Ozvěny dne 27. července 2010

27. červenec 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Věci veřejné nesouhlasí s návrhem úspor na ministerstvech. Premiér Petr Nečas na něm ale trvá.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Člověk, který není schopný manažersky jako šéf resortu zvládnout letošní rozpočet, tak se zcela minul posláním, které má.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Firma BP má kvůli havárii v Mexickém zálivu rekordní ztráty. Jen za minulé čtvrtletí asi 17 miliard dolarů.

osoba:
/netlumočeno/

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Policie v Praze je v pohotovosti. Do města míří polští fanoušci na utkání se Spartou.

osoba:
Jsou v ulicích České republiky zvyšovány informace, že sem přijedou za účelem narušování veřejného pořádku.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude polojasno až oblačno, postupně od severozápadu přeháňky a teploty do 25 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ozvěnami dne vás provedou Veronika Sedláčková a Tereza Tomášková.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A přejeme dobrý večer.

Vládní úspory

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kvůli propadu ve výběru daní i sociálního pojištění budou letošní příjmy státu asi o 28 miliard korun nižší oproti původním předpokladům. Vláda tak bude muset dál šetřit. Největší podíl úspor, 10 miliard korun, připadne na ministerstva.

Tomáš MEDEK:
Peníze ale nechce ministr financí Miroslav Kalousek resortům přímo seškrtat. Výdaje by se měly zatím jen zmrazit. Kdyby se státní příjmy ve druhém pololetí vyvíjely lépe, bude možné prostředky opět uvolnit. Přístup ke všem úřadům je podle Kalouska stejný. Všechna ministerstva letos musí ušetřit 2,5 procenta výdajů, výjimkou je resort obrany.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Kde navrhuji zavázat o 900 milionů méně, a to proto, že v následujících letech bude postup vůči obraně daleko tvrdší než vůči ostatním jiným resortům, a to je ona priorita Věcí veřejných, aby z prostředků obrany byly částečně financovány platy učitelů.

Tomáš MEDEK:
Letošní rozpočtové škrty jsou podle Kalouska jenom rozcvička před úsporami, které přijdou příští rok.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Tam jsme se totiž zavázali koaliční smlouvou k úsporám ve výši 55 miliard. Až se to rozepíše do jednotlivých kapitol, tak jednotliví správci kapitol zjistí, že ten letošek je opravdu jenom rozcvička.

Tomáš MEDEK:
Tomáš Medek, Radiožurnál.

Věci veřejné nesouhlasí s plány vládních škrtů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Plány ministra financí ale narazily u Věcí veřejných. Podle nich jsou právě k jejich resortům nespravedlivé. Ministři Věcí veřejných se teď radí o dalším postupu. Na místě má Radiožurnál reportérku Kláru Bílou. Kláro, už známe výsledek?

Klára BÍLÁ:
Dobrý večer. Tak výsledek jednání zatím neznáme. Ministři Věcí veřejných stále ještě jednají o dalším postupu. Nicméně předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John před jednáním Radiožurnálu řekl, že plánované úspory jsou likvidací jeho resortu. Místopředseda strany a ministr školství Josef Dobeš zase přišel na jednání s tím, aby strana návrh úspor vetovala na zítřejším jednání vlády. Jeho resort totiž musí ušetřit nejvíce, a to víc než tři miliardy korun. Škrty by se podle ministra Dobeše dotkly i platů učitelů, a to je podle něj nepřípustné. Nicméně oba ministři chápou, že šetřit se musí. Podle nich by to ale mělo být spravedlivějším postupem. K jakému výsledku se ministři Věcí veřejných doberou, se dozvíme v pozdních večerních hodinách. Klára Bílá, Radiožurnál.

Podle Petra Nečase jsou vládní úspory spravedlivé

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zmrazení výdajů je ale podle premiéra Petra Nečase spravedlivé, protože se dotkne všech ministerstev.

Václava VAŘEKOVÁ:
Návrhy na zmrazení výdajů jednotlivých resortů jsou podle předsedy vlády Petra Nečase rovnoprávné a jednotlivé členové vlády si tak nemají na co stěžovat. Tak premiér reagoval na výtky Věcí veřejných. Podle Nečase je otázkou manažerských schopností každého ministra, jestli hospodaření i s napjatým rozpočtem zvládne.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já jsem od počátku vyhlašoval, že člověk, který není schopný manažersky jako šéf resortu zvládnout letošní rozpočet, případně další rozpočty, tak se zcela jaksi minul posláním, které má. Čili budeme o těchto věcech jednat a já jsem přesvědčen, že zvítězí rozpočtová odpovědnost.

Václava VAŘEKOVÁ:
O výši úspor bude vláda jednat ve středu. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Jan Fischer opouští Český statistický úřad

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Expremiér Jan Fischer opouští po více než 30 letech Český statistický úřad. V čele ho od prvního září vystřídá rektorka Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Iva Ritschelová, která už v tomto úřadě také roky pracovala. Dnes ji na tento post jmenoval prezident republiky Václav Klaus.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Prezident Václav Klaus poděkoval Janu Fischerovi za práci, kterou za desetiletí na tomto úřadě odvedl. Ivě Ritschelové pak doporučil, aby na dílo expremiéra navázala.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Abychom se mohli na statistický úřad spolehnout, abychom nedopustili jeho zpolitizování v tom, či onom směru.

Věra MASOPUSTOVÁ:
A i když, jak Iva Ritschelová přiznala, se v předsálí s hlavou státu dohodla, že nepadnou žádné sliby, přesto k jednomu z její strany došlo.

Iva RITSCHELOVÁ, budoucí předsedkyně Českého statistického úřadu:
Udělám skutečně všechno pro to, aby česká statistika byla minimálně tak kvalitní, jako je teď v tuhle chvíli.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Těžařská společnost BP oznámila rekordní ztráty za druhé čtvrtletí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Těžařská společnost BP oznámila rekordní ztráty za druhé čtvrtletí ve výši téměř 17 miliard dolarů. Může za to hlavně únik ropy do Mexického zálivu, který firmu stál už přes 32 miliard. BP proto hodlá rozprodat část svých aktiv na pokrytí ztrát. Společnost se také snaží zlepšit svůj obraz ohlášenou výměnou výkonného ředitele.

Ondřej BOUDA:
K 1. říjnu odejde Tony Hayward, který je kritizován za přístup k ekologické katastrofě v Mexickém zálivu. Nahradí ho Robert Dudley, který naopak záchranné práce úspěšně řídí. Ten sice ohlásil, že změní celkové chování managementu, ale společnost zároveň nastínila plán odepsat ztráty a pokuty za nehodu z daní. Nejvíc tak nakonec prodělá daňový poplatník, který tak přijde o zhruba 10 miliard dolarů. Odstupující Tony Hayward navíc pravděpodobně dostane roční plat a doživotní rentu, která se bude pohybovat někde okolo jednoho milionu dolarů ročně. Zároveň by měl získat místo v radě TNK BP, která operuje na Balkáně a v zemích bývalého Sovětského svazu. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Americké ministerstvo obrany vyšetřuje únik informací

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americké ministerstvo obrany vyšetřuje únik informací. Skutečnost, že internetová platforma WikiLeaks zveřejnila 90 tisíc tajných dokumentů, je podle Pentagonu šokující, i když jde většinou o starší materiály z let 2004 až 2009.

Geoff MORRELL, mluvčí Pentagonu:
Už teď běží rozsáhlé vyšetřování, abychom zjistili, kdo je za to zodpovědný.

Vít POHANKA:
Uvedl v rozhovoru pro stanici CBS mluvčí Pentagonu Geoff Morrell. Zatím se podle něj vyšetřovatelé soustřeďují na to, aby zjistili, jestli je v 90 tisících dokumentů něco, co by mohlo přímo ohrozit životy amerických vojáků. Po včerejších rozhořčených reakcích ale Pentagon i Bílý dům mírní rétoriku. Materiály zveřejněné WikiLeaks podle nich nepřinášejí o situaci v Afghánistánu žádné nové informace. Vít Pohanka, Český rozhlas Wasington.

Tři čeští generálové museli odejít kvůli špionážní aféře

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tři čeští generálové, kteří nedávno opustili armádu, museli odejít kvůli špionážní aféře. Jejich sekretářka předávala informace ruskému špionovi. Případ odhalila Mladá fronta DNES a okamžitě ho zaznamenala i zahraniční média. Zprávu bez komentáře rozšířila především tisková agentura Reuters. Podle ruských médií se není čemu divit, že je Česká republika předmětem poměrně intenzivního zájmu ruských výzvědných služeb.

Martin DORAZÍN:
Zpráva o dalším úspěchu ruské výzvědné služby a další ostudě české armády se šíří rychlostí Internetu. Většina zpráv ale vychází z informací agentury Reuters, která citovala odhalení deníku Mladá fronta DNES. Obšírně o případu informují ruská média. Zpravodajský server Lenta.ru připomíná, že ruského špiona zajímaly hlavně otázky amerického radaru, výzbroje české armády a dostavby jaderné elektrárny Temelín, o kterou má Rusko zájem. Server Utro.ru dodává, že tento skandál není podle všeho spojen s nedávnou ruskoamerickou výměnou špionů. Webové stránky Polit.ru připomněly, že vztahy mezi Českou republikou a Ruskem nejsou ideální a Praha v minulosti vyhostila sedm ruských agentů. Martin Dorazín, Radiožurnál.

V Praze jsou stovky problémových polských fanoušků

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Praze jsou stovky problémových polských fanoušků. Přijely na zápas předkola fotbalové Ligy mistrů mezi pražskou Spartou a Poznaní, který začne v půl deváté večer na Letné. Ze Staroměstského náměstí by se měli každou chvílí vydat pod dohledem policie směrem ke stadionu. A všechno sleduje i náš reportér Zbyněk Zikmund. Zbyňku, můžeš odhadnout, kolik fanoušků v ulicích asi tak je?

Zbyněk ZIKMUND:
Dobrý večer. Tady na Staroměstském náměstí se to doslova modrá. Fanoušků Lechu Poznaň je tady několik stovek. Postávají mezi sochou Jana Husa a Staroměstskou radnicí a každou chvíli by se měl průvod fanoušků vydat na cestu ke stadionu Sparty na Letné. Fanoušky bude doprovázet policie a půjdou po Pařížské ulici kolem bývalého Stalinova pomníku a přes Letenské sady až ke stadionu na ulici Milady Horákové. Ze vzduchu bude průvod monitorovat vrtulník. Policie zatím žádné vážnější problémy nezaznamenala. Vše zatím probíhá ve sportovní atmosféře. Před chvílí začali polští fanoušci společně skandovat a zpívat chorály, jak možná sami slyšíte. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
My všechno budeme sledovat a k zápasu Sparta Poznaň se ještě vrátíme i ve sportovních zprávách.

Praha a Moravský Krumlov se chtějí o dalším osudu Slovanské epopeje dohodnout

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Praha a Moravský Krumlov se chtějí o dalším osudu Muchovy Slovanské epopeje dohodnout. Potvrdily to dnes obě strany. Stěhování epopeje z Moravy do hlavního města zastavil moravskokrumlovský městský úřad vydáním předběžného opaření. Dílo kdysi věnoval Praze sám umělec, desítky let je ale vystaveno na zámku v Moravském Krumlově. Stanoviska obou stran zůstávají rozdílná. Praha žádá vrácení, Jihomoravský kraj trvá na morálním právu a ponechání díla v regionu. Podle krajského radního Václava Poška by se mělo jednat věcně a bez emocí.

Václav POŠEK, krajský radní:
Já si myslím, že naším cílem je to, aby se z této kauzy nestal nějaký "osobní" spor mezi Prahou, Jihomoravským krajem, případně městem Krumlov, protože pokud se z toho stane takovýto spor, tak samozřejmě žádná strana nechce, jak se říká, ztratit svou tvář, a to není dobrý základ k nějaké dohodě.

Goran Bregovič dnes vystupuje v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Slavný hudebník a skladatel Goran Bregovič dnes vystupuje v Praze. Můžete si ho poslechnout na pontonu na Vltavě mezi mostem Legií a Karlovým mostem. Srbský rodák se svatebním a pohřebním orchestrem zahraje ty nejveselejší skladby ze svého repertoáru. Diváci můžou poslouchat rytmy balkánské dechovky z obou břehů Vltavy, anebo z mostů. Goran Bregovič vystupuje v Praze poměrně často a má ji rád.

Goran BREGOVIČ, hudebník a skladatel:
Mám k Praze dlouhodobý a poměrně složitý vztah. Začínal jsem jako hudebník už v 17 letech, a to po striptýzových barech. A musím říct, že nejkrásnější dívky jsem potkal právě v Praze. Striptýzové bary byly tenkrát místem, kde se scházeli intelektuálové, umělci a spisovatelé, ne jako je tomu dneska.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Koncert přenáší živě i Český rozhlas Regina od půl osmé večer.

Přehled rozhovorů

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Deset miliard by měli ušetřit v rozpočtech svých resortů noví ministři. Muži Věcí veřejných ale tvrdí, že se po nich žádá příliš mnoho. Plánovaných rozpočtových úspor si všímá i komentátor Jan Macháček. A společnost BP mění šéfa. Poprvé v historii ji povede Američan. Taky o tom bude v této půlhodině řeč.

Koaliční vláda plánuje úspory na ministerstvech, Věcem veřejným se to nelíbí

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Koaliční vláda ještě nepředstoupila před Poslaneckou sněmovnu s programovým prohlášením a mezi jejími členy už to povážlivě skřípe. S ostrou kritikou rozpočtových škrtů z dílny ministerstva financí, podle kterých by měly resorty letos ušetřit ještě 10 miliard korun po 6 miliardách z prvního pololetí, vystoupili ministři za Věci veřejné. Předseda této strany Radek John tvrdí, že právě jejich úřady to bude stát nejvíc, a hrozí vetováním chystaných úsporných opatření. Premiér Petr Nečas ovšem oponuje. Výdajová dieta je podle něj ke všem resortům spravedlivá stejně. O tom, jak se během zítřejšího zasedání vlády zachovají, jednají ministři Věcí veřejných právě teď. Já jsem se Radka Johna ještě předtím zeptala, co přesně ho vedlo k tak razantním výpadům proti plánovaným rozpočtovým škrtům.

Radek JOHN, předseda strany Věci veřejné, ministr vnitra:
My samozřejmě chceme šetřit, samozřejmě budeme šetřit, ale připadá nám velmi nespravedlivý systém rozdělení mezi ministerstva. Náš návrh je, ať se to udělá stejně jako v roce 2009, kdy se odečetly mzdové a související výdaje a ze zbytku se potom šetřilo, protože specifika vnitra je, my máme 70 tisíc zaměstnanců, 60 procent rozpočtu jsou platy. My neumíme sáhnout na platy, nemám na to kompetenci, je tam služební zákon, vláda by musela měnit zákony. A prostě proč není uplatněn ten návrh stejně jako v roce 2009, kdybychom mnohem spravedlivěji všechny resorty šetřili. Takhle je to likvidační vůči ministerstvu vnitra.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy prohlašujete, že ten návrh škrtů chce rozvrátit ministerstvo vnitra. Koho podezíráte konkrétně?

Radek JOHN, předseda strany Věci veřejné, ministr vnitra:
On ho rozvrátí, protože ve chvíli, kdy tedy vláda bude muset říci 70 tisícům zaměstnanců ministerstva vnitra snižujeme vám platy přinese to velikou vlnu odchodů. Odejdou ty nejkvalitnější, sníží se kvalita péče o obyvatele, o bezpečnost, hasiči nebudou dojíždět včas a tak dále a tak dále, zatímco spravedlivé rozdělení je stejně jako v roce 2009 odečíst mzdové náklady a potom ze zbytku rovným dílem mezi ministerstva rozdělit. To pak umíme, pak umíme ušetřit ty stovky milionů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A podezíráte přímo ministra financí, pana Kalouska, že by chtěl tímto způsobem ministerstvo vnitra, jak vy říkáte, rozvracet?

Radek JOHN, předseda strany Věci veřejné, ministr vnitra:
No, tak nejen ministerstvo vnitra, ale i školství, protože to jsou ta dvě ministerstva, která mají ten problém s platy. Všechna ostatní mají pár zaměstnanců, takže nemusí sahat na platy a z provozu to snadno udělají. My máme na provoz jenom 10 miliard, 80 procent je zasmlouvováno, zbývají dvě miliardy. A máme ušetřit 1,2. To znamená prostě katastrofa v prosinci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A neuklidňuje vás ani oznámení ministra financí, že tyto resorty nebudou muset škrtat 10 miliard korun, že jde pouze o zmrazení, že pokud se bude vést v druhém pololetí lépe, pak budou tyto finanční prostředky opět k dispozici?

Radek JOHN, předseda strany Věci veřejné, ministr vnitra:
Tak tomu vůbec nevěřím. Tomu nevěří nikdo v této zemi. Tady je naprosto špatný výběr daní, za prvé. Za druhé, my už v tomto roce zmrazili, vázali jednu miliardu, takže kéž by se rozvázala ta, kterou už jsme dali letos. Letos nedalo ministerstvo obrany, když mi dali miliardu, a teď nedává zase. Znovu opakuji, spravedlivě je třeba říci, kdo musí platit platy, kolik má který resort zaměstnanců a z provozu všichni šetřeme rovným dílem, tam počítejme ty dvě a půl procenta.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Z čeho vycházíte, když tvrdíte, že to, co byste měli uspořit na ministerstvu vnitra, jde proti koaliční dohodě?

Radek JOHN, předseda strany Věci veřejné, ministr vnitra:
Ta vláda se jmenovala vláda rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci. Snad nikdo nevěří, že by se ještě dalo bojovat proti korupci ve chvíli, kdy saháme do platů odborníků, kdy nám odejdou ty nejlepší. Zapomeňme na název boje proti korupci v tom případě. A mimochodem vláda má své priority. Čili vláda musí říct, jestli priorita je zvýšení bezpečnosti a boj proti korupci, a vláda musí říct, jestli opravdu spravedlivě chce rozdělovat ten dluh, ke kterému se hlásíme. My umíme uspořit těch několik set milionů, to umíme, ale 1,2 je likvidační. Já bych nechtěl ten konflikt vyostřovat. Mně je jenom divné, že se to dozvídáme přes média. Normální vláda by si řekla na jednání toto je návrh tento, my bychom řekli návrh jiný, na vládě bychom se domluvili a výsledek by byl prezentován. Takhle jsou, je 70 tisíc příslušníků resortu vnitra, je úplně vyděšených v této chvíli, právě těmito vzkazy přes média, kdy se to dalo řešit ještě dohodou. Já vůbec nechápu, proč tady přes média si vzkazujeme věci, které má řešit vláda.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Premiér Nečas po dnešním pracovním obědě u prezidenta Klause odmítl výtky vaše a dalších ministrů z Věcí veřejných. Řekl, že netrpí víc než ostatní ministerstva. Budete se mu to snažit vyvrátit na zítřejším zasedání kabinetu?

Radek JOHN, předseda strany Věci veřejné, ministr vnitra:
Ale to jsou jednoduchá čísla. Jediná tři ministerstva, která mají mnoho zaměstnanců, jsou školství, vnitro a obrana. Obrana dostala výjimku, ta je sanovaná, to je bratříček ODS. A bratříček Věcí veřejných a druhý bratříček prostě má likvidační návrh, jak ušetřit v tomto roce tak strašné peníze. My manažersky umíme ušetřit při spravedlivém rozdělení stovky milionů, ale tohle je moc. Tohle je nespravedlivé.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pan premiér Nečas taky řekl, že kdo plánované škrty nezvládne, tedy neustojí, nemá ve vládě co dělat. Vztahujete to na sebe, nebo na ministry Věcí veřejných?

Radek JOHN, předseda strany Věci veřejné, ministr vnitra:
Ježišmarja, já nebudu ten, který rozvrátí resort ministerstva vnitra, ale myslím, že nikdo z Věcí veřejných nebude chtít být ve vládě, která by rozvrátila tento resort. Občané před volbami v průzkumu říkali, nejdůležitější je bezpečnost. Tato vláda přece nedá signál, bezpečnost není náš hlavní problém, bezpečnost není naše priorita. Čili myslím si, že nikdo z Věcí veřejných by nechtěl být v takové vládě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John a poslouchal ho ministr práce a sociálních věcí a taky místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Dobrý večer.

Jaromír DRÁBEK, místopředseda strany TOP 09, ministr práce a sociálních věcí:
Dobrý podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, vidíte to na vážnou roztržku mezi koaličními partnery ohledně těch rozpočtových škrtů potom, co jste slyšel pana Radka Johna?

Jaromír DRÁBEK, místopředseda strany TOP 09, ministr práce a sociálních věcí:
Tak já se přidržím toho, co říkal pan předseda John. Já si nemyslím, že bychom o takových závažných věcech měli tak exhaltovaně diskutovat prostřednictvím médií. Já si myslím, že ten přístup je systematický, že je to prostě 2,5 procenta z výdajů každého resortu a my se s tím musíme nějak popasovat. Ani ministerstvo práce a sociálních věcí není malý resort co do počtu zaměstnaných pracovníků, protože pod resort ministerstva práce a sociálních věcí patří 18,5 tisíce zaměstnanců. Takže já bych tady nechtěl házet taková čísla před veřejnost. To je skutečně kompetence vlády a vzhledem k tomu, že o tom budeme jednat na zítřejším jednání vlády, tak já věřím, že pokud to nebude přenášeno v přímém přenosu rozhlasem nebo televizí, tak že se ty emoce výrazně zklidní a že se budeme snažit dojít ke společné dohodě, jak skutečně naplnit ten termín vláda rozpočtové odpovědnosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Souhlasíte s tím, nebo jak se díváte na ten názor Radka Johna, že Věci veřejné jsou bité kvůli tomu, že nejsou tak těsně blízko nejsilnější koaliční straně ODS? On doslova řekl, že TOP 09 je jakýmsi bratříčkem ODS. Myslíte si, že jsou na tom bité Věci veřejné?

Jaromír DRÁBEK, místopředseda strany TOP 09, ministr práce a sociálních věcí:
Já to vůbec nebudu komentovat, protože takovýto způsob politické prezentace mi není vlastní. Já si myslím, že to je záležitost skutečně jednotlivých resortů a že jednotlivé resorty by měly případně na zítřejším jednání vlády předložit odborné argumenty a nikoliv používat silná slova, která mi připomínají spíše politikaření než odpovědný přístup k řízení státu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy konkrétně, pane ministře, jak se díváte na návrh Radka Johna, aby se postupovalo podle plánu z roku 2009, tedy aby byly vyjmuty z těch škrtů nejprve mzdové náklady a teprve potom se z té částky, která zbyde, začalo šetřit. Podle něj by to bylo spravedlivější.

Jaromír DRÁBEK, místopředseda strany TOP 09, ministr práce a sociálních věcí:
Ale však on sám řekl, že by to sice bylo spravedlivější, ale že by to znamenalo, že by jednotlivé resorty uspořily mnohem menší částku peněz, než kterou je potřeba uspořit. A pokud se podíváme na předpokládaný deficit státního rozpočtu, respektive jeho navýšení podle posledních čísel, tak prostě nevystačíme jenom se škrtáním provozních výdajů, pokud do něho nezahrneme i mzdové prostředky. To lze spočítat na velmi jednoduchých číslech. Pokud chceme být vládou rozpočtové odpovědnosti, prostě musíme sáhnout i do mzdových prostředků. Jiná cesta není.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A vám, pane ministře, nedělá problém najít někde 2,5 procenta z toho celkového rozpočtu, které budou zmrazeny?

Jaromír DRÁBEK, místopředseda strany TOP 09, ministr práce a sociálních věcí:
Mně to samozřejmě dělá velký problém, nicméně pokud jsme na sebe vzali tu odpovědnost v současné ekonomické situaci vyvést stát z toho neblahého stavu veřejných financí, tak prostě taková opatření musíme udělat a je potřeba k tomu tu odvahu najít. Myslím si, že je to i právě důvod, proč nám většina občanů dala důvěru ve volbách, a my tuto důvěru musíme naplnit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Shrnuje ministr práce a sociálních věcí a taky místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Díky, že jste si udělal čas, na shledanou.

Jaromír DRÁBEK, místopředseda strany TOP 09, ministr práce a sociálních věcí:
Na shledanou.

Plánované rozpočtové úspory vlády a hledání nových příjmů do rozpočtu

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vláda nemá v úmyslu jen šetřit. Hledá taky zdroje, ze kterých by mohla čerpat nové prostředky do rozpočtu. Nad jedním z nich se v dnešní poznámce Ozvěn zamýšlí Jan Macháček, komentátor Respektu.cz

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu.cz:
Podle Hospodářských novin vláda zkoumá, jak získat do krizového rozpočtu peníze ze státních firem. Na jejich účtech totiž leží odhadem nejméně osm miliard korun a dalších celkově až 10 miliard by kabinet během čtyřletého volebního období mohl získat odčerpáváním zisku ze státních podniků. Konkrétní plán už chystá ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS, jenž chce získat zdroje hlavně ze státních Lesů České republiky a Budějovického Budvaru. K tomu je ovšem třeba změna legislativy. Nový náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček tvrdí, že k čerpání peněz ze státních podniků je třeba specielní zákon, který se týká těch podniků, které nejsou akciovými společnostmi. Kromě toho se proslýchá, že vláda uvažuje také o privatizaci některých podniků, například Budějovického Budvaru. Podívejme se na to podrobněji. Přijetí zákona je jedna komplikace. Komplikace druhá jsou fiskální pravidla Evropské unie a dalších organizací, jejichž je Česká republika plnohodnotným členem. Jde totiž o to, aby tento příjem rozpočtu byl také jako příjem rozpočtu uznán. V podstatě platí, že existují dva druhy příjmů, příjmy regulérní, předvídatelné, každý rok se víceméně pravidelně opakující. Klasickým regulérním příjmem jsou daně všeho druhu, zvláště v období, kdy je ekonomický vývoj klidný a v zásadě dobře předvídatelný. Oproti tomu jsou neregulérním a jednorázovým příjmem rozpočtu příjmy privatizační. Privatizovat lze pouze jednou, proto platí, že jednorázové privatizační příjmy lze použít pouze na jednorázové výdaje, a to je v zásadě pouze mimořádná splátka státního dluhu, pokud ji tedy smlouvy mezi dlužníkem a věřitelem umožní. Neregulérní rozpočtové příjmy nemohou ale snížit rozpočtový schodek v mezinárodně uznatelném účetnictví. A o snížení schodků jde asi ve vládních snahách především. Kde v tomto ohledu stojí dividenda? Regulérní dividenda ze státního podílu v nějakém podniku je regulérním příjmem státního rozpočtu. Mimořádná dividenda také může být regulérním příjmem. Pokud se ale nějaké firmě nashromáždily na účtech velké prostředky v podstatě jednorázově, dovedu si představit, že takový příjem nemusí být jako pravidelný a udržitelný příjem uznán. Na úspěch této akce bych tedy úplně nevsázel. V zásadě by bylo nejlepší, kdyby vlády nečarovaly, ale dělaly to, co rozumné nadnárodní instituce od OECD po Mezinárodní měnový fond říkají pořád. Část fiskální konsolidace musí činit škrty, část ale musí pocházet ze zvýšení daní. Potíž je v tom, že před komunálními volbami nechtějí politici z vládní koalice o zvyšování daní ani slyšet, a proto vymýšlejí a zkoušejí všechna možná i nemožná kouzla. Jenže poslouchat nadnárodní instituce znamená zbavit se ideologie, alespoň na chvíli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poznamenává Jan Macháček z Respektu.

Společnost BP vyčíslila rekordní ztráty, plánují se v ní personální změny

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Těžařská společnost BP bilancuje dosavadní ztráty, které utrpěla po havárii na ropném vrtu v Mexickém zálivu. Od dubna do června ji to stálo 17 miliard dolarů, to je nejvíc, o kolik kdy přišla za jedno čtvrtletí firma registrovaná v Británii. A ekologická katastrofa způsobila zemětřesení i v čele firmy. Dnes bylo potvrzeno, že post generálního ředitele opouští Tony Hayward a poprvé usedne do tohoto křesla Američan Bob Dudley, muž, který momentálně řídí operaci, v jejímž rámci se BP snaží zastavit únik ropy do moře a likvidovat ekologické škody. Do Londýna zdravím našeho spolupracovníka Ivana Kytku. Dobrý den.

Ivan KYTKA:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tony Hayward odchází, jak zní okřídlená fráze, po vzájemné dohodě. Za jakých podmínek a byla jeho pozice opravdu neudržitelná?

Ivan KYTKA:
Tak byla neudržitelná, pokud si BP chtěli ponechat jaksi svá aktiva a možnost dalšího rozvoje ve Spojených státech. Bylo jasné, že s tímto mužem v čele bude všechno pro společnost tam mnohem, mnohem těžší. Odchází za velice velkorysých podmínek. Od svého věku 55 let může čerpat penzi ve výši 50 tisíc liber měsíčně, tedy asi 30 tisíc liber, milion korun měsíčně, což je velice velkorysé na britské podmínky. A mimochodem, vzbudilo to pozornost mezi americkými akcionáři.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdo je vůbec nástupce Tonyho Haywarda. Čím si vysloužil povýšení Bob Dudley?

Ivan KYTKA:
Tak jednak se mu daří v té operaci v Mexickém zálivu. Přišel do BP v roce 1998, kdy firma převzala velkou americkou konkurenční firmu, společnost Amoco. "Proslavil se" před dvěma lety v roce 2008, kdy BP vedla velký spor s ruskými daňovými a dalšími úřady ohledně dalšího osudu společného podniku s TNK. Tam byl vlastně Bob Dudley jako šéf toho společného podniku za stranu BP a řídil tu společnost pět měsíců z utajeného místa. Sám Tony Hayward o něm hovoří jako o ministru zahraničí, či velvyslanci BP pro mezinárodní vztahy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A slibuje si od něj tedy společnost BP hodně? On sám, jen připomenu, prohlásil, že je třeba najít nový přístup k zajištění bezpečnosti ropných vrtů. Takže jaká jsou očekávání?

