Po zdolání K2 horolezci Jaroš a Trávníček úspěšně sestupují ze 4. výškového tábora

27. červenec 2014
Zprávy

Horolezec Radek Jaroš úspěšně sestupuje z druhé nejvyšší hory světa K2. Je prvním Čechem, který se dostal na vrchol všech osmitisícovek bez kyslíkového přístroje. Krátce po něm včera zdolal K2 i další člen výpravy Jan Trávníček. Teď jsou oba na cestě dolů. Ze čtvrtého výškového tábora je doprovází i horolezec Petr Mašek.

„Strávili jsme další neklidnou noc. Vysvobození přišlo až dnes ráno, kdy se mi Radek Jaroš dovolala na satelitní telefon. Hlásil, že přišli do výškového tábora C4 úplně hotoví až v noci okolo desáté. Teď už nezbývá než čekat, zítra se tři mušketýři objeví v základním táboře,“ hlásila reportérka Lucie Výborná, která je členem expedice.

Padesátiletý Jaroš vylezl na K2 na pátý pokus a dva roky po amputaci takřka všech prstů na nohou. Při sestupu z vrcholu se počasí zhoršilo a oba horolezci sestupovali do 4. tábora v hustém sněžení a vánici.

K2, bývá mezi horolezci často označována za vůbec nejtěžší z osmitisícovek. Její největší zbraní je kromě výšky také proměnlivé počasí.

Před Jarošem dokázali z českých horolezců vylézt na K2 jen v 80. letech Josef Rakoncaj, v roce 2007 Libor Uher s expedicí Leopolda Sulovského a před dvěma lety bývalý pražský primátor Pavel Bém, ten ovšem s použitím kyslíkového přístroje.

Čtěte také

autor: lvb
Spustit audio