Počty singles rostou. Brno zpřístupní startovací byty i pro jednočlenné domácnosti

15. květen 2024 17:30

I bezdětné páry a lidé žijící sami dostanou v Brně šanci získat do nájmu městský byt za výhodnější cenu. Zastupitelé změnili pravidla pro přidělování startovacích bytů. Původně byly určené pro mladé rodiny s dětmi. Počet takzvaných singles, tedy jednočlenných domácností, ale roste a politici na to zareagovali.

Nově mají šanci získat startovací byt lidé, kteří žijí sami, je jim méně než 40 let a nemají takové příjmy, aby si mohli dovolit hypotéku nebo tržní nájemné. Ve startovacích bytech je snížené, třeba v březnu město nabízelo byt 1+1 o rozloze skoro 56 metrů čtverečních s měsíčním nájmem zhruba přes 5 tisíc korun. Když se podíváme na internet na nabídky komerčních pronájmů bytů 1+1 v Brně, najdeme ceny minimálně dvojnásobné, a to i u bytů s menší rozlohou, navíc bez započítání poplatků za energie.

Jaké musí mít člověk příjmy, aby splňoval kritéria pro žádost o startovací byt?

Čistý měsíční příjem žadatele nesmí překračovat průměrnou hrubou mzdu a zároveň nesmí být nižší než její polovina. Na jihu Moravy byla loni podle Českého statistického úřadu průměrná hrubá mzda necelých 46 tisíc korun. Mezi žadateli o startovací byt se pak bude losovat. A ti, kteří uspějí, uzavřou s městem nájemní smlouvu na tři roky, kterou můžou opakovaně prodloužit vždy na dva roky, a to až do chvíle, kdy nájemce či nájemkyně dosáhne věku 40 let.

Čtěte také

Můžou tyto jednočlenné domácnosti požádat o jakýkoliv startovací byt?

Nemůžou, dosáhnou jen na byty do 40 metrů čtverečních, v nabídce by jich Brno mělo mít desítky. Zatím je startovacích bytů 171. Bude jich víc, jak říká náměstkyně brněnské primátorky Karin Podivinská z hnutí ANO: „Máme projekt na ulici Mánesova, kde chceme vystavit nový bytový dům, který bude jenom pro tyto single domácnosti. To má teď v gesci obor investiční. Počítám, že by se příští rok mělo začít stavět.“

Další byty podle ní nabídnou i městské části ze svého běžného bytového fondu a vyčlení je jako startovací. Poptávka nejspíš bude velká. Podle Podivinské v Brně žije 30 tisíc takových jednočlenných domácností, tedy single lidí, z toho většina jsou podle ní právě mladí do 40 let.

Čtěte také

Zastupitelé zároveň upravili i pravidla pro startovací byty přidělované mladým párům. Jak?

Pokud se páry s dětmi dobře zabydlí, vše včas platí a jejich situace se stabilizuje, můžou jim městské části změnit využití bytu ze startovacího na běžný obecní. Tedy zvýšit nájem. Domácnosti už se ale nemusí stěhovat jinam. Je to proto, aby lidé nemuseli zpřetrhávat vazby, které už v domech navázali. Pokud město o takový startovací byt v uvozovkách přijde, může pro tyto účely vyčlenit zase jiný byt ve svém fondu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy