Politické procesy z 50. let

14. prosinec 2018

Český rozhlas převedl do digitální podoby zvukové záznamy z dalších politických procesů, které proběhly v 50. letech. Odehrávaly se podle předem stanovených scénářů a komunistický režim si jimi vyřizoval účty se svými skutečnými nebo domnělými odpůrci. Pět procesů připomínáme tento týden ve vysílání vždy po 8:45. Archivní digitalizované záznamy si můžete poslechnout na jednotlivých odkazech.

Všechny epizody

Díly obsahují současné reportáže Jaroslav Skalického a – podle toho, co se zachovalo – záznamy ze soudních procesů nebo soudobé rozhlasové dokumenty, které o procesech informovaly veřejnost a sloužily jako vládní propaganda.

Určité díly obsahují oba druhy archivních nahrávek, můžete si tedy porovnat, jak soud probíhal a jak o něm bylo informováno.

Digitalizace proběhla ve spolupráci s Národním archivem, který je vlastníkem dochovaných magnetofonových pásů.

Podobně Český rozhlas letos přinesl také digitalizovaný záznam procesu s Rudolfem Slánským a nově nalezený projev Tomáše Garrigua Masaryka z roku 1931. Všechny archiválie jsou na webu Radiožurnálu stále k dispozici.

Některé záznamy mohou být v tuto chvíli neúplné. K digitalizaci dochází postupně. Zvukové pásy jsou ve velmi špatném stavu a desítky let je nikdo neslyšel. Až teprve nyní odhaluje jejich obsah archivář Českého rozhlasu Miloslav Turek a seřazuje je podle správného pořadí.

Na chybějící části vás vždy upozorníme. Během poslechu je nicméně poznáte podle nepřirozeného ticha.

Náš reportér Jaroslav Skalický zemřel v červenci roku 2019. V rozhlase pracoval 38 let. Poslechněte si jeho další výborné reportáže.

autoři: Jaroslav Skalický , Miloslav Turek , had | zdroj: Národní archiv
Spustit audio

Související