Petr Pavel: Angažmá NATO mimo její mandát by vyvolalo otázky po legitimitě

Ukrajinský prezident vybídl NATO, aby poslala do Azovského moře své lodě a pomohla zajistit Ukrajině bezpečnost. Co na to říká bývalý šéf Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel? Jakákoliv zvýšená přítomnost lodí Aliance v tomto prostoru by podle něj byla vnímaná jako provokace a mohla by vést k eskalaci.

„Situace mezi Ukrajinou a Ruskem je stále napjatá. Může stačit i malá jiskra, aby se tam rozhořel opět otevřený konflikt,“ říká v rozhovoru s moderátorem Tomášem Pancířem.

Viník incidentu, kdy ruské speciální jednotky zadržely v Černém moři tři ukrajinské lodě, je podle Petra Pavla zřejmý. „Těžko očekávat, že by Ukrajina s omezenými námořními kapacitami v Černém a Azovském moři byla schopna věrohodně provokovat ruské námořnictvo, které je mnohem silnější,“ upozorňuje.  

Čtěte takéhttps://plus.rozhlas.cz/pokud-padne-ukrajina-je-ve-vaznem-ohrozeni-cela-evropa-eu-a-nato-musi-na-putina-7692165

Rusové také podle něj nedodrželi ustanovení smlouvy, kterou s Ukrajinou sami uzavřeli a která hovoří o společném využívání. Pevně také věří, že se strany vrátí k jednacímu stolu. „Především je nezbytné, aby byl celý incident jednoznačně došetřen, aby si zasedli odborníci na námořní a mezinárodní právo, a pokud možno blíže specifikovali dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou z roku 2003…,“ dodává.

NATO svou roli splnilo

NATO svou roli podle něj částečně splnilo tím, že se jednoznačně postavilo na stranu Ukrajiny v rámci ochrany jejího práva na využívání Azovského moře. „Takovéto spory by neměly být řešeny silou,“ vyzdvihuje.

Nicméně by nebyl správný krok přesunout lodě Aliance do Azovského moře. „Angažmá Aliance mimo mandát, mimo svoji působnost, by jistě vyvolalo otázky po legitimitě takového opatření,“ uzavírá.

Proč aktivity Ruska představují pro Českou republiku větší bezpečnostní hrozbu než mezinárodní terorismus? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.