon je k ničemu, když tam nejsou přirozené sebeorganizující síly té společnosti. A ty tam nejsou. Tam je ten banditismus.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
V Rusku není oligarchie?

Bohumil PEČINKA, novinář:
Tam je omezená oligarchie. Tam ten autoritativní stát stojí v jistém smyslu nad těmi oligarchy a trošku je koordinuje. Není tam to, co bylo ještě před čtyřmi lety v Ukrajině, že tam hrozila úplně destabilizace, že se odtrhne jižní část Ukrajiny, že se odtrhnou různé regiony... Je to velmi komplikovaný stát také historicky. Západ země nemá nic společného s východem země. Nečtou společné dějiny. To je ohromně důležité.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Ještě bych chtěla znát váš názor právě na ten, nazvěme to, fenomén, trend umělci v politice...

Bohumil PEČINKA, novinář:
My jsme se tomu zpočátku smáli. Ono to začalo v r. 1994, kdy se do dánského parlamentu dostal jeden komik, který sliboval, že když vyhraje, tak všem cyklistům, kterých je v Dánsku hodně, bude stát zajišťovat, že se jim bude foukat do zad vítr. A pak vyhlásil ještě velké právo každého na impotenci. Takže dostal se do parlamentu jeden člověk... Smáli jsme se tomu. Potom islandský komik založil stranu, kterou nazval Nejlepší strana, a stal se primátorem Reykjavíku, což je největší město, je to něco jako premiérská funkce tam... A tak dále. V Německu byla založena strana Die Partei, která se dostala do Evropského parlamentu. Také strana recesistická. A pak v Srbsku úplný komik kandidoval... Byl téměř zvolen prezidentem... On měl tehdy takový samurajský účes a tlusté pletené ponožky v polobotkách a říkal tehdy, že zajistí Srbům moře. V Itálii Beppe Grillo, komik. Něco mezi Bolkem Polívkou a Janem Krausem. Nejdřív byl v Evropském parlamentu, dnes je vládní strana... Čili myslím si, že všechny tyhle ty věci jsou příznakem krize demokracie. Je to to, co zažívali Sokrates, Platon a Aristoteles v době, kdy se o státních úřadech ve starém Řecku nebo ve starých Aténách losovalo, nikoliv volilo. A myslím si, že už k tomu nemáme daleko.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Bohumil Pečinka, komentátor Reflexu. Já vám děkuji za vaše postřehy a přeji hezký den. Na slyšenou.

Bohumil PEČINKA, novinář:
Díky za pozvání. Na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojky přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je Monitora media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Zita Senková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.