Po Česku na soukromé zámky

12. květen 2010
Po Česku

Sice to tak občas nevypadá, ale opravdu už je jaro. Kromě přírody se otevřely také dveře hradů a zámků. A tak zimní střediska v seriálu výletů Po Česku střídá další speciál. Tentokrát zavítáme na soukromá historická panství. Cestujte s námi Po Česku každou sobotu a neděli po 13. hodině.

Pokud si už teď plánujete jarní výlety po naší zemi, dáme vám několik tipů. Moderátor a cestovatel Václav Žmolík pro vás od soboty 15. května do neděle 13. června připravil pětici vysílání Po Česku ze soukromých památkových objektů, po kterých ho budou osobně provádět jejich majitelé. Těmi jsou nejen potomci starobylých šlechtických rodů, kteří objekty restituovali, ale i majitelé, kteří je koupili kvůli zájmu o památky.

Třetí květnový víkend, 15. a 16., bude Václav Žmolík hostem Huga Mensdorfa-Pouilly na jednom z nejhezčích empírových zámků u nás, v moravských Boskovicích. O týden později se nechá od pana Zdeňka Nováčka provést po nově opraveném zámku ve východočeském Potštejně, kde kdysi sídlil a také hledal poklad hrabě Chamarré. Poslední květnový víkend bude patřit zámku ve Velkém Meziříčí, kde ukazují i ložnici, ve které spal císař František Josef I. Průvodcem po tomto historickém objektu bude současný majitel Jan Podstatzký-Lichtenstein.

Zámek Velké Meziříčí

O víkendu 5. a 6. června se pojedeme podívat do bývalého vládního zámku Lnáře, který za majitele představí Ivan Vaníček. A o týden později vás Pio Kinský dal Borgo pozve na malebný barokní zámek Karlova Koruna nad Chlumcem nad Cidlinou. Zámek pro rodinu Kinských vystavěli slavný architekt Giovanni Santini Aichel a neméně věhlasný stavitel František Maxmilián Kaňka.

Turisté můžou každý z těchto zámků navštívit a vidět mnoho zajímavých expozic, spoustu cenného mobiliáře a dalších sbírek. Tyto zámky mají to štěstí, že je vlastní osvícení majitelé. Uslyšíte, a pokud do těchto zámků zavítáte, tak i uvidíte, že zámky v soukromém vlastnictví mají úplně jinou atmosféru než zámky ve vlastnictví státu nebo měst. A také hned pochopíte, proč – jejich majitelé v nich totiž většinou i bydlí.

Zámek Lnáře

Václav Žmolík k této jarní sérii říká: „Mnoho zajímavého najdete v různých pramenech, v knížkách i na internetu, ovšem nechat se po těchto objektech provést samotnými majiteli, to má zvláštní kouzlo.“ Majitelé totiž o svých majetcích vědí i to, co se nikde nedočtete. Mnoho informací a historek se tradovalo v rodinách, předávalo se z generace na generaci.

Cyklus Po Česku vysílá Radiožurnál vždy ve 13.10 hodin každou sobotu a neděli. Nejenže se dozvíte zajímavosti, ale můžete si také zasoutěžit o rodinné vstupenky do těchto soukromých objektů. Stačí se účastnit telefonické nebo SMS soutěže. Přejeme vám hodně štěstí!

A nezapomeňte, že po jaru přijde léto a s ním letní speciál Po Česku :-)

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet , pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio