Podrobnosti o transportu vojenské techniky do Polska visí na internetu. „To je absurdní,“ říká bezpečnostní expert

Ministerstvo obrany zveřejnilo v Registru smluv informace o transportu vojenské techniky z Pardubic do Polska. Každý si tak mohl předem přečíst, kdy a odkud vyrazí desítky těžkých strojů protiletadlové obrany po železnici na vojenské cvičení Balt 2017. Úřad tvrdí, že má ze zákona povinnost údaje uvádět, a že transport střežili vojenští policisté.

„Předmětem přepravy byla pouze technika, která neobsahovala žádný citlivý materiál. Tím by byly například rakety k protiletadlovému kompletu KUB, které ovšem Armáda ČR převezla do Polska s předstihem, a to za doprovodu Vojenské policie. V době odjezdu transportu z Pardubic tak už byly rakety na místě cvičení,“ vysvětluje mluvčí resortu obrany Petr Medek.

Z Pardubic vyrazily po železnici hlavně komplety na odpalování protiletadlových raket, tedy soustava pásových vozidel s radary, systém řízení odpalu raket, jeřáby na jejich nakládání a další vozy pro sestavení plné palebné baterie.

Bezpečnostní expert Lukáš Visingr si myslí, že přesný seznam této techniky by neměl viset volně na internetu (zde). „Potenciál pro nějaký problém tam je, téměř k něčemu takovému došlo, jak víme, skupina anarchistických teroristů Síť revolučních buněk plánovala útok na vlak s vojenským materiálem,“ říká.

Transport vojenské techniky měla podle vyjádření armády hlídat vojenská policie a také muži ze strakonického útvaru. Osobně jsem ale byla svědkem toho, že před odjezdem transportu z Pardubického nádraží v sobotu 27. května kolem 16. hodiny ho nejméně půl hodiny nehlídal vůbec nikdo.

Mluvčí tvrdí, že hlídky na místě byly, i když nemusely být vidět. „Střežení transportu je vždy zajištěno ozbrojenými hlídkami přímo ve vlaku, a to plně v souladu s platnými postupy Severoatlantické aliance. Stejně tomu bylo i v tomto případě,“ ubezpečuje.

Ministerstvo obrany zveřejnilo informace v přílohách prováděcí smlouvy s přepravcem vojenského transportu. A to den předtím, než měl celý vlak s technikou vyjet. To je podle Lukáše Visingra v současné bezpečnostní situaci absurdní.

Transport vojenské techniky z Pardubic do Polska

„Bohužel bezpečnostní situace se dneska objektivně vzato oproti stavu před třeba 10 roky zhoršila, a my se tomu budeme muset nějakým způsobem přizpůsobit,“ upozorňuje.

Vojenský transport se nedávno vrátil po kolejích zpátky do Pardubic. Při jeho příjezdu byl na místě tentokrát viditelně přítomný i vagon se 40 vojáky a vojenskými policisty.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio