Po dvaceti letech se chystá další výprava expedice Monoxylon

29. červenec 2018

Archeologové a nadšenci na východočeské přehradě Rozkoš testují repliku pravěkého, osm tisíc let starého plavidla z jednoho kusu kmene. Příští rok se s ním chystají ověřit středozemní námořní trasy.

Výraz monoxylon pochází z řečtiny a znamená člun vydlabaný z jednoho kusu kmene, vysvětluje mi uprostřed vodní nádrže Rozkoš vedoucí expedice, archeolog Radomír Tichý z Univerzity v Hradci Králové.

Uprostřed Rozkoše testovala po 8000 a 20 letech expedice Monoxylon 3 pravěkou námořní plavbu

Část posádky expedice Monoxylon

Naším hostem je docent Radomír Tichý z Katedry archeologie Univerzity Hradec Králové. Velký propagátor takzvané experimentální archeologie, která ověřuje historické domněnky a hypotézy v praxi. 

Nejstarší loď na světě

I když je ponor lodi relativně nízký, na nohu mi crčí proud vody. „Všechny dřevěné lodě, když jsou dlouhou dobu na pobřeží, sáknou vodu. Až se člun zatáhne, bude to lepší. Ale i když byl člun nově vyrobený, voda se do něj stejně dostávala. Nedá se nikdy utěsnit úplně,“ vysvětluje vedoucí expedice, proč je po kotníky vody v takovéto lodi běžný jev.

Loď Monoxylon vznikala podle nálezu italských archeologů, kteří pravěký člun našli v sopečném jezeře Bracciano a datovali ji do doby asi 5,5 tisíce let před naším letopočtem. To z ní dělá jeden z nejstarších dochovaných prostředků lodní dopravy.

„Předpokládáme, že mohli stát někde na počátku námořní plavby,“ říká Radomír Tichý. Členové jeho expedice chtějí rekonstruovat 400 kilometrů dlouhou obchodní trasu mezi Řeckem a Krétou.

Dřina a velká zodpovědnost

Stejně jako v minulosti má i v současnosti každý na lodi své místo. „U pádla se střídáme, nemáme tu výdrž jako naši předci,“ usmívá se jeden z členů posádky Alexandr Jenč. „Na plánované expedici se budou pravidelně střídat dvě jedenáctičlenné posádky, v každé z nich musí být jeden kormidelník.“

Ten si sice odpočine od náročného pádlování, ale zase na něm spočívá veškerá zodpovědnost. Takže když plujete několik námořních mílí víc, dá vám to posádka patřičně najevo.

Dvacet let na suchu

Jako kluk přečetl všechny Štorchovy knížky. A zrodila se láska k experimentální archeologii

Expedice Monoxylon 1998

Docent Radomír Tichý si umí plnit klukovské sny. Jedním z těch snů bylo určitě stát se archeologem. A dalším obrovským splněným snem je Centrum experimentální archeologie ve Všestarech, které vybudoval doslova ze země.

Cílem zkoušek na přehradě Rozkoš je dokončit úpravy lodi. „V současnosti má trochu horší příčnou stabilitu, což je dáno tím, že dvacet let ležela na suchu v muzeu. Za tu dobu vyschla a ztratila tunu ze své hmotnosti. Má tedy i nižší ponor – sedí víc nad hladinou,“ popisuje Alexandr Jenč.

Členové expedice se tedy budou snažit tento problém vyřešit pomocí úprav tvaru trupu nebo kormidla. Uvažují i o možnosti stabilizování lodi pomocí nějakého balastního materiálu, například pobřežního písku, který by se dal na dno lodi.

Zda tyto úpravy obstojí v ostrém provozu, se ukáže už příští léto v Egejském moři.

autoři: Ondřej Ševčík , and
Spustit audio