Ozvěny dne 31. října 2006

31. říjen 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Klaus svolal na pátek schůzku předsedů stran

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Po týdnech přešlapování na místě je po dnešku česká politická scéna zřejmě blíž k řešení povolebního patu. Prezident Václav Klaus se vložil do jednání o vládě a oznámil, že si na pátek na Hrad pozval šéfy parlamentních stran, aby s nimi probral vytvoření nového kabinetu. Jak dodává zpravodajka Veronika Hankusová, občanští demokraté v tuto chvíli chtějí najít podporu pro změnu ústavy, která by umožnila rozpuštění sněmovny za souhlasu tří pětin poslanců.

Veronika HANKUSOVÁ:
Výsledkem dnešních jednání zatím je, že návrh na změnu ústavy podporují zelení, KDUČSL a komunisté. Potvrdil to i předseda ODS Mirek Topolánek.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS:
I Komunistická strana Čech a Moravy, pokud se nenajde žádné stabilní řešení, tak upřednostňuje schválení upraveného senátního návrhu změny ústavy.

Veronika HANKUSOVÁ:
S tím souhlasil i předseda komunistů Vojtěch Filip.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Pokud se nenajde stabilní řešení, připojuji se k tomu, že je to lepší, než jaksi jít divokou cestou, cestou ústavního zákona. My na něm budem pracovat.

Veronika HANKUSOVÁ:
V pátek budou lídři všech pěti stran jednat na Pražském hradě. Podle prezidenta Václava Klause jsou teď dvě možnosti dalšího politického vývoje, stabilní vláda nebo předčasné volby, ale i ty musí podle něj připravit vláda, která získá důvěru ve sněmovně.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Jednáním politických stran je třeba ještě ponechat určitý prostor, během něhož i já povedu politická jednání.

Veronika HANKUSOVÁ:
Lidovci už dnes ráno dali najevo, že budou proti takovým variantám povolebního uspořádání, které by byly podporované komunisty. Podle jejich předsedy Jana Kasala si ale umí představit duhovou koalici.

Jan KASAL, úřadující předseda KDUČSL:
Jedna z variant nějaká forma spolupráce ODS, ČSSD, KDUČSL, případně zelení.

Veronika HANKUSOVÁ:
ODS je zatím k otázce, jaký kabinet by měl vzniknout, zdrženlivá. O případné podobě přechodné vlády nebo o termínu předčasných voleb chce jednat až poté, co získá podporu pro změnu ústavy.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V podvečer se sešli ještě zástupci ODS a ČSSD. Jednání skončilo bez konkrétního výsledku. Obě strany se především nemohou shodnout na termínu předčasných voleb.

Studená fronta přinese do ČR vichřici a sněhové jazyky

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Martin na bílém koni k nám přijíždí o týden dřív než obvykle. Do Česka vtrhla od severozápadu studená fronta a s ní i studený vítr a sněhové přeháňky. Foukat má hlavně v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech, a jak upozorňuje Marie Odstrčilová z meteorologického ústavu v Komořanech, místy nabere síly vichřice.

Marie ODSTRČILOVÁ, meteorologický ústav v Komořanech:
Na hřebenech hor může být rychlost až třicet metrů za sekundu, což je až sto deset kilometrů v hodině. Bude se ochlazovat, takže postupně čekáme sněhové přeháňky, zejména na horách, ale i na Českomoravské vrchovině a v kombinaci se silným větrem se proto zde mohou tvořit sněhové jazyky.

Vítr v Moravskoslezském kraji lámal stromy

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Potrhané střechy a polámané stromy zanechal po sobě silný vítr, který se prohnal Moravskoslezským krajem. Více reportér Michal Svatoš.

Michal SVATOŠ:
Vítr odpoledne uvolnil střechu na jedné z budov v Krnově. Zasahující hasiči ji museli připevnit. Další jednotka pak nedaleko rozřezávala strom, který spadl přes cyklistickou stezku. Silný vítr se podepsal i na havárii kamionu mezi Krnovem a městem Albrechtice. Nákladnímu vozu se tam převrátil do příkopu přívěs, který přední část soupravy zvedl do vzduchu. Během vyprošťování musela být hlavní silnice na několik hodin uzavřena. Plné ruce práce měli hasiči i na Opavsku a Karvinsku.

Mýtné brány se zřejmě nepodaří dostavět včas

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Firma Kapsch varovala ministerstvo dopravy, že mýtné nemusí začít fungovat včas. Řádný termín podle ní narušila vyšší moc. Detaily má redaktorka Lenka Šumová.

Lenka ŠUMOVÁ:
Firma Kapsch si takzvaně kryje záda.

Karel FEIX, generální ředitel firmy Kapsch:
My jsme dokonce povinni podle smlouvy upozornit na to, když se takováhle situace přiblíží nebo nastane.

Lenka ŠUMOVÁ:
Přiznal generální ředitel firmy Kapsch Karel Feix. Ve smlouvě o výstavbě je totiž sankce pět milionů korun za každý den zdržení, pokud ovšem toto zdržení nezpůsobí vyšší moc a tou podle Karla Feixe může být i předběžné opatření brněnského soudu, které stavbu zdrželo o týden.

Karel FEIX, generální ředitel firmy Kapsch:
Oficiální zastavení osm dní znamenalo pro naše stavební hlavně dodavatele přerušení prací na dva, možná až tři týdny.

Lenka ŠUMOVÁ:
Nebo pokud v prosinci budou mlhy nebo bude sněžit a mrznout.

Karel FEIX, generální ředitel firmy Kapsch:
Mráz může být zásah vyšší moci v okamžiku, kdy vy samozřejmě se dostanete nezaviněně do situace, že máte stavět, máte betonovat například, v situacích, které nejsou pro takovouhle činnost vhodné.

Lenka ŠUMOVÁ:
Podle mluvčí ministerstva dopravy Marcely Žižkové to jsou ale nepřijatelné argumenty.

Marcela ŽIŽKOVÁ, mluvčí ministerstva dopravy:
Ministerstvo dopravy má na to právní názor takový, že vlastně nedošlo podle nás k zásahu "vyšší" moci, a že trváme na tom, že konsorcium Kapsch dostojí řádně a včas svým závazkům podle smlouvy o dodávce.

Lenka ŠUMOVÁ:
A i přes uvedené varování se to podle generálního ředitele Karla Feixe dá pořád stihnout.

Karel FEIX, generální ředitel firmy Kapsch:
Podle mých znalostí situace, jaká je dnes, bude 1. 1. 2007 mýtný systém spuštěn.

Pohanka bude na schůzky klubu docházet jako host

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Jako host chce na schůzky klubu ČSSD docházet poslanec Michal Pohanka. Nikdo ze členů parlamentní frakce, kterou Pohanka minulý týden opustil, proti tomu nic nemá.

Nečas předloží návrh změn důchodového systému

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Do půlky listopadu chce ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas předložit k diskusi návrh změn důchodového systému. Obsahovat by měl další zvyšování věku pro odchod do penze, prodloužení doby pojištění či strop pro odvody.

Microsoft otevře v Praze centrum pro podporu mobilních technologií

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Softwarová firma Microsoft otevře v Praze unikátní centrum pro podporu mobilních technologií. Operátorům, jejich zákazníkům a výrobcům mobilních zařízení začne poskytovat služby v lednu.

KLDR se vrací k rozhovorům o jaderném programu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Severokorejský režim Kim Čongila souhlasí s návratem k šestistranným rozhovorům o ukončení svého jaderného programu. Sankce vůči Severní Koreji kvůli jejímu jadernému zbrojení ale zůstanou zatím v platnosti. Japonsko také ve spolupráci se Spojenými státy posílí na svém území americký protiraketový systém. Podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Úspěch amerických a čínských vyjednavačů v Pekingu uvítal americký prezident George Bush. Zvlášť při tom ocenil spolupráci Číny. Američtí vyjednavači předpokládají, že šestistranné rozhovory, také za účasti Jižní Koreje, Japonska a Ruska, by mohly začít ještě letos. Prezident Bush ale zdůraznil, že Spojené státy zatím neustoupí od uplatňování rezoluce OSN vůči severokorejskému režimu. Na ostrov Okinawa mezi tím dorazily první komponenty pro americký systém obrany Japonska před severokorejskými raketami. Americké střely Patriot by měly být rozmístěny na dvou stanovištích nedaleko Tokia.

KLDR izolovala jaderné vědce ve střežených lokalitách

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Komunistická Severní Korea prý izoluje své jaderné vědce ve střežených lokalitách. Společně s pomocným personálem a rodinnými příslušníky jsou zcela odloučeni od okolního světa. Jediným úkolem této komunity čítající víc než třicet tisíc členů je pomáhat vyvíjet jaderné zbraně. Tvrdí to jihokorejská opoziční poslankyně Song Jongsun. V dokumentu není upřesněno, kde zmíněné obce leží. Poslankyně se svými asistenty sestavila zprávu z různých zdrojů, včetně jihokorejských tajných služeb. Tamní ministerstvo obrany odmítlo údaje komentovat. Podle oslovených analytiků jsou ale hodnověrné.

Policie zadržela v Marseille podezřelé ze zapálení autobusu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Policie ve francouzském Marseille zadržela pět mladíků. O víkendu zapálili autobus a způsobili tak těžké popáleniny mladé ženě. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD:
Policie, která věnovala dopadení žhářů veškeré úsilí, připustila, že na stopu je přivedlo svědectví pasažérů autobusu, z nichž mnozí svědčili anonymně. Na základě jejich výpovědi byla zjištěna totožnost mladých výtržníků a policie v Marseille dnes v šest hodin ráno zahájila rozsáhlou operaci, jejíž výsledkem je zadržení pěti podezřelých. Vypátrání žhářů, kteří způsobili těžké zranění šestadvacetileté studentce, slíbil veřejnosti samotný ministr vnitra Nicolas Sarkozy. Marseillská prokuratura už zahájila vyšetřování celého případu a podle francouzského trestního zákona hrozí za žhářství s následkem zmrzačení až třicetileté vězení. Premiér De Villepin v pondělí přiznal, že zřejmě jen tvrdé tresty odradí výtržníky z předměstí od dalších útoků.

Slovenský novinář uspěl ve Štrasburku ve věci svobody projevu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Letitý soudní spor o svobodě projevu vyhrál slovenský novinář Martin Klein nad katolickým arcibiskupem Jánem Sokolem. Arcibiskup chtěl v roce 1997 zakázat na Slovensku promítání filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flynt. Klein tento požadavek napadl a arcibiskupa zesměšnil v tisku. Evropský soud pro lidská práva uznal, že novinář měl na adresnou kritiku právo. O případ se zajímal bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Za cenzorské názory novinář velmi tvrdě arcibiskupa kritizoval a v tisku se mu vysmál. Ján Sokol podal žalobu, vyhrál a všechny soudy postupně odsoudily Martina Kleina k pokutě. Svobodu projevu na Slovensku zachránil až Evropský soud pro lidská práva. Podle jeho rozsudku se novinář nezaměřil na skupinu lidí, ale výhradně na osobu arcibiskupa a za to nesmí být trestán. Tento případ je největší soudní pří mezi novinářem a veřejně známou osobou na Slovensku od roku 1989. Novinář tehdy ztratil možnost publikovat a časopis, ve kterém článek vyšel, se musel z existenčních důvodů přejmenovat. Slovensko tak dostává ze Štrasburku zprávu, že novináři mohou ode dneška kritizovat i arcibiskupa.

Dluhy domácností v září překročily 500 miliard

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
České domácnosti už dluží víc než pět set miliard korun. Nejvíc si Češi půjčují na bydlení, pozadu ale nezůstávají ani se spotřebitelskými úvěry. Někteří ekonomové varují především před tempem, jakým zadlužení roste, a poukazují i na lidskou stránku celé situace. Přibývá totiž lidí, kteří přecenili své síly, nejsou schopni splácet a hrozí jim exekuce. Pokračuje redaktor Ondřej Kubala.

Ondřej KUBALA:
Pak ale existuje druhá skupina ekonomů, podle kterých je vše v pořádku. Ti poukazují na to, že absolutní výše zadlužení zdaleka nedosahuje dluhů v některých západních zemích. Slovo má Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Markéta ŠICHTAŘOVÁ, ekonomka Next Finance:
Patřím mezi ty, kdo si myslí, že prozatím zadlužení u nás není zásadním problémem, že spíše činí problém na nějaké místní úrovni pro tu kterou rodinu, ale nikoliv z nějakého celoekonomického pohledu.

Ondřej KUBALA:
A to, že si lidé berou víc spotřebních úvěrů, také může do budoucna znamenat, že právě spotřeba domácností bude významně táhnout českou ekonomiku.

Markéta ŠICHTAŘOVÁ, ekonomka Next Finance:
V minulých letech typickým tahounem růstu naší ekonomiky byl zahraniční obchod. Ten stále ještě bude významným tahounem, ale pořád víc a víc bude získávat na váze právě utrácení spotřebitelů.

Firma skladuje u Aše nelegální odpad z Německa

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V objektu bývalé textilní továrny nedaleko Aše je nelegální skládka odpadů. Zjistil to karlovarský krajský úřad poté, co tam soukromá firma přivezla z Německa přibližně sto tun lisovaného odpadu. Hejtmanství situaci řeší ve spolupráci s policií i Českou inspekcí životního prostředí. Podrobnosti má redaktor Zdeněk Trnka.

Zdeněk TRNKA:
Firma TopRapax přivezla do svého areálu odpad i přesto, že k tomu neměla potřebná povolení. Jak uvádí ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek, hejtmanství k řešení situace přizvalo policii a odborníky na ochranu životního prostředí.

Roman ROKŮSEK, ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje:
Chci říct, že jsme i požádali celní úřad i policii při hraničním přechodu, aby hlídaly kamiony, aby avizované další navážení do Karlovarského kraje a do této provozovny nemohlo dojít.

Zdeněk TRNKA:
Firma skladující nelegální odpad je v konkurzu, o dalším vývoji situace proto kraj, policie a orgány životního prostředí budou jednat se správcem konkurzní podstaty.

Roman ROKŮSEK, ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje:
My ho budeme nejenom informovat, ale budeme se snažit s ním najít cestu, jak tyto odpady a tuto záležitost zlikvidovat.

Eva Urbanová vystoupí na Strunách podzimu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na festivalu Struny podzimu dnes večer vystoupí v pražském Rudolfinu sopranistka Eva Urbanová. Recitál bude přehlídkou jejích nejoblíbenějších operních rolí a zároveň tak trochu předjímá jedno významné jubileum. V příštím roce tato pěvkyně oslaví dvacet let od chvíle, kdy vstoupila na operní scénu.

Eva URBANOVÁ, operní pěvkyně:
Já si myslím, že jsem tam vybrala árie, které mám velice ráda, ať je to Mařenka nebo je to hlavně Dvořákova Rusalka. Pak samozřejmě mám velmi ráda Händelovu árii z opery Rinaldo. To je taková moje srdeční záležitost. A pak samozřejmě nemohu zapomenout na rok Mozarta, i když ho vlastně až tak já moc nezpívám. Takže tam vlastně je takové poděkování za tu jeho krásnou hudbu. No, a pak ve druhé půlce zazní árie z italských oper, které mám velice ráda.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Evu Urbanovou doprovodí Pražská komorní filharmonie pod taktovkou Kaspara Zehndera.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu