Praha měla pohotovost, přijeli fanoušci Baníku

10. březen 2009
Pod kůži

Nejdřív se legitimujte, až pak vás pustíme na fotbal. K takovému opatření vedl strach z řádění ostravských fotbalových fanoušků při včerejším zápase Baníku na Slavii. Příznivci Baníku přijeli do Prahy, ale ne pouze na fotbal.

Nejdřív se legitimujte, až pak vás pustíme na fotbal. K takovému opatření vedl strach z řádění ostravských fotbalových fanoušků při včerejším zápase Baníku na Slavii. Příznivci Baníku přijeli do Prahy, ale ne pouze na fotbal.

Při fotbalovém utkání Slávia Praha proti Baníku Ostrava nešlo jen o to, který z klubů vyhraje, ale i o to, jak se pořadatelé vyrovnají s novým zněním zákona. Zjednodušeně řečeno - podle něj při utkání může zasahovat policie až po výzvě pořadatelů, udržení pořádku na hřišti a ochozech je hlavně na organizátorech. Před dvěma týdny se zákon doslova neosvědčil při utkání 1. FC Brno s Baníkem Ostrava. Chuligáni, kteří se hlásí k barvám Baníku, brněnský stadion poničili.

Před jejich včerejším výjezdem proto hostitelský klub neponechal nic náhodě. Pražská Slavia zavedla před utkáním s Baníkem řadu - na české poměry - nestandardních opatření. Tím základním byl prodej vstupenek pouze na jména po předložení občanských průkazů. Ty už ostravští fanoušci hromadně ukazovat umí.

Bylo tehdy 18. září loňského roku a na ostravských Bazalech se schyluje k utkání mezi Baníkem a Spartakem Moskva. U brány stáli pořadatelé a každý divák musel ukázat občanský průkaz. Bylo to tehdy opatření, které se evidentně vyplatilo. Možná i proto teď přijali fanoušci Baníku vstupenky na jméno v případě utkání se slavií poměrně klidně. Do předprodeje pro Ostravu jich šlo 610.

Míříme do prodejny Baníku v centru města. Ještěže jsme se předem podívali na webové stránky klubu, jinak bychom skončili u pokladny na stadiónu a tam bychom měli smůlu. Potkali jsme cestou jednoho z fanoušků. Vstupenku si koupil krátce před námi a neskrýval rozčarování. Chtě nechtě ale složitou nakupovací mašinérii absolvoval. "Vůbec se mi to nelíbí," postěžoval si fanoušek, který se domnívá, že toto opatření ničemu nepomůže.

A už jsme před obchodem, kde se vstupenky prodávají, v ruce máme tři stokoruny a jdeme na to. Požádali jsme o lístek na utkání se Slavií a byli jsme vyzváni k předložení občanského průkazu. Chtěli jsme lístek ještě pro kamaráda, ten jsme ovšem nedostali, protože jsme neměli k dispozici jeho občanský průkaz. Celá procedura trvala i s vyplněním všech formalit jen chvíli. Mohli jsme si čtvrtý den konání předprodeje vybrat mezi dvěmi úplně posledními vstupenkami.

Když jsme se odtajnili, prozradil nám vedoucí prodejny Baníku v centru Ostravy Jiří Habram, že občanek už viděl hodně. Byl to opravdu fofr. "V sobotu 28. jsme začali předprodej. Hned první den z kapacity lístků, které nám Slavie dodala, šla fanouškům. Informací měli dost, takže nebyl problém, fanoušci byli hodní," přiblížil situaci vedoucí prodejny. "Je to dobře. Bohužel se všichni fanoušci házejí do jednoho pytle, ale jinak to nejde. Jsme pro, protože se jdeme podívat na fotbal," řekla jedna z fanynek Baníku před prodejnou.

Zakoupenou vstupenku jsme si nenechali a vrátili ji zpátky do oběhu. Fanoušci Baníku by nám asi neodpustili, kdybychom koupili předposlední lístek jen kvůli této reportáži. Vzápětí píše klub na svých webových stránkách, že je naprosto vyprodáno a další vstupenky nejsou a nebudou.

Na fanoušky dohlíželo pět set policistů

Fanoušci Baníku se vydali směr Praha. Připravený speciální vlak je však v plném počtu na místo určení nedovezl. V České Třebové bylo z vlaku vykázáno několik příznivců ostravského celku jedoucích na černo. Ze solidarity s nimi však vystoupilo na tři sta dalších. Někteří z nich demolovali zařízení místního nádraží, po zákroku policie už na fotbal nedorazili. Ostatní pak pokračovali do Prahy expresem Mojmír. Na Vršovickém nádraží na ně čekalo na tři sta policistů.

Je krátce po půl čtvrté odpolední a policisté dobře naladěný dav příznivců Baníku Ostrava bez větších problémů srovnali do úhledného šestistupu, který uzavřeli mezi svá těla za všech stran. Jejich počínání navíc sleduje ze vzduchu policejní vrtulník. Celý tvar se pak za občasného zpěvu a skandování vydává na zhruba půlhodinový pochod směr stadion Eden. Po celé trase je průvod sledován turisty i běžnými Pražany.

Procházíme kolem dvou postraších pánů, kteří jen nevěřícně kroutí hlavou. "Je to fanatismus prvního řádu. Když tady vidím ty kolony policajtů, vždyť to všichni platíme. Fanouškové to nezaplatí. Beru to tak, jsou to Ostraváci. Když přijedou Pražáci do Ostravy, tak je to to samé. Něco se s tím musí dělat, to je aut," postěžoval si muž.

