Policie sbírá stopy v případu desítek mrtvých uprchlíků v kamionu, zatím vedou do Maďarska

28. srpen 2015

Rakouští experti ve Vídni už převzali první těla nalezených v kamionu na dálnici A4 u hranic s Maďarskem. Celkem bylo v nákladovém prostoru 71 mrtvých. Vyšetřovatelé teď budou zjišťovat u každé jednotlivé oběti příčinu úmrtí. Zatím pracují s verzí, že se uprchlíci v kamionu udusili.

Podle šéfa policie spolkové země Burgenland Hanse Petera Doskozila nese kamion jasné stopy toho, že lidé uvnitř neměli dostatek vzduchu:

„Izolační vrstva vozu nepropouštěla do nákladového prostoru žádný kyslík. S nejvyšší pravděpodobností tak lidé v kamionu zemřeli na udušení.“

Dalším důkazem by prý mohl být fakt, že má nákladový prostor kamionu protlačenou jednu stěnu. To by mohlo znamenat, že se oběti snažily marně dostat ven. Rakouští vyšetřovatelé ale chtějí vyloučit, že nejde o poškození z dřívějška.

Experti budou konkrétní příčinu smrti u jednotlivých obětí zjišťovat ještě několik dní.

Vyšetřovatelům se v autě podařilo najít jeden syrský cestovní dokument, z čehož policie vyvozuje, že mohlo jít o uprchlíky ze Sýrie. Rozhodně ale rakouské úřady vyloučily, že by byli z Afriky.

Mezitím maďarská policie kvůli tragédii zatkla sedm lidí. Maďarská policejní mluvčí Viktorie Csiszer-Kovacsová potvrdila, že mezi zadrženými jsou tři bulharští občané a jeden Afghánec.

„Zatím si myslíme, že majitelem vozidla je bulharský občan s libanonskými kořeny,“ doplnil Doskozil. Policisté už prý také v Maďarsku prohledali několik domů a kvůli smrti uprchlíků vyslýchají skoro dvě desítky lidí.

Čtěte také

Rakouské úřady zvažují možnost, že by požádaly o vydání zatčených do Rakouska. O tom ale později rozhodne soud. Země po tragédii zpřísní kontroly nákladních aut ve východní části země. Ministerstvo vnitra ve Vídni vyhlásilo nulovou toleranci pašerákům lidí. Podobně tvrdý postoj má i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Teď se ukazuje, že nejde jen o Středozemní moře, ale i tady, na souši, na našich dálnicích, jsou někteří, kteří se stěhováním, posouváním lidí po Evropě živí. Tyto lidi musíme stíhat, pašerácké gangy rozbít a ty lidi dostat za to, co dělají do vězení,“ uvedl ministr.

Také Maďarsko již chystá balík opatření, aby se předešlo podobným tragédiím. Ten parlament projedná a pravděpodobně schválí již příští týden. Je v něm i zvýšení trestních sazeb pro převaděče či vytvoření tranzitních zón u hranic, do kterých by museli jít všichni utečenci. Bez registrace a kontroly by nemohli jít dál. Skončilo by tak nekontrolovatelné putování utečenců po Maďarsku.

Rodí se i nová kategorie – krizová situace způsobená masovou migrací. Tento stav by mohla vyhlásit vláda. Mezitím přes srbsko-maďarskou hranici dál přecházejí tisíce uprchlíků. Podle novinářky Magdaleny Sodomkové, která situaci sleduje na místě, jsou lidé po několikatýdenním putování už naprosto vysíleni.

autoři: gmp , mach
Spustit audio