Ozvěny dne 28. 8. 2004

28. srpen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Zdražení plynu od 1. října

Cena za plyn půjde nahoru. O kolik to bude nechce zatím Energetický regulační úřad prozradit. Podle Mladé fronty Dnes by měly ceny od 1. října vzrůst přibližně o 12 až 14 procent. Co to bude dál znamenat, to zjišťovala redaktorka Vlasta Valentová.

Vlasta Valentová: Rodinný dům, který plyn používá k vaření, ohřevu vody i k topení tak ročně bude muset sáhnout do kapsy pro 3 tisíce korun navíc. Rodina, která má jen plynový sporák si připočte až 4 stovky. Ti, kteří si pořídili plynové topení, z toho radost nemají.

Projev obyvatel: No, já jsem docela naštvanej, já jsem si nechal udělat plynový topení a teď zase si budu muset asi koupit kotel kvůli tomu.

Mám plynový kotel a je pravda, že asi letošní zimu budeme mnohem výrazněji topit v krbu.

Vlasta Valentová: Kvůli rostoucím výdajům za teplo proto uvažuje mnoho lidí o návratu k vytápění pevnými palivy. Jak nám řekl Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí, kouřící komíny ale nemusí nutně znamenat zhoršení životního prostředí.

Jakub Kašpar: Dřevo je biomasa a pokud se spaluje v dobrém kotli, tak to naopak je velmi ekologický způsob vytápění, takže tomu se vůbec nebráníme.

Vlasta Valentová: Někteří odborníci to ale vidí i jinak. Tady je názor stínového ministra životního prostředí za ODS Bedřicha Moldana.

Bedřich Moldan: Lidé většinou ve starých kamnech pálejí všechno možné a to je samozřejmě velmi špatné, včetně přímého vlivu na jejich zdraví.

Vlasta Valentová: Ředitel České energetické agentury Josef Bubeník si navíc myslí, že plynofikace, která proběhla za výrazné podpory státu, byla už před lety v mnohých místech nadbytečná.

Josef Bubeník: Protože byli blízko vlastně lesů, polí, kde se dalo využívat už tenkrát biomas a štěpky a ostatní biopaliva.

Vlasta Valentová: Energetický regulační úřad nám dnes údaje o přesné výši zdražení odmítl říct. Podrobnosti chce zveřejnit až v pondělí.

Závadné bambusové misky v obchodech

Na českém trhu jsou bambusové misky, obsahující nebezpečný formaldehyd. Podle dovozců jsou určené pro podávání potravin, což potvrzuje také lístek na jejich obalu. Jak ale zjistil časopis Test pro spotřebitele, množství formaldehydu několikanásobně převyšuje povolený limit této látky pro předměty, které s potravinami přicházejí do styku. Formaldehyd je jed, který dráždí sliznice, leptá dýchací cesty a kůži. Jak Radiožurnálu řekla šéfredaktorka časopisu Ida Rozová, případ okamžitě ohlásili hlavnímu hygienikovi.

Ida Rozová: V současné době pracovníci hygienických služeb po celé republice jsou doslova rozprchnuti po obchodech a začíná takový závod, protože samozřejmě dovozci, distributoři tohoto nádobí se je snaží přeznačovat přímo v obchodech, dávají tam, že je to určeno pro tu dekoraci, no a hygienická služba je potřebuje chytnout za ruku a vlastně teď hledá, jakým způsobem jim spočítat to, co nám spotřebitelům ti distributoři udělali.

Teroristé a pád dvou letadel v Rusku

Za havárií dvou ruských letadel, při kterých v úterý přišlo o život na 90 lidí, stojí s největší pravděpodobností teroristé. Vyšetřovatelé dnes našli stopy výbušniny i ve vraku druhého stroje. Stejně jako u prvního letounu, který spadl ve stejnou chvíli na jiném místě Ruska, jde o hexogen. Ten se používá například v dělostřeleckých granátech. K atentátům se už ve čtvrtek přihlásila muslimská extremistická skupina, která sympatizuje s čečenskými separatisty. Vyšetřovatelé teď zkoumají ostatky dvou cestujících, pravděpodobně čečenského původu, o jejichž osud se nezajímají žádní příbuzní. Spekuluje se o tom, že šlo o sebevražedné atentátnice. To podpořil i dnešní článek v listu Izvěstija, co v něm bylo, to vám řekne zpravodaj v Rusku Petr Vavrouška.