Z několikasethlavého davu běhá trochu mráz po zádech, ale k žádnému i sebemenšímu incidentu nedávají policisté příležitost. "Fanoušky se nám podařilo dát dohromady a doprovodit je až ke stadionu. Během cesty jsme nezaznamenali žádné větší problémy. Nyní jsou už všichni fanoušci na stadiónu. V rámci tohoto bezpečnostního opatření máme nasazeno 500 policistů z pořádkové, dopravní a kriminální služby. Průvod z nádraží doprovázeli také policisté na koních. Situaci v dopravě zajišťovali kolegové z dopravní služby. Policie na stadionu jako takovém přítomna nebude. Pouze na výslovné zažádání pořadatele policie zakročí v souladu se zákonem," říká policejní mluvčí Eva Miklíková.

Od této chvíle je konvoj příznivců Baníku v kompetenci slávistické pořadatelské služby. Její šéf Jiří Trepeš objasňuje co na každého kdo se chce na fotbal podívat čeká: "Máme tam nášlapné ploty, retardéry. Nejprve projde kontrolou, jestli se mu shodují údaje na vstupence a v občanském průkazu. Pak prochází osobní prohlídkou, ve finále si pípá v zařízení u turniketu, vchází, dám mu program a je vítán na stadiónu."

Na stadiónu však nejsou vítáni ti, kteří přichází pod vlivem alkoholu nebo se snaží pronést nebezpečné předměty. "Devatenáct fanoušků testy na alkohol neprošlo, takže do areálu nebyli vpuštěni. 21 z nich neslo různé nepovolené předměty," prozrazuje tiskový mluvčí slavie Ondřej Zlámal. Do ochozů na konec přišlo 12 565 diváků a spokojenější byli příznivci domácích.

Zápas končí, fanoušci Baníku jsou navedeni opět do policejního kordonu, který je doprovodí zpět na nádraží. Ještě než se celý sektor vylidní dochází k napadení zhruba 15 slávistických příznivců třiatřiceti výtržníky hlásícími se k ostravskému klubu. Incident probíhá na zastávce tramvaje Slavia. Bitka trvá jen několik desítek vteřin. Pak se dají útočníci ověnčení ukořistěnými šálami svých soupeřů na útěk směrem k nádraží.

Vybíháme za nimi a doufáme, že nás bude následovat i policie. To se k naší úlevě během několika desítek vteřin také stává. Blesková akce mužů zákona zpacifikuje běsnící mladíky u městského úřadu Prahy 10. Až po 30 minutách vyjde najevo, že tato tlupa násilníků vůbec na fotbale nebyla a přijela se do Prahy jen poprat.

Česko v boji s fotbalovým násilím vykročilo správným směrem

Nyní se podíváme do Velké Británie. Právě Anglii se podařilo fotbal a násilí rázně oddělit, i když tam před lety patřily tyto dva jevy nerozlučně k sobě. Jakou zvolili Britové cestu a v čem nám mohou být vzorem?

Publicista, bývalý redaktor BBC a také znalec anglického fotbalového prostředí Petr Nosálek uvedl, že násilí je sice v Anglii stále ve fotbale přítomno, ale ne již v takové míře jako v 70. a 80. letech. K ráznému zakročení proti těmto projevům výrazně přispěly dvě tragické události, které se v 80. letech staly. Tou první bylo finále Poháru mistrů evropských zemí v Bruselu mezi Juventusem Turín a Liverpoolem, kde v bitce zahynulo 39 fanoušků. Tou druhou byla tragédie na stadiónu v Sheffieldu, kde bylo v roce 1989 ušlapáno a umačkáno 96 fanoušků. I v tomto případě šlo o klub FC Liverpool. "Tyto dvě události zcela změnily přístup vlády a společenskou situaci směrem k fotbalu," řekl publicista.

Angličané vsadili v boji o bezpečnost na stadiónech na prevenci. Už v 80. letech se situací zabývala vláda Margaret Thatchrové, která vytvořila speciální komisi a od té doby vylo vydáno několik zákonů, které se násilím na fotbalových stadionech zabývají. "Vytržení sedačky, přestupky v hledišti nebo vběhnutí na hrací plochu řeší poslední úprava zákona o veřejném pořádku z roku 2000. Tresty pro takové přestupky jsou dost tvrdé. Myslím, že vůbec nejtvrdším je zákaz vstupu na fotbalové stadiony, ať už dočasný nebo v případě recidivy doživotní," doplnil Petr Nosálek.

Po tragédiích na anglických stadionech v 80. letech vydala vládní komise pod vedením lorda Tylora zprávu, kde doporučila kompletní přestavbu stadiónů. "To pak zkopírovala celá Evropa, máme to už i u nás. Tehdejší stupňovité terasy pro stojící fanoušky se změnily na místa k sezení, zavedly se turnikety a velkou roli sehrály monitorovací systémy, kamery a velíny na stadionech, kde koordinují součinnost pořadatelská služba s policií," upřesnil Petr Nosálek

Domnívá se, že Česká republika v řešení násilí na stadionech vykročila správným směrem. Zejména proto, že zákony, které byly loni přijaty, umožňují trestat násilí na fotbalových stadionech. "Nejenom trochu směšnými veřejnými pracemi, ale také zákazem vstupu na fotbalové stadiony. Pro lidi, kteří na stadiony nechodí sledovat fotbalové zápasy, ale chodí se tam vyřádit, je největším trestem právě to, že nebudou smět přijít na příští zápas nebo nebudou smět chodit na stadiony už vůbec. Největší problém ale vidím ve vymahatelnosti těchto trestů," dodal publicista.

Do případu vlakového neštěstí ve Studénce vstoupil další faktor - nový znalecký posudek. Lze očekávat, že padnout další obvinění. Nalaďte si ve středu 11. března Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: mrk , vij , jkb , lvb , pka
Spustit audio

Více z pořadu