Ivan KYTKA:
Jsou samozřejmě očekávání, že jaksi tu nechvalnou pověst, kterou má BP především ve Spojených státech, pokud jde o počet a následky ropných havárií tam v Mexickém zálivu, jakkoliv katastrofická a velká, tak není zdaleka první, že se mu podaří jaksi zlepšit dodržování bezpečnostních předpisů a vůbec péči o životní prostředí. To je ten hlavní bod. A pochopitelně počítá se také s restrukturalizací firmy. Ona bude muset prodat některá aktiva. Sám Bod Dudley řekl, že počítá s tím, že BP do budoucna bude menší společností, nicméně finančně stále úspěšnou, pokud jde o obrat a budoucí zisky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A jak se chce nový generální ředitel BP, tedy budoucí generální ředitel, vypořádat se ztrátami, které zatím společnost eviduje, kolem 17 miliard dolarů za čtvrt roku, to je ohromná částka.

Ivan KYTKA:
Ano a samozřejmě souvisí s těmi náhradami škod v Mexickém zálivu. Počítá se, že 20 miliard dolarů půjde na kompenzace a dalších 12 miliard dolarů budou stát ty čistící práce. V podstatě existuje už plán, který počítá s prodeji aktiv, které má BP po světě, ať už se jedná o budoucí naleziště například při pobřeží Vietnamu, nebo Egypta. A dnes vlastně oznámili další plán, podle kterého by během příštích 18 měsíců mělo BP prodat majetek celkem za 30 miliard dolarů, tedy zhruba ta částka, kterou bude muset vynaložit na úklid v Mexickém zálivu a na kompenzace pro obyvatele pěti amerických států při pobřeží.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Upřesňuje z Londýna náš spolupracovník Ivan Kytka. Díky za informace, na shledanou.

Ivan KYTKA:
Hezký večer.

Plány na vládní úspory vyvolaly spor v koalici

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Radiožurnál vysílá zprávy. Plány ministerstva financí na úspory v jednotlivých resortech vyvolaly spor v koalici. Nelíbí se Věcem veřejným. Podle jejich předsedy a ministra vnitra Radka Johna je nehorázné, že škrty, jak je navrhuje Miroslav Kalousek, se nejvíc dotknou právě jejich ministerstev, dopravy, vnitra a školství. Nevyloučil proto, že na zítřejším zasedání vlády bude plán úspor vetovat. Podle Kalouskovy vize si budou muset ministerstva poradit nejen s krácením výdajů jednotlivých kapitol státního rozpočtu za 12 miliard korun, ale celkem se bude jednat o výdajích za zhruba 21 miliard. Ministerstvo financí chce letos udržet deficit veřejných financí do 5,3 procenta hrubého domácího produktu.

Postup ministra kultury při výběru nového šéfa Národní galerie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr kultury Jiří Besser by se měl už příští týden rozhodnout, jak bude postupovat ve výběru nového šéfa Národní galerie, který by měl nahradit Milana Knížáka. Koncem týdne se chce ministr sejít se členy výběrové komise a pak se rozhodne, jestli vypíše nové výběrové řízení, anebo se bude řídit jejich doporučením.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Nový šéf resortu kultury už dříve Českému rozhlasu řekl, že může vypsat nové výběrové řízení na šéfa Národní galerie. Nejdřív se ale chce seznámit s názory členů komise, která jako nejvhodnějšího kandidáta vybrala historika umění Jiřího Fajta. Chce se o tom pobavit také se svým předchůdcem Václavem Riedelbauchem, který nechal rozhodnutí na něm a doporučil mu mimo Fajta také šéfa Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Laura Dekkerová může zkusit obeplout zeměkouli jako nejmladší člověk v historii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čtrnáctiletá Laura Dekkerová může zkusit obeplout zeměkouli jako nejmladší člověk v historii. Dosud jí v tom bránilo rozhodnutí soudu zdůvodněné obavami o její bezpečnost. Proti cestě byla také Lauřina matka, zatímco otec s ní souhlasil. Matka před deseti dny změnila názor a plavbu dnes dívce povolil i soud v Nizozemsku. Laura se má na cestu vydat asi za dva týdny.

Přesně před 57 lety skončila korejská válka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přesně před 57 lety skončila korejská válka. 27. července 1953 podepsaly bojující strany dohodu o příměří. Mírová smlouva ale dosud uzavřena nebyla. Napětí na Korejském poloostrově se navíc opět stupňuje. Reakcí na potopení korvety Čchonan je i současné americkojihokorejské vojenské cvičení. Pchjongjang na druhé straně údajně připravuje další jaderný test.

Robert MIKOLÁŠ:
Zatímco si u vojenských památníků v Soulu i Pchjongjangu lidé připomněli památku padlých, v Japonském moři třetím dnem pokračuje americkojihokorejské vojenské cvičení Invincible Spirit shazováním protiponorkových bomb. Manévry jsou odpovědí na březnové potopení korvety Čchonan severokorejským torpédem. Pchjongjang však jejich uspořádání ostře kritizuje. Navíc severokorejský list Čosun Simbo vycházející v Japonsku varuje amerického prezidenta Baracka Obamu, že režim Kim Čongila může uskutečnit novou jadernou zkoušku. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

Přehled následujících rozhovorů

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Příběh Muchovy Slovanské epopeje pokračuje. Zástupci Jihomoravského kraje podpořili ve sporu Moravský Krumlov. Zeptám se proč. Praha se chystá na fotbalový zápas Poznaň Sparta. Jak ho poznamenají tvrdá fanouškovská jádra z obou stran? A z jakých důvodů protestují ekologové proti novému územnímu plánu města Olomouc? Na to všechno se dnes ještě zaměříme.

Spor o Muchovu Slovanskou epopej

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
"Slovanskou epopej si vzít nedáme, máme na ni morální právo," vzkázala dnes do Prahy jihomoravská krajská rada. Na mimořádném jednání se zabývala plánovaným převozem životního díla Alfonse Muchy z Moravského Krumlova, kde byla vystavena celá desetiletí, do metropole, kam podle zdejších radních patří. Stěhování 20 pláten epopeje včera pozastavila krumlovská radnice, když vyhověla žádosti Muchovy rodiny. Dnes tedy Krumlovské podpořil i kraj. Zástupci Prahy se prý chtějí s Moravany domluvit. Povede se to? Náměstkem jihomoravského hejtmana pro kulturu je Václav Božek. Dobrý večer.

Václav BOŽEK, náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A zdravím taky Ondřeje Pechu, pražského radního pro kulturu. Dobrý večer.

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Hezký večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane náměstku Božku, od čeho odvozujete morální nárok na Muchovu epopej?

Václav BOŽEK, náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu:
Tak já si myslím, že to, že ta moravská Slovanská epopej byla v Moravském Krumlově uložena 60 let a z toho téměř 50 let tam byla vystavena, tak si myslím, že ta záchrana tohoto díla právě uvozuje to morální právo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy jste se prý na dnešním zasedání rady Jihomoravského kraje ani nezabývali tím, komu epopej patří. To je ale základní věc, ne?

Václav BOŽEK, náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu:
No, komu epopej patří, o tom nepochybně bude rozhodovat soud a z hlediska kraje to není záležitost samosprávy. To je věc přenesené působnosti, čili do toho my nemůžeme mluvit. My jsme se skutečně zabývali jenom tou záležitostí, záležitostí vystavení té epopeje a myslíme si, že se určitě můžeme s městem Praha domluvit na nějakém rozumném řešení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Pecho, jako člen pražské rady vidíte prostor pro dohodu, po které teď tady volá pan náměstek? Vy chcete poslat do Moravského Krumlova dopis se svými argumenty. Takže jeden, dva, pokud byste také mohl zmínit, jeli to možné.

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Argumenty. /nesrozumitelné/ seznámen se všemi stanovisky i Muchových dědiců, tak vlastně či dříve, nebo později všichni chtějí Slovanskou epopej aby byla vystavena ve vlastním pavilonu v Praze. Takže já...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ten vlastní pavilon zatím Praha nemá.

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Vlastní pavilon zatím Praha nemá. Na tom samozřejmě pracujeme, to je věc další. Nicméně já bych chtěl jenom k tomu podotknout. My se samozřejmě nebráníme nějakému rozumnému řešení a kompromisu s tím, že klíčem dle našeho názoru, a tím by se měla zabývat krajská rada, klíčem k problémům Moravského Krumlova a jejich budoucnosti není Slovanská epopej dle našeho názoru, ale stav zámku v Moravském Krumlově. A tam si myslím, že by se měl spíš teda upřít teda pana kolegy z Jihomoravského kraje i tamních radních z Moravského Krumlova. To je klíč...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Špatný stav zámku myslíte? Špatný stav zámku.

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Ano, špatný stav zámku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Škodí podle vás Muchově epopeji?

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Myslím, že celkovému obrazu, jak je vystavena Slovanská epopej, samozřejmě škodí. Myslím si, že ten stav...

Václav BOŽEK, náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu:
To bych se zásadně ohradil. To rozhodně není pravda. Ta Muchova epopej je tam vystavena skutečně desítky let a je o ni pečováno. Čili ty prostory, v kterém je ta epopej vystavena, vůbec neškodí, naopak vyhovují tady tomuto dílu. Jestliže Praha teď hledá nějaký zástupný argument, že, dejme tomu, to okolí zámku, nebo ty prostory, které dnes nejsou používány pro tu výstavu, pro tu expozici, jsou ve špatném stavu, tak já si myslím, že to je naprosto mimo. A je to hledaný argument, který nepoužila Praha po celou dobu, kdy platila ta smlouva o zapůjčení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Pecho, je to jen zástupný argument, proč by Praha chtěla přesouvat epopej do Prahy? Je pravda, že desetiletí o to nestála, teď najednou ano.

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Toto je samozřejmě bohapustá lež. Praha stála o to, aby Slovanská epopej v uplynulých 20 letech po revoluci, nemluvím, prosím vás pěkně, o době totality, kdy samozřejmě komunisté považovali toto dílo za přežitek buržoazie a podobně a nechtěli samozřejmě ho v Praze, ale novodobá reprezentace Prahy se snaží, dokonce jsme měli i narýsovaný pavilon, měli jsme na to finanční prostředky. Bohužel zasáhly nás povodně a další věci, takže my jsme ty prostředky museli dát někam jinam. Takže Praha se snaží. To je naprostá lež, že se nesnaží. Snaží se umístit Slovanskou epopej v důstojných prostorách v Praze celá léta a samozřejmě...

Václav BOŽEK, náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu:
Já jsem neříkal, že se Praha nesnaží. Já jsem řekl, že po celou dobu, kdy byla vystavena epopej v Moravském Krumlově, nezazněl argument o špatném stavu prostoru, v kterém je vystavena...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ten se vám zdá teď účelový, pane náměstku?

Václav BOŽEK, náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu:
No, nepochybně. Na druhé straně, vždyť celou dobu se hovořilo o tom, až bude mít Praha vystavený pavilon, nebo postavený pavilon pro tuto expozici, tak samozřejmě /nesrozumitelné/ to, že bylo přáním mistra, aby byla tato epopej vystavena v tomto zvláštním pavilonu. To znamená, co se teď změnilo, proč nemůže být smlouva s Moravským Krumlovem prodloužena až do doby, kdy bude ten důstojný stánek v Praze postaven?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já se obávám, pane Pecho, že se budeme točit stále na tom stejném argumentu, že podle vás smlouva nemůže být prodloužena kvůli špatnému stavu, je to pravda, zámku?

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Ta smlouva samozřejmě prodloužena není, protože...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říkám, nemůže být prodloužena, ano.

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
...stav zámku, stav zámku podle mého názoru a podle názoru radních neumožňuje důstojné vystavení. K tomu se Praha zavázala.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A viděl byste alespoň, já se omlouvám, ale ráda bych položila otázku. Viděl byste, pane Pecho, alespoň třeba možný kompromis v tom, že by se načas epopej vrátila do Prahy, nebo skončila v Praze a pak se zase vrátila do Moravského Krumlova?

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Já to, prosím vás pěkně, nevidím, protože my opravdu pracujeme na novém pavilonu. A do té doby, než bude nový pavilon postaven, tak se domníváme, že nejvhodnější prostora je jiná prostora v Praze, je Dvorana Veletržního paláce na to vystavení, kde už notabene Slovanská epopej vystavena byla v roce 1928 za účasti Alfonse Muchy. Jeví se nám to jako nejdůstojnější místo na území celé republiky na vystavení tohoto díla a na půdě Národní galerie. To je prostě fakt, s kterým se nedá nic dělat.

Václav BOŽEK, náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu:
No, tak já si myslím, že to fakt není, protože říkat teď, že umístění v Moravském Krumlově je nevhodné, to je prostě lež. Všechny řeči o špatném stavu zámku nejsou pravdivé. Naopak to přemístění té epopeje, celý transport, umístění v provizorních prostorách, které na to nejsou teďka uzpůsobeny, to ji právě poškodí. Proč nemůže být, proč nemůže expozice pokračovat do té doby, než Praha skutečně postaví ten specielní pavilon, o který usiluje?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Diskuse asi bude pokračovat. V našem pořadu se zástupci obou stran nedohodli. Uvidíme, jak tomu bude nadále. Já děkuji radnímu, pražskému radnímu pro kulturu a ochranu památek Ondřeji Pechovi a taky náměstkovi jihomoravského hejtmana pro kulturu Václavu Božkovi, že se zúčastnili vysílání Radiožurnálu. Na shledanou.

Václav BOŽEK, náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu:
Děkuji, na shledanou.

Ondřej PECHA, pražský radní pro kulturu:
Na shledanou.

V Praze je několik tisíc polských fotbalových fanoušků

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pražská policie má menší manévry. Do města dorazilo několik tisíc fotbalových fanoušků z polské Poznaně. Jejich tvrdé jádro provází pověst jedněch z nejostřejších, nejnebezpečnějších fotbalových utlras v Evropě. Vpodvečer se vydali z centra města nahoru na Letnou, kde se za pár hodin utká jejich klub Lech Poznaň se Spartou ve třetím předkole Ligy mistrů. Příznivce polského šampiona doprovázel při cestě Prahou i nás reportér Zbyněk Zikmund. Dobrý večer.

Zbyněk ZIKMUND:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Asi zřejmě stále doprovází. Zatím, zdá se, vše obešlo se bez konfliktů, nebo je to jinak?

Zbyněk ZIKMUND:
Ne, přesně tak. Zatím se všechno obešlo bez konfliktů. Celý dav fanoušků, několikasethlavý, možná několikatisícový dav fanoušků se vydal zhruba ve čtvrt na sedm ze Staroměstského náměstí a za doprovodu policie, možná jak slyšíte policejního vrtulníku, došel až sem ke stadionu Sparty na pražskou Letnou. Tady u vchodu 4 se teď fanoušci srotili a budou postupně vpouštěni dovnitř po důkladné bezpečnostní kontrole. Je určitý problém s tím, že podle některých informací část fanoušků nemá platné vstupenky, takže se čeká na to, jestli s tím vznikne nějaký problém a jak se to tady bude na místě řešit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jaké síly nasadila policie, aby dovedla polské fanoušky na sparťanský stadion? A pacifikovala případné chuligány, zasahovala?

