Ozvěny dne 29. března 2007

29. březen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Aféru s odposlechy začalo vyšetřovat ministerstvo vnitra

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Hezký podvečer u souhrnné zpravodajské relace ve čtvrtek 29. března přeje Eva Ziliziová. Aféru s neoprávněnými odposlechy politiků, podnikatelů a dětí začalo vyšetřovat ministerstvo vnitra. Oznámil to jeho šéf Ivan Langer z ODS. Odposlechy celkem šestačtyřiceti lidí při vyšetřování úniku takzvaného Kubiceho zprávy nařídila Inspekce ministra vnitra. Podle Langera ale v žádosti oklamala jak státního zástupce, tak i soudce. Informuje redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO:
Mezi nimi jsou například i děti olomouckého primátora nebo předsedy sněmovního výboru pro obranu. Na seznamu, který si nechal ministr Langer vypracovat svojí inspekcí, figurují i jména několika radních, podnikatelů, a dokonce i advokátů, kteří neměli s vyzrazením Kubiceho zprávy vůbec nic společného. Odposlechy právních zástupců jsou navíc hrubým porušením ústavy, protože policie mohla neoprávněně získat důvěrné informace o jejich klientech.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Tento případ dokazuje bezprecedentní porušování lidských práv a svobod. Tento případ dokazuje, že dračí vejce ČSSD skutečně existuje.

Pavel OTTO:
Politickou odpovědnost nesou podle Langera expremiér Jiří Paroubek a Langerův předchůdce František Bublan. Paroubek tvrdí, že s pracovníky inspekce nikdy nejednal a nezná ani žalobce a soudce, kteří s nasazením odposlechů souhlasili. Podobně argumentuje i Bublan.

František BUBLAN, bývalý ministr vnitra:
Já to vidím jako politické zneužití celé té kauzy a pan ministr moc dobře ví, že ovlivnit vyšetřování nebo dokonce trestní řízení z pozice ministra vnitra není vůbec možné, takže to jeho obvinění je naprosto účelové a má spoustu trhlin.

Pavel OTTO:
Langer zatím nezná jména pracovníků inspekce, kteří o odposlechy požádali. Nevyloučil proto, že tito lidé v inspekci stále ještě pracují.

Vyplácení rozdílů mezi českým a slovenským důchodem

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Čeští občané, kteří byli v době existence Československa zaměstnáni na Slovensku, mají nárok na české důchody. Vyplývá to z nálezu Ústavního soudu, který řešil případ Anny Weiszové. Původem Slovenka v současnosti bydlí v Opavě a pobírá slovenský důchod, který je ale nižší než český. Kvůli tomu se už léta domáhá finančního dorovnání. Úřady to odmítly stejně jako později soudy. Teď se jim ale případ vrací. Jednání Ústavního soudu sledovala redaktorka Zuzana Kopuletá.

Zuzana KOPULETÁ:
Případů jako Anny Weiszové jsou v České republice téměř tři tisíce. Někteří ze stejně postižených se také dnes na Ústavní soud dostavili. Stejně jako dcera Anny Weiszové Silvie potvrzovali aroganci ze strany úřadů a zničené nervy z nekonečných soudních jednání.

Silvie WEISZOVÁ, dcera Anny Weiszové:
Je to velice stresující. Maminka se psychicky zhroutila a od tý doby vlastně to dělám já za ní a dělám to i pro ty ostatní lidi.

Zuzana KOPULETÁ:
Zatímco Silvie Weiszová už ani po dnešním vyhlášení nálezu Ústavního soudu nevěří, že se domůže spravedlnosti, právní zástupce Pavel Zouplna je přesvědčený, že teď už se věci pohnout kupředu.

Pavel ZOUPLNA, právní zástupce:
Ten Ústavní soud tam závazně dal pro Nejvyšší správní soud mantinely, v kterých má rozhodovat a tam my vidíme určité světlo na konci toho tunelu, protože těch lidí není zas tolik, aby to způsobilo nějakou krizovou situaci ve státním rozpočtu.

USA přivítaly rozhodnutí o umístění amerického radaru v ČR

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Spojené státy přivítaly rozhodnutí Topolánkovy vlády zahájit jednání o umístění amerického radaru na území České republiky. Prohlášení kabinetu přímo ve Washingtonu okomentovali pro Český rozhlas tamní vojenští a vládní představitelé. Mluvil s nimi zpravodaj Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Protiraketová obrana Američanů je zatím vůči evropským zemím technologicky v předstihu, ale Washington chce, aby se na ní kromě Česka a Polska podílela i celá Severoatlantická aliance.

Daniel FRIED, náměstek ministryně Riceové:
Upřímně myslím, že čím více bude NATO zapojeno do našich dvoustranných rozhovorů, tím lépe. A myslím, že naše dvoustranné diskuse a programy mohou být dobře zapojeny do celkové struktury NATO.

Alexandr PÍCHA:
Řekl Českému rozhlasu náměstek ministryně Riceové Daniel Fried. Ředitel protiraketového úřadu, generál Obering potvrdil, že Američané teď vedou rozhovory o užší spolupráci na protiraketové obraně také s Itálií.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
O amerických protiraketových základnách v Evropě se bude diskutovat na nadcházejícím summitu evropské sedmadvacítky. V Evropském parlamentu to prohlásil vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku Unie Javier Solana. Podotkl zároveň, že se sice celá věc týká svrchovanosti jednotlivých zemí, ale Unie chce o tématu diskutovat, protože má svou zahraniční a bezpečnostní politiku. Europoslanci se při dnešní parlamentní diskusi vyjadřovali ke vzniku základen spíš skepticky a systém označovali za zbytečný a nákladný. Zastání našel úmysl Američanů hlavně u polských a českých poslanců.

Uzunoglu dostal za mučení a vydírání podmínku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Po dvanácti letech padl rozsudek v ostře sledovaném případu kurdského lékaře Yekty Uzunoglu. Od soudu odešel s podmíněným trestem. Dva roky s odkladem na pět let dostal za vydírání a mučení tureckého novináře. U dalších dvou obvinění byl zproštěn viny. Uzunoglu ale s rozsudkem nesouhlasí a trvá na tom, že se ničeho nedopustil. A jak zjistila redaktorka Věra Masopustová, kurdský lékař tvrdí, že byl obviněn na objednávku.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zakázka za stovky milionů dolarů, o kterou stál někdo jiný, to je podle Uzunogla důvod, proč k jeho obvinění vůbec došlo. I když je rozsudek vzhledem k obžalobě relativně mírný, Uzunoglu se proti němu odvolal a označil ho za fašistoidní.

Yekta UZUNOGLA, kurdský lékař:
Soudce má strach odhalit zločin organizovaného zločinu, který na objednávku likviduje permanentně ještě do dnešního dne občany.

Věra MASOPUSTOVÁ:
K soudu přišli Uzunogla podpořit jeho přátelé, kteří s ním na protest proti délce řízení drželi hladovku. Byli mezi nimi senátor Jaromír Štětina, Libuše Šilhánová z Českého helsinského výboru a za Nadaci Charty 77 profesor František Janouch. Ten rozsudek označil za ostudný.

František JANOUCH, profesor, Nadace Charty 77:
Jestli orgány, naše státní vláda neudělá něco, tak se budeme muset obrátit na mezinárodní orgány, nejenom na Evropskou unii.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Státní zástupce Petr Jeziorek původně požadoval pro Uzunogla trest ve výši jeho vazby, tedy jedenatřicet měsíců. K rozsudku se odmítl vyjádřit.

Petr JEZIOREK, státní zástupce:
My si počkáme na písemné vyhotovení rozsudku a podle toho se potom vyjádříme, zda podáme, nebo nepodáme odvolání.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Yekta Uzunoglu je připravený pokračovat v soudech až do vynesení osvobozujícího rozsudku. Už teď prý zvažuje možnost další hladovky.

Yekta UZUNOGLU, kurdský lékař:
Když to půjde, tak tu hladovku budeme pokračovat v Evropském parlamentu v Bruselu.

Soudy v severních Čechách jsou v krizi

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
"Soudy v severních Čechách jsou v krizi," prohlásil to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s tím, že v regionu je vůbec nejvíc nevyřešených případů, a to skoro šedesát tisíc. Situaci chce řešit tím, že na sever Čech pošle padesát dalších soudců, aby pomohli staré kauzy dořešit. Pokračuje redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ:
Jedním ze skoro historických případů se stala kauza Lukáše Patery u Okresního soudu v Ústí nad Labem. "Porozvodové řízení jeho rodičů o tom, kde bude bydlet a kdo bude platit alimenty, se totiž táhne už patnáct let a stále není u konce," říká místopředseda krajského soudu Vilém Šetek.

Vilém ŠETEK, místopředseda krajského soudu:
Fakticky řízení trvá zhruba od věku dvou až tří let tohoto dítěte. Dítě dosáhne zletilosti a toto řízení v současné době dosud není skončeno.

Veronika HANKUSOVÁ:
Podobně dlouhých kauz je ale v regionu nejvíc z celé republiky, a proto ministr Pospíšil plánuje zvýšení počtu soudců zhruba o padesát.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Z toho dvacet jedna by tam mělo zůstat dlouhodobě, třicet čtyři by tam mělo být pouze na dobu tří let, než zlikvidujeme tyto nedodělky a pak bychom je rozmístili k těm soudům, kde se aktuálně uvolní místa.

Veronika HANKUSOVÁ:
Nad tím ale kroutí hlavou prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Jaromír JIRSA, prezident Soudcovské unie ČR:
Mě by zajímalo, kde těch padesát soudců vezmeme, protože vím, že už v minulém roce měl Severočeský kraj přidělen slušný počet soudcovských míst a nepodařilo se to tam naplnit.

Veronika HANKUSOVÁ:
Podle Jirsy navyšování počtu soudců nic neřeší. Z dlouhodobého hlediska by se měla hlavně jinak rozdělit agenda, kterou soudce musí řešit, a to i na jiné odborníky nebo asistenty. To ale částečně vyžaduje změny v zákonech a jejich schvalování může trvat i řadu měsíců.

Policie pokračuje ve vyšetřování korupce na ministerstvu obrany

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Policie pokračuje ve vyšetřování korupce na ministerstvu obrany. Zapletení by do ní mohli být také někteří vysoce postavení úředníci resortu. Obvinění se podle policie může týkat deseti až patnácti lidí a uplácení mohlo začít už v roce 2004. V jeho polovině se stal ministrem obrany Karel Kühnl. V pořadu Dvacet minut Martina Veselovského popsal své kroky, které podle něj vedly k zamezení korupčního jednání.

Karel KÜHNL, bývalý ministr obrany:
Zaprvé zkrácení kontrolních cest, centralizace zrovna těch Vojenských ubytovacích a stavebních správ, aby byly pod větší kontrolou. Za druhé, já jsem prosadil, aby ministerstvo obrany už nepoužívalo takzvanou výjimku na vojenský materiál a tak dále, která umožňovala i podle evropských zákonů zadávat zakázky bez výběrových řízení na, třeba na zbrojní systémy. To se už nebude dít, protože samozřejmě tam se jedná o zakázky nad těch třicet milionů.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Reprízu pořadu Dvacet minut Martina Veselovského vysílá Radiožurnál ve dvacet jedna třicet.

Ředitelství silnic a dálnic varuje před neplacením mýtného

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
"Řidičům kamionů, kteří se snaží vyhnout placení mýta, hrozí pokuta až půl milionu korun," varovalo Ředitelství silnic a dálnic. Reagovalo tak na zprávy v médiích o fintách, jak ošálit mýtný systém. Státu na mýtném uniká měsíčně asi třicet milionů korun.

Dopravní nehody na dálnici D 1 ve směru na Prahu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Několik hodin dnes blokovala dálnici D 1 mezi pátým a jedenáctým kilometrem ve směru na Prahu série dopravních nehod. Zasahovat u nich museli policisté, záchranáři i hasiči. Havárie se obešly bez vážnějších zranění.

Rakouští odpůrci Temelína poškozují prý dialog mezi Prahou a Vídní

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín blokádami hranic poškozují podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dialog mezi Prahou a Vídní. Šéf české diplomacie se proto zatím nebude zabývat rakouskou expertní zprávou o jihočeské elektrárně, kterou mu v pondělí předala jeho resortní kolegyně Ursula Plassniková.

Írán nepropustil ženu ze zajatých patnácti britských námořníků

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Írán odkládá úmysl propustit jedinou ženu mezi zadržovanými patnácti příslušníky britského královského námořnictva. Do zajetí se dostali minulý pátek poté, co údajně se svou lodí vpluli do íránských teritoriálních vod. Podle Teheránu by roztržku urovnalo, kdyby Británie uznala svou chybu. To ale Londýn striktně odmítá. Z britských ostrovů informuje spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK:
Íránská státní televize hlásila, že šestadvacetiletá příslušnice britského námořnictva Faye Turneyová zatím nebude propuštěna, uvádí to zpravodaj BBC, který také cituje šéfa íránské rady státní bezpečnosti Alí Larídžáního, podle něhož původní oznámení o chystaném propuštění Turneyové se nesetkalo se správnou britskou odezvou. Mluvčí britského premiéra Tonyho Blaira řekl, že Spojené království nevyhledává konfrontaci. Podle agenturních zpráv se Británie zasazuje o prohlášení Rady bezpečnosti na podporu jasného požadavku, aby zadržovaných patnáct námořníků bylo okamžitě propuštěno. Agentura Reuters zaznamenává, že pokračující zadržování britských námořníků spolu s americkými manévry u íránských břehu má za následek vzestup cen ropy na nejvyšší úroveň za posledních šest měsíců.

Americký Senát přijal návrh zákona o nákladech na válku v Iráku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Další politickou porážku při svém úsilí udržet americká vojska v Iráku utrpěl prezident Spojených států George Bush. Americký Senát dnes přijal návrh zákona o finančních nákladech na válku v Iráku, který stanoví také rok 2008 jako termín pro odchod bojových jednotek z této blízkovýchodní země. Prezident Bush chce právě kvůli tomuto datu zákon vetovat. Odsun prvních jednotek by totiž musel začít už za čtyři měsíce, aby se vojska v daném termínu dokázala stáhnout.

Mistrovství světa v sudoku v Praze

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dnes začalo v Praze mistrovství světa v sudoku. Za sto čtyřiceti luštiteli ze třiceti dvou zemí se s mikrofonem vydala reportérka Marcela Krejsová.

Marcela KREJSOVÁ:
Nejprve jsem se zeptala lidí v ulicích Prahy. Luštili jste už někdy sudoku?

osoba:
Zkusil jsem to, ale nějak mě to nechytlo.

osoba:
Ne, nejsem na to vybavenej mozkově.

osoba:
Mně se to teda líbí, jako když o tom slyším, ale nikdy jsem to nezkoušel a nevím, jestli bych na to měl.

Marcela KREJSOVÁ:
Všichni luštitelé a nadšenci do skládání číselných řad jsou už v sále plném čtverečkovaných papírů o rozměrech devět krát devět polí. Zatím se radí o různých postupech a taktikách. Bojí se loňská mistryně světa Jana Tylová konkurence?

Jana TYLOVÁ, loňská mistryně světa v sudoku:
Jsou to opravdu výborní luštitelé jak sudoku, tak logických úloh, takže konkurence bude opravdu silná. Jsou tu výborní Američané, Japonci, Němci, Holanďani.

Marcela KREJSOVÁ:
A jak vidí šance našeho českého týmu hlavní organizátor mistrovství světa v sudoku Vítězslav Koudelka?

Vítězslav KOUDELKA, hlavní organizátor mistrovství světa v sudoku:
Tým je dokonalý, vyvážený jak do soutěže jednotlivců, tak do soutěže družstev, takže já si myslím, že na Českou republiku zůstanou dvě medaile.

Marcela KREJSOVÁ:
Jestli Jana Tylová obhájí titul mistryně světa, se dozvíme až v sobotu. To bude finále celé soutěže.

Divadlo Husa na provázku představuje své netradiční projekty

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Brněnské Divadlo Husa na provázku představuje v Praze své netradiční projekty. Mezi ně patří i desetihodinové představení Svlékání z kůže. "V Divadle Archa začíná v sobotu v deset dopoledne a končí až večer," dodává redaktorka Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Tento projekt hlavně ale obsahuje čtyři inscenace režisérka Vladimíra Morávka, které spolu s herci Divadla Husa na provázku nastudoval na základě díla ruského dramatika Fjodora Michajloviče Dostojevského.

Vladimír MORÁVEK, režisér:
Jsou seřazeny přesně v tom pořadí, jak on je psal, přičemž ten poslední Bratři Karamazovi nikdy nedokončil, neboť zemřel. Je to tedy suma všeho poznání velkého génia.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Soubor Divadla Husa na provázku se svlékne z kůže a odehraje divadelní fresku vždy jedenkrát za sto dní. A že je to pro diváky i herce adrenalinový zážitek, potvrzuje jeden z herců Jan Budař.

Jan BUDAŘ, herec:
Mnozí moji kolegové z Divadla Husa na provázku to mají mnohem těžší, protože ti jsou ve všech čtyřech představeních. Já jsem jenom ve dvou, a teda je pravda, že kdybych si představil, že jsem ve všech čtyřech představeních, tak už bych se trošku bál.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu