Pavel Maurer: Japonské záchody? Jako byste seděli v kokpitu tryskáče

28. prosinec 2013
Glosa Pavla Maurera

Fénování, hydratační mýdla, parfémy, jednorázový hřeben nebo látkové ručníky – na to všechno můžete narazit na japonské toaletě. Některé situace vás však můžou překvapit ještě víc. Jaké? To vám prozradí Pavel Maurer.

Jistě se shodneme na tom, že toaleta je nedílnou součástí každé restaurace a svým způsobem i tyto prostory zásadně ovlivňují celkový dojem a chuť k jídlu. Znám u nás třeba jeden sushi bar, kde mají japonské WC.

Na první pohled vypadá jako naše obyčejná mísa. Při podrobnějším zkoumání však uvidíte, že má kolem sebe asi 20 různých tlačítek, páček a malých spínačů. Takže když si na ni sednete, máte pocit, že se nacházíte v kokpitu tryskáče a ne na záchodě.

Čtěte také

Téměř každý návštěvník dříve nebo později podlehne touze a zmáčkne namátkou nějaký spínač. Jejich funkce jsou však popsány v japonštině, a tak se začnou dít zajímavé věci. Toaleta vás nečekaně osprchuje, suší vás fénem, dezinfikuje prkýnko a nabízí různé vůně a hudební variace.

V mnoha takzvaných lepších podnicích bývá na toaletách také třeba pulsující světlo, několik druhů hydratačních mýdel, parfém pro volné použití, jednorázový hřeben a kartáček na zuby nebo také ušní vatové smotky.

V dalších restauračních zařízeních vyskládají do umyvadel a pisoárů čerstvě nařezané pomeranče a limetky, aby to tam při každém použití přirozeně vonělo. Samozřejmostí také bývá, že vám nabízí látkové ručníčky na jedno použití, nebo papírové. Můžete si vybrat. Je tam tak čisto, že by se dalo téměř jíst z podlahy.

Čtěte také

Včera jsem byl v jednom podniku, kde byli natolik kreativní, že nad každým pánským pisoárem visí na řetízku ve výši očí čerstvý výtisk novin. Pokud není na toaletách narváno, můžete si dokonce vybrat, zda si stoupnete tam, kde visí sportovní rubrika, kultura nebo politické zpravodajství. Podle nálady a chuti věnujete ten krátký čas četbě a sebevzdělávání, zatímco v běžných hospůdkách se jen díváte z 20 centimetrů do holé zdi.

Do úplné dokonalosti tento nápad dopracovali ve slovinském městě Portorož. Nad každým pisoárem mají ve výšce hlavy ke zdi přilepený polštář a na něm vytištěno telefonní číslo na místní taxi službu. Jasná výzva pro návštěvníka toalety, který už toho má zjevně dost a je ochoten si občas zdřímnout i vestoje.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio