Ozvěny dne 9. srpna 2010

9. srpen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:

Vláda posílá 40 milionů korun Liberecku jako okamžitou pomoc, další peníze postiženým oblastem pošle ve středu.

osoba:
To jsou urgentní prostředky, které jsou v tuto chvíli nezbytné především pro obce v tomto kraji, protože je nezbytné zajistit nákup pitné vody, potravin, zaplatit kontejnery.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:

Povodně zasáhly také Německo. V Sasku už se život vrací k normálu.

redaktorka:
Škody půjdou do závratných výšek. Spolkový ministr vnitra i saský premiér už přislíbili postiženým oblastem pomoc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:

Ministr dopravy Vít Bárta zastavil zhruba patnáct velkých železničních staveb, prověří jejich financování.

Vít BÁRTA, ministr dopravy /Věci veřejné/:
To se nedotýká odstraňování škod teďka aktuálně vzniklých povodněmi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:

Zítra už bude slunečno, jen přechodně oblačno až zataženo a ojediněle přeháňky, teploty do 27 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:

Ozvěnami dne vás provedou Veronika Sedláčková a Tereza Tomášková.

Česku hrozí další vlna vydatných dešťů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česku hrozí další vlna vydatných dešťů, varují meteorologové. Republiku by mohly zasáhnout v noci ze čtvrtka na pátek. Během 24 hodin by mohlo napršet až 50 litrů vody na metr čtvereční. Meteorologové budou předpověď postupně upřesňovat.

Na severu Čech zůstávají po záplavách některá místa nedostupná

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na severu Čech zůstávají po záplavách některá místa nedostupná. Jednou z nejpostiženějších obcí je Višňová na Frýdlantsku. Tam voda opadla až dnes ráno a teprve potom se tam mohli dostat pracovníci humanitárních organizací. Některá místa v okolí Višňové jsou stále nepřístupná. Přímo na místě máme reportéra Martina Kadlece. Martine, dobrý večer, jak to tedy vypadá?

Martin KADLEC:
Dobrý večer. No, já musím říct, že ve Višňové jsou stále ještě tři obce, do kterých se normální cestou nedostanete, dostanete se tam pouze kamiony, popřípadě obojživelnými vozidly, jsou to Mínkovice, Vízka a Černousy. Na většině míst Višňové stále nejde elektrický proud, není zde obnovena ani dodávka pitné vody. A i nadále jsou evakuováni lidé z některých narušených budov. V současné chvíli se nacházím nedaleko Višňové v další obci, která se jmenuje Heřmanice, ta nestojí na říčce Smědá, ale na takovém malinkém nenápadném potůčku, který už jim tady napáchal neuvěřitelné škody a dá se říct, že heřmaničtí jsou prozatím úplně odříznuti od světa. Tady popadalo 5, 6 domů, jsou zničené všechny mosty, nejde zde elektrický proud, neteče tady voda. A jak říkám, je ještě stále mnoho lidí, kteří jsou úplně odříznuti od světa, byť i zde voda ustoupila, i když ne do svého původního koryta, ale už nikoho neohrožuje. Takže i nadále zůstává na Frýdlantsku situace velmi dramatická a kritická. Pro Radiožurnál Martin Kadlec, Heřmanice.

V zatopených domech na řece Ploučnici ještě lidé nezačali pořádně uklízet

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V zatopených domech na řece Ploučnici ještě lidé nezačali pořádně uklízet. Hladina řeky se tam totiž stále drží na třetím povodňovém stupni. Od rána poklesla řeka v Benešově nad Ploučnicí o pouhých 7 centimetrů. Někteří lidé podezírají vodohospodáře, že záměrně upouštějí přehrady nebo rybníky na horním toku. Živě se teď hlásí reportér Lubomír Smatana. Lubomíre, co ty jsi zjistil?

Lubomír SMATANA:
Dobrý podvečer. Tak přestože údaje /nesrozumitelné/ České Lípě jasně ukazují, že voda výrazně poklesla a po proudu nejsou žádné rybníky ani nádrže, lidé už nevěří, celou noc čekali na druhou povodňovou vlnu, která přišla o 8 hodin později, než experti předpokládali a i to berou lidé pod Benešovem jako důkaz neschopnosti krizových štábů. Navíc domy zaplavila Ploučnice od soboty dvakrát. Pod Českou Lípou vytvořila rozsáhlé jezero a v obci Jezvé jsou usedlosti stále ještě pod vodou až k oknům. V Děčíně voda trápí jen zahrádkáře a zůstává ve sklepech několika domů. Lubomír Smatana, Radiožurnál, Ploučnice.

Vláda posílá 40 milionů korun Liberecku jako okamžitou pomoc

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
40 milionů korun, tolik peněz bude mít už zítra na svém účtu Liberecký kraj jako okamžitou vládní pomoc. Dalších více než 300 milionů vláda uvolní ve středu.

Václava VAŘEKOVÁ:
Čistící prostředky, kontejnery, balená voda, zázemí pro vyplavené i dobrovolníky. Na to dostane Liberecký kraj okamžitě 40 milionů korun.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Následky a vyčíslování těch povodňových škod budou dělány následně v horizontu následujících dní ze strany obcí i kraje tak, aby se sumarizovaly, že to byla urgentní pomoc, ta naléhává pomoc, samozřejmě přijde na řadu ve středu.

Václava VAŘEKOVÁ:
Kdyby vláda podle premiéra Petra Nečase mohla uvolnit dalších více než 300 milionů korun, finance by měly dostat i další povodní zasažené kraje, následky velké vody likvidují stovky vojáků. Celkem jich vláda do konce září vyčlenila tisícovku.

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Předpokládáme samozřejmě, že se ještě další počet starostů obrátí s tím, že ty rezervy až do toho celkového počtu tisíce lidí tu jsou.

Václava VAŘEKOVÁ:
Doplnil ministr obrany Alexandr Vondra. Stržené mosty také mohou dočasně nahradit provizorní ze státních hmotných rezerv. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Záplavy na jihu Čech ustupují

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Záplavy na jihu Čech ustupují, i když v povodí několika řek platil o víkendu stav ohrožení, vážné škody dosud nenapáchaly. Zásadní roli sehrál rybník Rožmberk, ve které třeboňští rybáři dokázali zpomalit povodňovou vlnu. Evakuaci tak zatím unikli například obyvatelé Veselí nad Lužnicí.

V Sasku voda klesá. Povodňová vlna se přesouvá do Braniborska

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A pomalu opadá také hladina Lužické Nisy v německé Sasku. Obavy naopak budí současný stav Sprévy a Labe. Jejich hladina stoupá kvůli přitékající velké vodě z českých řek.

Klára STEJSKALOVÁ:
V Braniborsku u Klein Bademeuselu stoupla odpoledne Lužická Nisa na čtvrtý nejvyšší povodňový stupeň. Podobný stav se čeká během večera a noci i na tamním toku Sprévy. Meteorologové navíc varují před dalšími vydatnými srážkami. Břehy řek monitorují stovky pozorovatelů. Krizové týmy jsou připraveny okamžitě zahájit evakuaci. V Sasku mezitím voda opadá a lidé se vracejí do svých domovů. Škody půjdou do závratných výšek. Spolkový ministr vnitra i saský premiér už přislíbili postiženým oblastem pomoc. Premiér Tillich odmítl kritiku, že saská vláda dostatečně nechrání lidi před velkou vodou s tím, že například Drážďany vynaložily na protipovodňová opatření přes dvě miliardy eur. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Německo.

Vít Bárta zastavuje velké investice do železnic i rozjeté stavby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr dopravy Vít Bárta zastavuje velké investice do železnic i rozjeté stavby. Týká se to asi 15 projektů, které financuje Správa železniční dopravní cesty. A s dalšími detaily teď přišel do studia Nikola Bojčev. Nikolo, pěkný večer.

Nikola BOJČEV:
Dobrý podvečer. Ministr Bárta je nespokojený s nabídkou slev, od stavebních firem chce proto auditem prověřit konkrétní projekty, jejich financování a plnění smluvních závazků.

Vít BÁRTA, ministr dopravy:
S ohledem na náhrady stavebních společností o slevách, které se pohybovaly v řádu promilí až řekněme titěrných procent, jsme se s panem ředitelem dohodli na tom, že zastavujeme s okamžitou platností, za prvé, proplácení všech faktur.

Nikola BOJČEV:
Auditem projde zhruba 15 staveb, za které měl stát letos zaplatit 10 miliard korun, dotčené firmy vyčkávají na oficiální zprávu ministerstva a pak rozhodnou o dalším postupu. Proti opatření ale už teď vystupuje Jihočeský kraj a jeho hejtman Jiří Zimola.

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Já jsem panu ministrovi už poslal dopis, kde současně platí, že budeli pan ministr ochoten se se mnou sejít, abych mu to vysvětlit osobně, pak jsem mu k dispozici ve dne v noci.

Nikola BOJČEV:
V tuto chvíli jsou největší realizované stavby na železničních koridorech na jihu a západě Čech.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tak to byl živě Nikola Bojčev. Nikolo, díky.

Nikola BOJČEV:
Hezký večer.

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 8,7 procenta

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nezaměstnanost v červenci stoupla na 8,7 procenta, a to hlavní kvůli absolventům škol, kteří nemohou najít práci. Minulé 4 měsíce přitom lidí bez práce ubývalo. Teď jich úřady evidují něco přes 500 tisíc. Ve srovnání se stejným obdobím loni vzrostl počet nezaměstnaných o necelých 20 tisíc. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka nejsou údaje překvapivé. I přes růst nezaměstnanosti je možné na trhu práce stále sledovat mírně pozitivní trend.

Pavel MERTLÍK, hlavní ekonom Raiffeisenbank:
Dlouhodobě míra nezaměstnanosti klesá, a byť v červenci stoupla, tak stoupla pouze o 2 desetiny procentního bodu, což je méně než třeba v loňském roce, tehdy to byly 4 desetiny procentního bodu, byla to doba, kdy nezaměstnanost prudce šla nahoru. V současnosti to sezónní zvýšení nezaměstnanosti, které je spjaté každoročně se začátkem léta, tak nebylo tak výrazné, a to svědčí o tom, že ty podmínky na trhu práce přece jenom už jsou trošičku lepší.

Záplavy v Pákistánu už zasáhly 13 milionů lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kromě střední Evropy sužují povodně i Pákistán, tam zasáhly 13 milionů lidí. Více než 1600 Pákistánců zahynulo. Záchranné práce komplikují sesuvy půdy a neustávající déšť. Záchranáři a humanitární pracovníci se k potřebným dostávají za pomoci oslů, anebo i pěšky.

Jaromír MAREK:
Živel v Pákistánu zcela zničil 360 tisíc domů. Bez přístřeší nad hlavou zůstávají dva miliony lidí. Ti obviňují vládu z nečinnosti. Inspekce ministerských inspektorů vítají spršky kamenů. Neutěšené situace využívají islamističtí povstalci. Dávají pomoc tisícům postižených a zajišťují si tak jejich vděčnost. "Pohroma vrhla zemi o několik desítek let zpět," zhodnotil situaci pákistánský premiér. OSN odhaduje náklady na obnovu Pákistánu na miliardy dolarů. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Izraelský premiér obhajoval květnový zásah proti humanitární flotile

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jako první vysoký představitel vypovídal o květnovém zásahu proti humanitární flotile plující do Gazy. Vyslechla ho izraelská komise. Izraelští vojáci tehdy zabili 9 aktivistů, údajně v ohrožení vlastního života. Netanjahu zásah obhajoval jako nutný a legální. Odpovědnost za něj připsal ministrovi obrany Ehudu Barakovi, ten bude vypovídat zítra.

Břetislav TUREČEK:
Netanjahu argumentoval, že v době zásahu byl v zámoří a rozhodovací pravomoci prý tedy měl Barak. Jak také řekl, politici určují politiku a ozbrojené síly ji potom vykonávají. Opoziční strana Kadima už vydala ostré prohlášení, podle kterého premiér utíká před odpovědností. Takzvaná Turkelova komise vyslýchala Netanjahua asi hodinu a půl za přítomnosti novinářů. Premiér několikrát odmítl odpovídat a odkázal na následující uzavřené slyšení. Netanjahu se takto vyhnul například otázce, jestli vedení státu zvažovalo i jinou možnost než ozbrojený zásah. Před novináři neodpověděl ani na to, jak chtěla jeho vláda čelit námitkám že zásah odporuje mezinárodnímu právu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

KLDR vypálila dělovou salvu na námořní hranici s Jižní Koreou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
KLDR vypálila více než stovku střel směrem ke sporné námořní hranici s Jižní Koreou. Soul v reakci na to uvedl námořnictvo do stavu pohotovosti. Severní Korea od neděle také zadržuje čtyři jihokorejské a tři čínské rybáře. Jejich loď se pohybovala blízko severokorejské ekonomické zóny.

Robert MIKOLÁŠ:
Komunistická armáda zahájila dělovou salvu po skončení protiponorkového cvičení jihokorejských ozbrojených sil. Podle Soulu střely dopadly do moře a nezpůsobily žádné škody, přesto byly námořní jednotky uvedeny do stavu vysoké pohotovosti. Režim Kim Čongila už totiž v uplynulých dnech v reakci na jihokorejské manévry, které probíhaly i v noci, pohrozil vojenskou odvetou. Zároveň se zatím nevyjádřil k osudu zadržených rybářů, kteří podle Pchjongjangu narušili severokorejskou hospodářskou oblast. O osud tří Číňanů se ale veřejně zajímá i Peking, který vyjádřil naději, že je s nimi zacházeno v souladu s jejich právy. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Česko se pere s následky velké vody. Postižený je hlavně sever Čech. Za okamžik se spojíme se zástupci zaplavených obcí a nabídneme vám rozhovor s ministrem financí a taky s meteorologem. Povodním se věnuje ve své dnešní poznámce i komentátor Petr Fischer z České televize.

Povodňová situace v České republice

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na většině míst, kterými se o víkendu prohnala blesková povodeň, voda opadá a najevo tak vychází, jaké škody vlastně napáchala. Jen v Libereckém kraji se může povodňový účet vyšplhat až na 4 miliardy korun. Vláda dopoledne rozhodla, že do tohoto regionu okamžitě odešle 40 milionů na nejnutnější potřeby, jako je zajištění pitné vody, nebo provizorní obnovu poničené infrastruktury. Zdá se ale, že zkoušené Česko si neoddechne ani tento týden. V noci ze čtvrtka na pátek očekávají meteorologové další vydatné srážky. Já jsem ve spojení s Janem Šrámkem z Českého hydrometeorologického ústavu. Dobrý den.

Jan ŠRÁMEK, Český hydrometeorologický ústav:
Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Šrámku, kdy má tedy podle předpovědi znovu začít silně pršet?

Jan ŠRÁMEK, Český hydrometeorologický ústav:
Je to pravda, tak podle těch nejnovějších předpovědních materiálů vypadá, že srážky dorazí z Alp od jihozápadu během čtvrtečního odpoledne a v Čechách vypadá, že by mělo pršet i během pátku. Srážkové úhrny lze očekávat během té noci ze čtvrtka na pátek, prozatím to vypadá mezi 20, 40 milimetry a během pátku a noci na sobotu ještě dalších 20 až 50 milimetrů, takže lze očekávat opět zkomplikovaní té situace v těch postižených oblastech, protože srážky by měly opět zasáhnout zejména Čechy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To je přeci jenom o něco méně, ty úhrny, které jste citoval, než o jaké šlo tento týden, ale, nebo minulý víkend, ale velmi pravděpodobně asi neprospěje situaci, že voda je nasáklá do půdy, že zřejmě bude stačit míň, aby se znovu opakovala ta nešťastná situace?

Jan ŠRÁMEK, Český hydrometeorologický ústav:
Je to přesně tak, samozřejmě vzhledem k tomu, že ta zem je nasáklá, mimořádně nasáklá, už není schopna pojímat další vodu, takže tentokrát už stačí i menší množství ke vzestupům hladin, samozřejmě, pokud by napršelo do těch padesáti milimetrů, tak ta situace by nebyla tak dramatická, jako v tom uplynulém víkendu. My ty naše prognózy budeme upřesňovat a samozřejmě chytřejší budeme už zítra a během středy, takže v těch nejbližších dnech určitě od nás půjdou do světa další informace, jak ta situace se bude dále vyvíjet.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se, pane Šrámku, odhadnout, jestli půjde o bleskové povodně, z těch posledních dnů jsme byli jejich svědky, anebo jestli to například může vypadat tak, že se naplní sklepy, že ta voda bude stát?

Jan ŠRÁMEK, Český hydrometeorologický ústav:
Tak ono, já bych to ještě trošičku upřesnil, ony ty povodně nebyly bleskové, my považujeme za bleskové povodně ty, které jsou z bouřek, že prší dvě hodiny velmi intenzivně, tentokrát pršelo v podstatě den a půl. Vypadá to, že ty srážky, které by měly dorazit, tak opět by měly být spíše trvalejšího charakteru, intenzivní déšť, může to být i v kombinaci s bouřkama, ale nebudou to úplně bleskové povodně, ty srážky by měly být spíše trvalejší a můžou trvat řádově i několik desítek hodin, takže nebude se vyloženě jednat o bleskové povodně, nicméně ta situace, pokud vyjdou ty předpovědní materiály, pravděpodobně během pátku a soboty nebude úplně růžová.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Upřesňuje meteorolog Jan Šrámek. Já vám za to děkuji. Na shledanou.

Jan ŠRÁMEK, Český hydrometeorologický ústav:
Díky, na slyšenou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Teď už jsem ve spojení se starostkou obce Višňová, která je také zaplavená a bojuje s velkou vodou, s paní Marií Matuškovou, dobrý den.

Marie MATUŠKOVÁ, starostka obce Višňová:
Dobrý podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní starostko, jak to vypadá u vás v těchto chvílích?

Marie MATUŠKOVÁ, starostka obce Višňová:
V těchto chvílích je to trošku lepší než to bylo před tím, ale zaslechla jsem ještě poslední vaše vysílání, a to mně radost neudělalo, no, ale budu reagovat na vaší otázku. Teď se právě vracím z místa, kde je přetržená silnice a zítra tam budou nastupovat ženisté, když jsem na tom místě stála, nepoznávala jsem naši krajinu, převrácené sloupy vysokého napětí, řeka v jiném korytě, po obou stranách pole pokrytá dřevem a kameny a prostě jáma z velkého koupaliště, a to právě brání možnosti dostat se z jednoho konce vesnice na druhou, protože naše vesnice se skládá z devíti částí, z toho pouze dvě nebyly zasaženy povodní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy místní doprava je úplně mimo, vyřazená.

Marie MATUŠKOVÁ, starostka obce Višňová:
Musím si zase pochválit zase něco, dneska jel na třetinové trase autobus, sice ještě bez jízdního řádu, ale jen tak, bych řekla, spíš jako povzbudivě a jenom na kratičkém úseku zase je obnovená vlaková doprava, což je taky dobrá zpráva, protože se říkalo, že jsou zcela naprosto valy podmáčeny a podobně. Tady ten val byl projektován na tisíciletou vodu a očekávali jsme, že nikdy nezakolísá v povodní, vždycky chránil vesnici před velkou vodou řeky, tentokrát byl metr vysoko přelit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak jste na tom, paní starostko, pokud se týká místních obyvatel, jsou napojeni, všechny domácnosti napojeny na elektrickou energii, nebo jak jste na tom třeba s pitnou vodou?

Marie MATUŠKOVÁ, starostka obce Višňová:
Mám zase tedy radostnou zprávu, protože v 17 hodin 10 minut do části vesnice přišel proud, což je tedy velice dobrá zpráva a v části vesnici jsme z vrtu obnovili vodovod a také jsme získali čistírnu jako, ani nevím jakou, spíš vojenskou, která z naprosto špinavý vody dokáže vyrobit dobrou vodu, kterou tada sama piju. Takže, co se týče tohohle, tak bych řekla, že se to lepší, ale když si představíte život těch lidí, kteří jsou v malých domečcích, které jsou třeba ještě podstávkové a hrázděné a mají do stropu, já nevím, dva třicet a tam mají to do dvou metrů promáčený a všecko, co tam měly, musejí vyhodit, od elektroniky po nábytek, kdo nemá dlaždičky, jak už si místní dávají poté, co byli mnohokrát vytopeni, tak musí vyrvat ty podlahy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Takže to není radostný popis situace.

Marie MATUŠKOVÁ, starostka obce Višňová:
Stejně tak nám voda vyplavila přízemí ve škole a celou kotelnu, já si neumím představit, jak to všecko finančně zvládneme.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká starostka Višňové na Liberecku Marie Matušková. Já vám přeji, pokud možno, klidný večer.

Marie MATUŠKOVÁ, starostka obce Višňová:
Děkuji vám, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A s velkou vodou bojuje taky Děčín. Já zdravím tamního primátora Vladislava Rašku. Dobrý den.

Vladislav RAŠKA, primátor Děčína:
Přeji krásný podvečer vám i všem posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane primátore, Děčín, to bylo jedno z mála měst, která ještě, které ještě dnes čekali na kulminaci řeky, už je za vámi, už dorazila ta povodňová vlna?

Vladislav RAŠKA, primátor Děčína:
Tak /nesrozumitelné/ přítok, to jest řeka Ploučnice, tak skutečně kulminovala a v této chvíli jsme v očekávání a poklesu její hladiny. Labe zatím kulminovalo pouze v Ústí nad Labem, kulminaci očekáváme každou chvíli i v Děčíně, ale předpokládám, že se potvrdí přesně ty prognózy státního podniku povodí Labe, že nedosáhne ani druhého stupně povodňové aktivity. Ta výška hladiny Labe by se měla pohybovat kolem 562 centimetrů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kde vy sčítáte ty největší škody, co je zasaženo nejvíc?

Vladislav RAŠKA, primátor Děčína:
Tak samozřejmě jsou to všechna území v okolí pravého a levého břehu Ploučnice a řeky Labe jako takové, ale v porovnání s městy, jako je /nesrozumitelné/ nebo s obcemi jako je /nesrozumitelné/ či Kytlice a další ty škody a především ty tragické lidské osudy v Děčíně v žádném případě takové nejsou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Potřebujete teď rychle akutně nějakou pomoc zvenčí?

Vladislav RAŠKA, primátor Děčína:
Jako obec s rozšířenou působností, která vykonává veřejnou správu nad 34 obcemi spádového území, jsme se také samozřejmě aktivně zapojili do pomoci jako celá řada lidí, právnických osob, v této chvíli již je k dispozici jak balená voda, tam, kde nejsou, není dodávka, například pitné vody, jsou přistaveny cisterny s pitnou vodou, já si myslím, že opět ta humanitární pomoc začala fungovat, když to řeknu, neprodleně a jsem přesvědčen za jakýkoliv požadavek v této chvíli jakékoliv obce zasažené touto kalamitou, buďto je vykrýváno, anebo v řádu hodin bude vykryto.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane primátore, slyšeli jsme meteorologa, který říká, že podle předpovědi by koncem týdne opět mělo začít pršet a opět tam u vás na severu, dá se na něco takového vůbec připravit. Připravujete se na to, že by se mohla situace zhoršit?

Vladislav RAŠKA, primátor Děčína:
Já mám pocit, že my jsme každý rok připravováni na to, co s námi matka příroda dělá, já doufám, že ty deště, které přijdou, budou skutečně /nesrozumitelné/ lokální, místní, tak jaksi je avizováno, protože samozřejmě pokud by opět dva dny pršelo na území celého okresu, nebo pokud by pršelo někde na prameništích a tocích, které protékají naším městem či spádovým územím, tak každopádně by se mohlo opakovat něco podobného jako 7., respektive 8. srpna tohoto roku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Předpokládá primátor Děčína Vladislav Raška. Děkuji i za váš čas, na shledanou.

Vladislav RAŠKA, primátor Děčína:
Taky, na shledanou.

Prvních 40 milionů korun posílá do poničených oblastí vláda

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Prvních 40 milionů korun posílá do poničených oblastí vláda, konkrétně na účet Libereckého kraje. Peníze jsou určené k vyřešení nejpalčivějších problémů, obnova zaplavených obcí si vyžádá další miliardy, které kabinet hledá v rozpočtových rezervách. Kde přesně, když vypsání dluhopisů není v plánu, jsem se zeptala ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/:
My na tom pracujeme ode dneška od rána, je to prostě, jako když se chystáte na nákup a na dovolenou a v tom vám vítr vezme střechu. Tak se prostě rozhodnete, že některé věci si nekoupíte na dovolenou, pravděpodobně neodjedete a ty prostředky, které jste na to měla připravené, použijete na opravu té větrem poničené střechy. Tak ve stejné situaci je teď státní rozpočet. Prostě přišly povodně, my nemůžeme v tu chvíli, je to pro nás prostě priorita číslo jedna, to znamená, některé výdaje, které jsme plánovali, některé priority, které jsme v rozpočtu měly pokryty, snížíme nebo odložíme na příští období a ty prostředky budeme věnovat na povodně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Víte už teď, které to budou, které bude možné odložit, případně škrtnout?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/:
Nepochybně ano, ve vládní rozpočtové rezervě jsou prostředky, které bohužel byly zavázány už převážně Fischerovou vládou na jiné účely, já jsem připraven vládní rozpočtovou rezervu rozvázat právě pro povodně a tyhle prostředky ušetřit někde jinde, prostě na /nesrozumitelné/ spotřebě státu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Řekněte mi, tedy vláda počítá i s tím, že by do budoucna mohl v rozpočtu vzniknout jakýsi, jakási sekce, která by byla věnována přímo povodním, jakýsi povodňový rozpočet na povodňové škody, měla by to krýt daň "povodňová daň", říkejme jí tak, v jakém časovém horizontu by toto mohlo být reálné?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/:
Já bych byl střízlivý k termínu povodňový rozpočet, ale titul ve státním rozpočtu, aby se neopakovala ta situace, protože vždy, když přijde povodeň, tak buď málo odvážná vláda vydává státní dluhopisy, více odvážná vláda šetří někde jinde, ale v ten okamžik se musí mobilizovat prostředky, které nejsou k dispozici, my bychom to rádi řešili systémově, aby ty prostředky k dispozici byly, vytvořit ve státním rozpočtu titul, účet, tedy není to rozpočet, ale je to jeden účet ve státním rozpočtu, který by se jmenoval Rezerva povodňové solidarity, ten byl tvořen z odvodů daně z příjmů, kdy tedy navrhuji, aby každému daňovému poplatníkovi byla o jednu sto korunu měsíčně snížena sleva na dani, každý daňový poplatník má slevu na dani, o jednu sto korunu by mu ta sleva byla snížena, to znamená, každý ekonomicky aktivní člověk, který platí daně, by přispěl jednou sto korunou měsíčně na tento účet, což by znamenalo zhruba 4,5 miliardy korun ročně, které by byly k dispozici výlučně na výdaje spojené s povodněmi, pokud by se taková tragédie opakovala, pak by z toho byla okamžitě poskytnuta finanční pomoc zaplaveným obcím i obyvatelům, pokud by v ten daný rok povodně nebyly, pak v roce následujícím z takto nashromážděných prostředků by bylo možné realizovat protipovodňová opatření, nakupovat pro dobrovolné hasiče moderní techniku, aby byli lépe vybaveni pro záchranné akce. Prostě byla by to rezerva povodňové solidarity, kdy každý ekonomicky aktivní by tou stokorunou měsíčně připlatil na to, aby byly tedy aktuální likvidní zdroje pro otázky povodní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vysvětluje ministr financí Miroslav Kalousek.

Povodně jsou projevem vyšší moci

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jako vždy v podobné situaci se lidé ptají, kdo může za to, že přišly povodně a že byly tak rychlé a intenzivní. Promluvila příroda neob je na vině člověk a jeho zásahy do krajiny. Nad tím se zamýšlí Petr Fischer z České televize.

Petr FISCHER, Česká televize:
Byla za tím vyšší moc, vis major, soudí starosta Frýdlantu v Čechách, města, kterým se přes víkend přehnala zřejmě nejhrozivější záplavová vlna. Může za to z větší části činnost člověka, tvrdí nejen ekologičtí kritici a všímají si zejména nedostatečné absorpční schopnosti české a moravské půdy, která dešťové projevy vyšší moci už není s to třeba jen přibrzdit. Pravda bude jako obvykle na obou stranách, argument absolutní vyšší moci je přesto důležitý. Upozorňuje, že ne všechno se v životě lidském dá zařídit a že pořád ještě existují okolnosti, s nimiž ani sebelépe připravený záchranný a varovný systém nic neudělá. Ve světě posedlém pocitem jistoty a bezpečí, který už ani výslovně nepožadujeme, protože je automaticky zahrnut do všech činností, počínaje nákupem potravin přes lékařskou péči po adrenalinové sporty, je to stejně důležitá zpráva jako objevení nového světa před pěti stoletími. Zásah vis major nemůžeme předvídat, ale můžeme s ním počítat, a takové přijetí vyšší moci, byť by to bylo jen v podobě přírodních živlů, zcela mění pohled na život. Do zajištěného lidského světa vstupují společně dávno zapomenutý patos a étos, shrnuté do slova pokora, jemuž jsme přestali rozumět, protože ho chápeme zkresleně jako výraz slabosti a nedostatečnosti, jako pokoření. Pokora ale není rezignace na činnost ani na rozšiřování možností rozumu a zručnosti ruky a jejích všemožných prodloužených mechanismů. Je to jen připomenutí určitých mezí a původní nezajištěnosti lidské existence, na něž nám naše bohatá, sofistikovaná civilizace dává snadno a slastně zapomenout. Pokora získaná díky bolestnému uznání vyšší moci mění perspektivy. Už nestačí sebestředný pohled do zrcadla, jež vidíme všude kolem nás. Vnější svět se, byť by to bylo jen z nutnosti, stává partnerem, s nímž musíme vyjednávat a jehož řád musíme ctít, aby vis major nebyla napříště pouze překvapivou ničivou silou. Výrok frýdlantského starosty není tedy rezignací na prevenci před příštími katastrofami, nýbrž výzvou ke změně chování. Jenže podobná výzva letí republikou minimálně od první velké povodně v roce 1997 a pořád nic. Zdokonalili jsme záchranné systémy, přehlíživý postoj k okolí zůstává. Inu masochisté, co se čas od času nechávají rituálně trestat vyšší mocí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poznamenává Petr Fischer z České televize.

Až tisícovka vojáků je připravena vyjet do oblastí postižených povodněmi

Tereza TOMÁŠKOVÁ:
Až tisícovka vojáků je připravena vyjet do oblastí postižených povodněmi, aby tam pomohli s likvidací následků škod. O jejich vyslání bude na žádost obcí a hejtmanů rozhodovat ministr obrany. Vláda zatím na okamžitou pomoc Libereckému kraji uvolnila 40 milionů korun. Kraj je má mít na účtu už zítra. Jak by se prostředky měly využít, upřesnil premiér Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
To jsou urgentní prostředky, které jsou v tuto chvíli nezbytné především pro obce v tomto kraji, protože je nezbytné zajistit nákup pitné vody, potravin, zaplatit kontejnery, zaplatit základní desinfekční a úklidové prostředky, mimo jiné zafinancovat kafilérie, protože bohužel samozřejmě došlo i k poměrně rozsáhlému úhynu domácího zvířectva, čili obce s tímto musí pracovat, musí být obnoveny nejzákladnější komunikace.

Tereza TOMÁŠKOVÁ:
Peníze pro další kraje by měla vláda uvolnit po tom, co se sečtou škody, naplno běží i humanitární sbírky, čísla kont najdete i na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky je důležité, aby se peníze rychle dostaly přímo k postiženým obcím. Sám Sobotka pošle na konto pro Frýdlant a Chrastavu celkem 100 tisíc korun. Čísla bankovních účtů mají města a obce přímo na svých webech.

Česká pošta od září změní ceny doručování do ciziny

Tereza TOMÁŠKOVÁ:
Česká pošta od září změní ceny doručování do ciziny. Zatímco zásilky do dvou set padesáti gramů většinou podraží, doručení těžších předmětů naopak zlevní, například cena známky na dopis do evropských zemí stoupne ze 17 na 20 korun. Mimo Evropu pak z 18 na 21. Podle pošty jde v podstatě o narovnání cen, které vychází ze vzájemných mezinárodních dohod, naposledy pošta měnila ceny doručování do ciziny na začátku roku 2008. Podobně jako teď zdražili lehčí zásilky a naopak ty s větší hmotností zlevnily.

Maďarská policie vyšetřila případ série útoků na Romy a předala ho prokuratuře

Tereza TOMÁŠKOVÁ:
Maďarská policie vyšetřila případ série útoků na Romy a předala ho prokuratuře. Navrhuje vznést obvinění z vraždy. Obvinění zaútočili na romské rodiny na 9 místech. Dohromady ohrožovali více než 50 osob. 6 lidí, mezi nimi i děti, zabili.

Gregor Martin PAPUCZEK:
Série začala před dvěma lety v červenci, trvala dva měsíce, policie jistila, že šlo o před naplánované vraždy o brutální zúčtování s příslušníky romské menšiny. Vrahy odhalily informace z jejich mobilních telefonů, přes které žádali o pomoc kumpány při poruše automobilu, na kterém utíkali z jednoho města proti romského útoku. Všichni pracovali v jednom zábavním podniku, odkud chodili na lov, chtěli jen vyvolat širší vojnu mezi Romy a Maďary. Tuto informaci však dnes maďarská FBI, národní vyšetřovací kancelář, nepotvrdila. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pražská ODS marně hledá kandidáta na pražského primátora. Rozhodnutí odkládá až na konec září. Ministr dopravy zastavil 15 velkých staveb na železnici, protože firmy prý odmítají pracovat levněji. A jak by podpořilo boj s kouřením, kdyby na cigaretových krabičkách zůstalo místo reklamy jen varování, že škodí zdraví, právě o tom bude dnešní diskuse.

Pražská ODS marně hledá kandidáta na pražského primátora

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jméno kandidáta nebo kandidátky ODS na pražském primátora zůstává i po dnešku tajemství, ačkoliv předseda pražské regionální rady ODS Boris Šťastný sliboval, že ho budeme znát už dnes. Strana si nechává čas až do svatého Václava, kdy budou do komunálních voleb chybět pouhé tři týdny. Neví se tedy, jestli do hry zasáhne některý z lídrů kandidátek pro jednotlivé obvody hlavního města. ODS tady hodně škrtala a přesunovala. Původní jména na prvních pozicích odsunuli populárnější osobnosti, třeba bývalý hokejový brankář Petr Bříza nebo zpěvák Jan Kalousek. Já vítám ve studiu komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka. Dobrý večer.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Hezký večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Petře, trošku to vypadá a i komentátoři alespoň zatím to tak hodnotí jako výraz zoufalství toho, že ODS neví, co má dělat, když ještě to jméno nezveřejnila, navíc přesunuje, škrtá, přichází s takovými osobnostmi, jako je zmiňovaný zpěvák Kalousek nebo bývalý brankář Bříza. Jak to působí na vás?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Veroniko, jsou dvě možnosti, buďto, abych tak řekl, kádry došly, respektive není dostatek jmen, která by nebyla jaksi zanesena od /nesrozumitelné/, úřadování ODS v čele Prahy v posledním, v posledních víc jak 15 letech. A druhá možnost je ta, že je to ďábelská taktika, protože zatímco jiné strany kandidáty na primátora už dávno určily, tak občanští demokraté vlastně přicházejí v těch sedmi volebních obvodech, na něž teď bude Praha rozdělena, mimochodem na návrh zastupitelstva, v němž většinu mělo, měla ODS, tak teď přicházejí prostě s lídry a vypadá to tak, může to být tak, že prostě z těch jmen na svatého Václava 28. září vyberou to, které bude mít na veřejnosti buďto největší ohlas, anebo proti němuž se zaměří nejméně štiplavých poznámek v médiích, možná podle obojího.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak moc velký boj to ale může být uvnitř samotné pražské ODS, protože asi nebylo úplně bezbolestné, že se vyměňovali lidé, takto skutečně skoro na poslední chvíli na místech lídrů kandidátek?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
To víte, že určitě ne, protože lidé, kteří stáli v čele těch jednotlivých kandidátek, tak jsou často velmi jaksi zavedeni a zkušení funkcionáři, ale na druhé straně ta pražská ODS je zejména v posledním, řekl bych, roce a půl v takovém stavu, že se tam dá očekávat jakákoliv změna ze dne na den, také je z toho vidět, že v té pražské ODS se přímo neangažuje Petr Nečas, předseda strany, ono se o tom hodně spekulovalo, zdali se do věci jaksi vloží vahou své osobnosti a bude se pražské ODS snažit pomoc vylepšit její kredit na poslední chvíli před volbami komunálními, anebo zdali nechá, abych tak řekl, pražskou ODS svému osudu, myslím, že Nečas si drží nějakou střední cestu, že s pražskou ODS konzultuje a na druhé straně nejspíš dospěl k názoru, že ty rozmíšky, které byly mezi nejvyšším vedením ODS a pražskou ODS, jsou tak vážné, že je nelze překlenout tím, že se nakonec se před volbami udělá nějaká plichta a prostě se vybere někdo, kdo snad bude mít šanci proti takovým lidem, jako je třeba kandidát, kandidát TOPu Tůma nebo jistě i ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Což je určitě těžký kalibr?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Což je těžký kalibr a hlavně, řekl bych, je to rafinovaný výběr od TOP 09, jakoby tušila, že ODS bude mít s výběrem vlastního kandidáta problémy, tak vybrala někoho, jak se říká úplně odjinud.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy, jako zkušený pozorovatel české politické scény, řekněte mi, podle vás měl by ale šanci na úspěch, bude to tedy, respektive někdo z těch tří lidí, které už jsem jmenovala, zatím jsem říkala, že to je zpěvák Kalousek, pak také bývalý brankář Bříza a také známý gynekolog, lékař Svoboda, který se dostal do čela v jedné z pražských kandidátek, bude to někdo z nich podle vás, prospělo by to ODS?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Vy víte, Veroniko, že já tohle nesmím, abych hádal a nedej, pane bože, někoho ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zkuste.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
... někoho ovlivnil, ale já to řeknu jinak, v čele Prahy je třeba osobnosti, která ty tušené nepravosti, jež se děly, bude schopno napravit, lépe řečeno, vytvoří si tým spolupracovníků ochotný jaksi cedit a pot a krev, aby se v pravé situaci změnila. Žádný z těch tří kandidátů, o kterých jste hovořila, podle mě nemá tyto předpoklady, a proto i kdyby se jako kým, nějakou šťastnou shodou událostí stal pražským primátorem, tak mu nevěstím jaksi slavnou budoucnost, ale říkám ještě jedno, myslím si, že ten souboj v Praze bude mít jedno hlavní téma, možná i ještě důležitější, než pokud jde o ta, o ty nominanty, o ty kandidáty, bude to test, do jaké míry ODS si ještě zachovala zbytek důvěry, jak je velký ten zbytek, a jestli stačí na to, aby zůstala ve vedení Prahy, anebo aby byla vystřídána jinou politickou formací. To je podle mě ten test, kterým musí pražská ODS projít poté, co, jak známo, velmi nedobře dopadla v jarních volbách do Poslanecké sněmovny.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A to je názor komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka. Já za ně děkuji, na shledanou.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Já děkuju za pozvání. Hezký večer.

Ministr dopravy zastavil patnáct velkých staveb na železnici

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jsme v šoku, prohlásili představitelé Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Způsobil to ministr dopravy Vít Bárta. S okamžitou platností totiž zastavil všechny stavby na železnici financované Správou železniční dopravní cesty. Její ředitel Jan Komárek potvrdil, že se na tom s ministrem dohodl. Jedná se o zhruba 15 staveb, především třetího a čtvrtého železničního koridoru, které vedou z Prahy na západ a jih Čech. Do vysílání Radiožurnálu zvu právě ministra dopravy Víta Bártu z Věcí veřejných. Dobrý večer.

Vít BÁRTA, ministr dopravy /Věci veřejné/:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, ten důvod, pokud byste mohl, prosím, ve stručnosti sdělit, proč jste se rozhodl ty železniční, velké železniční stavby pozastavit, máte podezření, že jsou skutečně nevýhodné pro stát?

Vít BÁRTA, ministr dopravy /Věci veřejné/:
Paní redaktorko, základní důvod, proč jsem se rozhodl ty stavby pozastavit, je ten, že v tuto chvíli ministerstvo dopravy prostřednictvím fondu dopravní infrastruktury je takřka minus 5 miliard korun, a ten poslední škrt, který vláda provedla, mazání finančních prostředků před 14 dny, který jsme samozřejmě museli akceptovat, v zásadě nás nutí pozastavit nějaké stavby. A já samozřejmě v momentu, kdy jsem převzal řadu závazků, o kterých mám pocit, že v některých, minimálně v některých případech jsou cenově neodpovídající, tak jsem v situaci, kde bez ohledu na další dohodu musím nějaké, nějaké závazky nyní pozastavit, protože prostě na ně nemám peníze. Já jsem očekával od stavaři určitou součinnost v té záležitosti, a protože jsem prozatím tu součinnost neviděl, tak jsem považoval za správné to pozastavit tyto stavby plošně, a začít provádět náročnější cestu, a to je cesta auditů, řekněme, stavebních i právních, které mně pomohou tuto situaci řešit na straně ministerstva.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To ale může být poměrně dlouhodobá věc, pane ministře, je skutečně pravda, že si může dovolit ministerstvo pozastavit ty stavby z právního hlediska, protože stavební firmy už teď vyhrožují žalobami, tvrdí, že něco takového možné není a také tvrdí, že jsou ochotni určité věci přehodnotit, možná i zlevnit, ale že je na to potřeba víc času.

Vít BÁRTA, ministr dopravy /Věci veřejné/:
Ano, jestli je na to potřeba více času, tak ministerstvo dopravy a především SŽDC budou ředitelům stavebních společností k dispozici a v momentu, kdy najdeme ty úspory, tak samozřejmě začneme ihned uvolňovat ty jednotlivé stavby zpátky do akce, tak jak ty úspory budeme hledat, co se týče toho, jestli můžeme nebo nemůžeme, je to, je to obecné pravidlo, jestli prostě nemáme prostředky na uspokojení všech našich závazků, a to je prostě realita dnešního SŽDC a ministerstva dopravy, tak nám prostě nic jiného nezbývá. A my samozřejmě všechny právní kroky budeme důsledně sledovat tak, aby škody tohoto rozhodnutí vzešlé byly co nejmenší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna věc, tedy prakticky to teď bude vypadat tak, že ty stavby můžou být pozastavené na jak dlouho a může to dopadnout i tak, že ty firmy, které stavěly dosud po přehodnocení, už stavět nebudou a že bude vypsáno nové výběrové řízení nebo nové tendry.

Vít BÁRTA, ministr dopravy /Věci veřejné/:
I tuto variantu nemůžeme vyloučit, na druhou stranu je to přesně otázkou konkrétní /nesrozumitelné/ a to, co říkáte, bude jednou určitě z východisek u některých smluvních vztahů podle toho, jak je budeme teďka konkrétně analyzovat a hledat ta individuální řešení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká ministr dopravy Vít Bárta. Já vám děkuji za váš čas, na shledanou.

Vít BÁRTA, ministr dopravy /Věci veřejné/:
Na shledanou.

Boj s kouřením

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Černobílé krabičky cigaret bez ohledu na výrobce a značku, dosud nepředstavitelné opatření získává reálnější obrysy, sjednotit podobu obalu chce Evropská komise. Dominovat by mělo varování o škodlivosti kouření a reklamu chce Brusel vyloučit úplně. Návrh hodlá předložit k veřejné diskusi do konce tohoto roku. Byli byste pro nebo se chcete na něco zeptat, můžete buď mailem na adrese ozvenydne@rozhlas.cz nebo SMS ve tvaru OD mezera a váš text na čísle 9077704. Diskutovat budou Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty a taky Všeobecné fakultní nemocnice. Dobrý den.

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris Andrea Gondkovičová. Dobrý den.

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dámy, nejdříve vy, paní ředitelko, víte o tom, že Evropská komise chce sjednocovat obaly na cigarety tak, jak jsem to teď popsala nebo to pro vás před několika dny bylo stejně jako pro veřejnost překvapení?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
My samozřejmě o těchto úvahách víme, protože u v březnu tohoto roku Evropská komise zveřejnila takzvanou cestovní mapu ke směrnici 2001/37, podle které momentálně připravuje zprávu o regulaci tabákových výrobků a když bude tento dokument hotový, předloží ho, jak jste sama řekla, na veřejné diskusi, do které se může zapojit státní úřady, výrobci, obchodníci, dokonce samí jednotlivci, takže samozřejmě Philip Morris tento proces velmi blízko sleduje a určitě se všemi legálními prostředky do diskuse o závěrečném znění těch regulací aktivně zapojí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Asi nejsem daleko od pravdy, když si budu myslet, že nejste úplně pro?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Jistě, máme tu v podstatě několik druhů opatření, například sjednocení obalů na tabákové výrobky, které jste vzpomenula, a tam jsme zásadně proti. Philip Morris dlouhodobě podporuje regulaci tabákových výrobků, to však neznamená, že podpoříme jakýkoliv návrh, který tímto směrem jde. Zásadně nesouhlasíme s návrhem sjednocení krabiček na tabákové výrobky, protože to považujeme za opatření extrémní. Proč extrémní? Protože nám toto opatření brání v běžné normální hospodářské soutěži a zároveň dospělým kuřákům brání v koupi tabákových výrobků ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte vybrat si?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Ano.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko, vy jste dlouholetá bojovnice proti kouření, jak vy se díváte na toto opatření, může pomoc v tomto ohledu?

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
No, tak především já doufám, že nejsem bojovnice, my se spíš bráníme, jestli je někdo agresivní, tak jsou to výrobci cigaret. No, a určitě se díváme kladně, protože ono ta účinná opatření, která skutečně sníží spotřebu cigaret a která jsou účinnou prevencí, víte, ti závislí, ti už přestávají obtížně, to je opravdu problém, ale jde o to získat mladé a nové kuřáky, no, a všechna opatření, proti kterým tabákový průmysl vystupuje, jsou v zásadě ta účinná. A naopak to, co podporují, moc účinné není, například tady vidíme podporu zákazu prodeje do 18 let a vidíme, že ten zákaz máme, ale taky máme čtvrt milionu kuřáků mladších 18 let, čili to zjevně nefunguje. Stejně tak nějaké vzdělávací kampaně jsou jistě v principu správné a taky se na nich podílíme, ale nejsou moc účinné a jsou hodně drahé. Ale taková jednoduchá opatření, jako zvednutí daní z tabákových výrobků, čili vyšší cena, nekuřácké restaurace, anebo tato jednotková balení jsou právě ta účinná opatření, která by skutečně spotřebu snížila. Další věc je třeba si uvědomit, že výrobci cigarety, to není normální průmysl, to není někdo, s kým bychom vůbec měli jednat, nebo s kým by vláda měla jednat ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdo to je tedy?

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
No, tak představte si, že by tady byli třeba ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Silné /nesrozumitelné/ podle vás?

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
Představte si, že bychom tu měli výrobce ponožek, a kdybyste je pravidelně nosila, tak by vás to jedna ku jedné stálo 15 let života, to by asi výrobce ponožek nebyl zatažený do diskuse a prostě by mu je zakázali. Takže vyspělé země vůbec, politici nevedou diskuse s tabákovým průmyslem. A myslím si, že pokud tady je nějaké zboží, které zabije polovinu svých konzumentů, tak prostě není možné pokládat za normální zboží. Takže tato jednotková balení už se například plánují taky v Austrálii, ono už k tomu bylo celkem blízko ve Spojených státech koncem 90. let, když vyplavaly na povrch tabákové dokumenty právě například firmy Philip Morris, kde se ukázalo, že prostě 30 let lhali, vědomě tvrdili, že věří, že tabák, že nikotin není návyková droga a dokonce to odpřísáhli před americkým Kongresem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A tehdy se to nestalo ve Spojených státech?

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
Tehdy se to ..., no, ukázalo se tedy na základě dokumentů, že to nejenom 30 let věděli, ale ten byznys na tom zakládali, ale najali si velkou skupinu lobbyistů, kteří o pár hlasů v Senátu ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ono jde o nemalé zisky, které tabákový průmysl do rozpočtu států, nejen tedy evropských, dodává. Paní ředitelko Gondkovičová, slyšeli jsme že, a to je neoddiskutovatelné, tabákové výrobky skutečně zdraví škodí, jste pro nějakou, alespoň nějakou regulaci, vy říkáte, že to by vás omezilo v soutěži, v konkurenci, v tom konkurenčním boji, kdyby ty krabičky byly jaksi stejné, jednotné, ale co byste třeba byli schopní nebo ochotní akceptovat?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Všeobecně už dlouhodobě Philip Morris podporuje regulaci zaměřenou na snížení dopadů související s tabákovými výrobky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale pokud se týká tedy jaksi designu těch krabiček, zůstaňme u tohoto jednoho tématu?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Co se týká tohoto jednotného balení tabákových krabiček, jsme zásadně proti, protože neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly, že zavedení těchto opatření snížení spotřebu tabákových výrobků, právě naopak, existuje příklady ze zemí, kde podobné opatření už vstoupily do platnosti, a to je například Kanada, kde zakázaly /nesrozumitelné/ tabákových výrobků na místě prodeje a došlo k třem velmi nežádoucím věcem, za prvé, nebyla zaznamenána, nebylo zaznamená snížení celkové spotřeby tabákových výrobků, naopak mezi mladistvými došlo ke zvýšení spotřeby tabákových výrobků. A za třetí došlo ke zdvojnásobení nelegálního trhu, a to si myslím, že nikdo z nás nechce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale u nelegálního trhu, tam jde přece o kolky, o to, jestli jsou opatření, opatřeny ty krabičky štítkem, ne o to, jaký ponesou obrázek nebo reklamu?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Nelegální trh není žádným způsobem regulovaný, to znamená, já bych možná tuto otázku položila trochu jinak, jaký je záměr Evropské komise kouřit se bude i nadále, ale kdo bude na trh tabákové výrobky dodávat? Budou to legální společnosti ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Podle vás tedy to víc prospěje černému trhu?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Budou to legální společnosti, které respektují regulaci a dělají výrobky, v obchodech je prodávají a podobně, všechny věcí dělají vlastně v souladu s regulací a legislativou, anebo se touto extrémní legislativou otevřou naplno dveře černému trhu, ještě dám na zvážení příklad z Kanady, kde se v průběhu prvních dvou let od zavedení podobného opatření legální trh zdvojnásobil a v některých oblastech Kanady dosahuje momentálně až 50 procent.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko Králíková, tady ten příklad Kanady, ten možná bude poměrně zajímavý, kde tedy brát tu jistotu, že zákaz reklamy na těch krabičkách a odbourání značek nepovede opravdu k tomu, že ten černý jen pokvete a že naopak to neprospěje snížení závislosti na nikotinu nebo získávání nových závislých kuřáků?

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
Tady padlo několik bodů, které by možná by chtěly komentář. Jednak ta Kanada, to je extra případ, to je docela složité a tam je docela zajímavá role výrobců cigaret, ostatně taky Philip Morris dal velkou sumu, tuším, že to byla miliarda dolarů Evropské unii za to, že nebudou pátrat po podílu této firmy na pašování cigaret v Evropské unii, takže pašování v Kanadě souviselo s různými akcemi, které byly kolem indiánských rezervací a tak dále, takže to by bylo asi na extra pořad. Pak tady padlo, že cigarety dodávají do rozpočtu státu, bohužel tak to není, jistě že na daních se vybere hodně, ale ty daně se nemají brát jako klad, protože pokud by si zítra kuřák nekoupil cigarety, tak určitě nenajdete jednoho, kdo by ty peníze zahodil, prostě by investoval do něčeho jiného, většinou jsou to služby. Takže ekonomika se oživí. Kromě toho jsou další náklady, které v České republice činí asi 80 miliard korun ročně jenom za to, že se tady prodávají cigarety, takže vlastně dotujeme ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A pak také léčba lidí ...

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
... to je v tom, to je v těch 80 miliardách, takže i kdybychom brali příjem z těch daní jak klad, tak stejně nějakých 40, 50 miliard na to doplácíme, takže bohužel výhodné pro stát to není. Zrovna firma Philip Morris si s tím utržila celosvětovou ostudu v roce 2001 nebo 2, kdy zveřejnili takzvanou studii, která říkala, že zabijeteli české občany našimi výrobky, tak ušetříte za důchody. Museli za to pak celosvětově omluvit a určitě i moje kolegyně v diskusi o tom ví. No, a teď jste se ptala teda na ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na tu reklamu, jestli podle vás je skutečně prokázané, že pokud by ty krabičky byly černobílé bez značky, že to nebude lákat tolik lidí?

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
No, prokázat to nemůžete, protože nikde na světě to zatím není, naopak ta zdravotní varování s obrázky se ukázala jak účinná a to je třeba Kanada, Austrálie, nějaké země v Evropské unii, ale hlavně jde tady o image značky, ten, kdo je závislý, no, tak si prostě kupuje cigarety většinou už podle ceny nebo i třeba podle své značky a image ho moc nezajímá, ale když se podíváte na reklamu třeba Marlboro Man, tak to je vlastně nejúspěšnější reklama snad v celé historii, která běží přes 50 let. A image značky Marlboro má velkou cenu, konkrétně asi 30 miliard dolarů nebo kolik, zrovna minulý týden bylo zveřejněno pořadí ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Takže ta by byla utrpěla tím opatřením.

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
No, samozřejmě, ale to je, proto chápu, že tabákový průmysl ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Budou hájit své.

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
... protestovat, poněvadž přijdou o pracně budovanou image, takže to je právě to efektivní opatření v prevenci kouření.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní ředitelko, máme, prosím, posledních pár vteřin, tak asi půl minutky, řekněte, byla byste pro, aby se cigarety prodávaly na jednom místě, třeba v lékárně, jak navrhuje občanský demokrat Boris Šťastný?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Určitě bych s tímto momentálně nesouhlasila, protože tabákové výrobky nespadají mezi výrobky, které jsou určené na prodej v lékárnách. A myslíme si, že by ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A kdekoliv jinde, aby to bylo prostě na jednom místě, aby byly hůř dostupné, protože říkáte, že pro regulaci jste, tak třeba alespoň pro tuto regulaci?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Že například podporujeme takzvaný licenční prodej, kde dochází k registraci jednotlivých prodejců, kde jsou pevně nastavená pravidla a jednak i to, že ten obchodník je v souladu, v souladu s legislativou, se dá velmi jasně odsledovat a případně jsou i možné postihy, samozřejmě, možná bych ještě řekla na okraj k ochranné známce dvě věty, jestli může, příklad z Kanady, kde se nelegální výrobky prodávají v igelitových sáčcích, anebo plastových sáčcích ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
O tom už jsme mluvili, že je to možná trošku jiný případ. A ještě tu druhou věc?

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
V podstatě, jaká je úloha, protože když hovoříme o jednotném balení tabákových výrobků, hovoříme o tom, že krabička je nositelem ochranné známky. Jaká je úloha ochranné známky? Úloha ochranné známky je vlastně rozlišit jeden výrobek jednoho výrobce od druhého výrobku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, ale možná, že to už je na další diskusi, na kterou bohužel nemáme čas. Já děkuji Andree Gondkovičové z firmy Philip Morris. A také Evě Králíkové z Centra léčby závislosti na tabáku, že přišly do studia, zúčastnily se diskuse, díky, na shledanou.

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky I. lékařské fakulty, Všeobecná fakultní nemocnice:
Díky, na shledanou.

Andrea GONDKOVIČOVÁ, ředitelka vnějších vztahů tabákové firmy Philip Morris:
Děkujeme, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ozvěny dne končí. V tuto chvíli vám pěkný večer přeje Veronika Sedláčková.


autoři: tet , ves
Spustit audio

Více z pořadu