Zbyněk ZIKMUND:
Policie nasadila tradiční prostředky, jako je právě vrtulník, jako jsou jezdci, policejní jezdci na koních, jako jsou psovodi se psy. Byli tady policejní těžkooděnci, byl tu nasazen i antikonfliktní tým. A co já jsem měl možnost vidět, tak k žádným problémům, k žádným konfliktům nedošlo. Policie opravdu jenom doprovázela polské fanoušky a zatím k žádnému konfliktu nedošlo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vše sleduje náš reportér Zbyněk Zikmund. Díky za aktuální informace, na shledanou.

Zbyněk ZIKMUND:
Na slyšenou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na druhé lince je ředitel cizinecké policie Vladislav Husák, dobrý večer.

Vladislav HUSÁK, ředitel Cizinecké policie ČR:
Dobrý podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane řediteli, nakolik se při dohledu na tyto fanoušky, tedy na fotbalové rowdies podílejí vaše složky?

Vladislav HUSÁK, ředitel Cizinecké policie ČR:
Tak služba cizinecké policie vytváří vždy při takovýchto opatřeních určitý filtr v příhraničí za předpokladu, že ty zápasy sehrají týmy ze sousedních států. A stejným způsobem se to řešilo i v tom dnešním opatření, v tom dnešním bezpečnostním opatření, kdy jsme měli naše síly a prostředky v první části v příhraničí s Polskou republikou a v druhé části na území hlavního města Prahy jako podpůrné jednotky pro aktivity krajského ředitelství Praha.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Máte už informace, v kolika případech, za jakých okolností museli vaši lidé zasahovat, jestli museli tedy samozřejmě?

Vladislav HUSÁK, ředitel Cizinecké policie ČR:
Tak při tom nájezdu do České republiky jsme kontrolovali v podstatě velké množství těchto fanoušků. Při těch kontrolách nedošlo k nějakým mimořádnostem, k žádným excesům. Faktem je, že jsme zjistili čtyři fanoušky, kteří neměli patřičné doklady, takže jsme s nimi tuto situaci řešili. Jeden fanoušek v rámci správního řízení neměl být na území České republiky a z toho důvodu jsme proti němu zahájili úkony v rámci trestního řízení pro podezření z trestného činu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Do jaké míry spolupracujete s polskou stranou? Máte třeba k dispozici fotky těch nejvyhlášenějších, nejobávanějších chuligánů, kteří se hlásí ke klubu Lech Poznaň?

Vladislav HUSÁK, ředitel Cizinecké policie ČR:
Tak spolupráce s polskou stranou je vlastně naším základním pilířem pro úspěšné zvládnutí takovýchto bezpečnostních opatření. Spolupracujeme velice úzce, vzájemně si vyměňujeme informace samozřejmě prostřednictvím našich specialistů na divácké násilí. Disponujeme určitým množstvím údajů, jmen k osobám, které měly v tomto ranku určité problémy, a k osobám, které by se na území České republiky neměly dostat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy jste měl, pane řediteli, příležitost vyzkoušet si, podívat se, tak říkajíc, z první ruky na to, jak se udržuje pořádek při velkých fotbalových akcích, mezinárodních šampionátech. Co se dá z těchto zkušeností uplatnit při podobných příležitostech, jaká je dnes?

Vladislav HUSÁK, ředitel Cizinecké policie ČR:
Tak já si myslím, že v první řadě je třeba dbát určitého vyměňování, nebo vzájemné informovanosti mezi policejními složkami. To si myslím, že je základ toho úspěšného zvládnutí bezpečnostních opatření. Jestliže disponujeme informacemi o tom, kteří problémoví fanoušci těch jednotlivých klubů se chystají na cestu a následně se jim tato aktivita nějakým způsobem překazí a oni nedojedou do cíle toho konání zápasu, tak si myslím, že je z poloviny vyhráno. No, a ta druhá část, to už je vlastně řešení toho bezpečnostního opatření přímo na místě samém. A myslím si, že česká policie jako celek je natolik sofistikovaný útvar, že je schopna prostě tyto věci řešit. A ten dnešek je toho zářným příkladem. Zatím nedošlo k žádným zásadním problémům a myslím si, že tak by se tato bezpečnostní opatření měla zvládat, protože jak říká klasik, u policie žádný zákrok dobrý zákrok.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká ředitel cizinecké policie Vladislav Husák. Díky, na shledanou.

Vladislav HUSÁK, ředitel Cizinecké policie ČR:
Mějte se pěkně, na shledanou.

Stane se Olomouc zabetonovaným městem?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Skončí město Olomouc opravdu jako mladá dívka s kyticí zlatých klasů, kterou dnes aktivisté Hnutí Duha symbolicky zalili do betonu? Podle ekologů to může způsobit nový územní plán, který údajně upřednostňuje další zástavbu na úkor zeleně. Olomoucký primátor to odmítá a tvrdí, že místní se zabetonování bát nemusejí. O svoje názory nebo dotazy se můžete podělit i vy. Pište nám buď emailem na adresu ozvenydne@rozhlas.cz, nebo SMSkou ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 9077704. Pozvání do diskuse přijali primátor Olomouce Martin Novotný, dobrý den.

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
Pěkný večer z Olomouce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A koordinátor olomoucké pobočky Hnutí Duha Miroslav Kutal. Dobrý den.

Miroslav KUTAL, koordinátor olomoucké pobočky Hnutí Duha:
Přeji taky dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Kutale, jaké hlavní výhrady máte vůči novému územnímu plánu Olomouce?

Miroslav KUTAL, koordinátor olomoucké pobočky Hnutí Duha:
Tak tím hlavním podobem, navržené podobě územního plánu je celkový úbytek stávající zeleně, fungujících rekreačních zón na úkor různých developerských projektů umístěných na nejornější půdě, nebo dokonce místo lesní půdy. Dalším problémem jsou nové silnice a různé pochybné propojky, které přinesou hluk a exhalace do dosud klidných čtvrtí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane primátore, to jsou ty hlavní výhrady, vy je určitě znáte. Jak se díváte na tato tvrzení, že radnice města Olomouc upřednostňuje hlavně developerské firmy před zájmy obyvatelů Olomouce?

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
Tak já bych chtěl hlavně zdůraznit to, že my už zhruba rok a půl ten územní plán komunikujeme s olomouckou veřejností, takže v tom smyslu i vyjádření a názory Hnutí Duha vítáme jako příspěvek do té diskuse. To, že člověk vítá příspěvek do diskuse, ještě nemusí nutně znamenat, že s ním souhlasí. Já si myslím, že ty argumenty se jednoduše a prostě a dokonce prokazatelně nezakládají na pravdě. My naopak jako jakési klíčové téma toho územního plánu vidíme právě rozvoj zelených ploch. Základní strategií je rozvoj dvou zelených klínů kolem řeky Moravy, které to město, do něho pronikají ze severu a z jihu, které dnes mají nějakou podobu a my je chceme ještě rozšířit. Myslím si, že je naprosto bezprecedentní, že v Olomouci, bezprecedentní za moderní historii by měly vzniknout dva nové lesní, či přírodně lesní komplexy, které se jmenují Holický les a Slavonínský les a měly by výrazně zlepšit kvalitu životního prostředí obyvatel v těchto docela zatížených městských částech. Pokud jde, ještě řeknu jeden argument. Plánujeme zároveň vytvoření úplně nového zeleného prstence kolem města ve východním směru, ve směru tedy, řekněme, který Olomoučané znají jako směr na Prostějov, či na Konicko. Pokud jde o tu vstřícnost k developerům. Zase si myslím, že to prostě objektivně není pravda. Příklady, které se uvádí, jsou třeba příklady dalšího rozvoje bytové zástavby v lokalitě, která se jmenuje Slavonín sever, což je v podstatě dnes obilné pole, které je obkrouženo panelovými domy a ti lidé se na to obilné pole dívají ze svých paneláků a z druhé poloviny ho lemuje městská část Slavonín. Takže je to takové obilné pole uprostřed města.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Které se podle vás nabízí k zástavbě?

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
Já si myslím, že se nabízí k zástavbě a že i racionální si myslel, že městem, dneska uprostřed města budou jezdit kombajny a kosit tam obilí, nebo že tam bude nějaká jiná zemědělská činnost. Čili já si myslím...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já rozumím vašim argumentům, pane primátore.

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
...tak kdyby to byla pravda, ale myslím si, že to tak není.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Chci se zeptat, pane Kutale, to jsou úplně diametrálně odlišná stanoviska na územní plán. Mě zaujala jedna věc. Tady pan primátor řekl, že ta diskuse je otevřená, že skutečně využívají výhod veřejné komunikace na tom novém územním plánu. Vám se nezdá dostatečná možnost, jak jim zasáhnout do tohoto dokumentu?

Miroslav KUTAL, koordinátor olomoucké pobočky Hnutí Duha:
Tak my tu vítáme tu diskusi, kterou město zahájilo. Vnímáme i pozitivně to, že město například prodloužilo termín na připomínek o jeden měsíc, nicméně probrat se všemi těmi dokumenty, což je více než 650 stránek, je poměrně náročné. Ale k těm jednotlivým výhradám. Tak co se týče těch zelených kruhů, tak to jsou v současné době již existující prvky. Jeden z nich tvoří právě olomoucké parky, které je téměř dokončují. A ten druhý, vnější půlkruh, to jsou v podstatě existující prvky, které dneska existují.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy se nebudou rozšiřovat podle vašeho názoru, jak říkal pan primátor?

Miroslav KUTAL, koordinátor olomoucké pobočky Hnutí Duha:
Ne. Tam dojde k zástavbě ve dvou lokalitách. Je to oblast Tabulového vrchu, na nové ulice, která je dnes hodně využívaná k rekreaci. Je to takzvaný zelený horizont města. A právě tento horizont má být zastavěn a vytvořena nová rekreační zóna někde úplně jinde. Takže město sice proklamuje to, že vytvoří nové zóny, ale zároveň zničí ty současné, fungující, místo kterých vznikne teda nová zástavba. Nevím, jestli panu primátorovi vadí to, že lidé z paneláku pozorují obilné pole. Může to být jeho subjektivní názor, ale tato jakoby díra ve městě, jak se to místo Slavonín sever, nebo Povel nazývá, může být dobrou rekreační zónou. Takže my spíše prosazujeme, pokud ta zóna nebude mít zemědělské využití, tak například vybudování nějakého parku. A myslíme si, že to bude přínosnější než vybudování parku někde úplně v periférii, kde ho bude využívat minimum lidí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane primátore, nebylo by přeci jen užitečnější vybudovat novou zástavbu třeba na místě takzvaných brownfields, tedy průmyslových, nevyužívaných průmyslových ploch a ne na zelených plochách?

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
Dokonce si myslím, že to odpovídá naprosto naší strategii. My máme takových brownfieldů ve městě několik. Jeden se jmenuje bývalá továrna Milov. A když je chceme, tyto brownfieldy nějakým způsobem urbanisticky využít, tak je to mimochodem právě Hnutí Duha, které proti tomu protestuje a i tam by chtělo ty parky. Ono je to totiž všechno otázka proporcí. Kdyby ten územní plán skutečně znamenal nějaké velké rozvíjení ať už bytové, nebo komerční zástavby do té skutečně volné krajiny, pak bych já řekl, že s tím také nesouhlasím. Ale zrovna u toho Slavonínu sever, pokud jako zodpovědný primátor mám umožnit tomu městu nějaký rozvoj, tak mi to přijde jako docela rozumný "trade off". Vždycky je všechno něco za něco. A pokud mám říct, kde mě to nejmíň bolí, tak je to zrovna v této lokalitě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nezní to ale logicky, že by třeba právě tam, kde lidé bydlí, měli mít zelenou plochu, aby tam nevznikaly další doby? Zachovat to, co je přírodou, alespoň třeba ve formě parku?

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
To je vždycky právě ten pohled z té ptačí perspektivy a zrovna třeba v té lokalitě Slavonín sever existuje už dlouhá léta, to není žádná novinka, že navrhujeme využití této lokality na zástavbu. Studie zástavby, která neznamená v žádném případě zástavbu nějakými velkými bytovými komplexy, ale zástavbu spíše jakousi soustavou vilkových domů anglického typu s relativně velkým množstvím zeleně, a to jak na ulicích, tak i v těch vnitřních dvorcích té lokality. Takže tam bych řekl, že ten záměr má dnes už i konkrétní vyjádření v podobě studie, která je velmi kultivovaná a myslím si, že to není prostě takové to klasické extenzivní využití krajiny.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Pane Kutale, kolik lidí se připojilo k výzvě Hnutí Duha a podpisem podpořilo vaše hlavní námitky vůči novému územnímu plánu?

Miroslav KUTAL, koordinátor olomoucké pobočky Hnutí Duha:
Tak my jsme tu kampaň zahájili dneska, takže máme první desítky lidí, které vlastně s námi souvisí. A nám stačí 200 lidí, aby v podstatě ta naše připomínka měla charakter námitky a město se s ní muselo regulérně vypořádat. Ale ještě k tomu předchozímu bodu, k tomu Slavonínu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já už bych se nevracela, prosím, já se omlouvám, máme velmi málo času. Chci se zeptat ještě pana primátora, už jen několika slovy, podle vás, pokud dostanete ty námitky, může se ještě územní plán změnit? Prosím opravdu jen krátce.

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
Skutečně krátce a jednoznačně ano. Kvůli tomu tu kampaň děláme, abychom tu rezonanci veřejnosti měli. A platí to, že my jsme v polovině přípravy toho územního plánu. Teď jsme ve fázi konceptu, což je návrh, dokonce se dá říct ne hlavně návrh města, ale odborníků urbanistů, kteří dostali tuto veřejnou zakázku. A čeká nás ještě více než roční proces diskuse tohoto tématu a my vítáme každou připomínku a námitku ať už ze strany Hnutí Duha, nebo zejména ze strany občanů...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Obyvatel Olomouce.

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
Obyvatel Olomouce, kteří to nemají jako svůj koníček, či profesi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká primátor města Martin Novotný. Loučím se taky s koordinátorem olomoucké pobočky Hnutí Duha Miroslavem Kutalem. Pánové, díky, přeji hezký zbytek dne, na shledanou.

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
Krásný večer.

Miroslav KUTAL, koordinátor olomoucké pobočky Hnutí Duha:
Na slyšenou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ozvěny dne končí. Co pro vás Radiožurnál chystá dál? Za chvíli po zprávách Sportžurnál. Po 21. hodině komentovaný souhrn Stalo se dnes. Po půl desáté přímý přenos druhého poločasu z fotbalové Letné. Pražská Sparta a polský Lech Poznaň se utkají ve třetím předkole Ligy mistrů. A hostem Nory Fridrichové v pořadu Nad věcí bude Jan Náhlík, veterinární lékař. Pěkný večer vám přeje Veronika Sedláčková.


autoři: tet , ves
Spustit audio

Více z pořadu