Petr Vavrouška: Jim se podařilo zkontaktovat jednu známou jedné té Čečenky z letu TU 154 a ta jim prý vypověděla, že by mohla mít ona žena důvod něco podobného udělat. Před třemi nebo čtyřmi lety ji totiž v Čečně odvedly federální vojska bratra a od té doby o něm neslyšela. Tu většinu sebevražedných atentátů tady na území Ruska v poslední době mají totiž údajně na svědomí právě muslimské bojovnice z oddílu, který se nazývá Černé vdovy a které velí údajně čečenský polní velitel Šamil Basajev. Těm bojovnicím tak bývá kolem 20 až 30 let a spojuje je to, že všechny jsou vdovy nebo příbuzné zabitých čečenských bojovníků a jenom pro doplnění, poprvé zaútočily v červnu v roce 2000 a od té doby si sebevražedné útoky tady v Rusku vyžádaly asi 300 obětí.

Situace v Iráku

Obyvatelé iráckého Nadžafu prožili první klidnou noc po třech týdnech těžkých bojů. Z centra města se včera stáhli šíitští bojovníci duchovního Muktady Sadra i americká těžká technika. Střety mezi americkými vojáky a šíitskými bojovníky ale pokračují v bagdádské čtvrti Sadr. Příslušníci odboje zaútočili z minometů a zabili dva civilisty. Šest dalších lidí zranili. Dál se bojuje také ve Fallúdži, Bajdží a městech na severu země.

Colin Powell na poslední chvíli zrušil návštěvu Atén

Americký ministr zahraničí Colin Powell na poslední chvíli zrušil návštěvu Atén, kde se chtěl zúčastnit závěrečného ceremoniálu olympijských her. Odůvodnil to velkým pracovním vytížením. Včera se ale proti jeho chystané návštěvě v řecké metropoli uskutečnila demonstrace odpůrců války v Iráku. Jak informuje zvláštní zpravodajka Ivana Bernátová, proti politice USA se v Aténách protestovalo i dnes.

Ivana Bernátová: Zatím, co včera organizovali demonstraci hlavně přívrženci socialistické dělnické strany, dnes se sešli u v centru Atén řečtí komunisté. To, že Powell návštěvu olympiády odřekl, přivítali, nicméně podle nich se zatím nic nemění na tom, že americká vláda bombardováním iráckého Nadžafu porušila olympijský mír. Spojené státy jsou také vedoucí mocností mezi kapitalistickými státy, které udělaly z olympijských her jen soutěž bohatých sponzorů a farmaceutických firem, říká studentka Nancy a dodává, že bojuje za svržení kapitalismu a nastolení spravedlivějšího společenského řádu.

New York před sjezdem republikánů

V New Yorku začaly demonstrace, které předcházejí zahájení sjezdu vládnoucí republikánské strany. Už nyní překonal počet zatčených více než desetkrát počet demonstrantů, uvězněných před měsícem během celého Konventu demokratů v Bostonu. Další a další odpůrci prezidenta Bushe se ale do New Yorku sjíždějí a na ulicích se střetávají s příznivci republikánů i se samotnými delegáty. Jak potvrzuje zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, policie očekává horký a dusný týden.

Miroslav Konvalina: V Maddison Square Garden, kde sjezd republikánů začne v pondělí, je už vše připraveno, včetně více než jednoho sta tisíc červených, modrých a bílých balónků u stropu haly. Ty se ve čtvrtek snesou na George Bushe ve chvíli, kdy čtyřdenní republikánské sněmování vyvrcholí. 80 procent obyvatel Manhattanu, včetně milionáře Donalda Trumpa tvrdí, že se pokusí rušný týden, plný uzavírek ulic, zátarasů a demonstrací ve městě přežít. Newyorská policie dala v noci na dnešek poprvé najevo svou sílu, když sundala z kol a zatkla 250 cyklistů, kteří demonstrovali proti prezidentu Bushovi a jeho nezájmu o životní prostředí. Část herců z muzikálových představení na Brodwayi se hodila marod, aby v neděli nemuseli hrát pro delegáty republikánského sjezdu. Obyvatelé města se ptají, proč musí být sjezd, který provázejí tak extrémní bezpečnostní opatření v nejrušnějším americkém městě.

Oslavy Slovenského národního povstání

Slovensko si připomíná 60. výročí Slovenského národního povstání. Centrum vzpomínkových akcí je v Banské Bystrici. Vše na místě sleduje i zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Renata Havranová: Lidové řemeslo, loutky, klauni, historický šerm a plno lidí, takový je pohlede do ulic středoslovenské metropole. Mnozí v hlubokém zamyšlení vzpomínají přímo v Památníku.

Projev účastníka: Bylo mi 14 let, kdy toto povstání bylo a jsem rád, že se tato tradice, oslava, všechno koná.

Renata Havranová: Někteří obyvatelé města si ale myslí, že tři dny oslav jsou příliš. Jiní nesouhlasí.

Projev účastníka: Je to pěkné, že se zachovávají takové zvyky a tyto oslavy, ale podle mě je trošku zbytečné natáhnout to na 3 dny.

Renata Havranová: Oslavy Slovenského národního povstání vyvrcholí zítra Dnem díků.

Přehled dalších zpráv

Americká FBI je přesvědčená o tom, že na ministerstvu obrany pracuje ve významné funkci izraelský tajný agent. Podle americké televizní stanici CBS je špion v takovém postavení, že může ovlivňovat politiku Bílého domu vůči Íránu a Iráku. Izrael ale vše popírá.

Vláda rovníkové Guineje požádala o vydání mezinárodního zatykače na syna bývalé britské premiérky Margaret Theatcherové Marka a další britské občany. Ti se údajně podíleli na přípravě březnového pokusu o převrat v rovníkové Guineji.

Polsko si připomíná 60. výročí likvidace židovského ghetta v Lodži. Na pouhých 4 v čtverečných kilometrech tam žilo asi 200 tisíc Židů. Většina zahynula na místě, zbytek nacisté odvezli do koncentračního táboru v Chelmu.

Tragédie na Svitavsku

Tragédií skončila cesta dvou rodin z Děčína na dovolenou na Slovensko. U obce Janov na Svitavsku jejich vůz krátce po půlnoci smetla dodávka. Nehoda si vyžádala 6 životů. Podrobnosti od redaktorky Nadi Kubínkové.

Naďa Kubínková: Jednalo se o Ford Tranzit, který předjížděl v nepřehledném úseku a čelně tak narazil do protijedoucího Renaultu Newada Combi. V něm cestovali čtyři dospělí, dvě děti a jeden kojenec. Ten jako jediný nehodu přežil. Podle mluvčí pardubických hasičů Venduly Horákové museli hasiči použít k oddělení obou vozidel jeřáb.

Vendula Horáková: Na místo okamžitě vyjeli hasiči ze Svitav a Litomyšle. Hasiči z vozidla museli vyprostit bohužel už jen mrtvá těla. Jedno dítě, které spalo v úložném prostoru vozidla, nehodu přežilo.

Naďa Kubínková: Nehoda se stala na silnici, která je hlavním tahem z východních Čech na Moravu. Na vině je s největší pravděpodobností řidič Fordu Tranzit, který vyvázl pouze s lehčím zraněním. Potvrdil to mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš.

Stanislav Dobeš: Devětadvacetiletý řidič Fordu Tranzit po předchozím požití alkoholických nápojů při jízdě ve směru od Svitav na Litomyšl předjížděl v úseku, kde neměl dostatečný rozhled. Také nepřizpůsobil rychlost vozidla zejména svým schopnostem, v důsledku čehož došlo k čelnímu střetu s protijedoucím autem Renaultem Newada.

Podpory neziskovým organizacím

Češi a firmy u nás se začínají velmi pomalu vracet k mecenášství, podpoře státních neziskových organizací. Sám neziskový sektor prochází velikými změnami. Štědré zahraniční nadace odcházejí do zemí méně vyspělých než naše. Neziskové organizace tak musejí hledat jiné zdroje financí. Podle některých odborníků až příliš často spoléhají na peníze z veřejných rozpočtů. Od státu, od krajů, od obcí. To by mohlo omezit jejich nezávislost. Téma pro redaktorku Blanku Číhalovou.

Blanka Číhalová: Nestátní neziskové organizace se zaměřují na to, co stát z různých důvodů nedělá, a proto od něj žádají finanční podporu.

Hana Fryštenská: Pro státní orgány, kraje a obce je neziskový sektor čím dál tím více partnerem, a právě proto od něj ty služby nakupují.

Blanka Číhalová: Říká Hana Fryštenská z Rady vlády pro neziskový sektor. Stát podle ní v budoucnu hodlá neziskové organizace dál podporovat.

Hana Fryštenská: Musí tam být variabilní vůle dárců nebo sponzorů a to znamená, že soukromé zdroje sehrávají strašně důležitou roli.

Blanka Číhalová: Neziskové organizace samy říkají, že víc individuálních dárců, občanů nebo firem by jim prospělo.

Ladislava Dolínková: Působíme na lidi samozřejmě, jak můžeme, ale toto je trošičku ještě dlouhá cesta u nás.

Blanka Číhalová: Dodává Ladislava Dolínková ze sdružení Pohoda, které pomáhá mentálně postiženým. Hledat donátory znamená pro neziskový sektor víc práce, větší profesionalitu, ale také větší nezávislost. To vysvětluje Jiří Bárta z nadace Via.

Jiří Bárta: Bude-li závislý jenom na veřejných rozpočtech, tak vždycky hrozí riziko, že nějaký jiný, nový úředník řekne, toto už nepodporujeme a příští rok peníze nedostaneme.

Létající nosorožec na Vysočině

Nad Vysočinou burácejí letadla. Nízko létající armádní L 159 předznamenávají soustředění naší a britské armády s názvem Létající nosorožec. Cvičení začíná příští neděli, ale naši letci začali s přípravou už v těchto dnech. Akci pocítí hlavně lidé na jihu Vysočiny, kde se budou pohybovat letečtí návodčí. Jak se do akce zapojí vojáci z náměšťské základny, to vám řekne její velitel Martin Hejra.

Martin Hejra: My budeme létat na Tonyga 39 z Pardubic a naši letečtí návodčí, to jsou Náměšťáci, takže kvůli kterým vlastně to celé cvičení je, abychom zvýšili jejich kvalifikace a pomohli udržet to, co v současné době ještě mají.

Folklórní Pražský jarmak zahájen

Týdenní festival Pražský jarmark začal dnes odpoledne průvodem části účastníků ze Staroměstského náměstí Celetnou ulicí na Ovocný trh. V průvodu nechyběly slovácké krojované dechovky i staropražské lidové kapely. Večer se na pódiu Ovocného trhu představí soubory Lúčka z Mistříka nebo Beskyd Zubří. Pražané tento první ročník Mezinárodního folklórního festivalu v centru metropole vítají.

Projevy účastníků: To k tý starý Praze patří. Zrovna tak, jako na Kampu patří keramický takový ty trhy, jak tam jsou.

Jo, to se půjdeme podívat.

To je správný. Nemusí bejt samý tyhle ty jako ten rokenrol, víte co, myslím, tyhle ty pro ty mladý. Tohle to je takový jako šikovný, no.

Pro tu Prahu každá takováhle akce je dobrá.

To zase přitáhne spoustu turistů, ukážeme jim, jakou máme krásnou Prahu.

Sraz autíček v Plzni

Do Plzně se dnes sjela více než stovka legendárních britských automobilů Mini a Mini Cooper, které ve svých groteskách o panu Beanovi proslavil britský komik Rowen Atkinson. Na 22. ročník mezinárodního víkendového srazu příznivců a milovníků této značky přijeli majitelé Mini nejen z celých Čech, ale i z dalších 6 zemí. Pro mnoho z nich znamená Mini speciální životní styl s duchem staré dobré Anglie. Svým příznivcům autíčko slouží už od roku 1959.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu