Ozvěny dne 3. 8. 2002

3. srpen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Cizinec vraždil v metru

Pravděpodobně ještě dnes uvalí policie vazbu na pachatele, který včera vraždil v pražském metru. Byl už obviněn ze tří trestných činů - vraždy, pokusu vraždy a obecného ohrožení. Rusky mluvící cizinec ve stanici Muzeum smrtelně zranil 39letého policistu a pobodal jednoho z cestujících.

Totožnost zhruba padesátiletého pachatele pražská policie stále ještě nezná, říká její mluvčí Iva Knolová.

Iva Knolová, mluvčí pražské policie: Došlo k částečné komunikaci mezi zadrženým a policisty a pravděpodobně dnešního dne bude uvalena vazba.

Bezpečnostní složky v zemi musejí rychle přejít od slov k činům, tak na tragédii reagoval poslanec branně-bezpečnostního výboru Jan Klas z ODS.

Jan Klas (ODS): poslanec branně-bezpečnostního výboru: Jsem velice znepokojen jak situací, která vznikla včera v metru, tak vůbec celkovou bezpečnostní situací v tomto státě. Např. nedávno krádež a předávání několika desítek kil semtexu. Já si myslím, že tady je jediné řešení. Od porad na Bezpečnostní radě státu a výboru pro koordinaci zpravodajských služeb přejít z těchto porad na konkrétní činy.

Podle ministra vnitra Stanislava Grosse ale rychlost včerejšího policejního zásahu svědčí o dobré práci. O mimořádných bezpečnostních opatřeních se v souvislosti s touto událostí neuvažuje.

Stanislav Gross, ministr vnitra: Samozřejmě že závažný případ to je, protože při něm zemřel člověk a ten způsob provedení ve své podstatě ohrožoval i mnohem více lidí. Nerad bych dělal nějaké ukvapené závěry. Je zapotřebí tu situaci nejprve pořádně vyhodnotit. Ale nemyslím si v tuto chvíli, že je na místě konstatovat, že se budou přijímat nějaká mimořádná opatření.

74letý muž, kterému útočník probodl obě plíce, je už mimo ohrožení života.

Obrazové svědectví z pražského metra naleznete na zpravodajském serveru ČR1 a to na adrese www.izurnal.cz.

Ekologická havárie

K ekologické havárii došlo brzo ráno u obce Přepychy na Rychnovsku. Převrátila se tam cisterna, která převážela 35 tisíc litrů pohonných hmot. Z nádrže jich více než tisíc uniklo na vozovku a do okolí. Silnice byla celé dopoledne neprůjezdná. Kontaminovaná zemina musela být odstraněna. Následky havárie zkoumá Inspekce životního prostředí. Příčina nehody je podle vyšetřovatele rychnovských hasičů Jiřího Václavíka stále v šetření.

Jiří Václavík, vyšetřovatel: Na pohonných hmotách byla škoda přibližně vyčíslena na 20 tisíc korun. Hasiči během toho zásahu provedli přečerpání 31900 litrů pohonných hmot. Jednalo se o benzín a naftu. A 1100 litrů předběžně vyteklo do půdy.

Hladovka skončila

V pankrácké věznici skončila protestní hladovka. Několik desítek vězňů převážně z bývalého Sovětského svazu ji tam drželo od pondělka. Obvinění protestovali proti svému uvěznění. Nespokojeni jsou i s délkou vyřizování jejich případů, s prací justice, s údajným nedodržováním lidských práv a vybavením cel. Konec protestu potvrdila Radiožurnálu mluvčí Vězeňské služby Miloslava Havlíčková.

Miloslava Havlíčková, mluvčí Vězeňské služby: V sobotu ráno přijetím snídaně všemi odsouzenými skončila protestní hladovka ve věznici Pankrác. Oprávněnost požadavků se nadále šetří zainteresovanými orgány a ve věznicích je v současné chvíli klid a pořádek.

Chaos na rakouských silnicích

Jeden z nejkritičtějších víkendů, pokud jde o dopravní chaos, prožívá Rakousko. Desetitisíce lidí z Bavorska a jiných sousedních států projíždějí Alpskou zemí do Itálie a Chorvatska.

V podstatě už od půlnoci se táhly kolony aut ze všech stran za jediným cílem, dovolená na jihu. Nad ránem začali policisté regulovat vjezd do Tauernského tunelu, aby se oba směry mohly střídat. Kolona čekajících aut dosáhla délky 20ti kilometrů. Zatěžkávací zkoušku prožívá okolí Salzburgu, kudy projíždějí desetitisíce turistů z Bavorska, kde začaly školní prázdniny. Odpoledne se situace na do té doby naprosto přetížených dálnicích poněkud zklidnila. Dvou až tříhodinové čekání však neustalo na hraničních přechodech do Maďarska a Slovinska. V těchto chvílích je ucpaná dálnice A2 směrem na Vídeň, kde odstraňují následky nehody.

Mimořádně silný provoz v Itálii

Mimořádně silný provoz hlásí z Itálie spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi. K moři, na ostrovy anebo na dovolenou v zahraničí se vydalo na 15 milionů Italů. Další miliony turistů přijíždějí na Apeninský poloostrov ze zahraničí anebo jedou přes severní část země do Slovinska a Chorvatska.

Na italských silnicích a dálnicích je provoz velmi intenzivní od časného rána. Dlouhé fronty se vytvářejí na všech hraničních přechodech, zejména ale na hranicích se Švýcarskem a Slovinskem. Na dálnici vedoucí do Terstu, kterou využívají turisté jedoucí do Chorvatska, se vytvořila fronta dlouhá 19 km. Mimořádně silný je provoz na dálnicích Miláno - Řím a Salerno - Regio Calabria. Podobná je situace také na adriatické dálnici. Na trajekty na Sicílii se čeká přibližně jednu hodinu.

Dopravní zácpy ve Francii

Také řidiči ve Francii se dnes musejí potýkat s rekordními zácpami na dálnicích i státních rychlostních silnicích. Pařížská oblast je už téměř bez problémů průjezdná. Komunikace směrem do jižní Francie a do Španělska jsou však podle Národního střediska dopravních informací místy takřka neprůjezdné.

Problémy na přechodech

U nás se dopravní komplikace projevily jen částečně. Nejhorší je situace na hraničním přechodu v Lanžhotě. Český rozhlas o tom informoval jeden z příslušníků Cizinecké policie.

Příslušník Cizinecké policie: Tři hodiny čekací doba je výstup z republiky. Osobní vozidla, autobusy jsou průběžně, hodina je na vstup do republiky pro osobní vozidla a autobusy jsou průběžně. Východní Němci nebo teď už ne východní ale jako bývalí východní, jezdí k Balatonu, tím pádem se střídají turnusy, no tak to najíždí na soboty a je tady toho strašně moc. Odbavuje se ve třech jízdních pruzích prostě a nestíháme to. Pokud můžou řidiči, tak ať využijí jiné hraniční přechody se Slovenskem, to je Hodonín, Sudoměřice, Velká nad Veličkou.

Ostatní hraniční přechody v republice hlásí normální nebo jen mírně zvýšený provoz.

Krátký přehled zpráv

Až ráno se dočkaly obce postižené bouří na Olomoucku elektřiny. Stržené vedení odpojilo na téměř deset hodin obyvatele čtyř obcí. Bouře, která se přihnala na Bouzovsko směrem od Svitav, podle hasičů nezpůsobila škodu na majetku. Podle meteorologů nás mohou v noci zasáhnout další bouřky provázené nárazovými větry, přívalovými dešti nebo kroupami.

Policista stálé pořádkové jednotky při čištění služební zbraně postřelil svého kolegu. Muž byl se zraněním na nohou převezen do nemocnice. Podle mluvčí pražské policie Ivy Knolové došlo k nehodě na služebně v budově policejní akademie v Praze.

Ve Spojených státech se šíří nebezpečný západonilský virus, kterým se nakazilo už několik desítek lidí. Virus přenosný ze zvířat na člověka může způsobit encefalitidu a meningitidu. Podle amerického ministerstva zdravotnictví už zemřeli čtyři lidé.

Vysoký stupeň pohotovosti v Izraeli

Izraelské bezpečnostní orgány dostaly v průběhu dneška nové informace o přípravě dalších násilných útoků proti Izraeli. Podle těchto informací už jeden z útočníků překročil tzv. zelenou linii oddělující izraelské území od západního břehu Jordánu a pásma Gazy.

Jak informoval izraelský rozhlas, armáda i policie v Izraeli vyhlásily vysoký stupeň pohotovosti. Podle některých informací byla do ulic měst i do terénu vyslána i řada důstojníků, nikoli pouze řadových vojáků a policistů. Napětí v zemi i pozornost občanů vůči čemukoli neobvyklému dosáhla podle pozorovatelů v Izraeli nezvykle vysoké úrovně. Příčinou je zejména ovzduší po bombovém útoku militantního hnutí Hamas na hebrejskou univerzitu před třemi dny, při kterém zemřelo sedm především mladých lidí. Analytici poukazují na to, že ani ve chvílích, kdy je západní břeh Jordánu pod kontrolou izraelské armády, není v zemi bezpečno.

Smutek na Ukrajině

Ukrajina vyhlásila smutek. Pohřbeno bylo 18 horníků, kteří zahynuli při středečním důlním neštěstí. Dva horníci byli pohřbeni už včera. Podle předběžných výsledků bylo příčinou exploze plynu v dole Zasjadko porušení bezpečnostních opatření při demoličních pracích. Vládní komise vedená místopředsedou vlády Olehem Dubinou uvedla, že se šetři ještě tři další verze příčin výbuchu. Závěrečná oficiální zpráva vyšetřování bude zveřejněna až poté, co odborníci navštíví místo výbuchu, které je zatím kvůli odklízecím pracím nepřístupné.

Požáry v USA

Spojené státy bojují s velkým počtem lesních požárů. Sucho a silný vítr jsou na mnoha místech příliš silnými soupeři tisícům nasazených hasičů. S Oregonu, kde je situace nejkritičtější, se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina.

Jen za posledních 24 hodin zaznamenala americká koordinační centra pro prevenci požárů 145 nových ohnisek, ale žádný požár nepřerostl do větších rozměrů. Hasiči se tak mohou plně soustředit na boj s rozsáhlými lesními požáry, které řádí v deseti státech amerického západu už několik týdnů. V Kalifornii, Coloradu, Idaho a také tady v Oregonu brání úspěšnějšímu postupu nízká vlhkost a silný vítr. Jižní část Oregonu a severní část Kalifornie jsou už z větší části pokryté kouřem. Přesunujeme se na hlavní hasičskou základnu na úpatí hor. Ke 13 tisícům amerických kolegů v Oregonu se tam dnes přidají hasiči z Kanady. Tisíce obyvatel jsou připraveny v případě vyhlášení poplachu do třiceti minut opustit své domovy a přesunout se do připravených evakuačních center. Změna počasí, uklidnění větru a první srážky se očekávají už zítra.

Jiráskův Hronov

Hronov hostí sedmdesátý druhý ročník festivalu amatérského divadla. Zahájil ho slavnostní průvod a příjezd kočáru s paní kněžnou před Jiráskovo divadlo. Během týdne se v hlavním programu nejstaršího festivalu amatérského divadla v Evropě divákům představí 21 souborů s téměř 300 účinkujícími. Kromě českých ochotníků si v Hronově zahrají také amatérské soubory z Chorvatska, Německa a Slovenska.

Slavnosti ve Zruči nad Sázavou

Do středověku se večer mohou vrátit návštěvníci zámku ve Zruči nad Sázavou. Začínají tam slavnosti s příznačným názvem Zruč tempora historica.

V pořadí druhé zručské slavnosti mají podtitul čáry, kouzla a pověry. V tomto duchu se ponese také program letošní tempory historiky. Po dvacáté hodině víkendovou akci na zámeckém nádvoří zahájí rej tanečnic, které vystřídají ukázky tanců s loučemi nebo ohňová produkce. Dnešní večer zakončí úspěšné představení ochotnického spolku Homotronní neškvorpanství pana Nielse. Tempora historika bude pokračovat i zítra. V okolí zámku návštěvníci uslyší dobovou hudbu, chybět nebudou ani ukázky historických tanců, organizátoři nezapomenou na milovníky napínavých rytířských turnajů.

Noční prohlídky v ZOO

Zvířata v pražské ZOO můžete odedneška pozorovat i po setmění. Zoologická zahrada totiž zahajuje noční prohlídky. Zájemci se ale musejí předem objednat. Podle mluvčí zahrady Romany Anděrové procházky začínají v půl desáté a v deset hodin večer.

Romana Anděrová, mluvčí pražské ZOO: Procházky se konají vždycky v sobotu nebo v neděli. Zájemci se mohou přihlásit u nás přímo buď mailem nebo telefonem. Pracovník zahrady zájemce provede setmělou zahradou, protože v areálu není žádné veřejné osvětlení, po horní části ZOO, to znamená, že se podívají na žirafy, na antilopy, na bizony, na velbloudy a na spoustu dalších zajímavých zvířat.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu